Avanture Mame Mu i njenog drugara Gavre

Serijal knjiga o Mami Mu obuhvata više od deset slikovnica namenjenih deci u uzrastu od tri godine do šest godina.

„Slikovnica, kao prva knjiga s kojom se dete sreće, treba da bude zlatni prag preko kojeg će dete preći i postati čitalac za ceo život. Slikovnica je kratka forma, koja u svojoj jednostavnosti mora biti slojevita i bogata. U njoj ne sme da bude nijedne suvišne reči, ali nijedna reč ne sme da nedostaje. To je, pre svega, književno ostvarenje koje čini celinu sa ilustracijom. Osim toga, posebno je važno terapeutsko svojstvo slikovnice. Smatram da je bitno da likovi nisu savršeni, već prepoznatljivi, sa sitnim nedostacima i problemima koje žele da savladaju. Takve slikovnice treba da pomognu deci u prihvatanju zamršene realnosti, u kojoj ne postoje samo pozitivci i negativci, već slabe i jake strane u svakome od nas“, ističe Vesna Aleksić, spisateljica za decu i mlade.

Upravo su takve slikovnice o kravi Mami Mu, koja se ne miri sa svim onim što bi moglo da sputava jednu kravu. Serijal knjiga o Mami Mu obuhvata više od deset slikovnica namenjenih deci u uzrastu od tri godine do šest godina. Kreativni centar dosad je preveo i objavio dve – Mama Mu pravi kućicu na drvetu i Mama Mu se ljulja – namenjene čitaocima koji uživaju u duhovitim pričama i bogatim ilustracijama.

Glavna junakinja slikovnice Mama Mu pravi kućicu na drvetu je krava, koja, oduševljena kućicom koju su deca napravila na drvetu, odlučuje da i sama sebi napravi jednu, iako gavran Gavra pokušava da joj dokaže kako se krave ne penju na drveće i ne prave kućice. Međutim, Mama Mu nije htela da odustane. Našli su se tu i čekić, i daske, i testera, a kako se taj poduhvat završio – saznaćete iz ove priče.

U slikovnici Mama Mu se ljulja krava Mama Mu, vođena idejom da „ne mora ceo svet da ti bude staja samo zato što si krava“, upušta se u avanturu pravljenja ljuljaške, a u tome joj pomaže gavran Gavra, njen pomalo sumnjičavi, ali veran prijatelj.

Avanture Mame Mu i njenog drugara Gavre napisala je švedska spisateljica Juja Vislander sa suprugom Tumasom Vislanderom, a ilustrovao čuveni švedski ilustrator Sven Nurdkvist, koji je čitaocima u Srbiji poznat po serijalu od devet knjiga o farmeru Petsonu i mačku Findusu. Priče o ovim junacima prevedene su na 44 jezika, objavljene u preko 70 zemalja, o njihovim avanturama snimljeni su čak i crtani filmovi i do sada su prodate u više od osam miliona primeraka. Zahvaljujući živopisnim likovima, zanimljivim pričama i sjajnim ilustracijama, knjige o Petsonu i Findusu uveliko se smatraju klasicima savremene književnosti za decu.

 

Napisala Juja Vislander

Ilustrovao Sven Nurdkvist

Prevela Svetlana Tot

Kreativni centar

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA