9 načina kažnjavanja koja neće uticati na samopoštovanje deteta

Prema statistikama, gotovo svaki roditelj je uveren da radi dobar posao odgajajući svoju decu i podučavajući ih lekcijama. Ali zapravo, nije sve tako jednostavno i glatko.

Deca bi trebalo da budu kažnjena samo za sadašnje prekršaje ne i za prošle greške

Jedno od najvažnijih pravila odgajanja dece jeste: “kazna – oproštaj – zaboravljeno”. Dete koje je stalno kažnjavano zbog svojih prošlih grešaka ne može biti jaka osoba. Ono će se bojati da uradi nešto novo i voleće rutinu. Takođe, moglo bi mu biti teško da nauči iz sopstvenih grešaka. Umesto da analizira svoje greške, ono će se samo fokusirati na njih.

Takođe, kada roditelji saznaju nešto loše o detetu što se dogodilo davno, psiholozi takođe ne preporučuju kažnjavanje. Svi roditelji moraju jednostavno da objasne deci gde su pogrešila.

Kazna treba da odgovara uzrastu deteta

Sistem kažnjavanja treba da bude jasan i uravnotežen. Nemojte davati istu kaznu za loše ocene i razbijeni prozor. Male stvari – male kazne. Velike stvari – ozbiljne kazne. Takođe, treba uzeti u obzir uzrast i sklonosti deteta. Ako dete voli društvene medije, treba ograničiti vreme korišćenja, što će biti dobra kazna. A ako ih dete uopšte ne koristi, trebalo bi smisliti drugi način kažnjavanja.

Dete koje uvek dobija istu kaznu za različite stvari ne može da izgradi dobar sistem moralnih vrednosti jer ne može da prepozna razliku između važnosti stvari.

Nemojte koristiti loše ili uvredljive reči

To se događa kada su ljudi stvarno emocionalni. Mnogi roditelji ne primećuju da to rade. Psiholozi preporučuju korišćenje samo neutralnog rečnika. Osetljiva deca mogu imati problema sa niskim samopoštovanjem. Mogu zapamtiti vremena kada su njihova majka ili otac koristili lošu reč. Ovo je ozbiljnije za devojke, stoga budite posebno oprezni s njima.

Pripremila: Suzana Dulčić

Izvor: atma.hr

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA