10  razloga zašto tantrumi vašeg deteta mogu biti korisni

Dečiji tantrumi su jedno od najvećih izazova roditeljstva.  Skloni smo da se osećamo kao dobri roditelji kada su naša deca nasmejana i opuštena,  ali se često osećamo bespomoćno kada deca leže na podu i vrište.

bes fl

Foto: Flickr

Važno je da naučimo da u tom trenutku budemo mirni. Verovali ili ne, temperamentni izlivi su važan deo emocionalnog zdravlja i mogu doneti dobrobit vašem detetu.

Evo 10 važnih razloga zašto su tantrumi vašeg deteta zapravo dobra stvar.

  1. Bolje napolju nego unutra

Suze sadrže kortizol, hormon stresa.  Kada plačemo, bukvalno oslobađamo stres iz našeg tela. Dokazano je da suze smanjuju krvni pritisak i poboljšavaju emocionalno blagostanje, pod uslovom da postoji voljena osoba za podršku.

Možda ste primetili da kada je vaše dete na ivici besa, ništa nije u redu. Ljuto je, frustrirano ili cvili. Možda ste primetili da je nakon besa došlo mnogo bolje raspoloženje.

Pomaže ako pustimo našu decu da izvrše tantrum bez pokušaja da prekinu proces kako bi došli do kraja svojih osećanja. “Plakanje nije bol, već proces postojanja nepovređenih”, objašnjava dr Debora MekNamara, roditeljski pedagog i autor “Odmor”, “Igra”, “Rastite”: Stvaranje Predškolskog vaspitača.

  1. Plakanje može pomoći vašem detetu da uči.

Pre nekoliko godina radio sam kao bebisiter  petogodišnjaku. On se igrao lego kockama i počeo je da se muči jer mu se kockica zglavila. Nakon tantruma, seo je i popravio lego konstrukciju. Video sam mnogo ovakvih momenata gde se dete bori, izražava svoju frustraciju i to mu pomaže da posle sklopi svoje misli kako bi naučio nešto novo..

“Učenje je prirodno za decu kao što je i disanje”, kaže Patti Vipfler, osnivač Hand in Hand Parenting.

“Ali kada dete nije u stanju da se koncentriše ili sluša, obično postoji emocionalno pitanje koje blokira njegov napredak. Istraživanje sugeriše, da bi se učenje odvijalo, dete mora biti  opušteno,  a izražavanje emocionalne uznemirenosti je sve deo ovog procesa.

  1. Vaše dete može bolje da spava

Problemi sa spavanjem se često javljaju zato što roditelji smatraju da je najbolji pristup tantrumima pokušaj da se izbegnu. Zatim, detetove nagomilane emocije popuštaju kada mu mozak miruje. Kao i odrasli, i deca se probude jer su pod stresom ili pokušavaju da obrade nešto što se dešava u njihovim životima.

Dozvoliti svom detetu da dođe do kraja svog tantruma poboljšava njegovo emocionalno stanje i može mu pomoći da spava preko noći.

  1. Rekli ste ‘ne’ i to je dobra stvar.

Šanse za tantrum koji vaše dete ima je zato što ste rekli “ne” su velike. I to je dobra stvar! Kada kažete ‘ne’ dajte detetu jasne granice o prihvatljivom i neprihvatljivom ponašanju.

Ponekad možemo da izbegnemo da kažemo ‘ne’ zato što ne želimo da se nosimo sa emocionalnim padovima,  ali možemo da stojimo čvrsto sa svojim ogrančenjima dok  nudimo, ljubav, empatiju i zagrljaje. Reći ‘ne’ znači da se ne plašite neuredne, emocionalne strane roditeljstva.

  1. Vaše dete se oseća sigurno kada vam kaže kako se oseća.

Tantrumi su zapravo veliki kompliment, čak i ako se ne osećate uvek tako! U većini slučajeva, deca ne koriste gnev kako bi manipulisala nama ili dobijali ono što žele. Često vaše dete prihvata “ne”, i tantrum je izraz kako se ono oseća u odnosu na to.

Možete stajati čvrsto sa “ne”, i saosećati sa njegovom tugom. Uznemirenost zbog slomljenog kolačića ili pogrešnih čarapa u boji je samo izgovor, i to je ljubav i veza koju mu zaista treba.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA