Ako vas bole leđa, vitamin B6 je obavezan

Da li ste znali da je bol u leđima posle kijavice najčešće oboljenje čoveka današnjice? Dok je nekada za to glavni uzrok bio težak fizički rad, danas je to sedalni način života uz odsustvo fizičke aktivnosti.

Foto: Flickr

Simptomi lumbaga su dobro poznati: kao da vas nožem neko ubada u leđa, ne možete da ustanete, da se okrenete…

Dobro je poznata i standardna fizikalna terapija, koja između ostalog podrazumeva i upotrebu diklofenaka, vitamina B12 i miorelaksanasa, ali manje se zna da moderan pristup lečenju lumbaga, o kome je naučno mišljenje dao i Generalni direktorat za zaštitu zdravlja potrošača Evropske komisije, uključuje i vitamin B6, koji služi da se B12 na najbolji način iskoristi, pa ova kombinacija dovodi do brzog oporavka.

– Vitamin B6 je jedan od B vitamina neophodnih za pravilno funkcionisanje metabolizma aminokiselina (proteina), šećera i masti, kao i za stvaranje krvnih ćelija. B vitamini su neophodni za zdravu kožu, kosu, oči, jetru, nervni sistem, srce, mišiće, imuni sistem, jednom rečju: za ceo organizam – objašnjava Srđan Anđelkov, fizioterapeut specijalista.

Vitamin B6 omogućava i stvaranje nekoliko neurotransmitera, prenosnika poruka u nervnom sistemu. Neophodan je za normalan razvoj i funkcionisanje mozga, za stvaranje hormona koji regulišu raspoloženje i bio-ritam.

– U slučaju lumbaga vitamin B6 u dozi od 50 mg dnevno znatno smanjuje bol u donjem delu leđa i poboljšava funkcionalnost, ali je dokazano i da dnevna doza veća od ove može da dovede do neuropatskog bola – kaže Srđan Anđelkov, fizioterapeut specijalista.

Zato je, dodaje on, u terapiji lumbaga najbolje po preporuci lekara uzimati ovaj vitamin u pakovanju od 20 mg dva puta dnevno, jer tako ima samo pozitivne efekte, a upravo je suština uspešne terapije bola u krstima da se u što kraćem periodu bez nuspojava omogući adekvatna mbilnost pacijenta, koja je veoma ograničena u trenutku kada on zbog lumbalnog bola potraži lekarsku pomoć.

Blic

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA