Šum na srcu

Ima li razloga za strah?

sum-na-srcu-574.jpg

Šum na srcu je prilično česta pojava u pedijatrijskoj praksi, obično bezopasna. Međutim, kod roditelja budi strah da njihovo dete ima bolesno srce, odnosno neku srčanu manu. Zbog toga ćemo odgovoriti na najčešće postavljana pitanja, kako bismo otklonili bojazan roditelja.

Ass. dr Vojislav Parezanović, pedijatar-kardiolog

● Moje dete ima šum na srcu. Da li je bolesno?

Na sreću, najčešće nije tako. Smatra se, naime, da više od 50 odsto zdrave dece ima šum na srcu. Pošto se ovakav šum sreće kod, inače, zdravog srca – on se naziva funkcionalni ili fiziološki šum (u žargonu se često naziva i šum zdravog srca). Najčešće se otkrije tokom infekcije (bilo kog porekla) praćene povišenom temperaturom.

Ovakvi šumovi imaju specifične zvučne karakteristike, koje ih odvajaju od šumova kod bolesnog srca (takozvanih organskih šumova). Iskusan pedijatar je sposoban da napravi razliku između fiziološkog i organskog šuma na srcu, pa najčešće ne saopštava odmah roditeljima da njihovo dete ima šum. Obično sačeka da prođe infekcija, pa uporedi kvalitet i jačinu šuma. Ako je slabiji ili je nestao, sasvim je sigurno da se radi o fiziološkom šumu. Ali, ako je šum istog intenziteta, upućuje mališana kod dečjeg kardiologa. Upravo je promenljivost osnovna karakteristika funkcionalnog šuma, za razliku od šuma kod bolesnog srca – koji je, uglavnom, mnogo jači i ne menja se značajnije tokom vremena.

● Da li moram HITNO da odvedem dete kod dečjeg kardiologa?

Kada saznaju da njihovo dete ima šum na srcu, roditelji ne bi trebalo da paniče. Jer, od 1000 dece sa šumom, samo tri-četiri mališana zaista ima neko oboljenje srca. Da bi se u potpunosti  isključilo postojanje srčane mane (najčešće urođene), potrebno je da se roditelji konsultuju sa dečjim kardiologom. Taj pregled nije hitan, naročito ukoliko dete nema nikakvih tegoba. Ovo se posebno  odnosi na decu uzrasta preko dve godine. Naime, sve teške urođene srčane mane se, po pravilu, ispoljavaju u prvim danima ili mesecima života. Zbog toga je veoma mala verovatnoća da dete, kome su lekari prvi put otkrili šum sa sedam ili 11 godina, ima tešku srčanu manu.

● Kakav pregled nas očekuje?

Zadatak dečjeg kardiologa je da, osim kliničkog pregleda (auskultacije – osluškivanje zvukova i šumova), detetu uradi i EKG. Nakon ovog osnovnog kardiološkog ispitivanja, sa velikom verovatnoćom može da se isključi postojanje ozbiljne urođene srčane mane. Postoje, međutim, neke srčane mane koje ne moraju da budu praćene jakim šumom ili ozbiljnim tegobama. Zbog toga bi bilo dobro da se posle ovog pregleda zakaže i ultrazvučni (ehokardiografski) pregled. Ukoliko se nakon njega potvrdi da se radi o funkcionalnom šumu, odnosno da je srce deteta potpuno zdravo, ispitivanje je završeno.

● Čuli smo kako će fiziološki šum da nestane do puberteta. Da li je to tačno?

Tačno je! Roditeljima je potrebno objasniti kako će njihovo dete verovatno i narednih godina da ima šum na srcu – koji će  povremeno da se čuje jače, a povremeno slabije (ili će da nestane), a da će definitivno da nestane najkasnije do puberteta. Tada su grudni koš i okolni mišići mnogo razvijeniji, srce je dalje od slušalica, pa se ovako tihi šumovi ne čuju.

● Da li moje dete može da nastavi da se bavi sportom?

Ukoliko je dečji kardiolog sa sigurnošću isključio postojanje srčane mane (dakle, posle pregleda, EKG-a i ultrazvučnog pregleda), dete je sposobno za normalne životne aktivnosti, uključujući i najteže fizičke napore. Odnosno, može da se aktivno bavi sportom bez ikakvih problema, čak i ako se čuje šum.

● Da li moram da vodim dete na redovne kontrole kod kardiologa?

Kada se jednom dokaže da nema urođene srčane mane (ultrazvučnim pregledom), dalje kardiološke kontrole više nisu potrebne, osim kod dece koja se bave aktivnim, takmičarskim sportom.

● Oprez – šum na srcu  može da bude i znak bolesti…

Nažalost, nisu svi šumovi na srcu bezazleni. Iako se misli da se srčane bolesti javljaju isključivo kod starijih ljudi, priličan broj dece ima bolesno srce. Najčešći uzrok srčanih problema u dečjoj populaciji su urođene srčane mane. Urođene anomalije na srcu se sreću češće nego na bilo kom drugom organu. Skoro svako stoto novorođenče ima neku od urođenih srčanih mana. Šum na srcu je često prvi znak oboljenja srca kod ove dece. Međutim, ono što bi trebalo znati, jeste da šum kod tih mališana ne mora da se čuje odmah po rođenju. Najčešće se otkrije prilikom otpusta iz porodilišta ili na prvim pregledima u savetovalištu, pred redovnu vakcinaciju.

● Ne moram da vodim dete kod kardiologa, jer nema nikakvih tegoba.

Ovo je jedna od čestih zabluda! Neretko su šumovi kod pojedinih srčanih mana vrlo tihi, a tegobe potpuno odsutne, pa se dešava da se neke urođene srčane mane otkriju tek u uzrastu od 10 ili 12 godina. Tada su roditelji prilično nepoverljivi i ne mogu da prihvate činjenicu da njihovo, naizgled zdravo dete (koje se čak bavilo i sportom), ima urođenu srčanu manu koja zahteva hiruršku korekciju.

● Šta ako moje dete ima urođenu srčanu manu?

Deca kod koje se potvrdi postojanje urođene srčane mane, moraju da budu podvrgnuta detaljnijim ispitivanjima, a najčešće i terapiji (medikamentnoj i hirurškoj). Prognoza kod ovih bolesnika je veoma šarolika. Jedan broj urođenih srčanih mana može da «prođe» spontano (ne zahteva hirurško lečenje), dok druge srčane mane zahtevaju operaciju, posle koje deca mogu da vode relativno normalan život (takvih je najviše). U trećoj grupi su veoma teške urođene srčane mane – koje zahtevaju nekoliko operacija, sa neizvesnim udaljenim rezultatima (na sreću, takvih je najmanje).

Zaključak: Šum na srcu – nije opasno, ali bi trebalo ispitati.

U najkraćem, odgovor na pitanje: «Da li ima razloga za strah?»,   bio bi da šum na srcu kod dece najčešće nije znak bolesnog srca, niti zahteva hitan odlazak kod lekara. Ali zahteva bar minimalno ispitivanje, koje sprovodi dečji kardiolog. Drugim rečima, nema mesta panici. Verovatnoća da je dete koje ima šum na srcu bolesno, vrlo je mala.

Pin It

 1. detetu je otkriven sum na srcu kada je imala tri nedelje,tad je bila prehladjena,uradili smo ultra zvuk srca i na njemu je ustanovljen srcani vsd i supljinica precnika 2mm.Imam li razloga za brigu

 2. Detetu je otkriven sum na srcu 8 sati po rodjenju. Dijagnoza je ASD tip FOA. Doktori kazu da terapija nije potrebna,ali moraju redovne kontrole.Beba sada ima dva meseca,lepo napreduje. Rekli su nam da posle sestog meseca treba operacija. Koliko je to opasno i imam li razlog za brigu?

 3. moj petogodisnji decak je rodjen sa sumom na srcu.posle godinu dana,na kontroli je ustanovljeno da je supljina srasla.nakon toga nije imao problema.ovih dana se zali da tesko dise(ustvari,dise ravnomerno uz povremene uzdisaje)dr.mu je dao spalmotil i pancef,tvrdeci da pluca nisu cista,iako on ne kaslje.terapija ne daje rezultate.moze li ovo imati veze sa srcanim tegobama

 4. Imam 12 god.Meni je doktorka rekla da imam sum na srcu.Trebam sutra da idem da vadim krv i sve sto mi je potrebno da bih znali o kakvom je sumu rec.Da li je to opasno? Mislim zbog godina,jer ja sam se rodila sa desetkom i sada mi doktorka kaze da imam sum na srcu. I ne osecam nikakve tegobe, naprotiv ja radim stoj na rukama i trcim uz’ stepenice i cak preskacem po 3 stepenice dok trcim.

 5. cerkica od pet godina se razbolela,upaljeno grlo i malo povisena temperatura.na pregledu,dok je pedijatar poslusao,pitao me je da li znam da dete ima sum na srcu? umalo nisam pala u nesvest,jer do sada ni na jednom pregledu nismo ovo culi?sta dalje raditi,molim vas za odgovor!

 6. pozdravmoje dete sada ima godinu ipo rodjen je trideset dana pre termina i posle mesec dana su nam rekli da ima sum na srcu.Iz Sapca smo i cekali smo na pregled kod kardiologa dva meseca ,posle toga nismo uspeli da zakazemo kontrolu,jer je svaki cas bio bollesljikav sa pet meseci je bio u bolnici zbog bronhiolitisa. sada nam tek u februaru pregled..da li je to dug period cekanja i sta bi trebali da radimo.on nam je trece dete sa predhodni dvoje nemamo problema te prirode sem bronhialne astme.hvala unapred/.

 7. Imam 16 god. i na sistematskom pregledu doktorka mi je rekla da imam sum zdravog srca, ali bi to trebalo da proverim analizom krvi da nije slucajno neki virusni sum. Citanjem vaseg izvestaja o ovome zainteresovalo me je to da ste rekli da sum nestaje posle 11 godina i sada sam u nekakvoj zabludi da li to moze da se ima i u kasnijem preiodu zivota?

  • Ponekad bezazleni (fiziološki) šumovi ostaju i celog života! “Virusni” šum NE postoji, a mislim da nema razloga za brigu.

   Ultrazvučni pregled srca (ehokardiografsija) je najpouzdaniji način da se ovo proveri – ne mislim da je to nešto što se mora obaviti, ali bi to rešilo sve nedoumice.

 8. Dobar dan,imam bebu od 9 mjeseci,lijepo napreduje za svoju dob,naime bre dva tjedna je bila bolesna imala je proljev i povracala je kada su je pregledali culi su sum na srcu,jucer je bila na sistemaskom pregledu i tu su mi potvrdili da ima sum na srcu 2/6 bez prestanka disanja,narucila sam se za svaki slucaj kod kardiologa.Pa me zanima da li to moze prestavljati nesto opasno posto do te prehlade nikada se nije cuo sum,hvala

 9. Danas sam bila sa mamom kod doktora i kada me je pregledao rekao mi je da imam sum na srcu…Citala sam vas tekst i rekli ste da on nestaje do puberteta ali ja trenutno imam 12 godina.. Da li je mnogo opasan i da li moze nekako da se izleci?

 10. Poštovani, moj dečak ima tri ipo godine. U poslednje vreme se žali da je umoran i povremeno uzdiše kao da mu nedostaje vazduha. Doktorka je čula mali šum, koji je on imao i sa nepunu godinu. Sa 6 meseci i sa godinu dana, radili smo eho i sve je bilo u redu.. Da li taj umor na koji se žali može da se poveže sa eventualnim srčanim problemima ili je nešto drugo posredi?

  • Dve stvari su jasne: opisani šum je fiziološki (razvojni i bezazlen), a opisane tegobe nemaju veze sa ovim šumom.

   Po Vašem opisu tegobe NE izgledaju kao ozbiljan problem, ali se bez vida u stanje deteta ne može obaviti prava procena.

  • Ako je kardiolog utvrdio da se radi o FIZIOLOŠKOM (funkcionalnom) šumu onda ovo NIJE za brigu!

   Ukoliko niste obavili kardiološki pregled, zakažite ga i (bez panike i žurbe) rešite dilemu.

 11. Mojoj starijoj kćerki je 3god.i od rođenja joj je primječen šum na srcu.sada je i mlađoj isto rečeno,ona sada ima 4 mjeseca i doktorica je rekla da kada njoj bude 6mj uradimo ekg i uzv srca te nalaze krvi..jeli bebi od 6 mj rano za takve preglede?

 12. Pozdrav i pohvala za izbor teme!
  Nasa cerkica ima sada skoro 2 meseca i u porodilistu mi je pedijatar rekao da ima taj mali sum 2/6 isli smo na pregled,doktorka je rekla da nema potrebe za brigom ali beba svaki dan ispusta neke cudne zvuke kada spava..da li to samo sanja nesto ili otezano dise?
  Imala je par dana zapusen nosic..Ovako je jako aktivna i lepo sisa.
  Hvala puno.

 13. Moj sin ima dvije godine i osam mjeseci, nedavno je bio kod pedijatra zbog povišene temperature i bolova u grlu. Tokom pregleda receno je da se osjeti sum na srcu. Do sada nije bilo problema. Imam li razloga za brigu? Spremamo se na detaljan pregled.

 14. Ove godine punim 17 godina.Doktor mi je rekao danas da je šum srca i da je (verovatno) fiziološki zbog razvića,ili početak razvića organizma.Da li ima razloga za brigu?

 15. Postovani, ja sam u 23.nedelji trudnoci i ginekolog je postavio sumnju na defekt membranoznog dela interventrikularnog septuma kod bebe, sve drugo sa bebom je uredu. Navodno vidi neke hiperehogene zone septuma, i mesanje krvi(ali ne pri svakoj sistoli).Protok kroz aortu je o,6 m/s, kroz plućnu arteriju 0,6 m/s. Sve drugo sa srcem je uredu. Imam zakazano kod decijeg kardiologa fetalnu ehokrdiografiju za 10 dana, ali do tada mislim da cu poludeti od brige i nespavanja…molim vas da li imam stvarni razlog za brigu, kolike su sanse da ce srasti do rodjenje, da li da radim kariotipizaciju(posto mi je i to predlozio)??
  Hvala vam mnog!!
  Brizna i zahvalna mama

  • Mislim da MIRNO i bez panike sačekate pregled kod dečjeg kardiologa!

   Fetalna ehokardiografija će rešiti dilemu, a strah i nespavanje zaista NISU na mestu. Mnogo su veće šanse da beba NEMA neku ozbiljnu anomalju na srcu, nego da je ona prisutna.

   • Hvala vam na brzom odgovru! Jasno mi je da nije u pitanju velika anomalija srca, mada kada je vasa beba u pitanju ne mozete da ne brinete, naprosto zelite sve besprekorno. Citam dosta o tom VSD, ali ne mogu bas precizne podatke da nadjem kolike su sanse da prodje samo od sebe, da li mozete da mi preporucite neki sajt, stranicu gde detaljnije pise o embriologiji srca??
    Hvala vam mnogo!

  • To zavisi od VRSTE srčane mane, a to svakako treba da pitaš svog kardiologa (koji te prati od rođenja). Svi detalji se mogu znati ISKLJUČIVO posle kontrolnog pregleda. Ima potpuno bezopasnih mana, ali i veoma ozbiljnih. NAJVAŽNIJE je redovno praćenje i da se sluša preporuka kardiologa u svakom pogledu!

 16. Poštovani,

  Već sam Vam se obraćala sa pitanjima (13.04.2014.).
  Bili smo na kontroli kod kardiologa.
  Nalaz je sledeći: Subjektivno bez kardioloških tegoba,
  COR: palpatorni nalaz na srcu uredan. Svi pulsevi jednaki i palpabilni. Srčana akcija ritmična, tonovi jasni, šum se sada čuje sistolni 1-2/6 uz LSI i na vrhu. TA 100/50 mmHG
  EKG: sinus ritam, levogram, f 91/min
  DG: Akcidentalni šum susp.

  Ultrazvuk nije rađen i zakazan je za godinu dana (zbog svega planiramo da uradimo negde privatno u najskorije vreme)

  Kada je gledala EKG rezultat, rekla je da se vidi “jasna osovina”. Takođe je rekla da EKG pokazuje da mu srce radi kao kod odraslog čoveka i da ne može ništa više da kaže dok se ne uradi ultrazvuk koji će sve pokazati..
  Na osnovu čega je zaključila da mu srce radi kao kod odraslog čoveka i šta to znači za dete od skoro 4 godine. (sve ovo sam propustila da pitam doktorku jer sam bila u blagom šoku od straha).
  Hvala

  • Iz ovog nalaza se zaista NE vidi da dete ima bilo kakav ozbiljan problem.

   Uradite eho srca pa da nemate dileme, ali mislim da nema razloga da se unapred plašite.

 17. Imam sina od 19 god,U zadnje vreme poceo je da se zali na umor i malaksalost,Kardiolog je rekao da ima sum na srcu ali detaljniji pregledi tek treba da se obave.Da li ima mesta panici s obzirom na njegov uzrast

 18. Prije par dana, na redovnoj kontroli, doktor je rekao da cuje sum na srcu mojoj petomjesecnoj bebi, Uputio nas je starijem kolegi, i on je rekao da nema nikakvog suma. Medjutim, odemo kod trece pedijatrice i ona je takodje rekla da sum postoji, da se odrazava na desnoj strani, Medjutim, beban lijepo napreduje, nikad nije bio prehladjen, jak je, iako je rodjen male kilaze (2720). Koliko je hitno da odemo na ultrazvucno snimanje, i koje su vjerovatnoce da je to ozbiljan problem? Hvala puno.

 19. Postovani, ove godine punim 17 godina i pre par godina mi je doktor rekao da imam sum na srce. Koliko sam ja razumela, nastao je povlacenjem neke infekcije/alergije. Bavim se aktivno sportom i nemam nikakve smetnje. Zanima me da li imam razloga za brigu i da li ce ovaj sum nekada potpuno nestati. Unapred zahvalna.

 20. Postovani pre pet dana mi he rodjen carskim rezom decak pored urodjene anomalije i vidu obostranog rascepa gornje usne konstatovan je i sum na srcu , danas je primljen u tirsovu , nakon odradjenih analiza sumnja je da beba ima asd i vsd. Jos je ostalo da urade ultrazvuk srca ,u kojo meri su opasne dijagnoze asd i vsd. ? Postoji li mogucnost da prodje bez hirurske intervencije ? Hvala na vremenu.

  • Svi detalji će biti poznati posle ultrazvučnog pregleda bebinog srca, Obe ove anomalije (ukoliko ema drugih – kompleksnijuh mana) se lepo rešavaju. Nekada je to moguće i BEZ opercije, ali ćete sve znati vrlo brzo.

  • To se LAKO utvrdi jednostavnim pregledom kod kardiologa – uradi se EKG, a ako treba i ultrazvuk srca. Skoro sigurno će to biti OK, a to će značiti da je šum bezazlen.

  • To se LAKO utvrdi jednostavnim pregledom kod kardiologa – uradi se EKG, a ako treba i ultrazvuk srca. Skoro sigurno će to biti OK, a to će značiti da je šum bezazlen.

 21. Imam 15 godina i pre par dana isla sam kod doktora na pregled za skolu i rekao mi je da imam mali sum i da ne smem da se umaram i da radim nesto tesko dali je to strasno?

 22. Mom sinu je u 6 nedelji zivota otkriven sum 2 stepena otada imamo redovne kontrole u bolnici. Zadnjim kardioloskim pregledom sam bila jako nezadovoljna prekinut je u roku od 5 min jer je beba bila uznemirena. Receno nam je da sum postoji ali ne vidi sta je sa velicinom ( u pocetku je bio 5mm) ali da moje dete nije bolesno. Iako sam ja rekla da se on jako puno znoji i svakodnevno plavi inace lepo napreduje . Pomozite sta da radim – da li da se obratim drugom kardiologu ili sta bi mogao biti drugi razlog modre nausnice i znojenja! Hvala

  • MORA se obaviti KOMPLETAN ehokardiografksi pregled!

   Postoji način da se beba sedira (smiri) odgovarajućim lekom) pa se obavi kompletan pregled i onda će sve biti jasno. Ovako se može nagađati, a to je neprihvatljivo!

 23. BEBA 3 MJESECA OTKRIVEN SUM.BILI SMO KOD KARDIOLOGA I ZAKLJUCAK JE
  STRUKTURALNO,POZICIONO I HEMODIMANSKI NALAZ USKOG DEFEKTA PREDKOMORSKE PREGRADE.ZA SADA NIJE INDIKOVANO ZATVARANJE ISTOG.DOJENCE SE MOZE REDOVNO VAKCINISATI.KARDIOLOSKO PRACENJE ZA 6 MJESECI.
  POSTOVANI DA LI JE OVO SVE U REDU

 24. Postovani,beba ima 3 mjeseca,prilikom redovne kontrole kod pedijatra ustanovljeno je da beba ima sum,otisli smo kod kardiologa nalaz je sledeci
  Venske drenaze normalne,
  Ucentralnom dijalu IAS-A vidljiv je manji defekt septuma do 5 mm,L-D shunt mali .LA 12 mm.Desni srcani kaviteti blago dilatirani.A-V sklad.TV normalne morfologije i protoka.MV morfoloski i protokom normalna.IVS 4,5 mm,ocuvanog integriteta,normalnih pokreta.LVD 23 mm,LVD s 13mm.PWLV 4,5 mm.V-A sklad.Aortalna valvula trivelarna,normalne sistolne separacije i protoka,na anulus precnika 12 mm.Aortni luk levi,iskljucena koarktacija aorte.A pulmonalis na korenu dilatirana 13 mm,morfoloski normalna valvula.Trunkus i obje grane plucne arterije su normalne sirine,duktalni protok se ne dokazuje.Perikard normalne sirine ,bez izljeva.
  Postovani da li je sve u redu,posto se ne razumujemo unalaz.hvala

 25. Moja beba od rodjenja ima rupicu na srcu od 8 mm.i sum 2/6 .cesto je prehladjena i slabo dobija na kilazi i ako normalno uzima obroke.beba sada ima 3 mjeseca.nema nikakvu terapiju.do kad postoji mogucnost da se rupica sama “zatvori” ? Unaprijed hvala

  • To zavisi od VRSTE “rupice” – odnosno od njene pozicije u srcu.

   Sve će biti mnogo jasnije na sledećem kardiološkom pregledu kada će se, posle ultrazvučnog pregleda, mnogo više znati.

 26. Postovani,koleginica ima bebu od 2 mjeseca ,ima sum i nalaz je
  U centralnom djelu IAS-A
  VIDLJIV MANJI DEFEKT SEPTUMA 5MM
  DALI SE RADI O SRCANOJ ANOMALIJI,ILI O BEZAZLENOM SUMU?MOLIM ISKREN ODGOVOR

 27. beba ima 3 mjeseca. eho srca:srce je u situs solitusu.Venske drenaze uredne.Utok pulmonalnih vena anatomski.Av sklad.Na IVS-u defekt u perimembranoznom septumu do 6-8 mm.Lijeva komora uredne velicine i kontraktilnosti(esd 12.5 EDD 22.1 EF 0.77 FS 43.6%) Aorta je trolisana.12,6 mm na nivou anulusa.Aortni luk je levi,uredne morfologije i protoka.A pulmonalis sira,14,2 mm na nivou valvula,uredne morfologije i protoka.sistolni sum inteziteta 1-2\6 u 3 i c. prostoru beba slabo napreduje.molim vas za misljenje.hvala

  • Dete MORA da ponovo pregleda i prati dečji kardiolog. Ultrazvuk NE pokazuje ozbiljan problem, ali loše napredovanje bebe naprosto traži kontrolni pregled. Bez pregleda se NE može doneti ispravan sud o stanju bebe i daljem planu pomoći detetu.

  • To je sada nemoguće proceniti! Odgovor na ovo, ali i sva druga pitanja vezana za problem koji imate, treba potražiti od kardiologa koji prati dete. Bez praćenja nema ispravne procene.

 28. Prije par dana sam bila kod dr da preslusa mog sina jer vec dugo kaslje ali na plucima nema nista. Dok ga je slusao osjetio je da srce mnogo slabije kuca nego sto bi trebalo. Kad mu je izmjerio puls bio je 48(ali samo tada). Rekao mu je bio da izadje malo ispred zgrade i da trci i da dodje da mu opet mjeri puls. Nakon toga mu je bio 100, a poslije par minuta poceo da pada opet dok nije stao na 80. Sad mu stalno provjeravamo puls i krece mu se od 60 do 72-80. Inace,ima 8 godina i ne bavi se sportom(kratko je trenirao rukomet prije ljeta). taj isti dan mu je uradio EKG(i spominjao je sinusnu brahikardiju). Nosio je juce holter i cekamo da djeciji kardiolog pogleda taj nalaz. Oni kazu da ima nizak puls za njegove godine, da nije nistaopasno,ali da treba ispitati! Inace,nema nikave druge tegobe,sem sto kaslje vec duze od mjesec dana a kazu samo da je to virusno(cak smo mu i nalaze radili,i leukociti su mu ispod notrmale).

 29. Danas smo bili kod pedijatra imao je temperaturu,dok ga je slusala doktorica je tiho prokomentarisala <jao pa on ima sum na srcu< kada sam je pitala zasto,ona mi nista nije rekla nego je nastavila dalje da radi,pa se sada brinem da li uopste da je pitam sta dalje ili ne?

 30. Molim vas da mi protumacite nalaz
  Sistum solitus.Venske drenaze normalne.Leva pretkomora normalnih dimenzija, prečnika 12mm.Na IAS-u pukotinast defekt malog LD šanta.A-V sklad.AV valvule normalne morfologije, pokreta i protoka.Na IVS- u se u apikalnom delu registruje defekat na kome se kolor doplerom registruje LD šant umerenog volumena, PG 65mm Hg.Leva komora normalnih dimenzija i kontraktilnosti(LVD 25mm, LVS 15mm, FS 0,4, IVS 3mm, ZZ 3mm).V-A sklad.Aorta trivelarna, na analusu prečnika 10mm, normalne sistolne brzine protoka.Aortni luk levi bez anomalija.A. pulmonolis na korenu prečnika 10mm , normalne morfologije i brzine protoka.
  Beba ima 7 meseci i normalno se razvija i dobro napreduje.
  Hvala unapred

  • Vaša beba ima rupicu izmedju dve srčane komore – VSD. Srećom, bebi ovo ne smeta da lepo napreduje i razvija se, a redovne kontrole kod dečjeg kardiologa će pokazati kako će se situacija dalje razvijati.

   Svakako ima mesta za optimizam, a detalje treba prodiskutovati na sledećoj kontroli kod dečjeg kardiologa.

 31. Ja imam 12 god I imam urodjen sum name srcu .Name poslednjem pregledu doktor nam je rekao da imam defekt septuma of 7mm isto to he impala I moja mama I ona je to operisala sa 2 god zanima me dali ce I kod mene sve biti isto molim vas da mi sto odgovorite

 32. Poštovani,

  Na ehokardiografiji je pregledana beba (fetus) u 6 mesecu trudnoće i ustanovljeno je sledeće sa sledecim zaključkom: postojanje muskularnog VSD-a bez hemodinamskog uticaja tokom trudnoće.

  Pitanje: Do kog vremenskog perioda se barijera između komora mora zatvoriti i da li je postojanje “rupice” opasno i da li je tendencija širenja ili zatvaranja iste. Novi pregled je zakazan nakon poroda pa se brinemo šta tada. Šta znači bez hemodinamskog uticaja tokom trudnoće jer je mnogo bitnije hoće li biti tog uticaja nakon poroda. Veličina rupice nije navedena. Poražavajuće zvuči neka rupa na srcu i postoji li razloga za brigu..Lep pozdrav

  • Ovo je jedna od NAJBEZAZLENIJIH “rupica” na srčanoj pregradi (izmedju dve komore)!

   Mirno sačekajte kontrolni pregled, a mislim da treba da budete optimistični – ogromne su šanse da beba neće imati problem ni tokom trudnoće ni posle rodjenja.

 33. jos prvi dan rodzenja na moj sin su culi sum srca pedijatar mi je reko da to moze nakon 6 nedelja da se moze samo na prirodan nacin izleciti. dali je to istina ili …. Hvala unapred na vas odgovor .

  • VSD je urođena srčana mana koja se veoma lepo rešava kardiohirurškom intervencijom pa ima mesta za optimizam!

   Ipak, sve detalje oko operacije i postoperativnog praćenja morate razmotriti sa kardiohirurgom koji će operiati dete.

 34. Postovani,
  Imam decaka od 8 godina,na sistematskm dr. je cula sum i uputila kod kardiologa;on pri pregledu nije cuo i EKG je bio u redu. Na ultrazvucnm pregledu je pronadjena anomalija zalistka. Izvestaj glasi ovako;
  ss normalne venske drenaze. IAS i IVS su intaktni.Pretkomore su normalne morfologije. AV sklad.AV valvule normalne morfologije sa ocuvanom koaptacijom i bez regurgitacije. Komore su odgovarajuce morfologije i kontraktilnosti; LVD 45mm,LVS 24,1mm Fs0, 45 iVS 6,7mm ZZ 6,7mm. U vrh leve komore aberatni misicni snop,
  Va sklad. Aorta 19mm na anulusu. Valvula je trivelarna asimetricnih kuspisa, dominantan je ICC dok su NCC i RCC nesto manji hiperehogeni.Postoji blag rafe koji uslovljava funkcionalno bivelarnu valvulu sa jetom regurgitacije na 2 sata koji ide koso prema septumu semikvantitativno procenjen na 0,5/4. Koronarne arterije normalne insercije. Luk je levi bez anomalija. Sinus simetrican bez diatacije. maksimalna brzina u luku 1,5 do 1,8 m/s bez dijastolnog repa. DAP nije registrovan. AP 23mm na anulusu. Valvula normalne morfologije sa jetom regurgitacije trivijalnog karaktera.
  Grane dobro razvijene a protok laminaran. Perikard normalne ehogenosti.
  Obavezna profilaksa bakterijskog endokarditisa

  Mene interesuje koliko je ovo ozbiljno i u kojim smerovima moze da se razvija,na sta da obratim paznju kod deteta(simptomi), Inace dete nema nikakve tegobe. Poceo je da trenira fudbal.
  Unapred hvala!

  • Ovo je jedna od NAJBEZAZLENIJIH anomalija aortnog zaljstka! Razloga za brigu nema, može dete da se bavi sportom, a kardiološke kontrole jednom godišnje su sasvim dovoljne. Šansa da se ovo pogorša kasnije u životu su MINIMALNE!

 35. Moja cerkica ima dve godine i sedam meseci. Malo se prehladila pa se nakon toga i njen glas promjenio i promuklo prica. Isli smo ljekaru on kaze da se cuje sum na srcu dao nam sirup CEFALEXIN ALKALOID 4 X 3 ml. Reko nam da trebamo ici Pedijatru i cak nakon toga posjetiti Kardiologa.Nas je to iznenadilo posto mala juri igrase skace …. dosad nismo primjetili nikakve poteskoce . Dali treba ici Pedijatru odmah ili pak nakon terapije jer djevocica koristi sada sirup.
  Unapred hvala!

 36. moje dete je imalo sum po rodjenju i bili smo kod decijeg kardiologa a on nam je rekao da je u pitanju fizioloski sum i da ce da nestane vremenom kako dete raste. Do koliko godina treba da nestane taj sum ?

 37. postovani.sin ima dve godine i dva meseca juce smo isli na redovnu kontrolu i doktorka je ponovo cula (kako je ona to nazvala) mali sumic i dogovorile smo se da ce to da prati neko vreme. samo me brine sto to nije prvi put da ga cuje ranije se isto pojavljivao inace on je dosta aktivan decak jede lepo i napreduje sasvim dobro trenutno je 13 kg kako su mi rekli to je dobra kilaza.dali imam razloga za brigu?unapred hvala.

 38. Pozzz imam pitanje vezano ta sum
  Sinu mi je tri god redovno vakcinisan inikad nije imao nikakvih problema.prije dva dana otisao sam kod pedijatra radi upale grla i kaslja bez temperature tokom pregleda rece da ima neki sum na srcu da nista nike opasno da ce proci …. Odmah sam otisao jos kod tri pedijetra ovaj cuje malo ovaj necuje nikako a jedan mi kaze da je neki mali sum takozvani muzikalan i da ce proci ili neko vensko strujanje dali je to sta opasno i sta dalje raditi

 39. Dobar dan.Pre mesec dana sam rodila sina.Posle sest dana,na otpustu,dr je cula sum.Medjutim,rekla mi je da ga nije cula pre tog dana.Zasto je to tako,da li se on javio kasnije?Upuceni smo kod kardiologa.Vodili smo bebu,i uradjen mu je ultrazvuk srca.U izvestaju kardiologa pise da je sve u redu,ali pise i ovo: IAS blago baloniran prema desnoj pretkomori.U predelu fossae ovalis prisutan defekt vel 4,2mm,na kome se registruje protok L-D santa,male brzine.Leva pretkomora 10,2mm.AV sklad.taj deo mi nije jasan,pa se obracam Vama…onda pise-zakljucak:ASD sec.
  O cemu se radi zapravo? Da li to moze proci bez operacije? Imamo zakazan pregled kada beba napuni 3 mes,da li da se nadamo da se to vec tada resi samo od sebe ili je jos rano?Znam da brzam,ali bas brinem,jer su s muzevljeve str muskarci cesto srcani bolesnici.Da li je moguce da je i to razlog ovome??
  Bicu Vam veoma zahvalna ukoliko izdvojite vremena za ovaj moj problem.Hvala !

  • Ovo je jedna od najbezazlenijih “rupica” na srcu! Postoje dobri izgledi da se sama zatvori, ali će se to znati u narednim mesecima. Nekada je potrebno i više vremena za procenu, ali je najvažnije da ovo Vašoj bebi sada APSOLUTNO ne smeta!

   Zato sa optimizmom treba čekati kontrole koje dolaze.

 40. Postovani,imam cerkicu od mesec dana i danas smo bili na sistematskom u savetovalistu.Doktor je rekao da cuje neki sum ali da ne zeli da nas plasi vec da treba da ispratimo situaciju i da se javimo na kontrolu za dve nedelje.Pitao nas je da li beba nekad poplavi oko usana i da li se zamara dok jede,nista od toga nisam primetila,inace beba lepo napreduje,dodala je 1050 g po izlasku iz bolnice,ima li razloga za brigu?

 41. Mome sinu je 3 godine i devet mjeseci i danas mu je po prvi put na sistematskom pregledu doktorica čula tihi šum na srcu koji nestaje kad je u lezecem položaju …uz sve to sam primjetila da se užasno znoj i kad malo više trči i skače i žali se nakon par minuta skake na bolove oko stomaka . Sad ne znam dali ti bolovi potječu od srca i dali imam razlog za ovoliku zabrinutost . Ne znam šta da radim doktorica mi je rekla da to nije ništa strašno da to većina djece imaju i da će proći al meni to neda mira uffffff

  • Opisani bolovi u trbuhu NEMAJU veze sa šumom na srcu koji je sada aktuelan kod Vašeg deteta!

   Skoro sigurno se radi o bezazlenom (razvojnom ili fiziološkom) šumu koga ima preko 50% dece tog uzrasta! Mislim da je Vaša doktorica ovo odlično procenila i da nema razloga za brigu.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*