Autosedišta za bebe prljavija od WC šolje

Autosedišta za bebe sadrže dva puta više bakterija od klozetske šolje, jer vozači rekto nalaze vremena da temeljno očiste svoje automobile.

Malo je ko mogao da pomisli da će posle ručnih tašni, kompjuterskih tastatura i mobilnih telefona, sedišta za vezivanje dece u kolima biti takvo leglo mikroba i to dva puta opasnije od toaleta.

Studiju je sprovela je grupa naučnika Univerziteta u Birmingemu. Oni su pod mikroskopom analizirali 20 sedišta i otkrili oko 100 bakterija i raznih gljivica po kvadratnom centimetru.

Istraživači su, poređenja radi, sproveli iste analize na WC šoljama na kojima su našli, u proseku, 50 bakterija po kvadratnom centimetru.

Bakterija na autosedištima nisu samo brojnije već pripadaju i puno opasnijim sojevima jer mogu da izazovu teža oboljenja. Posebno su izdvojene ešerihija koli i salmonela koje prouzrokuju dijareju, visoku temperaturu i infekcije. A prvi na udaru su deca, čiji je imunitarni sistem mnogo osetljiviji nego kod odraslih, upozoravaju naučnici.

“Ljudi generalno nisu svesni opasnosti koje vrebaju iz njihovih prljavih automobila”, objasnio je za londonski list vođa istraživanja Mark Grifits.

“Da bi ih izbegli, vozači bi trebalo redovno da ih čiste, iznutra kao i spolja, otprilike svakih 15 dana”, dodao je on.

Izvor: Mondo

Podeli:

Komentari

  1. Mina M says:

    Moguce..mi se trudimo da odrzavamo cisto kolko tolko a najbitnije je da su deca sigurna u njima.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA