5 ISPROBANIH metoda za vaspitavanje dece mlađe od 5 godina

Jedna od dražih dečijih aktivnosti je testiranje granica uz laki skok po roditeljskim živcima. Gazeći kroz život, savladavaju nove veštine i postaju hodajuća mešavina uzbuđenosti i nervoze, koja želi sve naučeno da isproba odmah i sad.

Foto: Canva

Često je teško izboriti se, disciplinovati i usidriti dete, ali je i te kako izvodljivo. Kao i ostale roditeljske aktivnosti i disciplina podrazumeva strpljenje. Postavljanje granica i pravila će im pomoći na životnom putu, tako što će ih obrazovati u stabilne osobe, koje znaju pametno da biraju.

Dajemo vam par korisnih saveta kako biste svoje čedo pravilno usmerili.

Budite dosledni
Disciplina podrazumeva doslednost. Oni jedno bez drugog ne idu. Roditelji koji nisu dosledni i ne pridžavaju se pravila koja su sami postavili, sa velikom verovatnoćom odgajaju decu koja se neće pridržavati istih. Na primer, ukoliko kažete svom mlađem detetu da je kazna neophodna posledica lošeg ponašanja, onda se toga i pridržavajte i sprovedite je. Ne izgovarajte prazne pretnje. Pripretite onda kada ste sigurni da ćete ispoštovati ono što govorite. Prazne pretnje samo podrivaju vaš autoritet.

Ne zaboravite, deca uče obrasce ponašanja od roditelja, jer je to ono što vide pred sobom. Oni uvek i nepogrešivo uče prema modelu. Potrudite se da budete dobar uzor. Ukoliko žeite da vaše dete pokupi igračke za sobom, postarajte se da vas je videlo dovoljan broj puta kako vi skupljate vaše stvari i brinete o njima.

 Otklonite iskušenja
Do sada ste primetili kako vaše dete ima neprekidnu potrebu da istražuje i radoznalo uči o svetu. Deca su po prirodi radoznala i neustrašiva, te je dobro otkloniti iskušenja, kad god prilike dozvoljavaju. To znači skloniti ih od televizije, telefona, bilo kakvih elektronskih uređaja. Takođe, uvek obratite pažnju na strašne sitne predmete, koji prete da budu pojedini. Sklonite nakit, dugmad, sve sitno za šta smatrate da je opasno.

Sredstva za čišćenje i lekove, koji su potencijalna opasnost, uvek držite na sigurnom i nedostupnom mestu.

Odvucite detetu pažnju kad god možete
Ako vaš dete neustrašivo srlja u opasnost da se povredi, uvek mu mirno recite „ne“ i postarajte se da mu skrenete pažnju nekom drugom aktivnošću.

Važno je da nikada silom ne vaspitavate dete. Pljesak po guzi i šamari nisu dobre vaspitne metode. U ranim godinama svog života deca nisu sposobna da naprave vezu između svog ponašanja i fizičke kazne. Poruka koju šaljete detetu kada ga udarite jeste sledeća: sasvim je u redu udariti nekoga kada si ljut. Psiholozi tvrde i upozoravaju da batine nisu dobra vaspitna metoda.

Praktikujte tajmaut
Ako morate da upotrebite strogost, tajmaut je efektna metoda nakon što dete napuni 2 godine. Dvogodišnjak ili trogodišnjak koji udara, grize, baca hranu mora da zna da je njegovo ponašanje neprihvatljivo, i da zato mora da provede neko vreme u tajmautu kako bi se smirio.

Vaš vodič što se tiče trajanja tajmouta bi bio sledeći: minut za svaku godinu vašeg deteta. Duži tajmauti nemaju nekih vidljivih benefita, mogu samo potpuno da pokvare sav vaš trud ako dete odšeta jer ga ne drži mesto.

Sprečite napade besa (tantrume)
Tantrum je nešto što ne zaobilazi ni najbolju od najbolje dece. Svako dete će u jednom momentu odraditi jedan performans tantruma. Zašto se tantrum javlja? Veoma je jednostavno: deca mlađeg uzrasta teško izražavaju emocije rečima, što dovodi do frustracije.

Deca se frustriraju zbog raznih okolnosti: kada, na primer, ne mogu da obuku lutku, kada ne mogu da održe korak sa starijom braćom i sestrama. Borba moći se javlja kada vaše dete želi više nezavisnosti i autonomije nego što može da podnese.

Sprečiti napad besa može da izgleda kao nemoguća misija. Zato smo izdvojili smo korisne savete u tekstu Kako da sprečite napade besa (tantrume) kod deteta.

Koje od ovih metoda vi primenjujete?

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA