Agresivna faza: Saveti za roditelje čija deca udaraju, čupaju i grizu drugu decu

Većina dece prođe kroz ovu, agresivnu, fazu, čak i ona koja su do tada bila povučena i mirna. Roditelji se u početku nađu u čudu, a nekima čak bude i veoma stresno. A evo šta savetuju stručnjaci, kako bi trebalo da se postavite u takvoj situaciji.

Foto: FLickr

Nekoliko dana za redom vam vaspitači ili neko od drugih roditelja govori da je vaše dete ugrizlo, udarilo ili počupalo drugo. Ako to počinje da vam predstavlja stres i blagu bojazan svaki put kada treba da uzmete dete iz vrtića, ako počinjete da sumnjate da negde grešite ili osećate da neko osuđuje vaš način vaspitanja, vreme je da otkrijete šta se krije iza takvog ponašanja vašeg deteta.

Ono što je dobra vest je, da je to jedna od razvojnih faza i da postoje načini na koje možete da sprečite ovakvo ponašanje pre nego što detetu postane uobičajeno. Pročitajte osam saveta eksperta za vaspitanje Lijata Hjuz Džosija:

1. Kada se dogodi incident probajte da otkrijete šta je do njega dovelo

Inofrmacije o tome kada i zašto je vaše dete napalo drugo će vam pomoći da u budućnosti sprečite i rešite takve situacije. Generalno, mališani uglavnom imaju napade besa ili agresivnog ponašanja kada ne umeju da izraze pojedina osećanja, ili nisu u mogućnosti da ih razumeju. Ovo je posebno karakteristčno za decu od 12 do 36 meseci, što može da bude i sastavni deo njihovog socijalnog razvoja.

2. Razmislite da li možda neka velika promena u njihovom životu uzrok

Dolazak novog člana porodice, razvod ili roditelj koji se se posle dužeg vremena vrća na posao, može da učini da malo dete oseća potrebu za pažnjom. Nasilno ponašanja nad drugom decom može da bude njihov način na koji ustvari vama pokazuju da im treba pažnja.

3. Probajte da uvidite da li se napadi agresije dešavaju u vreme kada je dete veoma umorno, gladno ili uplašeno

Ako je vaše dete „nije srećno“ jer je moralo da krene u vrtić ili jaslice, moguće je da je udaranje druge dece način da izrazi te emocije. Deca koja imaju problem da dele igračke, isto mogu da imaju napade besa.

4. Preusmerite sve moguće uzroke i okidače koji mogu da budu uzrok

Ako postoji bilo koji tekući problem za koji mislite da bi mogao da bude uzrok takvog ponašanja, nađite način da taj problem preusmerite.

Ako je dete uznemireno zbog toga što je krenulo u vrtić i odvojilo se od vas, probajte da nađete način da se opusti. Problem će najverovatnije proći kada dete shvati i uveri se u to da ga tamo ne ostavljate zauvek.

Za dete koja udara da bi provuklo pažnju, svaki dan odvojte vreme samo za njega i vas kako biste se mazili, pričali priče i ćaskali.

5.  Odlučite kako ćete reagovati na takvo ponošanje u budućnosti i usaglasite se sa ostatkom porodice

Razmislite unapred o tome šta ćete raditi ako dođe do takve situacije i pridžavajte se toga. Važno je da svi članovi porodice odreaguju isto na takvu situaciju, zato što će dete u protivnom biti zbunjeno ako vi i vaš muž odragujete isto, a baka i deka ne odreaguju uopšte.

6. Budite jasni i direktni

Ako odložite vašu reakciju na incident i sačekate da dođete kući, detetu će biti teško da poveže zašto se ljutite, pa to neće imati nikakvog efekta. Zato reagujte što je pre moguće.

Kada se incident desi u vašem prisustvu, izdvojte dete sa strane, čučnite kako biste bili na istom nivou i kako bi vas ono jasno videlo i čulo, i recite odlučno „Bez udaranja“ (ili nešto slično) i objasnite mu da treba se izvine drugom detetu. Poklonite malo više pažnje detetu koje je vaše dete udarilo, pitajte ga kako je i da li ga boli, stručnjaci kažu da se na taj način uči empatija.

7. Ne udarajte vaše date da biste mu pokazali kakav je osećaj

Nikada ne udarajte vaše dete da biste mu pokazali kakve je to osećaj. Ovo može da ih zbuni i da i navede da pomisle da kada je neko na koga ljut (kao što ste u tom trenutku vi na njega) agresija može da bude način da se to reši. Takođe, nikada nemojte da se smejete.

8. Kada je dete u društvu, a sklono je agresivnim ispadima, dodatno obratite pažnju na njega

Najbolji način je da budete oprezni i brzo reagujete ako se problem javi. Takođe, i roditelji dece koja su povređena će tada radije sarađivati, i neće burno reagovati ako vide da vi reagujete.

Izvor: Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram