Bacanje dece u vazduh može uzrokovati ozbiljne povrede, upozorava doktorka

Mnogim očevima omiljeni način igre s decom je da ih bacaju u vazduh. Jedna od poznatijih fotografija koja to prikazuje je ona tate blogera Simona koji je svoju ćerku bacio prilično visoko. Tada je ovaj način zabavljanja dece postao diskutabilan.

“Moja privilegija kao oca je baciti dete u vazduh i postaviti novi rekord dok se mame  širom sveta osećaju nelagodno zbog toga”, napisao je u opisu fotografije i dodao: “Imajte na umu da dete nije povređeno dok je nastajala ova fotka. Bilo je puno vrištanja praćenog smehom.”

Pevačica Jessica Simpson takođe je objavila fotografiju supruga Erica Johnsona koji u vazduh baca njihovog 14-mesečnog sina u bazenu.

Johnson je to prethodno radio i s njihovom dvogodišnjom kćeri.

Gotovo svaka mama se užasava tog trenutka. Osim što im kolena klecaju od straha, osećaju se prilično nelagodno. Jedna mama otkrila je da je njezin suprug to radio s kćeri kad je imala godinu dana.

“Mrzela sam ga zbog toga. Srce mi je moglo iskočiti iz grudi i želela sam da stane, ali mu to nisam htela reći da ne bi pomislio da mu ne verujem, a i naša kćer je to obožavala”, prisetila se.

“Na kraju je uskočio moj tata i rekao mu da prestane. Osećala sam kao da ubija veselje, ali stvarno se nisam osećala dobro, iako sam čula smeh deteta, što znači da je u tome stvarno uživala.”

Ipak, doktori upozoravaju kako bacanje dece u vazduh definitivno nije nešto što bi roditelji trebali praktikovati.

“Deca ne mogu dovoljno kontrolisati mišiće vrata, a glave su im proporcionalno velike pa bacanje u vazduh može rezultirati trzajnim povredama, a čak i povredema mozga”, upozorava dr. Philippa Kaye i dodaje kako deca oko šestog meseca starosti mogu dobro kontrolisati vrat, ali i dalje treba izbegavati bacanje u vazduh.

“Kada decu bacite u vazduh, postoji  i rizik da ih nećete uhvatiti i ona će pasti. Rizik je veći što ih više u vazduh bacate. Bacanje dvogodišnjaka čak i nekoliko centimetara u vazduh je opasno”, zaključuje dr. Kaye.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA