6 poklona za 8.mart iz kojih će deca nešto pametno naučiti

Svakog 8. marta učiteljice se vraćaju kući punih ruku saksija, pijačnih parfema i bombonjera. Kakvu poruku šaljemo deci kada pokazujemo da je to jedino što može da obraduje jednu obrazovanu ženu?

Foto: Freepik

Poklon učiteljici za osmi mart jedno je od onih delikatnih pitanja prema kojima svaki roditelj ima različit stav. Neki će poslušati uobičajene molbe učiteljica i neće ništa kupiti, drugi će se po automatizmu opremiti cvećem u svežem, plastičnom ili ukorenjenom stanju, neki će se udružiti sa još nekoliko roditelja i uzeti malo ozbiljniji poklon, a u mnogim odeljenjima organizovaće se kupovina zajedničkog poklona.

Ako već odlučimo da učiteljici poklonimo nešto za 8. mart, trebalo bi da taj poklon posmatramo kao priliku da deca nauče nešto o darivanju. Poklon govori o tome šta mislimo o nekoj osobi i šta smatramo vrednim. Zbog toga bi učiteljici trebalo da poklonimo nešto što želimo da i naša deca smatraju vrednim.

1. Knjiga

Ukoliko raspolažete manjim iznosom, to može biti neka knjiga sa temom iz popularne nauke, psihologije ili pedagogije. Ako knjigu kupuje celo odeljenje, dobar izbor je monografija o vašem gradu, istorija umetnosti, enciklopedija prirode, knjiga o velikim naučnicima ili otkrićima.

2. Pretplata na časopis

U obzor dolaze časopisi kao što su Nacionalna geografija, Popularna nauka, Politikin Zabavnik ili neki drugi sličan časopis koji će učiteljica rado listati sa svojim učenicima

3. Jednodnevni izlet

Iskustva nas, kaži psiholozi, čine srećnijim nego materijalne stvari. Zbog toga će turistička tura sa obilaskom  kuturnih ili prirodnih znamenitosti biti poklon koji će učiteljici sigurno ostati u lepom sećanju.  Vodite računa da učiteljica može da bira termin u kome će ovaj poklon iskoristiti.

4. Karte za pozorište ili koncert

Odlazak u pozorište na popularnu predstavu ili na koncert o kome svi pričaju takođe će biti sjajna uspomena. Raspitajte se koliko košta sezonska karta za filharmoniju ili komplet karata za pozorišni, filmski ili džez festival u vašem gradu

5. Novac za humanitarne svrhe

Zašto ne biste prikupili novac koji će učiteljica sa odeljenjem donirati u humanitarne svrhe? Nema boljeg načina da deca uče o davanju i plemenitosti nego kroz lično iskustvo, a čitava akcija, od odlučivanja kome će novac biti uručen do samog čina predaje pomoći, predstavljaće dobar model za buduće navike učenika.

6. Nastavno sredstvo

Saznajte da li učiteljica priželjkuje neko savremeno učilo koje bi joj posao učinilo lakšim i zanimljivijim? Interaktivna geografska karta, projektor, muzički uređaj, bela ploča za pisanje, zidni planer rada – samo su neki od mogućih predloga.

Izvor: Detinjarije

Podeli:

Komentari

 1. mirela says:

  Ovo je sigurno neka učiteljica napisala!Mogli ste i putovanje na more napisati kao jedan od prijedloga!!! Bez daljnjeg komentara!

 2. majka says:

  Ovo je neka sala, je l’ da??! Dovoljan je i jedan cvet, kao znak paznje, cuj interaktivna geografska karta, karte za pozoriste, izlet,… ccc Sram vas bilo!

 3. Jelena says:

  Mislim da je lepo pokloniti ali da bude nesto sto ce joj koristi a nd tašne nakit itd. Ja sam skupljala pate za vaspitacicin rođendan i kupila kozni rokovnik cvece i foto šolju ali ostalim roditeljima se nije svideo poklon a mislim da je to pravi poklon a ne torbe nakit jer svako ima svoj stil

 4. Marina says:

  Mi smo svi u vrtickoj grupi sakupili po 2 identicne fotografije deteta, i 2 njegova crteza, napisali na papiricu sta porucuje vaspitacici i dali 300din. Napravice se od toga po knjiga za obe vaspitacice.

 5. Razocarana says:

  Skoro da nemam reči. Pa mi skupljamo novac za uciteljicu i uplacuje se kod jedne mame koja radi u p..s… da se uciteljica ponovi. Nekada se poklanjalo cvece. Stvarno je nekad sve imalo mere i smisla.


Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA