Afte i žvale kod dece

Jedno od zanimljivih pitanja je: Zašto mi se ponekad pojavljuju žvale i male bele tačkice na jeziku i u ustima koje užasno bole? Ne radi se o nekim ozbiljnim „boleštinama“, ali su svakako neprijatne, i dosadne, pa evo šta bi trebalo znati o aftama i “žvalama”.

Foto: Pixabay

Kakve su bolesti afte i žvale?

“Žvale” su, medicinski rečeno, angularni stomatitis, što u prevodu znači – infekcija ugla usana.
Pomenute “bele tačkice” u sluznici usne duplje (sa unutrašnje strane obraza, na jeziku, na nepcima) su afte koje su stvarno veoma bolne i neprijatne. Iako se radi o različitim bolestima, jedno im je zajedničko: prljave ruke i loša higijena usta i zuba “pomažu” i aftama i “žvalama”.

Šta izaziva afte?

Virusi su “glavno-optuženi” infektivni uzročnik afti (bolest se zove aftozni stomatitis), a izazivaju ga virusi koji se prenose “prljavim rukama”. Ima dece koja nemaju virusno zapaljenje sluznice usta, a ipak imaju povremeno afte. To se obično dešava kada dođe do “pada” imuniteta. Izgleda da postoji i sklonost ka pojavi afti (neka deca uvek dobiju afte kad se “gricnu” za jezik), ali je loša higijena njihov najveći prijatelj. Neoprano (ili loše oprano) voće i povrće, takođe, može doprineti pojavi afti.

Šta jesti da manje boli?

Važno je ishranu prilagoditi bolnim aftama, tako da treba izbegavati vruće (ali i ledene) namirnice i napitke, a treba se “preorijentisati” na kašastu hranu. Čvrsta hrana samo pojačava bol, baš kao i kiseli i slani obroci (koji su inače “dobri za izbegavanje” kod sve dece). Kod beba i male dece postoji trik: pola sata pre obroka treba dati analgetik (paracetamol). Tada bol umine, a dete lakše pojede obrok.

Zašto se javljaju “žvale”?

Angularni stomatitis (“žvale”) nastaje kada uglovi usana “napuknu”, pa se javlja crvenilo i svrab. Mikroorganizmi lako prodiru kroz “otvorena vrata” i pogoršavaju tok bolesti – crvenilo se širi, a nesvesno “oblizivanje” i češanje samo “doliva ulje na vatru”. Kao što rekosmo, loša higijena je glavni “promoter” angularnog stomatitisa.
Postoje retke bolesti organa za varenje koje se mogu “pokazati” na koži usta i sluznici usne duplje (na primer, Kronova bolest), a dugotrajni manjak vitamina (B grupe, ređe vitamina C) ili mikroelemenata su danas veoma redak uzrok ovog oboljenja.

A da nije herpes?

Nije, herpes je čista virusna bolest (herpes virus je ima prouzrokovača) kože i sluzokože koja potpuno drugačije izgleda. Prvo se javlja peckanje, pa “plikčići” koji pucaju i šire se po koži. Leči se antivirusnim lekovima, a detaljnije ćemo se pozabaviti ovim (takođe, neprijatnim) problemom drugom prilikom.

Podeli:

Komentari

 1. Andrea says:

  Dobila sam afte pre 3-4 dana, imam 12 godina,
  prvih 2 dana nismo nista preuzeli ali kasnije je bol postala nepodnosljiva, pa sad stavljam na jeziku neku plavu tecnost, ali ne znam hoce li da prodje, sta preporucujete?

 2. Pavel says:

  kaze lekar cerkica od5,5 godina ima plikove. Sta su to “PLIKOVI” ?

 3. Neda says:

  Poštovani,
  Mom dvogodišnjaku se svaka prehlada i infekcija završi tako što mu bukvalno buknu afte u ustima. Ne može ništa da jede i to mu otežava oporavak. Pošto i suprug i ja dobijamo afte, znam da je to nasledno, ali mi ipak ovo nekako prečesto za dete (svaka 2-3 meseca). Molim vas da mi kažete da li treba neke dodatne testove da uradimo. Krvna slika mu je dobra.

  • MojPedijatar says:

   Nažalost, jasno je da se radi o genetskoj predispoziciji, a tu NE pomažu dodatna ispitivanja…da se jača imunitet: zdrava hrana, zdrav san, redovna igra (fizička aktivnost) i da se prati.

 4. Jamina Emina says:

  Moja ćerka od 3g i 10 mjeseci, koja boluje od cistične fibroze, često ima žvalice u uglovima usana. Njeni ljekari kažu da je to od prljavih ruku, i da nije ništa strašno. Šta predlažete, obzirom na njenu dijagnozu, za liječenje ovih žvalica?
  Unaprijed hvala.

  • MojPedijatar says:

   Obavezno da se dodaje cink (najbolje Imunocink), a tanak sloj antibiotske masti (Enbecin ili Chlorqmphenicol) je pravi terapijski pristup (uz redovnu oralnu higijenu).

 5. Maja says:

  Dobar dan cerka mi ima 10 godina i ima Bele tacke sa unutrasnje strane usta i jednu veliku belu tačku na nepca sta raditi i o čemu se radi?

 6. Bicu anoniman says:

  Imam 14 god i bavim se kosarkom i pre mesec dana su mi se javile zvale na usnama i preporuceno mi je da uzmem kremu Aciklovir.Uzimao sam i pomoglo mi je,ali mi se javilo neko crvenilo sa obe strane usne ali vise spolja znate nije sa unutrasnje strane.Apotekarka mi je rekla da zvale nisu prosle i da je to crvenilo zbog zvala i da nastavim da mazem sa istom kremom.Nastavio sam i opet posle mesec dana nije mi proslo.Izgleda jako ruzno,sramota me je da idem u skolu.Molim Vas jel moze neki savet.

 7. Ivana says:

  Beba od 6,5meseci ima jednu aftu. Dojenje i hranjenjenje je za sada uglavnom uredno, balavljenje pojacano, ali je bol prisutna i danju, a budi ga i nocu. Uz to nice i zubic, pa nisam sigurna u poreklo svakog simptoma.
  Koja je terapija za afte u ovom uzrastu?

  • MojPedijatar says:

   Samo da se spreči dodatna infekcija, a tu nabolja GENCIANA – gentiana sol. 0,5%, prave ga veće apoteke (državne), a nanosi se pamučnim štapićem, 3 do 4 puta na dan, posle obroka.

Strana 6 od 7<<<34567>

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA