Bavljenje sportom nije potrebno vašem detetu

Uvreženo je mišljenje da je Vašem detetu neophodno bavljenje sportom da bi se ispravno razvijalo i izraslo u jednu normalnu i zdravu osobu. Ovim tekstom ću pokušati da razbijem te predrasude i da nabrojim neke od mogućih alternativa bavljenja sportom.

Foto: Flickr

Gledanje TVa

TV je verovatno najveći izum posle točka. TV je promenio naš način gledanja na svet i poslao nas na mesta na koja nikad nismo ni sanjali da možemo da odemo. Puno je jako kvalitetnog sadržaja na TVu, naročito na domaćim kanalima. Vaše dete treba da provodi što više vremena uz ovaj neprevaziđen izum. Neki opšti savet je da dete treba dnevno barem 4 sata da provede uz TV. Emisije koje se preporučuju su one uz koje će vaše dete emocionalno najbolje da se razvija, a najbolje će se razvijati gledajući tuđe lične živote pa tako preporučujem da to uvek budu emisije poput Velikog Brata i farme. Dobra stvar kod ove vrste zabavnih emisija je što se prenose po 12 sati dnevno pa će vaše dete vrlo lako ispuniti minimalnu neophodnu kvotu od 4 sata dnevno uz TV.

Igranje igrica na kompjuteru

Vrlo verovatno je da će vaše dete voleti više da provodi vreme uz računar nego uz TV i to iskoristite maksimalno. Ovde ja ne bih ograničio vreme preporučenog sedenja uz komp, to može biti između 6 i 12 sati, dozvoljeno je čak i da to bude na uštrb vremena provedenog uz TV. Pošto deca imaju tu sposobnost da provedu jako puno vremena uz komp savetujem da vi to vreme iskoristite najbolje moguće. Možete vi sedeti za TVom i gledati šta god poželite, ako ovo čita neki tata može biti siguran da nikad više zbog deteta neće propustiti ni jedan meč Lige Šampiona, kupa UEFA, košarkaške ABA lige, Jadranske lige, druge zonske belgijske lige. Još je bolje što sve ove mečeve možete pratiti i iz lokalne kladionice, ako detetu date pravu igricu sigurno se satima neće pomerati od kompa.

Kad smo kod pravih igrica predlažem da počnete sa dve igrice: Counter Strike i GTA V

Counter je već legendarna igra koja u sebi sadrži veštine koje će vašem detetu biti od krucijalne važnosti kad poraste. Pobrojaću samo neke: Head shot sa 300+ metara, prikradanje iza leđa i klanje nožem, bacanje ručne granate dovoljno daleko da ne pogineš, munjevita promena šaržera na 318 vrsta vatrenog oružja.

GTA je moja omiljene igrica. Pored toga što će steći svest o saobraćaju vaše dete će naučiti kako da zgazi kolima bilo koji oblik života, kako da obija automobile, kako da siluje pripadnike drugog pola a od poslednje verzije može da savlada i silovanje istopolnih prolaznika, pa ne želite valjda da vaše dete bude homofob kad poraste?

Igranje igrica na mobilnom telefonu ili tabletu

Kad vas već potera maler da negde morate da idete sa detetom zajedno i kad mali počne da postavlja milion i jedno pitanje kako i zašto i prekida vas u svakoj drugoj reči dok ispijate kafu sa prijateljicom, vi budite uvek korak ispred situacije i sa sobom uvek imajte jedan mobilni uređaj koji možete uvaliti detetu. Predlažem da to bude tablet ali ako vam finasijska situacija ne dozvoljva i običan pametni telefon će biti dovoljan. Zbog napretka tehnologije, ovi obilni uređaji sada mogu da pokreću i najzahtevnije igrice tako da sada ako već morate vašeg mališana da odvojite od računara, može svoju omiljeni igricu da nastavi na vašem mobilnom uređaju.

Visenje na društvenim mrežama

Jeste, za pravljenje naloga na Facebook-u je potrebno da imate minimum 13 godina ali nije baš da fejsbook legitimiše tako da vaše dete može i da kaže da je koju godinu starije i da uživa u blagodetima ove vrste komunikacije. Zapravo društvene mreže su toliko genijalne da vaše dete više nikada ne mora da ode da se igra sa drugarima, zaista nema potrebe. Iz udobnosti svog doma i svoje stolice može da se druži i igra sa svim svojim drugarima iz razreda. To što su na fejsu će ih podstaći i da snimaju dešavanja iz škole za vreme odmora pa tako vaše dete može da se i takmiči u broju lajkova koji će njegov video ili slika da dobiju. Ovo će ga podsticati na izuzetno kreativne stvari poput snimka bacanja stolice kroz prozor, snimka verbalnog ili fizičkog napada na učitelja, na kompromitujući snimak Marine i Nikole iz VII3 itd itd, zaista sve zavisi od mašte vašeg deteta. Takođe društvene mreže pružaju mogućnost da vaše dete upozna nekog starijeg čiku punog ljubavi i razumevanja.

Zaključak

100% vas koji ovo čitaju će se zgroziti, vrlo verovatno, na svaki podnaslov iz ovog teksta ali je činjenica da se u Srbiji tek svako peto dete u dovoljnoj meri bavi sportom a čak 30% dece se ne bavi nikakvom fizičkom aktivnošću. Zimi se ovaj procenat još više povećava, nemojte dozvoliti da se narednih 6 meseci vaša deca zabavljaju na gorepomenute načine. Ako su vam finansije problem to i dalje nije dovoljno dobar izgovor, postoji i portal besplatansport.com koji vam pronalazi besplatan sport, takođe imaju najveći adresar klubova, možda vam se nešto i dopadne.

Napisao: Ivan Bildi, tata koji se na svom blogu  našalio veoma ozbiljnom temom

Izvor: Mama i tata

Podeli:

Komentari

  1. aleksandra says:

    moze se desiti i da ironija bude ne shvacena 🙂

  2. Mama says:

    Nazalost mnogi ovo nece shvatiti kao ironiju. U Srbiji je normalno posaditi dete ispred TV-a da slusa Cecu, a onda to isto dete dizati u nebesa kad pred gostima otpeva ceo njen repertoar. A gledanje Farme je porodicno okupljanje uz grickalice i sokove. Zato me ne bi cudilo da sutra negde u prolazu cujem kako neki roditelji komentarisu da su na nekom sajtu procitali da je u interesu dece da gledaju po ceo dan TV, igraju igrice i sl., a da je sport gubljenje vremena.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA