11 životnih lekcija koje svako dete treba da nauči do desete godine

Sigurno se ne sećate svih lekcija koje ste kao mali dobijali od vaših roditelja, rođaka i učitelja, a koje su mnogo uticale na razvoj vaše ličnosti

Foto: Pixabay

Roditelji se često suočavaju sa različitim mišljenjima o tome u kom dobu deca treba da nauče neka pravila vezana za svakodnevni život, ponašanje u društvu i odnosima sa drugim ljudima.

Deca pre desete godine treba da steknu osnovu za dalje razvijanje. Mnogi eksperti se slažu da je u ovom dobu najvažnije naučiti neka osnovna pravila koja će služiti kao baza za kasniju nadogradnju. Roditelji treba da obrate pažnju na stvari koje su oni tada znali, kao i na one koje nisu, a voleli bi da jesu. Ovo su samo neke od osnovnih stvari koje mogu mnogo uticati na “oblikovanje” vašeg deteta.

Naučite ih osnovama prve pomoći

Naučili ste ih da pozovu 194 ako se desi nešto loše i treba im lekar? Odlično, ali sada se malo posvetite praktičnom delu. Dete je već videlo da se vi sami brinete oko njihovih malih posekotina, ogrebotina i čvoruga. Naučite vaše dete kako samo da očisti malu posekotinu i stavi flaster. Tako može da pomogne sebi, ali i drugima u nevolji.

Kako da budu dostojanstveni u pobedi i porazu

Oni koji pobeđuju umeju često da zadirkuju one koji gube. Objasnite im da ljudi nekad dobijaju, ali da često i gube. Ukažite im na dobre i loše strane pobede, ali i poraza i objasnite im da će se i oni nekad naći u koži gubitnika.

Prihvatanje odgovornosti

Deca uče od starijih zato im dozvolite da private i snose odgovornost za njihove izbore i dela. Ako se postavite previše zaštitnički neće steći naviku koja će im biti neophodna u životu.

Odupreti se pritisku vršnjaka

Svako dete želi da bude prihvaćeno zbog čega može da potpadne pod uticaj vršnjaka. Naučite dete da zna da kaže “ne” kada misli da je neko ponašanje pogrešno i da ima samopouzdanje i poverenje u sebe.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA