11 roditeljskih lekcija sa svih krajeva planete koje bi trebalo da usvojimo

Svako podneblje ima svoje načine vaspitanja dece, a svi oni sadrže veoma korisne savete koje bi trebalo da usvoje i roditelji iz drugih delova sveta. Evo nekih od njih…

Foto> Pixabay
Ne postoji pravi ili pogrešan način vaspitavanja dece, već samo načini na koje dete prihvata ili ne prihvata vaše savete i autoritet. Predstavljamo vam 11 „lekcija o vaspitanju“ od roditelja širom sveta i svaka od njih je jednako važna:

1. Rizikujte

Istraživanja iz Norveške pokazuju da je dobro povremeno rizikovati – na primer penjanje na drvo je dobro za decu i ustvari ih čini bezbednim. Na ovaj način dete uči za šta je sve sposobno njegovo telo ali i to koliko je njegova procena o nekom izazovu dobra. Penjanje po drvetu je dosta komplikovanije od penjanja po strukturama predviđenim za to u parku, i plus što je deci dosadno ili „previše bezbedno“.

2. Preskočite dečiji meni

U zemljama koje imaju jaču i začinjeniju kuhiju, kao na primer Južna Koreja, deca ne dobijaju posebne obroke. Od malena se uče da jedu istu hranu koju jede cela porodica i da vole sve što se nađe na stolu. Ručajući sa porodicom istu hranu podstičemo decu da unose širok spektar zdravih namirnica od malena i navikavamo ih da ne budu probirljiva kada je hrana u pitanju.

3. Postavite ciljeve izvan komforne zone

Kineski nastavnici i roditelji kažu da je ohrabrivanje dece da rade naporno za svoje ciljeve kao držanje jabuke nadomak njihovog domašaja. Morate napraviti savršenu udaljenost. Ukoliko je jabuka predaleko mališani će biti obeshrabreni i uplašeni da uopšte pokušaju dok ukoliko je preblizu nećete ih motivisati da probaju.

4. U redu je da se deca posvađaju

Ovo ne znači da treba da se fizički obračunaju, ali roditelji iz Japana kažu da su rasprave oko igračke, sitne razmirice ustvari dobre za decu zato što im daju šansu da iskuse svađu ali i način kako da sami nađu način da  je reše. Naravno i da je poželjno da im svojim primerom pokažete kako to treba da izgleda ali ne osećajte se obaveznim da im rešite stvari. Umesto toga, povucite se i pustite decu da sama nađu rešenje za problem.

5. Izvodite ih napolje svaki dan

U severnoj Evropi gde su zime oštre i jake, od dece se očekuje da se igraju napolju svaki dan (čak i bebe imaju popodnevne dremke dok su napolju). U ovim oblastima imaju izreku: „Izađite napolje bilo da pada kiša ili sija sunce“. Ne postoji loše vreme, samo tanka odeća.

0
Ostavi komentar

Povezani članci

Vesti

Instagram