Zašto beba plače u sred noći?

Gotovo tipična situacija – beba od par meseci, zdrava, napredna, aktivna, lepo jede i radi sve što druge zdrave bebe rade. Lepo spava, probudi se jednom da jede i do jutra mirno spava. A onda, potpuno nenadano, usred noći počne neutešno da plače.

Prolaze minuti, bude se i roditelji beba ide iz ruke u ruku, ali ne prestaje da plače. Ništa ne pomaže – pevanje, nošenje bebe, a onda, po pravilu, pravac u kola, pa u dežurnu pedijatrijsku ambulantu.

Mora li ovako?

Ne mora!  Hajde da vidimo zašto beba plače i kako da joj pomognemo u toplini doma, bez nepotrebnog odlaska u dežurnu pedijatrijsku ustanovu.

● Zašto beba dugo plače, bez vidljivog razloga?

Uvek postoji neki razlog. Bebe u prvim mesecima ne plaču bez “debelog” razloga. Ili su gladne, ili ih nešto boli – nema treće.

Mama lako prepoznaje plač gladi. Ipak, kad beba nije gladna, kada se sitoj bebi ponudi obrok, možda će da “povuče” nekoliko puta, ali će onda okrenuti glavu i nastaviti da plače.

beba plače

● Šta može da boli?

Evo najčešćih uzroka:

-   Kod većine beba, to su bezazleni grčevi (kolike). Čak i ako nije bilo tako bolnih grčeva, oni mogu da se jave bilo kada, a naročito noću.

-   Sledeći uzrok je zapušen nosić, što je često ovih dana i nedelja, a tako će biti do proleća.

-   Može se desiti da beba ima malo jači oblik gljivične infekcije usta – soor, a to može da bude veoma bolno.

-   Ponekad i ojed može da bude veoma bolan, naročito noću, ako se beba ukaki.

-   Beba može snažno da plače i zbog kilice koja se uklještila, a koja je do tada ostala neprimećena, mada se kilica obično primeti pre nego što se uklješti.

          ● Zašto jako boli usred noći?

Postoji pojam – prag bola, a to je intenzitet (jačina) neke draži koja počinje da boli! E, noću je prag bola niži u odnosu na dnevno, budno stanje. Ako bismo napravili skalu jačine bola od 1 do 10, ono što danju boli jačinom 2, noću boli bar 5! Zato, sve što boli, jače boli noću.

           ● Šta treba da urade mama i tata?

Noćni plač kod beba koje su do tada bile potpuno zdrave, napredne, i koje su te večeri legle bez ikakvih tegoba – najčešće je bezazlen fenomen, bez obzira što izgleda strašno. Evo šta treba da se uradi, najbolje zajedničkom akcijom mame i tate:

-   Prvo, suzbijte paniku – beba oseća maminu i tatinu uznemirenost, zato je nephodno da se potisne strah i smireno pristupi bebi.

-   Nežno uzmite bebu iz kreveca, privite je uz sebe, tako da  beba gleda (ili plače) u vas.

-   Upalite svetlo, prošetajte nekoliko minuta po sobi i probajte da smirite bebu.

-   Proverite da bebi nije zapušen nosić, to može da uzrokuje veoma bolnu situaciju. Kada je nos zaptiven, beba teško diše, što je čini nervoznom. No, tada je zapušen i mali kanal koji spaja srednje uho i nos. Zato se u šupljini srednjeg uha nakuplja sekret, a to “napinje” bubnu opnu, što je veoma neprijatno i bolno! Ovo se često dešava i starijoj deci, ali je kod beba sve nekako manje, pa je dovoljno sasvim malo sekreta u “dubini nosića” da napravi problem. Od velike pomoći može da bude “servis” nosića – ispiranje fiziološkim rastvorom.

-   Razgolitite bebu, možda je pretopljena. Rashladite je, ostavivši je samo u peleni par minuta. Ovo je naročito aktuelno tokom vrelih noći, kojih i dalje ima. Slično je i kad nije prevruće, ali je vazduh vlažan posle “tople” kiše.

-   Potom prepovijte bebu. Možda je napunila pelenu, pa je nervozna.

-   Kada skinete bebu, pogledajte da nema ojeda oko čmarića i genitalija. Jer, to može da boli, naročito ako je dete kakilo.

-   Pažljivo pogledajte predeo prepona i genitalija, da slučajno nema neke “budže” koja je iskočila – možda je u pitanju kilica, koja takođe može da boli. Ne treba biti doktor da se vidi kilica.

-   Kada ste presvukli bebu i videli da je sve u redu, ponudite je da jede. Ako se lepo najede, ubrzo će zadovoljno da zaspi! Naravno, u tom slučaju bi trebalo da je prošlo bar tri sata od prethodnog obroka. Ako je prošlo manje vremena, mala je verovatnoća da je dete gladno. Vrlo je moguće da su grčevi uzrok bolnog plača, a tada nije dobro davati bebi da jede! U toj situaciji, dete će “refleksno” da sisa (iako nije gladno), pa će da proguta dosta vazduha, koji će da stigne u creva i pojača bolove zbog gasnih “mehurova” koji rastežu creva (to su, u stvari, grčevi – kolike). Dakle, ako beba neće da sisa, nemojte da je terate, već je ponovo uzmite kod sebe i vašu ruku nežno stavite na njen stomačić – verovatno su grčevi uzrok bolnog plača.

-   Ako posle nekoliko minuta ni to ne pomogne, a beba i dalje plače, treba primeniti “džoker terapiju”: dajte bebi pola kašičice Paracetamola (Eferalgan, Febricet, Paracet…), ili joj stavite polovinu čepića Eferalgana od 80 miligrama u guzu. Sačekajte 10 do 15 minuta, pa ćete videti kako će beba lepo da nastavi da spava! Ovaj manevar čuvajte za noć, nemojte da ga ponavljate više od dva puta dnevno bez konsultacije sa vašim predijatrom.

Pin It


Komentari

 1. Imam bebu od 9 meseci , preko dana lepo jede , spavaa oko 10-11h do 12 ili pola jedan , posle toga zaspi oko 16-17h do 18:30 , kupam je oko 20:30 i ona dose 21-21:30 zaspi , i evo vec par dana od kad je napunila 9 meseci ona se stalno budi oko 2h nocu i uzmem je smiri se i cim je spustim place , a kad joj ponudim vodu nece , i cim joj dam mleko ona pola popije i zaspi .. Sa 5 meseci pa do 8 ipo spavala je celu noc bez budjenja .. Ima samo tri zubica , dve donje jedinice i pre nekoliko dana joj izbila gornja dvojka , da li je moguce da se budi zbog zubica ?

  Odgovori na komentar
 2. Našem bebcu je 2 mjeseca i 10 dana, do prije 7 dana imao je svoj tempo budzenja po noci, zaspao bi u 21 h probudio se u 02,ruckao,presvukli ga i on bi nastavio do ujutru do 6 sati.. Medzutim posljednih 7 dana skroz nam je to promijenio,zaspe u pola 9 i probudi se u 11 i nece da nastavi do neki 1 sat, da li je neko imao slicna iskustva, postoji li neki savjet ??? Lijep pozdrav i unaprijed hvala.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, beba ima nepunih 1,5 mesec. Do pre 15 dana je jela i spavala na 3h, a onda su poceli grcici, navikli smo je na ruke. Tu losu naviku ne znamo kako da iskorenimo, imate li savet? Place do zacenjivanja kada primeti da vise nije u rukama. Problem broj dva je sto je sa grcevima, cak i kada ih nema u toku dana, pocela jako malo da spava u toku dana, ponekad ni 1 sat. Drema sisajuci, i kao da se time resetuje. Nikako da utone u cvrst san. Nocu lepo spava uz jedno ili dva dojenja. Ne koristimo dohranu. Jedva je uspavamo oko ponoci ili 1 a.m., spava 8,9,10 sati uz stenjanje kad naidju grcevi u ranim jutarnjim casovima. U poslednje vreme tesko upada cak i uvece u taj cvrst san. P.s. napredovala je 1200g i 3cm na prvoj kontroli, vrlo je jaka, aktivna, nema upozorenja na neki problem. Da li je normalno da dete u ovom uzrastu spava ovako malo u toku dana? Cesto place cak i kada je namirena a drzimo je na rukama, a kad je spustimo to se podrazumeva. Unapred zahvaljujemo i veliki pozdrav!

  Odgovori na komentar
 4. Postovani, nas bebac ima 18 meseci . Od njegoboh 7,8 meseca uvek zaspo sam i to najkasnije u 21:00-22:00 uvece i spava celu noc(pre smo ga ljuskali ali kad tad visr mu to nije odgovaralo). Ali od prosle nedelje se cesto desava da se probudi i place, vristi i to sve oko jedan ili dva sata nocu. Nocas je bilo najgore do sad, vristao je do te mere da sam bila preplasena, pre toga je vikao i plakao ali kada je poceo da vristi ruke su od straha pocele da mi se tresu. Inace beba spava samo u pampersu, jer je jako vrucina uvek ima vodu pored sebe. A i u poslednje vreme je preko dana jako nervozan, dosta place, jedva jede spava jako malo. Ne znam sta da radim, kako da mu pomognem.

  Odgovori na komentar
  • Ovo je uobicajena “faza” za ovaj uzrast i ovo doba godine…budite nezni i strpljivi, umirite dete, a ovo ce proci. Traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

   Najvaznije je da je dete preko dana ok: da lepo jede, aktivno je…

   Odgovori na komentar
Strana 7 od 7<<<34567

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.