Azbuka medicine – na slovo V

Vaške
Prava su napast, odmah da se razumemo. Ali, šta su one, uopšte? To su paraziti. Drugim rečima, one ne žure ujutru u trgovinu, niti same sebi prave ručak, već se na nekom odomaće, pa koriste njegov trud i rad. Uostalom, ima i takvih ljudi. Vaške se zalepe za vlasi kose, i tu stoje.

Domaće, pa koriste njegov trud i rad. Uostalom, ima i takvih ljudi. Vaške se zalepe za vlasi kose, i tu stoje. Nekoliko puta na dan, one se prošetaju do temena, uglavnom za vreme obroka, pa se opet nakače na vlas. Odrasle mame vaške se u blizini temena porode, a svoju decu jakim lepilom poviju za vlas. Odatle stasavaju prvo bele «gnjide»,
koje vrlo brzo postaju crne vaške. Inače, one ne idu na druge delove tela, a najviše vole da se igraju Tarzana u trenutku kada hoćete nekom nešto da šapnete ili da ga poljubite. Tada vi njemu (ili on/ona vama) ostavite još nešto pored lepe uspomene. Međutim, vaške su «normalna» stvar i tu ne treba dizati paniku. Dete ne treba šišati na «mušku» frizuru, budući da «apoteka ima leka» – stvar se u nekoliko pranja reši. Vaške ne prenose nikakve bolesti, samo mogu da nerviraju onog ko ih ima, jer se nekad za vreme obroka nekulturno ponašaju, pa se to oseti kao peckanje ili svrab. Ali, uz odgovarajući preparat, sve to prođe.

Veruke
Takođe su napast. Još ako su kraj nokta (periungvalne) – ajoj… Nastaju tako što neki virus, opet pri nekom lepom gestu – najčešće pozdravu ili menjanju ličnih stvari, odluči da malo vidi sveta. I, eto ga za tili čas na drugom domaćinu, gde se ugnezdi u kožu. Budući da iritira ćelije kože, one pokušavaju da se od njega ograde «bedemom». Tada nastane veruka ili bradavica, a njen konstruktor je humani papiloma virus (HPV). Ima raznih bradavica – kako na koži, tako i na sluznici, kako na detetu, tako i na odraslom. Mame, ne grdite decu, jer za vaše bradavice ni ona ne grde vas. Bradavice se lako skinu sa kože tečnim azotom. On ohladi kožu, a onda specijalni lekar sa specijalnim priborom iseli bespravno useljenog «stanara» – dok si rek’o: «Keks». Malo boli, ali… svakako prođe. Stoga, nema panike, ni sekiracije.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA