6 pogrešnih obećanja budućih roditelja

Svi mi imamo svoje “Nikada neću”, ali kada nešto svečano obeća par – dve osobe to  ima dvostruko veću težinu, a ipak, nekako, i to dvostruko obećanje – ponekad samo padne u vodu. Zašto? Isto se desi i sa obećanjima koja se odnose na bebu, na podizanje deteta i roditeljstvo uopšte. 

Do  trenutka kada postanu roditelji, ljudi su skloni da misle da sve znaju, vide od drugih i  misle da oni to sigurno znaju, ali  kada dođe iskustvo, stvari se menjaju i tako ovakvi i slični stavovi veoma često ostaju suspendovani između namere i navika.

1. Neću  biti rob navike kad beba spava

Užasno idu  na živce parovi koji imaju dete i odjednom im se svi rituali okrenu za 360 stepeni?! Bedtime bebe. Hajde u redu,  kada je beba umorna, ide da spava bilo gde i bilo kada. Zašto onda toliko drame u to vreme spavanja?

A onda dobiju dete i odjednom shvate  moć kada beba odmara, ima svoje spavačke rituale i kao i svi zatvore vrata i priguše telefone. Žao mi je, naša beba sada spava.

2. Naravno da ćemo deliti noćne smene
Čak i ako majka doji noću, to  ne znači da se otac ne može probuditi da malo uzme i pomiluje dete. Zašto ne? Pa, tata je jednako opremljen i spreman za takvu odgovornost. Ali iz noći u noć, on to obećava, ipak ujutro mora biti naspavan jer ide na posao i nekako se čini da sve to može samo mama. I koliko god to zvučalo mačo, ovo se upravo desilo parovima koji su bili glasni u svom obećanju – nećemo nikad.

3. Naše dete, nikoga neće uznemiravati svojom vriskom

Verovatno ste ovo šokirani obećali jedno drugom svaki put kada bi ste doživeli napade besa u javnosti tuđeg deteta. Kako to onda razumeti? Iz jedne perspektive, ove scene izgledaju kao da to roditelje jednostavno ne zanima, nisu uspeli da vaspitaju svoje dete, nemaju moć kontrole nad svojim detetom, a onda je i tvoje dete  to počelo da radi. Iznenada shvatite da su neke scene neizbežne ili da postoje roditelji koji se jednostavno nikada neće naći u takvoj situaciju. Vi ste se nadali da ste izuzetak. Na ovo obećanje sada gledate potpuno drugačijim očima.

4. Nikada se nećete hvaliti i pokazivati slike

To je uvek bilo  iritirajuće od parova koji imaju dete, ne mogu  ničega da se  sete,  ali uvek postoji slika  koju  će gurnuti pod nos. I kada nemaju akdevatne slušaoce i gledaoce slike se objavljuju redom u svim pozama.

Oni koji nemaju bebu jednostavno ne mogu da shvate  svaku pozu, osmeh i divan trenutak koji je deo još lepše slagalice, tako da se možete naći u situaciji da gugućete nad slikom čak i ako više niko ne gleda.

5. Kada beba spava i mi ćemo na  spavanje

Iako ste mislili da ćete odmarati dok beba spava, uvek se nađu stvari koje bi ste baš tada mogli obaviti. I tako danas, sutra i prekosutra, tako i ovo obećanje pada u vodu. Jednostavno uvek postoji nešto što će odvući roditelje od odmora.

6. Mi ćemo znati da zaštitimo našu bebu od virusa i bakterija

Kako se beba zarazi? Mi sa svojom bebom nikada neće biti tako bezdušni i rizikovati da dobije virus. Nećemo dati nikom da priđe blizu bebe ako postoji i najmanja sumnja. I kad poraste malo – naravno da ćemo nastaviti da štitimo od bakterija i virusa. Ali onda roditelji ipak shvate – stakleno zvono jednostavno nije praktično, pogotovo jer dete imate stalno. Od trenutka izlaska iz kolica,  u prodavnici, prvim malim korakom u parku, prsti su im stalno u ustima i lako je razumeti da je borba uzaludna, a rizici su sastavni deo svačijeg života, uključujući i bebin.

Sada kada su sva obećanja pala u vodu, verovatno razumete da ništa unapred ne treba obećavati. Reči “Mi nikad nećemo…” nisu dobre jer su situacije sa decom jednostavno takve i ništa se ne dešava slučajno.

Index

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA