Baštovanstvo ima povoljan uticaj na razvoj vaše deteta

Baštovanstvo je zabavna aktivnost i zdrava aktivnost na otvorenom koju možete podeliti sa svojim detetom. Pogledajte naše savete da pomognete svom detetu da nauči o baštovanstvo.

Foto: Pixabay

Bašta je veliki učitelj. Ona uči strpljenju i pažnji. Marljivosti i štedljivosti. To su uzvišene osobine karaktera — one koje želimo da naša deca steknu.

Učenje dece da sade takođe ih uči da poštuju prirodu. Možda je najvažnije, međutim, da je baštovanstvo sa decom zaista zabavno. Deca su prirodni istraživači koji pronalaze radost u jednostavnim zadovoljstvima sađenja semena ili traženja kišnih glista. Aktivnosti u bašti nisu skupe, komplikovane ili dugotrajne. Sa samo nekoliko minuta nedeljno, možete da razvijete jednostavan projekat bašte sa svojim detetom. Ispod je nekoliko ideja za početak:

Počnite malo i polako
Ne treba vam veliko dvorište da biste svoje dete naučili baštovanstvu. U stvari, malo i jednostavno je generalno bolje jer je veća verovatnoća da će deca zadržati interesovanje i manje je verovatno da će biti preopterećena. Posadite pasulj ili suncokret u šolje postavljene na sunčanom prozoru. Uzgajajte biljku paradajza u saksiji u svom dvorištu. Koristite jednostavne projekte poput ovih da naučite svoje dete o osnovama baštovanstva, kao što su zdravo zemljište, sunčeva svetlost i voda. Kako vaše dete bude steklo iskustvo i interesovanje, možete preći u malu baštu sa povrćem ili cvećom.

Izaberite biljke sa visokim interesom. Neka vaše dete pomogne da odluči koje biljke da uzgaja, na osnovu njegovih interesovanja. Čeri paradajz je ukusna užina i uglavnom daje plodove ranije od većih paradajza. Lisne kulture, kao što su zelena salata i spanać, brzo rastu i mogu se brati više puta. Rotkvice, grašak i šargarepa mogu se saditi u proleće za ranu žetvu.

Koristite prave alate. Svakom baštovanu je potreban set alata i baštenskih rukavica, a deca nisu izuzetak.
Negujte dobre navike. Kao i mnoge stvari u životu, uspeh u bašti ima veze sa doslednošću koliko i sa srećom ili veštinom. Naučite svoje dete da odlaže alat nakon upotrebe. Odvojite 15 do 20 minuta jednom ili dva puta nedeljno da negujete baštu. Pokažite svom detetu kako da čupa korov i zaliva baštu. Ova iskustva nude male lekcije o odgovornosti i organizaciji.

Jedite plodove svog truda. Deca dobijaju iskustvo iz prve ruke o ciklusu ishrane kada se biljke koje su uzgajali pojave na vašem stolu za večeru. Neka vaše dete pomogne u kuhinji pripremajući i kuvajući ukusan obrok. Napravite picu sa paradajzom i bosiljkom. Očistite šargarepu za brzu užinu. Narežite jagode za žitarice za doručak. Neka deca uživaju u plodovima svog rada i razumeju ceo ciklus.

Novosti

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA