10 grešaka zbog kojih se roditelji kasnije kaju

Svaka porodica ima svoj način vaspitanja, ali jedna je stvar je zajednička: kada roditelji pogledaju u prošlost, većina želi ispraviti neke greške koje su učinili.

Uživajte  u prvim godinama detetovog života jer ćete u budućnosti žaliti za nekim propuštenim prilikama. Evo spiska stvari na koje bi bilo dobro obratiti pažnju kako se kasnije ne bi kajali.

  1. Nisu dovoljno uživali u komunikaciji sa svojim detetom

Malo dete jako brzo pređe put  od bebe do samostalne osobe kojoj treba neprestani kontakt sa odraslima. Istina je da i roditeljima treba taj kontakt i komunikacija. Da, imaju manje slobodnog vremena i u redu je ako majka radi nešto drugo dok se njeno dete igra. Ali ako to postane navika možda ćete odjednom primetiti da je vaše dete odraslo i ima svoj život.

Nema načina da vratite izgubljeno vreme tako da pokušajte biti mentalno bliski sa svojim detetom, ne samo fizički. Uživajte u vremenu provedenom zajedno.

  1. Nisu dovoljno često grlili svoje dete

Istraživanja su pokazala važnost zagrljaja za mentalno i fizičko zdravlje. Mnogo je koristi koje dolaze od zagrljaja, ali je i jednostavno divno samo zagrliti svoju bebu. Ponekad roditelji to ne čine iz raznih razloga, a većini su samo neistinite izreke …… ‘nemoj predugo grliti svoje dete, naviknut će se…“

Vremenom dete će porasti i neće vam dati  toliko da ga grlite. Uživajte u trenutcima bliskosti što duže možete.

  1. Nisu snimali dovoljno videa i fotografija

Naravno, ništa loše se neće dogoditi ako nemate mnogo fotografija. To neće uticati na zdravlje vašeg deteta ni na koji način. Vrlo je verovatno da ćete u budućnosti želeti da se setite nekih od najvažnijih trenutaka njihovog života i da ćete želeti da ih podelite sa svojom sada odraslom decom. Mnogi roditelji žale što nisu više koristili kameru.

Nikada nećete pogledati snimak vatrometa koji ste nekada davno snimili, ali ćete više nego jednom želeti da  pogledate snimak prvih koraka vašeg deteta. Albumi su još uvek najbolji način čuvanja fotografija i uspomena, bez obzira na svu tehnologiju.

  1. Nisu zapisali njihove prve reči

Ovo su samo dobre uspomene. Možete živeti bez njih, ali je bolje imati ih zapisane i sačuvane.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA