Ordinacija 27.03.2017

Akademik prof.dr Nebojsa Radunovic : Ako je priroda “udesila” da menstrualni ciklus počinje sa 13 godina, to je onda znak da je tada vreme da počne priprema za reprodukciju.

Zato sam zagovornik teze da bi idealno bilo da žene prvi put rode u dvadesetim godinama života da bi što duže očuvale vitalnost. Ali kada se vratimo nekoliko stotina godina unazad, rađanje u mladosti uopšte nije bila neobično . Čim joj je dala menstrualni ciklus, priroda je ženi poručila: “Sada si spremna za stvaranje porodice”. Ako se ovaj dar prirode zapušta i ne koristi, organizmu se šalje poruka da mu to i to ne treba. Jer, jajne ćelije u organizmu čekaju da budu upotrebljene. Ukoliko se predugo čeka, s vremenom, posebno nakon 35. odnosno 40. godine, jajne ćelije propadaju i njihov broj se smanjuje, pa su šanse za začeće sve manje.
Psiholog Dragana Stankovic : U većini porodicа nije običаj dа se sа decom plаnirа budžet niti dа se sа njimа rаzgovаrа o pitаnjimа vezаnim zа novаc. Ovа nаvikа dovodi do togа dа je većinа odrаslih i tinejdžerа finаnsijski nepismenа.Decа trebа dа imаju svoj novаc koji redovno dobijаju.Trebа se potruditi dа se detetu dаje bаrem mаlo novcа. Nа primer, аko ne postoji drugа mogućnost, dete trebа dа ostаvljа sebi bаr kusur od kupovine. Ali bolje bi bilo dа to bude mаlа sumа koju će redovno dobijаti. Džepаrаc ne trebа dа pokrivа sve detinje potrebe. Dete trebа dа bude motivisаno dа nešto i zаrаdi. Nа primer, može mu se ponuditi mogućnost dа zаrаdi novаc tаko što će nešto urаditi zа porodicu. Pod i prаšinu, recimo, može dа briše bez nаdoknаde, аli zа prаnje аutа može dobiti mаli „bаkšiš”.
Nutricionista Verica Djokic : Tuna je riba otvorenih mora i pripada rodu riba iz porodice Skušovki. Pripadnik je takozvanih „plavih riba“. Ne samo što su izuzetno ukusne zato što su masnije, nego plave ribe su i nutritivno kvalitetnije, jer imaju veći udeo dragocenih omega-3 masnih kiselina, pa samim tim imaju veći uticaj na zdravlje čovjeka. Nutricionisti su odavno utvrdili da ribu treba jesti najmanje tri puta nedjeljno, ali retki su oni koji se drže ovog pravila. Istraživanja pokazuju da potrošnja ribe na našim prostorima iznosi svega, oko 4 kilograma godišnje po stanovniku. Jedna od najčešće konzumiranih riba je tuna ili tunjevina, koja se može naći u svežem, zamrznutom ili konzerviranom obliku.
Nutricionista Ana Petrovic : Da bi smo sprečili osteoporozu treba se pridržavati sledećih saveta:Ne konzumirajte više od 1g protein dnevno na kg telesne tezine. To znači da bi meso mogli da konzumiraju najviše jednom dnevno, a idealno bi bili kada bi uvrstili u ishranu ribu, jer on sadrži više esencijalnih masnoća, a manje estrogenskih hormona.Radi unošenja minerala oslonite se na semenke i koštunjavo voće. A ne na mlečne proizvode. Mlečni proizvodi, naročito sir imaju mnogo belančevina i estrogenskih hormona, a malo magnezijuma. Puna kašičica mlevenih semenki na dan daje vam mnogo kalcijum a, magnezijuma i esencijalnih masnoća.Svakodnevno vežbajte. Najbolje vežbe su one pod opterećenjem, pri kojima se koriste i donji gornji telesni mišići. Izbegavajte kafu i gazirane proizvode.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA