Ako ne skupiš igračke, baciću ih u smeće

Bacite pogled na dečiju sobu, a možete slobodno i na celu kuću, i kažite nam šta vidite?

Foto> Canva

Ako ste barem približni prosečnoj porodici sa decom, kućni dekor vam je mešavina nekoliko “za divno čudo” preživelih ukrasnih predmenta i gomile raznobojnih igračaka koje bi trebalo da drže pažnju vašim mališanima i da povremeno nestanu kako bi kuća “ličila na nešto”.

Pogađamo da ste verovatno vi osoba koja je zadužena za skupljanje tih sitnih predmeta i da ste već bezbroj puta zapretili deci čuvenom rečenicom “Ako ne skupiš igračke, baciću ih u smeće!”. Da li je to pomoglo?

Da li je bacanje igračaka stvarno rešenje?

Iako ima situacija u kojima ovo deluje kao sasvim racionalno rešenje, uprkos činjenici da ste potrošili mnogo novca na njih, postoje i drugi načini da se rešite gomile igračaka koja preti da zatrpa vaš životni prostor.

U principu, detetu nije potrebna puna kuća igračaka da bi se zabavilo, čak naprotiv, suviše igračaka može da bude opterećenje za njega. Ukoliko primetite da ste preterali u stimulisanju deteta igračkama, najjednostavnije rešenje je da se rešite viška dok dete nije kod kuće. Ne morate da ih bacite, niti poklonite, dovoljno je da ih spakujete i sklonite van vidika mališana na određeno vreme. Na ovaj način, dete će moći da se koncentriše i provede vreme u igri sa igračkama koje ga interesuju.

Osim toga, imaćete zalihu igračaka koje možete da mu ponudite u budućnosti bez nove kupovine. Predlažemo da ovu selekciju obavite dok dete nije kod kuće, jer ako uključite njega u akciju verovatno će reći da se igra sa svim igračkama pa nećete eliminisati mnogo nereda. Ali, ako to završite dok ono nije tu, verovatno neće ni primetiti da nešto nedostaje, osim ako baš ne spakujete omiljenog medu.

Uvođenje reda

Sledeći korak je da se dogovorite sa detetom da složi igračke nazad nakon igre. U početku ćete morati da ga podsećate na to. Možete i da se dogovorite da se dete ne igra sa baš svim igračkama, nego da u dnevnu sobu donese samo određeni broj njih iz svoje sobe. Važno je da budete dosledni, možete da napravite i grafikon u koji beležite zvezdicom svaki put kad je dete pospremilo igračke za sobom i to nagradite slatkišem, ili eventulno dodatkom na ušteđevinu za novu igračku ako je dete starije.

Verovatno ćete morati da uvedete i neku vrstu kazne za nepoštovanje dogovora. Ovo uvedite tek kad se već ustali rutina i svima su jasna pravila. Kazna može da bude u vidu oduzimanja igračke koja je ostavljena na sred kuće. Važno je da dete vidi kad oduzimate tu igračku i razume zašto ste to uradili. Možete da osmislite sistem za povraćaj igračke dobrim ponašanjem, ali nikako ne popuštajte pred plačom i nekontrolisanim ispadima besa.

Porodično sređivanje kuće

Još jedna ideja kako da inspirišete malo više reda u kući je da rituale odlaska na spavanje – večera, kupanje, čitanje knjige, povežete sa sređivanjem kuće u kome učestvuju svi ukućani.   Pustite muziku i bacite se na posao! Ako imate više dece, ovo može da bude posebno uspešno ako ih navedete na zdravo takmičenje, a pored toga uz učešće cele porodice, sređivanje nereda u kući će biti završeno za upola manje vremena nego da to radite sami. Osim toga, ovako ćete poštedeti i sebe i decu celodnevnog podsećanja da vrate stvari na svoje mesto. Kao bonus, možda ugrabite i koji trenutak za sebe za opuštanje ili čitanje nakon što smestite decu u krevet i ne morate da se bavite sređivanjem nereda.

Dečja soba – dečja prava 

Kao što vi volite detalje sa letovanja, ukrasne predmete i nameštaj koji ste pažljivo birali, i deca uživaju u svojim stvarima. Sigurno da se ne uklapaju baš sa dekorom kuće i lako naprave neopisiv nered, ali igračke su dečje stvari i oni imaju pravo da se igraju i koriste ih u svom domu. Što se tiče dečje sobe, pokušajte da obuzdate nagon za sređivanjem i dozvolite im da je koriste kako žele , odnosno prave nered sa igračkama. Uskoro će i sami doći do zaključka da haos od igračaka po sobi nije baš najprijatnije mesto za igru pa će početi da ih sklanjaju.

Najboljamamanasvetu

Podeli:

Komentari

 1. Nenad says:

  MOLIM VAS , ako mozete da mi odgovorite na pitanje : DA LI JE DOBRO , KADA OD DETETA TRAZITE DA BUDE PRIMERNO ILI KADA TRAZITE ODGOVOR OD DETETA , DA MU PRETITE DA AKO NE KAZE ISTINU , BACATE NJEGOVE NAJOMOLJENIJE IGRACKE ? HVALA VAM MNOGO NA POMOCI !!!

  • MojPedijatar says:

   Vaspitavanje deteta je vrlo odgovoran i mukotrpan posao.
   Naravno da je uvek najbolje ako i Vi i Vaše dete pritom uživate.
   Ali nije uvek tako
   Neophodno je da ste dosledni i da mu svojim primerom uvek pokazujte šta treba da radi.
   Niste naveli uzrast deteta ali svakako je neophodno uvek saslušati dete pa i odgovor da da
   ako mislite da treba i može da Vam objasni svoj postupak.
   Bacanje omiljenih igračaka je nepreporučljivo, neprimereno i to bi verovatno roditelj samo u afektu uradio.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA