Azbuka medicine – slovo D

D kao…
Daltonista
Znam, to je neko ko ne ume da složi boje. Kad me tata obuče za obdanište, mama mu kaže da je pravi daltonista… Ipak, šalu na stranu, biti daltonista ne znači biti «operisan» za boje, već pre uskraćen za adekvatne receptore koji prepoznaju boje.

U pitanju je poremećaj zasnovan na lošem nasleđu, a poremećeni receptori se nalaze u mrežnjači oka. Moguće je da osoba ne prepoznaje crvenu, zelenu ili plavu boju, kao i njihove kombinacije. U prošlosti, mnogi su uviđali taj problem, ali ga je prvi opisao Džon Dalton, koji je i sam bio daltonista. Muškarci su, inače, 16 puta češće daltonisti od žena, zbog toga što se bolest nasleđuje polnim «X» hromozomima: žene imaju dva takva hromozoma, a muškarci samo jedan. Ako kod mame jedan zakaže, drugi će da popravi stvar. A kod tate.. ipak je bolje da mami prepustite jutarnje sređivanje za obdanište.

Deja vu
Ovaj izraz na francuskom jeziku često «prekrštavaju» u deža vu, iako se pravilno čita deža vi. Znači: već viđeno, a predstavlja osećaj kao da smo određenu pojavu, predeo ili događaj već videli. Kroz istoriju, taj fenomen je bio mistično obojen, ali se danas zna da je u pitanju tek pogrešno «prekopčavanje» u našem mozgu (čak može da bude pratilac migrene ili epileptičkih napada).

Demencija
To je osobina svakog prezaposlenog tate… Sam pojam može da se prevede kao «stečena slaboumnost». Iako ga mi u svakodnevnom životu (pogotovo mame) koristimo umesto pojma zaboravnost, demencija je mnogo više od pukog zaboravljanja. U pravom smislu reči, radi se o intelektualnom osiromašenju: gube se razne intelektualne sposobnosti, poput kapaciteta memorije, sposobnosti računanja, dubljeg razumevanja smisla… I nije vezana samo za stare osobe. Demencija je simptom mnogih bolesti, koje ne štede čak ni mlade.

Dermatolog
To je lekar koji je specijalizovao dermatologiju. On se bavi očuvanjem zdrave kože, kao i svim onim mukama koje kožu mogu da muče. Od svih lekara, mame najviše vole dermatologe. Mame i dermatolozi se dobro razumeju. Uzrok ovog fenomena još uvek nismo odgonetnuli, ali je rešenje možda u tome što su mame dermatolozi po rođenju. To je, valjda, tako samo po sebi, kao tate i fudbal.

Dijabetes
U pitanju je ozbiljna boljka. Reč je grčka i znači «sifon» ili «slavina», a smislio ju je izvesni doktor – Aret Kapadokijanac, u drugom veku pre nove ere. Želeo je da opiše stanje svojih pacijenata koji su učestalo mokrili… poput sifona. Inače, postoji tip 1 i tip 2 dijabetesa. Prvi je gori, jer zahteva svakodnevno bockanje radi nadoknade hormona insulina. Kod drugog tipa, insulina ima, ali organizam ne može adekvatno da odgovori na njega. Dijabetes je šećerna bolest, a najvažnije za onog koji oboli, jeste da redovno kontroliše nivo šećera i trudi se da taj nivo bude nizak.

DNK
Ovu reč stariji izgovaraju kada ne žele da ih deca razumeju…
U pitanju su početna slova tri reči: Dezoksiribo-Nukleinska-Kiselina. DNK je, u stvari, lanac molekula koji nosi naše osobine. Delovi DNK su geni, koji nose šifru kako da se napravi neki protein u organizmu. A u zavisnosti šta je taj protein, mi imamo crnu ili plavu kosu i oči, visoki smo kao Vlade Divac ili niski kao Deni DeVito, razlikujemo boje ili smo daltonista…

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA