7 razloga zašto su bebe tako kul

Bebe su preslatke, mnogo plaču i imaju jako malo kontrole nad pokretima svog  tela. Ali naučnici kažu da je tu još mnogo dobrih stvari vezanih za njih. Evo 7 fascinantnih stvari koje  treba da znate o tim majušnim bićima, koja  još uvek ne znaju ni svoje ime da kažu. 

beba px

Foto: Pixabay

One mogu da razaznaju dobro od zla

Koristeći marionete koje oponašaju dobra i loša ponašanja, Yales baby laboratorija je analizirala etiku odojčeta decenijama.

U jednom eksperimentu, mačka marioneta je pokušavala da otvori kutiju. Zeka marioneta u zelenoj majici došao je da joj pomogne. Onda su ljudi koji su upravljali marionetama ponovili scenario, ali tako sto je zeka marioneta u narandžastoj majici zlo odgurnuo kutiju i pobegao.

Studija je pokazala da je preko 80% dece ispod 24 meseca pokazalo naklonost prema zeki koji se lepo ponašao, onom u zelenoj majici. Sa bebama do 3 meseca starosti, ovaj procenat je porastao na 87%.

Oni  imaju osećaj samokontrole

Jedna studija iz 2014. godine objavljena u listu Kognitivni razvoj posmatrala je 150 beba uzrasta od 15 meseci. Bebe su posmatrale odrasle kako koriste neke igračke koje ispuštaju različite zvuke. Onda u istom momentu kada je drugi odrasli ušao u sobu počeo je ljutito da kritikuje onoga ko je pravio te zvuke.

Nakon demonstracije, bebama je bilo dozvoljeno da se igraju sa igračkama, i polovina njih je to i učinila čim je taj ljutiti odrasli napustio sobu, a polovina je samo nastavila da zuri u igračke.

Bebe u većim grupama nisu oklevale da odmah počnu da se igraju tim igračkama, ali bilo je i onih koje su sačekale da prođe malo vremena, a i onda se nisu igrale na način na koji su im odrasli pokazali. Ovo ukazuje da su oni pokušali da se igraju na takav način da ne izazovu ljutnju odraslih, što pokazuje da mogu da odole svojim impulsima i pokažu samokontrolu.

Strani jezici zvuče…. pa, strano za njih

Čak i samo nekoliko sati nakon njihovog rođenja, bebe mogu da osete razliku između njihovog, i nekog stranog jezika.

Istrazivači u Švedskoj i Vašingtonu, posmatrali su 40 beba sa varalicama povezanim žicama na kompjutere. Kada bi bebe čule strani jezik, sisale bi cucle mnogo duže nego sto bi to činile kada čuju svoj maternji jezik. To pokazuje da mogu da prepoznaju razliku izmedju ova dva.

Patricia Kuhl, istrazivač, tvrdi da se samoglasnici koje majka izgovara najglasnije  čuju kod beba i da se one za njih najpre vezuju.

Oni su uključeni u tuđe emocije

Do perioda od 5 meseci, bebe su u stanju da prepoznaju osećanja druge bebe.

U BYU studiji iz 2013. godine 20 beba uzrasta od  5 meseci, i 20 beba uzrasta od 3,5 meseca sedele su ispred 2 monitora gde je prikazan snimak bebe koja se smeje, i one koja se mršti. Onda su istraživači pustili dva audio snimka, jedan gde se čuje smeh, drugi gde se čuje tužna beba.

Kada su čuli audio smeha, petomesečne bebe su automatski pogledale u video bebe koja se smeje, a kada su čuli tužnu bebu pogledali su u video gde se beba mršti. Bebe od 3,5 meseca, bile su manje uspešne u povezivanju ovih audio i video snimaka.

Njihove uši registruju mnogo više reči od mame nego od tate

Nova istrazivanja lista Pedijatar, pokazala su da odojčadi reaguju mnogo više na reči koje čuju od mame nego na one koje čuju od tate. Sve 33 bebe u studiji nosile su prsluke koji su mogli da snimaju zvuke, i oni su pokazali da bebe mnogo više reaguju na glas svoje majke.

One imaju mogućnost da nauče znakovni govor

Iako bebe uglavnom ne govore dok ne napune 12 meseci, i imaju ograničen vokabular do druge godine, one imaju mogućnost da nauče znakovni govor već od 6 meseci.

Nakon što je primetila da beba njenih gluvih prijatelja komunicira sa čitavom porodicom znakovnim jezikom,  Dr. Joseph Garcia osnovala je program u kome je počela da uči i decu i roditelje kako da se na taj način sporazumevaju.

I bebe umeju da čitaju sa usana

Studija iz 2012. godine pokazala je da bebe umeju da čitaju sa usana kada uče da govore.

Istraživači sa Florida Univerziteta posmatrali su 180 beba uzrasta od 4, 6, 8, 10, 12 meseci i posmatrali su njihovo ponašanje kada vide video odraslih kako govore. Istraživanja su pokazala da bebe od kada napune 6 meseci koncentrišu se na usne odraslih ne bi li videle kako da naprave sve te zvuke.

Tako da, sledeći put kada ste u blizini bebe koja zna da čita sa usana, imajte na umu da pazite šta pričate 🙂

Priredila: Ivona Jovanović

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA