Azbuka medicine – na slovo E

Na slovo, na slovo… E

Ekcem
To je bolest kože, a koža je organ za sebe – kao pluća, srce… I ona može da oboli. E, pa jedna od bolesti je ekcem. U pitanju je grčka kovanica (kovali Grci k’o…), od reči ek, što znači – spolja ili na površini, i reč zein – što znači ključati, vriti. Dakle, koža izgleda kao da je «provrila».

Na slovo, na slovo… E

Ekcem
To je bolest kože, a koža je organ za sebe – kao pluća, srce… I ona može da oboli. E, pa jedna od bolesti je ekcem. U pitanju je grčka kovanica (kovali Grci k’o…), od reči ek, što znači – spolja ili na površini, i reč zein – što znači ključati, vriti. Dakle, koža izgleda kao da je «provrila». Ovo je oboljenje površinskog sloja kože (epidermisa). Može da bude izazvano raznim spoljnim uzrocima (hemikalije, sapuni, biljke…), ili unutrašnjim uzrocima kod predisponiranih osoba. Manifestuje se uglavnom kao crvenilo, otok, vlažnost, a kasnije i kao zadebljane ploče različitog izgleda i veličine. A tek što svrbi i peče… prava napast. Leči ga dermatolog, doktor za kožu.

Elektrokardiogram – EKG
U pitanju je grafički prikaz srčane aktivnosti. Beleži se pomoću elektroda koje su postavljene na površini tela i spojene sa aparatom koji signal pojačava i pretvara u grafički ispis na milimetarskom papiru. Aparat se zove elektrokardiograf, a nalaz tumači kardiolog. To je doktor za srce. EKG je od velikog značaja, jer je srce važan organ, pa je potrebno znati kako radi. Bolesti srca su veoma česte kod nas, a pomoću EKG-a mnoge od njih mogu rano da se otkriju i leče. Ura za EKG!

Ehinokokoza
Nije jezikolomka, već bolest koju izaziva Ehinokokus – larva jedne gliste. Reč je o maloj pantljičari koja živi u crevima psa. Ona polaže jaja koja se izbacuju stolicom psa, pa preko zagađene hrane i vode mogu da inficiraju čoveka. Deca ehinokokozu dobiju i kada im pas liže ruku, ili kada progutaju dlaku psa na kojoj se nalaze jajašca (odvratno, bljak…). Kad dospe u creva, ide u krv, a onda u mnoge organe, gde se trajno nastani. Tako nastane ehinokokoza. Najpoznatija staništa ove vrste su pluća i jetra. Kad god je moguće, ehinokoknu cistu treba hirurški odstraniti, a terapija lekovima je višemesečna. Ukratko, prava muka… Mame i tate, zar nije jednostavnije da svog ljubimca redovno vodite kod veterinara, kao i da ga redovno čistite od parazita? Zdrav ljubimac – zdravo dete.

Etanol
To je alkohol, koji nastaje vrenjem šećera. Osim što se poprilično (zlo)upotrebljava u svakodnevnom životu – malo za zimu, a malo i za krvne sudove, dobar je i u medicini. Razblaženi etanol se koristi za dezinfekciju svega i svačega u bolnici. Što se tiče farmacije, u njemu se čuvaju mnoge lekovite supstance. Često se stavlja deci na ranu, mada za to nema nikakvog opravdanja. Svima su dobro poznate obloge od rakije (koja je po sastavu pretežno etanol) – za skidanje povišene telesne temperature. One obloge čiji se miris dugo oseća na koži. Postoje i bizarne upotrebe derivata etanola. Naime, neke raspikuće okupaju tesnu kožnu obuću u viskiju, pre obuvanja.

Efelide
E, ovo su sunčane pege. Mogu da budu žućkaste ili mrke boje, i uglavnom su na otkrivenim delovima kože. Zimi se jedva primećuju, dok su tokom drugog dela godine veoma vidljive. Mami i tati su baš simpatične, drugarima u razredu dobre za smišljanje šala i štosova, a onom ko ih nosi – uglavnom teret, osim ako niste Sara Kej.

Embrion
Predstavlja početak svakog čoveka, ali i pojedinih životinja i biljaka. Naime, čovek je prva tri meseca svog života u maminom stomaku embrion, a onda postane fetus, da bi se najzad rodio kao beba. Sa embrionom se dešava tako mnogo stvari iz časa u čas, a svakim danom ih se otkriva sve više i više. Vremenom su sva ta saznanja postala tako brojna, da je udžbenik iz histologije (čiji je deo bila embriologija) bilo teško pomaći sa mesta, pa je smišljena nova nauka (kojoj je bila potrebna i nova knjiga), pod nazivom embriologija. Danas prirodnjaci na studijama izučavaju embrion kao posebnu celinu.

Epifiza
U mozgu čoveka postoji jedna žlezda pod imenom epifiza. Toliko je mala da gotovo i nema šta da se vidi, ali bez njenih produkata – skoro da ne bi ni bilo života. Ona luči melatonin, koji nam omogućava da normalno zaspimo, dobro se odmorimo i čili probudimo. Luči još i neke druge hormone – bez kojih, zamislite, ne bi bilo puberteta u pravo vreme. Mislim na ono vreme kada su roditelji najtanji sa živcima (eh, šta bi na ovo rekli roditelji tinejdžera). Epifiza je, dakle, moćna žlezda!

Eritem
Tu reč koristi doktor kad se pravi važan, a u stvari misli na crvenilo. Dakle, ako ti sutra doktor kaže: «Mladiću, ti imaš solarni eritem», nemoj da se uplašiš – to je samo crvenilo od sunčanja. Ono nastaje od proširenih potkožnih krvnih sudova i uglavnom je odraz normalnih pojava u organizmu (neko se naljutio, neko zaljubio, a neko se upravo vratio sa sankanja, pa su mu se zacrveneli obraščići). Postoji i patološki eritem, ali je on uglavnom odraz upalnih procesa.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA