13 korisnih aktivnosti za razvoj bebinog mozga u prvoj godini

Iako interakcija sa bebom često liči na jednosmernu ulicu, čini se da naš trud i beskrajni sati pevanja, igranja i čavrljanja oblikuju ključni deo njihovog ranog učenja. U stvari, mnogo više toga se događa u njihovim malenim glavicama nego što smo mi toga svesni. 

Foto> Pixabay

Bebe tokom prve godine nauče više nego u bilo kom drugom razdoblju svog života

“Bebe imaju neverovatan kapacitet za učenje. Jedan od najvažnijih napredaka u dečjem razvoju bilo je otkriće da bebe počinju da uče i pre svog rođenja”, rekla je psiholog Lin Dej i dodala kako je još neverovatnija činjenica da bebe tokom svoje prve godine nauče više nego u bilo kom drugom razdoblju svog života.

“Do prvog rođendana, bebin mozak se udvostruči kao posledica miliona veza između moždanih ćelija. Zato je toliko važno uvesti bogatu raznolikost čulnih iskustava u svakoj mogućoj prilici”, kaže psiholog.

Beba od 0 – 6 meseci

Brbljajte im

Možda se čini očigledno, ali da ponovimo – puno pričajte svom detetu. “Bebe mogu da se povežu sa vašim glasom i to može da podstakne razvoj govora i jezika kasnije”, kaže Monka Valrani, Montesori vaspitačica u jaslicama.

“Čitajte svojoj bebi iz istog razloga. Roditelji takođe treba da se fokusiraju na socijalni i emocionalni razvoj u ovom periodu, stoga grlite, držite i igrajte se sa svojom bebom često.”

Istraživanje, istraživanje, istraživanje

“Bebe vole aktivnosti koje omogućuju prilike za istraživanje, rešavanje problema i otkrića”, kaže psiholog Dej. Materijali poput peska, vode i testa omogućavaju beskrajne prilike za otkrivanje posebnih svojstva svakog materijala.

“Jednako dobri primeri su i kutije sa poklopcima koje bebe mogu da otvaraju i zatvaraju, kocke u boji koje mogu da se slažu ili plastične čaše”, dodaje.

Igračke sa teksturama

“Često, lepljivim i gnjecavim supstancama, punimo kesice koje mogu da se zatvore. Deca obožavaju da ih stiskaju”, kaže Suzan Roberts, Montesori vaspitačica u jaslicama. Ona dodaje kako danas postoje mnoge igračke za bebe sa takvim mekanim, zgužvanim i škripavim delovima koji omogućuju mališanima da isprobaju različite teksture. To pomaže bebi da razvije svoje čulo dodira.

Ležanje na stomaku

“Bebe treba da leže na stomaku preko dana kako bi prošle kroz temeljne obrasce kretanja – podizanje glave, puzanje – koji stimuliraju obe strane mozga i postavljaju temelje za čitanje i pisanje”, kaže psiholog. “Čak i pet minuta ležanja na stomaku dnevno može da ima pozitivni uticaj na oblik glavice i da eliminiše ili smanji potencijalne probleme.”

Kako bi vreme provedeno na stomaku učinili još zabavnijim, pokušajte da stavite loptu ispred bebe. Čim dotakne loptu, ona će se dalje otkotrljati, a beba će ili ‘plivati’ svojim stomačićem ili će se podići na podlaktice kako bi je dohvatila.

Podeli:

Komentari