Visoka temperatura u sred noći

Dete od tri godine se probudi “u sred noći”, pipnete ga – “gori” – temperatura 39.7!

temperatura

Ovo je veoma česta situacija tokom zimskih meseci (mada se može desiti bilo kad). Većina roditelja se odmah užurbano sprema, dete pravo iz kreveta se hitno nosi u dežurnu ambulantu. Ako to uradite ovih dana, videćete da još bar desetak dece čeka sa istim problemom ispred ordinacije dežurnog pedijatra, i svi su “hitni slučajevi”.

Da li je baš tako?

Srećom, većina ove dece NISU pacijenti koji imaju ozbiljan zdravstveni problem koji traži neodložnan pregled i lečenje! Zato smo odlučili da vam pokažemo kako da pomognete Vašem detetu kada iznenada dobije visoku temperaturu, šta treba uraditi pre nego otrčite kod lekara.

Šta je povišena temperatura?

Normalna telesna temperatura, merena ispod miške (aksilarno) je do 37stepeni. Kada se meri “u guzi” (rektalno), gornja granica telesne temperature je za pola stepena viša – 37,5.

U daljem tekstu će se govoriti u vrednostima aksilarne (merene ispod miške) temperature jer je to ipak lakši i prihvatljiviji način merenja za većinu dece.

Kad je telesna temperatura do 38 stepeni ona se ne smatra za visoku, pa se deca sa temperaturom od 37,5 – 38 nazivaju subfebrilna. Kada dete ima preko 38 stepeni radi se o “pravoj” povišenoj temperaturi (febrilna deca), a kada je preko 39 (neki kažu preko 39,5) možemo reći da se radi o veoma visokoj temperaturi. Temperatura preko 40 dovodi mame i tate na ivicu očaja, ali stvarno zahteva brzu akciju, jer bez obzira na uzrok, mora neodložno da se “obara”.

Zašto se javlja visoka temperatura?

Visoka telesna temperatura je skoro uvek znak znak neke bolesti ili poremećaja, ali su infekcije najčešći uzrok iznenadno povišene temperature. Većina virusa i bakterija po ulasku u dečji organizam pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena telesna temperatura.

Kako je brzo “skinuti”?

Temperatura do 38oC (mereno “pod mišku”) kod najvećeg broja ne zahteva obaranje. Ako je temperatura preko 38oC  ne treba paničiti već pribrano preduzeti sledeće jednostavne mere. Cilj navedenih postupaka nije potpuna normalizacija telesne temperature, već njeno spuštanje u bezbedne vrednosti – ispod 38oC.

Prvo rashladite dete!

Kada ste u kući ili stanu skinite dete, a nemojte ga pokrivati! Veliki broj roditelja, a skoro sve brižne bake se plaše da otkriju dete, “da se ne prehladi”. Ovo je velika zabluda, ali i opasnost po dete. Pretopljavanje deteta dodatno povećava temperaturu i rizik od komplikacija. Hlađenje je najbrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, a nekada je potrebno i duže čekati).

Kada se radi o veoma visokoj temperaturi – preko 39-39,5oC najbolje “oružije za brzo dejstvo” je tuširanje dece mlakom vodom. Treba izbegavati hladnu vodu koja je veoma neprijatna za dete koje “gori”.  Umesto tuširanja možete mlakom vodom natopiti pamučnu pelenu, potom pažljivo “orositi dete” koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode.  Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ova se procedura može ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane dozne intervale.

Alkoholne frikcije su praktično napuštene, ali ima lekara koji ih i dalje “prepisuju” deci sa izuzetno visokom temperaturom. Pokazalo se da je mlaka voda jednako efikasna kao i alkohol, ali je daleko manje neprijatna za dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je  neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

Pin It


Komentari

 1. Upravo pijem kafu posle jedne takve noći. Okupamo bebu, mleko, krevetac kad odjednom neko čudno meškoljenje i još čudnije disanje. Izmerimo temperaturu, 38.5. Posle sat i po vremena, eferalgana i jednog tuširanja nema temperature, uredno spava sve do jutros. Obzirom da kašljucka i povremeno ima neke retke sline, da li mislite da bi bilo pametno da danas ipak posetimo pedijatra?

  Odgovori na komentar
  • Mislim da se radi o početku virusne infekcije. AKo je dete dobro raspoloženo, lepo jede, NEMA napada kašlja, NEMA ubrzanog i otežanog disanja – NEMA potrebe za hitnim pregledom.

   Odgovori na komentar
 2. Poštovani,

  dijete ima 19 mjeseci. Nakon visoke temperature do 39 stepeni, dijete kod ljekara dobije cafahlor sirup, poslije kojeg temperatura ne spada. Na pregledu je uoceno crveno grlo.
  Temperatutu ne mozemo oboriti ni na 3h.
  Poslije ljekar ukljucuje Hemomicin 3 dana. Temp.spala. Dijete lose jede cijelo to vrijeme.
  Nakon 7 dana od prestanka uzimanja Hemomicina, ponovo se javlja temp.
  Laboratorijski nalazi: Se 55, lkc.17,3, CRP 20, Hgb 107…Granulociti blago poviseni. Ostalo u rangu.
  Dijete prima intrevenski Longocef, potom Pancef. Ukupna terapija 10 dana. Nakon 2 dana od prestanka terapije ponovljeni nalazi.
  Ponovljeni nalazi: se 43, lkc.9,CRP u tragu jer nije brojcana vrijednost (nemaju mogucnosti),lkc.9,hgb.109, monociti blago poviseni.Ostalo u rangu.
  treci dan nakon terapije ponovo temperatura 37,8…
  Molim savjet…
  Unaprijed hvala!

  Odgovori na komentar
  • I pored ogromne zelje da pomognemo, ovo je naprosto nemoguće komentarisati bez pregleda i praćenja deteta.

   Ipak, jedno je jasno – PRE davanja antibiotika treba uraditi analize (k.slika i urin)!

   Odgovori na komentar
 3. Marija Ristić 23.10.2016 u 01:49

  Poštovani,
  Reč je o odojčetu od 11 meseci. Drugi put za poslednja tri meseca imao je visoku temperaturu preko 39,5.
  Oba puta se slično ponašao u temperaturi.
  Imao je temp. 38,1 u 15h i dali smo Nurofen i kupali ga mlakom vodom 20 min. Nakon toga je temp. spala u 19:15h na 36,9.
  U međuvremenu smo dete vodili kod lekara i konstatovano je crveno grlo i da pije Panklav, koji smo dali oko 20h.
  Nakon 6h, oko 21h, smo opet dali sirup Nurofen 3ml (imao je 8 kg).
  U 21:30 h smo stavili čepić Dijazepama ( 2 mg).
  U 22:15 je imao temp. 37,4.
  Nakon toga dete počinje da plače i da mu se trese celo telo( to je samo 2 sata nakon datog sirupa).
  Temperatura je za par minuta dostigla 38,5 i išla je do 39,8.
  Koji je Vaš savet, šta raditi u situaciji kad kod odojčeta naglo raste temperatura uz to da mu se trese celo telo?
  Srdačan pozdrav,

  Dali smo čepi

  Odgovori na komentar
 4. Sin od 3,5 godine je danas počeo da kašljuca povremeno i kija i nosić mu je curio,ujutru sam mu dala oligovit sirup a u 18h herbiko za prehladu-nakon dva sata odprilike je dobio temperaturu,zaspao je,izmerili smo je i 38,2 je…Da li mu mogu dati Paracetamol u 2 sata, ili da ga istuširam?

  Odgovori na komentar
 5. Postovani,dete starosti 21 mesec ima temperaturu od pre 3 dana. Pre dva dana smo ga vodili pedijatru (grlo crveno,urin:dosta sluzi i bakterija,7-8 Le,belancevine +), prepisan mu je Alfacet,ali temperatura i dalje skace dva-tri puta na dan (pada nakon Paracetamola) Sinoc je bila 38.9. Danas je uradjena Ks-Le 16,kons. orl-katar tube,rinitis purulenta. Da li je zabrinjavajuc porast vrednosti temp. i pored antibiotika?

  Odgovori na komentar
 6. Ppstovani
  Moja beba ima 20 mjeseci I u posljednjih 2,3 mjeseca cesto dobija kasalj koji traje 3-4 dana I prodje . Sinoc je ponovo pocela da kaslje imla je.temperaturu 38. Danas citav dan kaslje I veceras je dobila temperaturu 38,6 koja se spustila posle brufena. Danas je nisam vodila kod doktora a do sada je svaki put rekla da je kasalj od zuba. (gornja trojka joj je danas izasla). Najvise sam.zabrinuta zbog kaslja????
  Hvala!

  Odgovori na komentar
 7. Dobro vece molim.za savet decak od 7 godina ima vec drgi dan teperaturu javili smo se pedijtru on nam je dao novagetol i lempn inekcije naravno ibrufen po potrebi ali i tabletice junior angin za sisanje decak ima vec tri sata teperaturu koju nemogu da oborim ni ibrufenom ni tusem teperatura je od 38 do 39 hvala unapred na odgovoru

  Odgovori na komentar
  • To je deo infekcije, najverovatnije GRIPA¨!

   Posle 5 rođendana NEMA opsanosti od febrilnih konvulzija, tako da Brufen treba da bude okosnica terapije – uz rashlađivanje deteta.

   Odgovori na komentar
 8. Tanja Vidakovic Vasic 23.12.2016 u 20:01

  Beba, 7meseci, sisa, 2dana temp 38.7. Skinemo nekad Paracetamol i masiranje, nekad cepic (sirup kad je temp 38 do 38.5, cepic ako ne spadne posle pola sata a pri tom i raste). Cak i kada je temp 38.7 beba se igra ali trazi da budem uz nju. Pri tom, za 2dana temp, bebi krenula 4zubica. Molim za neki savet, za moje ponasanje i njoj za pomoc za zubice. P.S. da li stavljati oblogu na celo.
  pozdrav

  Odgovori na komentar
  • AKo posle ibuprofena (Brufen) ovo bude bolje – to je deo virusno infekcije i nije za brigu.

   Ipak, ako se bolovi pojačavaju – MORA se obaviti pregled.

   Odgovori na komentar
 9. Dijete 3 god, tri dana ima temperaturu. Noc nam je teza do 39.5 nekad bude, po dani do 39 ali kontrolisemo. Pedijatar dao Ospen zbog upale grla, ne curi nosic, ne kaslje, zali se na bol u ustima. Te ibuprofen za temp. Mene zanima koliko dugo moze temperatura potrajati?

  Odgovori na komentar
 10. Pa ja imam 12 godina i trebam ic za 3-4dana na put a vec 2 dana imam temperaturu koja malo spadne na 34,6 a najveca je 39,2. Koristim lupocet tablete i esbesol tablete al imam osjecaj da mi nepomazi nezz kako da skinem temperaturu za 3-4 dana

  Odgovori na komentar
  • Jasno je da se radi o VIRUSNOJ infekciji koja obično traje 5 do 7 dana. Leka nema za virus, a ako za par dana i dalje bude visoke temperature – da se obavi pregled kod pedijatra.

   Odgovori na komentar
 11. Postovani,radi se o bebi stroj 9 meseci. Sve je pocelo pre nedelju dana zapusenim nosicem,odma smo se javili lekaru i nakon pregleda receno nam je da je sve ok ali da su desni jako upaljene jer su krenuli zubici. Prepisana nam je samo toaleta nosa. Posle tri dana krece napad kaslja i dr.nam prepisuje inhalacije
  pulmicortom 2 puta dnevno i antibiotske kapi za nos. Kasalj se malo smirio a nosic samo lije. Danas je beba dobila temp. 38.4 uspela sam da joj spustimna 37.6 i to je to. Beba je iscrpljena jer nije spavala zbog tog glupog kaslja. Plasim se da moze nesto da se zakomplikuje od te temperature jer nam je ovo prvi put da se susrecemo sa istom. Kontrola nam je u utorak a mene zanima da li ipak nocas da je vodimo kod dezurnog?
  Ne znam da li moze da se spusti na pluca izvinite na opsirnosti

  Odgovori na komentar
 12. Postovani, radi se o bebi staroj 10.5 meseci. Zubi su krenuli vec par noci se budi i place. Sinoc je dobio temperaturu 38.5, istusirala sam ga mlakom vodom, dala sam mu Panadol baby, vristao je od bolova. U jednom momentu nakon 3,4h je krenuo da se trese , presvukla sam ga jer je bio sav mokar. Nakon pola sata mu ponovo izmerila temp 38.3 . Dobio je jos jednu dozu sirupa i nastavio je da spava sa povreminim budjenjem i plakanjem. Da li mislite da je to od zubica ili je neki virus u pitanju? Nema nikakvo curenje iz nosa, kasalj i slicno.
  Hvala Vam u napred

  Odgovori na komentar
 13. Postovani, beba od nepunih 10 meseci vec 2 dana ima temperaturu koja ide do 39.5 (mereno u uhu), spada samo dok traje dejstvo paracetamola, nikakve druge simptome nema, doktor kaze da je zdrava beba nema crveno grlo, drugo sve u redu.. Da li je moguce da je temp.povisena zbog zubica, beba ima samo donja dva zuba? I zanima me da li je ispravno da pratim temp.merenu ispod pazuha (toplomer sa zivom) ili temp.merenu u uhu (digitalnim), i moze li bebi naskoditi temp.koja je u proseku oko 38.5? Hvala

  Odgovori na komentar
 14. Beba od 5 meseci juce oko 09h je primila pentaxim vakcinu, u 11h dat paracetamol (preventivno) u 16h temperatura raste 38 , hladimo dete, dajemo paracetamol oio 18h ona se zagrcnjava, plavi jedva dolazi k’sebi i od tada konstantno odbija sirup, pocinje da plavi,da drhti i uvrzano dise. Vodimo je u dispanzer vracaju nas, sa izgovorom obarajte temperaturu. Nocas isto 38 , celo jutro isto. Da li smemo dati cepic tako maloj bebi?

  Odgovori na komentar
  • Da – Efferalgan (paracetamol) čepić od 80 mg se može dati kad temperature pređe 38.5!

   Paractamol se NE DAJE prevtivno – posle vakcinacije, već samo ako se pojavi povišena temperatura!!!

   Odgovori na komentar
 15. Mozete mi reci koliko i brufena mogu da dajem, ima 5 meseci 6690gr. I da li moze brufen, paracetamol i cepic zajedno da se daje i u kom vremenskom razmaku?

  Odgovori na komentar
  • 3 ml Beufena, ukupno 3 puta na dan je bezbedna doza! Ako je bas visoka temp. mogu se dati i 4 doze u 24h.

   NE TREBA davati istovremeno Brufen i paracetamol!!!

   Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.