Apel zaboravnim roditeljima

Školska godina pocinje za nekoliko dana, a prosvetne vlasti podsecaju “zaboravne” roditelje koji još nisu upisali decu u prvi razred da to ucine što pre.

Apel se pre svega odnosi na porodice iz osetljivih društvenih grupa, siromašnu decu, Rome, koji mogu da se upišu bez dokaza o prebivalištu roditelja i ostale potrebne dokumentacije.

Ako ne upišu decu, roditelji ili staratelji mogu biti kaznjeni i do 25.000 dinara.

Inace, u Srbiji je godinama loša demografska situacija, radja se sve manje dece, pa ce i ovog septembra u klupama biti manje prvaka.

Godine 2002. upisano je više od 84.000 prvaka, a 2009. blizu 72.000. Procene su da ce u novoj školskoj godini u škole širom Srbije krenuti oko 70.000 prvaka, a u Beogradu, prema podacima Sekretarijata za decju zaštitu i obrazovanje oko 16.000 mališana.

Statisticki podaci govore da je od 2002. do 2010. upisano je 15,5 odsto manje osnovaca, 7,86 odsto srednjoškolaca, a u tom periodu “nestalo” devet odsto odeljenja.

Kao i prethodne tri godine, prvaci ce i ovoga puta dobiti knjige na korišcenje, koje ce na kraju škole vratiti za generaciju mališana koja tek treba da se upiše.

U Beogradu prvacima spremaju dva kompleta knjiga, jedan za ucenje kod kuce drugi za školu, cime ce biti rastereceni preteških torbi, kao i dodatne poklon-pakete, pribor i slatkiše, najavljuju iz gradskog sekretarijata.
Ipak, neke prvake, prema najavama sindikata prosvete, prvog dana škole moze docekati štrajk.

Izvor: Agencija Tanjug

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA