8 stvari koje morate imati u dečjem rancu kada krenete napolje

Voda, maramica, kačketić, ili pak omiljena igračka su vrlo česte stvari koje će vam mališani u sred igre zatražiti. Zato, bolje se obezbedite na vreme.

Foto: Pixabay

S dolaskom toplijeg vremena s mališanima sve češće izlazimo u park. Osim toga, upisivanje na sportske aktivnosti, osobito ako se odvijaju u prirodi, najintenzivnije je baš u ovo doba. Boravak na svežem vazduhu izuzetno je koristan, jednako kao i vežba kroz igru koja sledi. Međutim, nakon izlaska iz kuće, često se dogodi da je nama, što zapravo znači detetu, potrebno nešto što u tom trenu zaista nemamo kraj sebe.

Uglavnom se to svede na „jede mi se čokolada“ ili „kako to misliš nema mog autića“, ali osim toga, tu je i hrpa drugih sitnica kojih se možda na prvu pomisao ne bismo setile. Klinci se mogu oznojiti od trčanja, politi vodom ili pak pasti pri trčanju. U tim trenucima je odmah i sada potrebna hitna lekarska sanacija koja se najčešće ublaži flasterom sa simpatičnim likom iz crtića. Osim toga, zasigurno je najvažnije pri ruci imati uviek dovoljno tečnosti, najbolje vode.

Zato smo napravile popis od nekoliko stvari koje detetu treba da spremimo u torbu kad izlazi na igranje ili sportsku aktivnost, i koje je uvijek dobro imati spremne.

1. Vlažne (i suve) maramice

Najpraktičnija stvar zasigurno su vlažne maramice. Deca se često zaprljaju, a ona manja ručice još uvek često nesvesno guraju u usta. Osim toga, u blizini često nema vode koja bi nam pritom poslužila. Vlažne maramice možemo koristiti i kada je potrebno obrisati nosić, a idealna bi kombinacija zato bila poneti i vlažne i suve maramice.

2. Bočica s vodom

Hidracija je izuzetno važna, naročito kad je reč o igranju ili sportskoj aktivnosti, a deca pritom često postanu žedna. Osim toga, kroz igru, naročito tokom toplijeg vremena, deca gube mnogo više tečnosti, pa je zato bočica s vodom stvar na koju nikako ne smemo zaboraviti. Voda bi trebala biti dominantno piće za hidraciju u odnosu na sokove i druge napitke koji sadrže šećer. Uz vodu znamo da smo napravili pravi izbor za osveženje malog organizma.

3. Grickalice i voće

Koliko puta smo čule: „Mama, ja sam gladan“ baš tokom šetnje i to nakon ručka? I naravno, uvek su gladni baš onda kad nam pri ruci nisu grickalice, i baš su najslađe one koje se baš sada moraju kupiti. Zato je priprema pola posla, pa bi u dečjem rancu tako uvek trebalo imati i neke grickalice i ono što često vole više jesti napolju nego kod kuće – očišćeno i narezano voće. Osim toga, nakon uspešne utakmice, ili pak jednostavno vremena provedenog u igri na svežem vazduhu, energiju je potrebno nadomestiti i pre povratka kući, a šta je bolje od vađenja slatke užine iz rančića?

4. Sunčane naočare ili kačket

Sunce nas često može iznenaditi i proviriti iznad oblaka, zato je kačket ili pak naočare uvek dobro imati pri ruci. Zaštita dečje glavice od vrućine jako je važna, a iako sunce još uvek nije tako jako kao za vreme letnih meseci, i dalje može smetati pri igranju ili pak fokusu na loptu u „ozbiljnoj“ utakmici. Osim toga, neretko se dogodi i da baš sada kačket smeta, i ipak se odluče za naočare, pa je najbolje poneti oboje.

5. Sprej protiv komaraca i/ili krema za zaštitu od sunca

Dolaskom proleća javljaju se i one svima „najdraže“ životinjice – komarci. Osobito su pak prisutni u prirodi, parkovima, ali i na igralištima, pa je sprej protiv njih neizbežna stvarčica za svaki dečji ranac. Prolećno sunce nas može zavarati, jer je čak i u ovo prolećno vreme decu važno zaštititi od sunčevih zraka. Bez obzira što temperatura nije jako visoka, zaštitni faktor bi i onako trebalo nanositi tokom gotovo cele godine, naročito kad je sunce najviše prisutno. Osim toga, kad je reč o igranju u parku ili sportskoj aktivnosti, koje neretko potraju i duže od očekivanog, dobra zaštita je ključna.

6. Mali pribor za prvu pomoć (i antiseptik)

Trčanje, penjanje i puzanje – sve to može rezultirati nezgodom. One najčešće nisu ozbiljne, ali svakako će proći brže ako pri ruci imamo antiseptik u spreju, mali zavoj ili, ono najpraktičnije, flaster. Bol će biti još i manji ako se na flasteru nalazi lik iz klincima najdražeg crtaća, pa će povratak u igru ili na utakmicu biti brži.

7. Dodatna odeća

Majica dugih rukava, trenerka, drugi par pantalonica ili čarapice uvek dobro dođu. Ne samo zbog promenljivog vremena, nego i situacije u kojoj se dete od prekomjerne igre i trčanja može oznojiti, pa će ovako uvijek imati spremnu rezervnu odjeću. Osim toga, dok piju vodu mogu se i politi, a ako je napolju vetrovito, suva majica će spasiti od mogućih prehlada.

8. Peškir

Peškiri su u dečjoj torbi takođe poželjni, jer će dobro doći nakon sporta ili igre, nakon što se deca oznoje ili pak jednostavno zaprljaju. Osim toga, praktični su i da se na njima sedi, bilo da je reč o deci, ili pak roditeljima koji čekaju. Osim ovih sitnica, pri ruci je uvek dobro imati i njima najdražu igračku, autić, lutkicu ili pak neki od sportskih rekvizita, poput lopte. Ipak, ako smo već krenuli na sportsku aktivnost, pretpostavka je da ih ne trebamo nositi sami, a na igralištu je pažnja i onako usmerena na otkrivanje novih kutaka i izazova.

Yumama

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram