Baobab – superhrana za prirodno jačanje imuniteta

Superhrana, drvo života, simbol zemlje i čarobno drvo – sve su to popularni nazivi za baobab. Saznajte i zašto.

Impesivna veličina i snaga drveta baobaba je osim u tradicionalnim afričkim pričama i pesmama ispričana i opevana i u mnogim svetskim delima književnosti, pa čak i u popularnom Malom princu, svevremenskoj poučnoj priči Antoana de Sent Egziperija.

Baobab je najbogatiji hranljivim materijama

Voće baobaba je moćan izvor vitamina, minerala i vlakana i kao takav spada među namirnice najbogatije hranljivim materijama na svetu. Iako je svaki deo drveta baobaba upotrebljiv, uključujući i lišće, plod voćke je naročito blagodaran. Jedinstvene sadržine i bogatstva mineralima, vitaminima i vlaknom on doprinosi poboljšanju imuniteta, stanja kože i kostiju, raspoloženju i sveukupne energije.

Baobab sadrži izuzetno visoku količinu prirodnih vitamina, minerala i prebiotika – prirodnih vlakana. Plod baboba sadrži prirodne vitamine C, D, A, E, B kompleks i minerale kalcijum, magnezijum, cink, kalijum i gvožđe. 

Tradicionalna primena u Africi

Baobab se u afričkim zemljama primenjuje za lečenje gotovo svake bolesti – malarije, tuberkuloze, groznice, mikrobne infekcije, dijareje, anemije, dizenterije, zubobobolje itd.

U te svrhe se koriste razni delovi biljke – lišće, kora, seme.

Nova hrana

Zbog brojnih blagtvornih svojstava, voćna pulpa baobaba je 2008. godine autorizovana u EU i dobila oznaku “novel food” (nova hrana) od strane Evropske komisije. Godinu dana kasnije, Agencija za hranu i lekove ga je odobrila i u SAD-u.

Lekovita svojstva baobaba

Fitohemijska ispitivanja baobaba su otkrila u njegovom sastavu flavonoide, fitosterole, aminokiseline, masne kiseline, vitamine i minerale.

Najbogatiji je izvor prirodnih vlakna u izuzetno visokoj koncentraciji – čak 45%! Vlakno je prirodni prebiotik, koji hrani dobre bakterije u crevima i izuzetno jako utiče na imunski sistem.

Kao fantastičan izvor antioksidanasa, baobab ih sadrži čak duplo više od godži bobica. Antioksidansi smanjuju oksidativni stres u ćelijama, tako što odstranjuju slobodne radikale. Unos antioksidanasa iz prirodnih izvora je mnogo zdravija opcija u odnosu na sintetičke forme.

Takođe, vitamini i minerali iz prirodnih izvora imaju veću apsorpciju i bolju raspoloživost u odnosu na sintetičke koji se nalaze u dijetetskim suplementima.

Baobab ispoljava brojna blagotvorna i lekovita svojstva:

 • imunostimulativno,
 • protivupalno,
 • analgetičko,
 • pesticidno (odbija insekte),
 • u lečenju dijareje i dizenterije, 
 • protivotrovno. 

Analize i kliničke studije su pokazale biološke aktivnosti baobaba:

 • antimikrobnu,
 • antivirusnu,
 • antioksidativnu, 
 • antiinflamatornu.

Baobab za decu

Bimunal Imuno, sirup za prirodno jačanje imuniteta sadrži super voćku baobaba,  jedinstvenog nutritivnog sastava.

Vitamini i minerali iz organskog izvora voćne pulpe babobaba u sirupu, ispoljavaju dejstvo izuzetno jakog imunostimulatora. Za jačanje imuniteta su naročito značajni vitamin D, cink i vitamin C u kombinaciji sa prirodnim vlaknima. Zbog visoke koncentracije antioksidanasa, on ima izuzetna antioksidativna, ali i antimikrobna i protivupalna svojstva.

Ekstrakt ploda crne zove u sirupu Bimunal Imuno:

 • Smanjuje mogućnost vezivanje virusa za receptore ćelija i sprečava ulazak virusa u ćeliju;
 • Smanjuje mogućnost razmnožavanje virusa u ćeliji i njegovo dalje širenje u organizmu; 
 • Stimuliše imunski sistem.

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Bimunal Imuno

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA