Ako vaše dete često govori ovu reč – znači da je vrlo inteligentno!

Dete vas stalno zapitkuje i više ne znate šta da mu odgovorite kada vas po hiljadu i prvi put pita – Zašto? Ta jednostavna reč često nervira roditelje, ali je važno da znate da je baš ona prvi signal da je vaše dete jako pametno.

Foto: Pixabay

Decu koja stalno postavljaju takva pitanja treba podsticati, kažu istraživači, s obzirom na to da su oni ti koji žele da učestvuju u razgovoru, a najverovatnije je da će takva deca imati bolje rezultate u školi.

Studija u kojoj je učestvovalo 6.200 dece predškolskog uzrasta je pokazala da su najviše fokusirani na času bili ono koji su često postavljali pitanja, a oni su postigli i bolje rezultate u čitanju i matematičkim testovima.

Deca iz manje povlašćenog okruženja su imala lošiju koncetraciju.

– Promovisanje radoznalosti kod dece, posebno kod one iz okruženja koje je ekonomski ugroženo, može biti važan i nedovoljno prepoznatljiv način za rešavanje nedostatka ostvarenja – kaže autor studije doktor Prači Šah sa Univerziteta u Mičigenu.

– Udruživanje radoznalosti sa akademskim dostignućima je veće kod dece sa niskim socioekonomskim statusom – kaže doktor Šah.

Istraživači su slali upitnike roditeljima 6.200 dece, roditelji su trebali da opišu nivo radoznalosti svoje dece u periodu kada su imali devet meseci, dve godine i oko pet godina – kada su započeli učenje.

Deca koja su pokazala najviši stepen radoznalosti imala su bolje rezultate u ranim školskim testovima.

Postoji nekoliko dokaza da je radoznalost poželjnija kod dece iz bogatih porodica, što može pomoći da kasnije budu manje privilegovani učenici, navodi se u studiji koja je objavljena u časopisu „Pediatric Research“.

Izvor: Telegraf

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA