„Batut“: U Srbiji registrovano 707 slučajeva malih boginja

U Srbiji je od početka oktobra ove godine zaključno sa jučerašnjim danom, 29.decembrom, registrovano ukupno 707 slučajeva malih boginja, od kojih je 272 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak

U Srbiji je od početka oktobra ove godine zaključno sa jučerašnjim danom, 29.decembrom, registrovano ukupno 707 slučajeva malih boginja, od kojih je 272 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Najmlađa obolela osoba je dvomesečna beba, najstarija ima 60 godina, a najveći broj obolelih je u starosnim grupama mladim od pet i starijim od 30 godina, stoji u saopštenju.

Većina obolelih osoba (91%) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, a kako se navodi, od ukupnog broja obolelih (34%) je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku.

Od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod 91 obolele osobe.

Iz „Batuta“ podsećaju da je Klinika za infektivne i tropske bolesti u Beogradu u sredu 27.decembra prijavila smrt 30-godišnjeg muškarca iz Beograda koji nije bio vakcinisan što je, kako se navodi, prvi smrtni slučaj od malih boginja registrovan posle 20 godina u Srbiji.

Epidemija malih boginja na Kosovu i Metohiji sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23.oktobre ove godine i do petka 29. decembra godine na KiM je registrovano 269 obolelih osoba.

Od početka novembra epidemije malih boginja prijavljene su na teritoriji Beograda (183 obolela), Kraljeva (118 obolelih), Niša (82 obolela) i opštine Bujanovac (tri obolela), a od početka decembra i na teritoriji Smederevske Palanke (dva obolela) i opština Velika Plana (pet obolelih), Bojnik (14 obolelih) i Bor (tri obolela), saopštio je „Batut“.

Dodaje se da su slučajevi malih boginja registrovani i u Subotici, Preševu, Vranju, Novom Sadu, Kruševcu, Čačku, Užicu, Leskovcu, Šapcu, Negotinu, Vlasotincu i Rumi.

U saopštenju se podseća da su od 9.oktobra na snazi pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije i da se u skladu sa predloženim merama „Batuta” intenzivno sprovodi vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 12 meseci do 14 godina.

Navodi se i da će „Batut“ sa razvojem aktuelne epidemiološke situacije predlagati mere u skladu sa zakonskim i podzakonskim aktima, stručnim stavovima, preporukama SZO, iz kojih je proistekao i usvojeni plan odstranjivanja morbila u Srbiji.

Novosti

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram