7 pravila Marije Montesori koja će vam pomoći da budete bolji roditelj

Okolina u kojoj dete odrasta u prve tri godine života presudne su za njegov celokupni razvoj. Donosimo vam nekoliko uspešnih, mudrih i lako pamtljivih pravila koja svakom roditelju mogu pomoći da podigne srećno i samopouzdano dete.

Foto: Pixabay

Marija Montesori pripada malom broju pedagoga koji su tokom 20. veka pomogli napretku načina na koji razmišljamo o vaspitanju dece. Ova Italijanka poznata je po osmišljavanju kratkih, mudrih i lako pamtljivih pravila koja svakom roditelju mogu pomoći da podigne srećno i samopouzdano dete.

Biti roditelj u današnjim vremenima „izloženosti“ naše dece uticajima iz najbliže okoline, veliki je, ali i najvažniji zadatak. Misli Marije Montesori usmerene roditeljima i njihovom pristupu u vaspitanju dece pretpostavljaju da su sva deca za vaspitanje prema montesori metodi, ali ne i svi roditelji.

Naime, roditelji koji ne poštuju detetov interes, oni koji sve za svoju decu unapred isplaniraju, a neki i odrade, koji ne dopuštaju da se dete samo uz njihovu pomoć razvije, ti roditelji poništavaju osnovna načela montessori pedagogije i nisu za put koji sledi montessori metoda, ističe Narcisa Bučinskii, direktorka Osnovne Montessori škole „Barunice Dedee Vranyczany“.

Evo nekoliko Montesori pravila koja će vam pomoći da budete najbolji roditelj i svom mališanu osigurate svetlu budućnost:

1. Deca uče iz onoga što ih okružuje.

Okolina u kojoj dete odrasta u prve tri godine života presudne su za njegov celokupni razvoj. Dete „upija“ neselektovane nadražaje iz okoline i uči o svemu što ga okružuje. Zato i roditelj treba da se potrudi da detetu omogući slobodno izražavanje osnovnih psihičkih potreba za kretanjem, redom, jezikom i ljubavi, objašnjava Narcisa Bučinski.

2. Ako se dete često kritikuje, dete se zapravo uči kako da osuđuje druge. Ako dete često dobija pohvale, dete se zapravo uči kako da procenjuje druge. 

Pristup nagrađivanju i pohvalama, Marija Montesori svrstava u domenu detetovog rada i bavljenja nečim i njegovim uspešnim završetkom. Samo detetovo zadovoljstvo obavljenim nagrada je za to dete i nisu mu potrebne dodatne pohvale, kaže Narcisa.

3. Poštujte dete i kada pogreši. Na taj način će greške brže ispraviti.

Poštovanje koje svi koji smo uključeni u detetovo vaspitanje izražavamo prema njemu, osnova je odnosa koji će rezultirati stavom prema okolini u budućnosti.

Važna je sloboda detetovog izbora da se u trenutku koje samo odabere bavi nečim, iz toga proizlazi visoka učinkovitost procesa učenja, bez obzira na kom nivou. I greška je deo učenja, dete treba da pokušava da samo ukloni prepreku i pravilno reši zadatak, savetuje Bučinski.

4. Ako dete živi u prijateljskoj atmosferi i oseća da je drugima potrebno, naučiće kako da pronađe ljubav.

Ako dete živi u prijateljskoj atmosferi u kojoj je stalno podsticano, u kojoj se uvažava njegovo pravo na izbor, na njegove interese, neće biti frustrirano, osećaće se ispunjeno i njegovo samopouzdanje će biti visoko.

5. Ako se detetu daje podrška, bit će samouvereno.

Pomozite detetu da svlada stvari rano u životu. To možete postići ako se pobrinete da je svet kojim je dete okruženo ispunjeno privrženošću, mirom i ljubavlju.

Podsticati dete, važno je kao i posmatranje spontane znatiželje i istraživačkog ponašanja. Ljudske sklonosti su kao prirodne pretpostavke za vaspitanje svakog deteta, zato Marija Montesori uvodi pojam razdoblja posebne osetljivosti. To je za roditelja važan pokazatelj kako da svoje dete konfrontira sa što više nadražaja.

To su razdoblja u kojima je kod deteta izražena sklonost samo za određene vrste nadražaja na koje dete spontano reaguje (učenje neke veštine, npr. pisanje). Zato treba posmatrati dete i na vreme prepoznati i reagovati na to, jer ta su razdoblja vremenski ograničena. Samo tada dete s lakoćom, bez umora i s veseljem savladava određene veštine, objašnjava Bučinski.

6. Budite uvek spremni da pomognete detetu kada mu treba pomoć, kao i da stanete po strani kada je dete pronašlo sve što mu je potrebno.

Kada vam dete priđe, uvek poslušajte njegovo pitanje ili molbu, pa mu odgovorite.

Detetu treba pomoći, a ne odraditi nešto umesto njega, važna krilatica: “Pomozi mi da to učinim sam.“ To u svakom slučaju iziskuje puno više vremena, truda i strpljenja svakog roditelja, ali rezultati su trajniji i dete je srećno jer je samo savladalo teškoću, savetuje Bučinski.

7. Pred detetom se uvek ponašajte lepo. Pokažite mu kako da bude najbolja osoba koja može da bude.

Najvažnije je biti dobar primer svom detetu, način na koji se ophodimo međusobno, prema svojoj okolini i prema detetu samom osnova je njegovog budućeg ponašanja.

Marija Montesori kaže da je odraslog čoveka teško promeniti zato treba početi s detetom, zaključuje Narcisa Bučinski.

Izvor: Yumama
0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram