6 trikova za lakše uspavljivanje deteta

Retki su roditelji koji nikad nisu iskusili probleme sa uspavljivanjem malog deteta. Bilo da se radi o tek rođenom detetu ili bebi staroj godinu dana, većini se roditelja uspavljivanje je iscrpljujuće.

Foto: Pixabay

Ako ste u takvoj situaciji, pokušajte s nekim od ovih trikova za uspavljivanje djece:

1. Budite dosadni
Kada je vreme za spavanje, prestanite s igranjem, smejanjem i gugutanjem i pokažite svojoj bebi da je vreme za spavanje. Utišajte se, pogasite svetla i poželite bebi laku noć. Ako se dete probudi usred noći, nahranite ga ako to traži, ali bez razgovora i smejanja kako se ne bi razbudilo. Vratite ga u krevet i u tišini mu pokažite kako je noć vreme za spavanje.

2. Uključite usisavač
Radi  i fen za kosu, ventilator… Neverovatno, ali bebe uz zvuk tih uređaja sa lakoćom se uspavaju. Ali čim beba zaspi, ugasite uređaj kako se ne bi navikla da spava isključivo uz te zvuke.

3. Ohladite sobu
Dosta roditelja boji se da se malo dete ne prehladi ako spava u hladnoj sobi pa spavaću sobu ponekad toliko ugreju da se u njoj jedva diše. Temperatura tela tokom spavanja pada pa nam nije potrebna pretopla soba kako bi lakše spavali. Zbog vrućine, bebe su nervozne, znoje se i stalno bude.

4. Napustite sobu
Učite dete da samo spava od malih nogu. Iako je mnogim roditeljima žao u početku ostavljati malu bebu u sobi da spava sama, kada postane starija, verujte, bićete sami sebi zahvalni.

5. Držite se rutine
Kada je vreme za spavanje uvek se pridržavajte iste rutine. Ako vam odlazak na spavanje počinje s kupanjem i pranjem zubi, neka vam to uvek bude tako kako bi dete znalo da je vreme za san. Ako pre spavanja detetu čitate knjigu, čitajte je tiho i uspavljujuće bez glasnih zvukova.

6. Trik s maramicom
Razne su metode uspavljivanja malih beba pa vredi pokušati i ovu:

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA