Azbuka medicine – slovo F

F kao…

Fimoza
To je, «po lekarski» – suženje prepucijumskog ušća, a «po maminski i tatinski» – suženje kožice koja prekriva pišu. Zbog toga je nemoguće da se prepucijum prevuče preko glansa penisa («glave» penisa). Urođena fimoza se dijagnostikuje ako prepucijum ne može da se prevuče posle druge ili treće godine života. Postoji i stečena fimoza, koja je posledica hronične upale. Nije baš zavidno stanje, ali se lako rešava. Bez brige, dečji urolog kao od šale popravlja stvar.

F kao…

Furunkul
Jel′ to neka užarena peć? Jeste, ali na koži. U najvećem broju slučajeva, bakterija koja se zove piogeni stafilokok – napravi gnojnu upalu oko korena dlake. Ta «peć na koži» izgleda kao crvena oteklina, na kojoj se kasnije pojavi gnojni čepić. Iako na početku liči na običnu bubuljicu, nikada ne treba da se olako shvata. Posebno je zabranjeno da se u kućnim uslovima «operiše» priborom za nokte. Najgori su furunkuli koji nastaju na gornjoj usni i nosu. Njihovo ceđenje je opasno, jer infekcija može da zahvati moždanice i mozak – pošto vene, koje odvode krv u jedan moždani sinus (po imenu kavernozus), sakupljaju krv baš iz pomenutih «predela». Majstor za furunkule se zove hirurg – koji će, između ostalog, da prepiše antibiotik. To znači, oni sa furunkulom – pravac doktoru!

Flatulencija
Reč flatus (vetar) je mama od reči flatulencija, koja znači – nadimanje želuca ili creva vazduhom ili gasovima. Inače, sam flatus (koji predstavlja prirodnu pojavu, doduše – ne baš socijalno prihvatljivu), dolazi posle flatulencije.

Fetus
E, to je bebac u utrobi majke – od kraja osme nedelje nakon oplođenja jajne ćelije, pa sve do rođenja.

Faringitis
Pošto se ždrelo na latinskom kaže farinks, onda (po dobro nam poznatom modelu) nastavak itis označava upalu. Faringitis je, dakle, upala grla – koja može da bude i virusna i bakterijska. Zato je dobro na to podsetiti mame i tate, koji se tako često naljute što pedijatar ne preporučuje antibiotik. Faringitis najčešće prođe uz dosta tečnosti, bez lekova. Eventualno, može da se uzme poneka pastila (tableta koja se obično rastopi u ustima).

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA