Kiseli kupus je bogat probioticima i vitaminima, a kada ga dati bebi
Moj pedijatar
  • Beba
    • 0-6 m
    • 6-12 m
    • 12-24 m
    • Dojenje
    • Razvojne tabele
  • Dete
    • Mališani
    • Školarci
    • Tinejdžer
    • Sport
    • Razvojne tabele
  • Porodica
    • Roditeljstvo
    • Škola
    • Zimovanje
    • Letovanje
    • Praznici
    • Kreativno / Uradi sam
  • Ishrana
    • Nemlečna hrana
    • Vitamini i minerali
    • Namirnice
    • Recepti
  • Pedijatar
    • Najčešće bolesti
      • Alergije
      • Dečja hirurgija
      • Digestivni trakt
      • Infektivne bolesti
      • Kardiologija
      • Korona virus COVID19
      • Logoped
      • Neurohirurgija
      • ORL
      • Psihologija
      • Respiratorni sistem
      • Stomatologija
      • Ostale bolesti
    • Simptomi
    • Lekovi
    • Vakcine
    • Laboratorija
    • Hitna stanja
    • Zanimljivosti iz medicine
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
    • Postavite pitanje pedijatru
    • Najnovija pitanja
    • Pretraga pitanja i odgovora
No Result
View All Result
Moj pedijatar
  • Beba
    • 0-6 m
    • 6-12 m
    • 12-24 m
    • Dojenje
    • Razvojne tabele
  • Dete
    • Mališani
    • Školarci
    • Tinejdžer
    • Sport
    • Razvojne tabele
  • Porodica
    • Roditeljstvo
    • Škola
    • Zimovanje
    • Letovanje
    • Praznici
    • Kreativno / Uradi sam
  • Ishrana
    • Nemlečna hrana
    • Vitamini i minerali
    • Namirnice
    • Recepti
  • Pedijatar
    • Najčešće bolesti
      • Alergije
      • Dečja hirurgija
      • Digestivni trakt
      • Infektivne bolesti
      • Kardiologija
      • Korona virus COVID19
      • Logoped
      • Neurohirurgija
      • ORL
      • Psihologija
      • Respiratorni sistem
      • Stomatologija
      • Ostale bolesti
    • Simptomi
    • Lekovi
    • Vakcine
    • Laboratorija
    • Hitna stanja
    • Zanimljivosti iz medicine
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
    • Postavite pitanje pedijatru
    • Najnovija pitanja
    • Pretraga pitanja i odgovora
No Result
View All Result
Moj pedijatar
No Result
View All Result

Kiseli kupus je bogat probioticima i vitaminima, a kada ga dati bebi

19/01/2024
in Namirnice
0

Zimska ishrana predstavlja izazov i kod odraslih a posebno kod dece. Tradicionlno verovanje da zimi treba jesti „ jaču hranu“, osim ukoliko se bavite ozbiljnim fizičkim radom i nema mnogo realnih osnova.

Foto: Freepik

Teška i jaka hrana zimi, posebno kada se poveže period slava i novogodišnjih praznika, koji nužno vode do obilnog prejedanja, može da oslabi imuni sistem i oslabi organizam u celosti koji je kao takav podložniji prehladama, ali i crevnim virozama.

Šta jesti zimi?

Preporuka za ishranu zimu je kao i za svako godišnje doba, da trpeza mora biti bogata namirnicama koje su uobičajene za taj period godine, to je obilje agrumastog voća, bundeva, dosta domaćh supa i ribe,kao i povrće iz tipa kupusara. Obroci se ne smeju preskakati a namirnice moraju da budu raznolike i da zadovoljavaju princip zastupljenosti svih gradivnih elemenata,a to su i žitarice, ugljeni hidrati, masti i proteini uz umerenost u količini odbroka. Tokom zime dostupnost svežih namirnica je ograničena, stoga je u ishranu vrlo često prisutna i fermentisana hrana koja i u svetu sve više dobija na svojoj popularnosti.

Fermentisana hrana ili popularnije „ Bakina zimnica“

Fermentisana hrana je najstariji probiotik na svetu i u drevnim vremenima kada nisu postojali savremeni rashladni uređaji,ovaj vid čuvanja hrane tokom dugog vremenskog perioda je bio jedini mogući. Danas je ovaj proces dosta industrijalizovan dodavanjem mnogobrojnih konzervanasa koji ne samo što onemogućavaju namirnicama da ovim postupkom izvuku za naš organizam mnogobrojne pozitivne benefite, već nasuprot postaju i loše za naš organizam. Zato treba obratiti pažnju kako se na ispravan način pravi zimnica, kako bi iz nje izvukli sve one nutritivne i zdravstvene vrednosti kako za Vas, tako i za Vaše dete. Lakto-fermentisane namirnice fermentišu uz pomoć Lactobacilus bakterija, koje se hrane šećerima,a kao svoj produk daju mlečnu kiselinu, koja prirodno ovoj hrani daje kiseo ukus, bez dodavanja sirćeta, koji otežava proces prirodne laktofermentacije. Skoro svako povrće,ali i voće može se podvrgnuti ovom procesu, stim što kod voća, koje je i bogatije šećerima, ovaj proces množo kraće traje.

Prirodan proces lakto-fermentacije

Ovaj proces je vrlo jednostavan i ne iziskuje puno vremena. Namirnice se iseckaju po želji stave u tegle koje smo prethodno napunili slanom vodom do vrha, zatim ih ostavimo na sobnoj temperaturi. U ovakvim uslovima Lactobacilus će odraditi svoje,a Vaša zimnica će biti zdrava i spremna za upotrebu.

Kiseli kupus, kralj zimnice

Kupus je jedinstvena namirnica, koja procesom fermentisanja poboljšava svoja nutritivna svojstva. U ovom procesu kupus stvara Vitamin B12, koji se uglavnom nalazi u namirnicama životinjskog porekla, te se iz tog razloga kiseli kupus učestalo nalazi na trpezama vegetarijanaca. Istraživanja su pokazala da sadržaj Vitamina C u kiselom kupusu je skoro isti kao i u limunu ili pomorandži. Bogat je Vitaminom B6, bez koga proteini ne bi bili iskorišćeni, Vitaminom B3 koji je neophodan u ćelijskoj energiji, celokupnom metabolizmu i razmeni materija u mozgu. Kiseli kupus ima oko 20 ccal u 100 g, što ga ćini izuzetno niskokaloričnom namirnicom. Naj­no­vi­ja istraživan­ja po­ka­zu­ju da ki­se­li ku­pus sa­drži izo­ti­o­ci­ja­na­te – ma­te­ri­je ko­je pre­ve­ni­ra­ju rast ma­lig­nih ćeli­ja: po­seb­no doj­ke, de­be­log cre­va, pluća i je­tre. Ovih ma­te­ri­ja ne­ma u pre­snom i ku­va­nom ku­pu­su

Iako kupus kao svežu namirnicu u ishranu deteta uvodimo u 11 mesecu, sa kiselim kupusom kao i sa svom preostalom fermentisanom hranom treba sačekati prvu godinu deteta, nakon čega ga lagano i ne u prevelikim količinama uvoditi u ishranu. Važno je sve kisele proizvode, kupus, krastavce kao i celu turšiju dobro isprati, pre nego što date detetu da jede.

Tagovi: kiseli kupuspreporukaprobiotikvitaminiziminica
ShareTweetSendSendShare
dr Jovana Majstorović
Autor:

dr Jovana Majstorović doktorka medicine, specijalista dermatovenerolog

Biografija ➔
Pohađala i položila akademski kurs za ishranu-nutricionistički kurs i stekla stručno zvanje „Nutricionista“, Akademija „Purity“, York University. Više od pet godina radi u sportskoj medicini, kao doktorka i savetnica za ishranu dece, omladine i rekreativnih sportista. Autorka mnogobrojnih tekstova na temu zdrave ishrane i zdravih stilova života na mnogobrojnim portalima, širom regije.

0

Komentari 0

Ostavi komentar

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezani članci

govor

Govor i jezik najsavršenije i najsloženije čovekove sposobnosti

16/06/2025
sisanje palca

Istureni zubi zbog sisanja palca

16/06/2025
spf seba med

„Mama vidi razliku“

12/06/2025
strah od stomatologa

Koje su to najčešće greške koje roditelji prave, pa njihova deca razviju strah od odlaska kod zubara

12/06/2025
Prikaži još

Vesti

Becutan Talks: Svesno, a ne savršeno roditeljstvo

Istraživanje: Kakav uticaj na zdravlje ima kisela voda

Dečji psihijatar dr Grujičić: Dolaze roditelji i kažu mi, doktore, on ne ispušta telefon. I onda, ja izađem u čekaonicu gde sede mama i ćerka i obe na telefonima

05.jun – Svetski dan zaštite životne sredine

Istraživanje: Šta su deca pretraživala i gledala na mreži ove godine

Instagram

Moj pedijatar

Copyright © 2023.
Moj Pedijatar

ODRICANJE ODGOVORNOSTI
Materijal koji je preuzet s interneta smatra se javno dostupnim, ukoliko nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi s autorskim pravima na određeni materijal, povreda autorskih prava je učinjena nenamerno. Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.

  • O nama
  • Marketing
  • Politika poslovanja
  • Kontakt

Pratite nas na društvenim mrežama

No Result
View All Result
  • Početna strana
  • Beba
  • Dete
  • Porodica
  • Ishrana
  • Pedijatar
  • Video
  • Vesti
  • Pitajte pedijatra
  • Najnovija pitanja
  • Pretraga pitanja i odgovora