8 stvari koje bi roditelji dečaka trebalo da znaju

Vaspitavanje dece nije ni malo lak zadatak, a roditelji koji imaju sinove se često nose sa velikim izazovima. Saša Braun-Voršam, mama dečaka i urednik sajta “She knows” podelila je nekoliko saveta sa vama…

Foto Flickr

Onog dana kad sam saznala da nosim dečaka, plakala sam. Imam jednu sestru i prvo dete mi je bila devojčica. Kako ću da odgajim dečaka? Sada, šest godina posle njegovog rođenja, smejem se svom postupku. Vaspitanje dečaka je težak posao, ali isto je i sa devojčicom. Ali to ne znači da ne postoje neke bitne razlike u vaspitanju devojčica i dečaka.

Evo koje bi stvari trebalo da znaju roditelji dečaka:

živahni dečaci

Dečaci treba da budu živahni

“Za dečake je skroz normalno da jurcaju okolo, skaču sa nameštaja i prave veći nered od devojčica”, kaže Dženifer Fink, mama četri dečaka i osnivač sajta “Building Boys”, ali dodaje da je sasvim u redu da postavite granice. “Ako ne želite da vaš dečak baca lopte i skače svuda po kući, morate da mu obezbedite neko drugo mesto gde će to moći da radi”.

decaci i lutka

Kupovinom lutke razvijte empatiju kod dečaka 

Kada je reč o empatiji, uglavnom su devojčice te koje više o tome nauče, posebno jer se njima kupuju lutke. Ali empatiju bi trebalo razviti i kod dečaka. Međutim, problem je u tome što u prodavnicama igračaka postoji jasna razlika između igračaka namenjenih devojčicama i onih namenjenih dečacima. “Roditelje uvek savetujem da mališanima pomognu da razviju svoj identitet na osnovu njihovih želja i potreba, a ne na osnovu onoga što je društveno prihvatljivo”, kaže Kimberli O’Konor, porodični i bračni savetnik.

kupatilo

Očekujte haos u kupatilu

Studija objavljena u Journal of Pediatrics otkrila je da petoro od 100 dece u toku noći mokri, a dečaci ovo rade i duplo više od devojčica. Pa šta bi onda roditelji, koji su se umorili od pranja čaršava, trebalo da urade? Da čekaju, jer će sve doći na svoje mesto. Dečacima je teže i da se priviknu na nošu, imajte i to u vidu.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA