Baka servis – da ili ne?

Da li ćete se odlučiti za baka servis ili ne?

Foto: Juhansonin

Prednosti i mane ’’baka servisa’’

Brinete se da li ćete uspeti da nađete dobru bebisiterku kojoj verujete za ono malo novca koje možete da odvojite? Morate da se vratite na posao i nikako ne možete sebi da priuštite da ostajete kod kuće sa bebom? Očigledno rešenje su baka i deka koji vam se nude kao ispomoć.
Šta sve treba da uzmete u obzir pre nego što se odlučite da poverite svoju bebu na čuvanje baki i deki…

Dobre strane
Najočiglednija prednost koju stičete kada vam bebu čuvaju baka i deka jeste novac koji ćete uštedeti. U današnje vreme kada se radi i posle radnog vremena lakše je sa najbližima se dogovoriti oko vremena kada treba da čuvaju bebu, a i mnogo vam je lakše da njih zamolite da vam uskoče u pomoć kada vam treba.

Još jedna prednost je što će se na taj način vaš mališan zbližiti sa bakom i dekom. Za dete je ovo i prilika da se upozna sa vašom porodičnom prošlošću. Baka i deka će detetu sigurno preneti porodičnu tradiciju i običaje.

Sećanja na zgode i nezgode iz prošlosti se mogu deliti i tokom porodičnih poseta i odmora, ali će dete porodične rituale svakako bolje usvojiti ako su deo njegovog svakodnevnog života. Ipak, svaka mama zna da je briga oko deteta od osam do deset sati dnevno vrlo iscrpljujuća. Šta od toga imaju baka i deka? Za većinu je to prilika da se zbliže sa svojim unučetom i  da pomognu svojoj odrasloj deci.

Loše strane
Nažalost, neke bake i deke jednostavno ne mogu da izdrže tempo deteta. Možda baka ima zdravstvenih problema pa ne može u svakom momentu da bude tu da pričuva dete. Možda su baka i deka suviše uzbuditi ako se dete povredi u igri…

Naravno, tu je i problem da se dete suviše razmazi. Ako će baka i deka zasipati vaše dete poklonima, ako će zanemarivati disciplinu i pravila koje želite da nametnete, onda nisu dobri za ovaj posao.

I na kraju, ako vi i vaša majka, ili vaša svekrva, niste u dobrim odnosima, a ostavili ste joj dete na čuvanje po ceo dan, to vam sigurno neće pomoći da poboljšate odnose.

Kako da uspe?
Ako se odlučite na ’’baka-servis’’ poslužite se sledećim strategijama:

• Poštujte jedni druge. Baka i deka treba da poštuju pravila koja ste postavili, ali to vam ne daje za pravo da poludite svaki put kada baka bebi daje supu umesto graška. Budite čvrsti kada su u pitanju zdravlje i sigurnost bebe (autosedište na primer!) ali budite fleksibilni u drugim stvarima (beba ne nosi portiklu – nema veze, bodić se može oprati). Takođe treba da poštujete vreme i privatnost jedni drugih.

• Organizujte ’’probu’’. Neka baka (i deka) provedu sa vama nekoliko dana. Neka vam pomažu oko svega i naviknu se na vašu rutinu. Pokažite im gde su lekovi, koje maramice koristite i koje su bebine omiljene igračke. Pokažite im kako da nameste autosedište i koji je najbrži put do vašeg pedijatra.

• Zapišite sve! Zapišite sve važne brojeve. Ako imate rutinu koju želite da poštuju, kao što su jutarnje šetnje, ručak u određeno vreme, popodnevna dremka…sve to zapišite, ali nemojte preterivati.

• Razgovarajte o svemu. Povremeno pitajte kako sve protiče, i to će vam dati priliku da se pozabavite problemima kako nailaze. Ako često razgovarate o svemu nećete doći u sitaciju da uvredite baku i deku ako predložite da uzmete bejbisiterku za popodne da bi se i oni malo odmorili.

• Budite fleksibilni. Baka i deka verovatno imaju neke sjajne ideje koje će koristiti i vama i detetu. Ako je baka sa vašom bebom ceo dan sigurno će znati koja će je pesmica najbrže smiriti kada počne da plače za večerom.

• Budite dosledni. Ako vi vaspitavate dete na jedan, a baka i deka na drugi način, to će zbuniti i na kraju škoditi detetu. Delite knjige, ostavljate im razne članke za roditelje i jednostavno pričajte o svemu u čemu se ne slažete.

• Dogovorite se o finansijama. Baka i deka sigurno neće hteti da prime novac od vas. Ali zato budite kreativni. Izvedite ih na večeru svake nedelje, kupite im nešto lepo…

• Napravite plan za iznenadne situacije. Svako se razboli ili ima neku obavezu koju ne može da odloži. Obezbedite nekoga ko će moći da vam pomogne u takvim situacijama i preuzme vašu bebu.

• Komunicirajte i pravite kompromise. Nemojte odmah puknuti od besa ako je baka vašoj bebi dala čokoladu iako vi to ne odobravate. Umesto što ćete se nepotrebno svađati, predložite baki da bebi daje kockicu čokolade dva puta nedeljeno. Sigurno će se složiti.

• Budite realni u svojim očekivanjima. Okolnosti se menjaju (možda ćete raditi kraće, ili baki treba više vremena za nju). Ako se tako nešto desi predložite da malo skratite vreme koje baka provodi sa bebom. Naravno, uverite je da će i dalje biti sastavni deo života svog unučeta.

Koliko god dugo da baka i deka čuvaju vašu bebu, sigurno će se to pokazati kao najbolja odluka koju ste mogli doneti za celu svoju porodicu.

Izvor: Bebac.com

Podeli:

Komentari

  1. MomOfThree says:

    Lepo je kad postoji opcija “baka i deka” i mi koji je nemamo, znamo sve prednosti iste. Oni koji je imaju, uglavnom vide samo negativne strane.

  2. Aleks says:

    Nikako. Moja majka je cuvala mog sina 5 radnih dana i odmah je krenulo ono “mi” izrazavanje, tipa kakili smo, jeli i slicno, onda komentari kako je on kod nje presrecan, kako kmeci samo kad ja dodjem, cak i da misli da ona cuva malog bolje od mene. Znate sta, meni treba pomoc, a ne zamena. Tako da planiram sina da uskoro dam u vrtic, gde ce se razvijati socijalno, uciti deljenju, disciplini… A mesto majke je vec zauzeto, hvala. 🙂


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA