7 načina da stimulišete razvoj socijalnih veština kod vašeg deteta

Ako je vaše dete uzrasta između dve i šest godina verovatno vam izgleda kao da nikada neće naučiti da bude ljubazno, kulturno i lepo se ponaša. Istina je da se deca ne rađaju sa urođenim socijalnim veštinama koje mi odrasli poznajemo.

Ali, i vaše dete može i jednog dana će sigurno znati sva pravila lepog ponašanja. Naravno, ako ga naučite.

Evo kako možete da počnete još dok je sasvim malo:

Vodite dete da se igra sa vršnjacima

Mala deca nisu razvojno spremna da stvaraju drugarstva i igraju se zajedno sa njima. Iako se vaše dete igra u blizini svojih drugara u parkiću, među njima obično nema preterane interakcije. Izostanak ovih interakcija nikako ne znači da je vaše dete samotnjak – ono je samo normalan dvogodišnjak.

Takođe, to što se vaše dete ne igra sa drugom decom ne znači da treba da ga izolujete od društvenih kontakata. Boravak sa drugom decom priprema dete na druženje i ono će biti spremnije da ostvari prave kontakte čim za to dođe vreme.

Obezbedite i starije uzore

Pored toga što dete treba da bude sa svojim vršnjacima potrebno mu je i društvo starije dece. Kada gleda njihovo ponašanje i ono što rade, dete uči kako da se ponaša. Takođe, deca će pre da se ugledaju na drugu decu nego na odrasle.

Učite ga da čeka red da nešto kaže

Vaš dvogodišnjak sigurno neće odmah uspeti u ovome, ali to nije razlog da ne počnete sa vežbanjem. Uostalom, nije fer ni prema detetu. Ako čekate da dođe do predškolskog uzrasta osetiće se zbunjeno i možda će se čak i povući u sebe.

Šta možete da radite sada? Vežbajte poštovanje redosleda u svakodnevnim situacijama. Na primer, prvo vi operete ruke a zatim dete ili prvo dete uzme sok pa onda vi i sl. Cilj je da ono shvati da treba da sačeka i da vidi da i vi čekate kada je to potrebno.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA