Angina i sport

Moj 11-ogodišnji sin je imao gnojnu anginu. Bris grla je potvrdio da se radi o streptokoknoj infekciji, pa je započeta terapija amoksicilinom. Posle tri dana, dečak nema temperaturu i oseća se bolje. Pošto trenira plivanje, zanima ga da li može da se vrati na treninge dok uzima antibiotik.

Nema dileme – nema treninga dok je dete pod antibiotskom terapijom angine!

To je potpuno jasno i razumljivo, jer dete nije izlečeno, iako se oseća bolje – to je samo prva trećina puta ka ozdravljenju. Ipak, postoje nedoumice oko dužine oporavka od bakterijske upale grla i povratka kompetitivnom (takmičarskom) sportu. Jedan broj sportskih lekara smatra da je dovoljno sedam dana od završetka terapije. Međutim, druga grupa lekara – koji se bave decom sportistima, smatra da bi trebalo pauzirati 14 dana od poslednjeg dana terapije.

Hajde da vidimo šta je najbolje za dete.

  • Streptokokna angina nije samo bolest grla

To je infektivno oboljenje u čijoj početnoj fazi pati skoro ceo organizam. Streptokoke imaju supstance (toksine) koje kruže po telu i prave onaj grozan osećaj slomljenosti i malaksalosti, a podižu i telesnu temperaturu. To iscrpljuje rezerve organizma, koji se prilično troši u borbi sa bakterijama, iako ima pomoć antibiotika. Zato, i kada dete pobedi streptokoke, treba mu dati vremena da se potpuno oporavi.

  • Slabiji energetski unos tokom bolesti

Dete ima loš apetit tokom angine, ali je i gutanje teško i bolno, pa se ne unose dovoljne količine kvalitetne hrane. Ruku na srce, dok traje akutna faza bolesti, ne preporučuje se «teška» hrana. Jasno je da je dete uskraćeno za hranu bogatu belančevinama (proteinima), što ga dodatno iscrpljuje. Po završetku bolesti, vraća se apetit, pa će dete da nadoknadi izgubljeno i povrati staro stanje snage. Ipak, i taj proces traži vreme, koje treba detetu dati kroz poštedu od težih napora.

  • Moguće su i komplikacije…

Iako su ozbiljne komplikacije angine (oštećenja srca ili bubrega) izuzetno retke, na njih ipak treba misliti. Ove komplikacije se obično dešavaju par nedelja posle izlečenja angine! Zato je pametno sačekati bar dve nedelje pre povratka maksimalnoj fizičkoj aktivnosti deteta. To ne znači da će se komplikacije izbeći, ali će se izbeći neprijatno «poklapanje» eventualnih ozbiljnih problema sa jakim fizičkim naporima.

Angina nije «bauk bolest». Uz antibiotike i odmor, sve se lepo i brzo završi. Ipak, treba sačekati bar dve nedelje posle ozdravljenja pre potpunog povratka teškim naporima. Iako će dete poželeti da se ranije priključi ekipi, budite strpljivi. Koji dan odmora više neće da naškodi, naprotiv!

Ako je dete prebolelo anginu bez komplikacija, neka počne sa laganim fizičkim aktivnostima – sedam dana posle potpunog izlečenja. To znači da dete «bez znojenja» može da trčkara, odradi lagani šuterski terening («da ne ispadne iz forme»). Dve nedelje od završetka bolesti, dete može da se vrati uobičajenim treninzima.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA