Bašta kao vaša mašta

Dragi roditelji, igrajte se sa vašom decom, zemljom i biljkama. Zašto, pitaće se mnogi. Isprljaćete se. Nemate uslova u svom malom stanu. Nemate vremena. Nemate živaca. Nemate snage. Nemate energije. Sve što nemate naravno da su izgovori, u kojima se kriju i razlozi da se pokrenete, probate, pokušate.

Umesto plastičnih, metalnih, plišanih, drvenih i svih ostalih igračaka, igrajte se sa zemljom, travom, maslačkom. Setite se kako ste kao mali kuvali ručak, dodavali začine i servirali ručak od svih tih čudesnih prirodnih sastojaka.

1. Koliko god da imate prostora, čak i ako je to jedna mala terasa, napravite u većoj saksiji vašu malu bašticu  začinskog bilja.

2. Ukoliko nemate terasicu, možda negde oko vaše zgrade postoji površina na kojoj možete  zasaditi cveće.

3. Ako ste srećnici, pa imate vašu baštu i dvorište, sada je sezona sadnje mnogih kultura, što verovatno znate i činite.

U svaku od gore navedenih mogućnosti uključite i vaše dete, ako ih je više, onda ste višestruko blagosloveni. Dovoljno je da samo gledaju šta radite, a svakako im treba dozvoliti i da učestvuju u kopanju zemlje, sadnji, pokrivanju zemlje, zalivanju, shodno uzrastu. Slobodno se isprljajte zemljom, pričajte o mravima, bubamarama, glistama, leptirima, pčelama. Upoznajte prirodu izravno, umesto iz knjiga, kroz tv program, internet i kompjuterske igrice. I naravno desiće se čudo. Uverićete se da uvek postoje mogućnosti za baštovanstvo, da imate dovoljno vremena, da vam je taj posao umirio živce, dao snagu i energiju. Ono što je još važnije vaša deca su dobila istinite lekcije iz poznavanja prirode. A zajedno ste učinili dobro za zemlju, vas i vašu decu. Iz tih mnogostrukih dobara, niknuće naravno vaša “dobra”.  U slast ih pojeli!

Napisala: Nataša Vukićević

Menda

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA