Šum na srcu

Šum na srcu je prilično česta pojava u pedijatrijskoj praksi, obično bezopasna. Međutim, kod roditelja budi strah da njihovo dete ima bolesno srce, odnosno neku srčanu manu. Zbog toga ćemo odgovoriti na najčešće postavljana pitanja, kako bismo otklonili bojazan roditelja. Ima li razloga za strah?

Foto: Donnieray

● Moje dete ima šum na srcu. Da li je bolesno?

Na sreću, najčešće nije tako. Smatra se, naime, da više od 50 odsto zdrave dece ima šum na srcu. Pošto se ovakav šum sreće kod, inače, zdravog srca – on se naziva funkcionalni ili fiziološki šum (u žargonu se često naziva i šum zdravog srca). Najčešće se otkrije tokom infekcije (bilo kog porekla) praćene povišenom temperaturom.

Ovakvi šumovi imaju specifične zvučne karakteristike, koje ih odvajaju od šumova kod bolesnog srca (takozvanih organskih šumova). Iskusan pedijatar je sposoban da napravi razliku između fiziološkog i organskog šuma na srcu, pa najčešće ne saopštava odmah roditeljima da njihovo dete ima šum. Obično sačeka da prođe infekcija, pa uporedi kvalitet i jačinu šuma. Ako je slabiji ili je nestao, sasvim je sigurno da se radi o fiziološkom šumu. Ali, ako je šum istog intenziteta, upućuje mališana kod dečjeg kardiologa. Upravo je promenljivost osnovna karakteristika funkcionalnog šuma, za razliku od šuma kod bolesnog srca – koji je, uglavnom, mnogo jači i ne menja se značajnije tokom vremena.

● Da li moram HITNO da odvedem dete kod dečjeg kardiologa?

Kada saznaju da njihovo dete ima šum na srcu, roditelji ne bi trebalo da paniče. Jer, od 1000 dece sa šumom, samo tri-četiri mališana zaista ima neko oboljenje srca. Da bi se u potpunosti  isključilo postojanje srčane mane (najčešće urođene), potrebno je da se roditelji konsultuju sa dečjim kardiologom. Taj pregled nije hitan, naročito ukoliko dete nema nikakvih tegoba. Ovo se posebno  odnosi na decu uzrasta preko dve godine. Naime, sve teške urođene srčane mane se, po pravilu, ispoljavaju u prvim danima ili mesecima života. Zbog toga je veoma mala verovatnoća da dete, kome su lekari prvi put otkrili šum sa sedam ili 11 godina, ima tešku srčanu manu.

Pin It


Komentari

 1. FOA.IVS intaktan,leva polovina srca veca od desne,LK kruzna,EDD 3mm,regularnih pokreta IVS,EF 72posto,Horde u LK,leva pretkomora 29 mm,aorta 16 mm,Laminaran ubrzan protok na Ap,Na mestu PDA ne registruje se protok.Postovani da li je ovaj nalaz za brigu roditelja.

  Odgovori na komentar
 2. Pa eto ja bih nešto prokomentarisao kako se to manifestu kod dece moja unuka krenula u prvi razred i na sistemskom pregledu u školi doktor je rekao.da ima.sum na srcu. Bila na preglede i snimanja to.su i drugi lekari potvrdili da ima mali šum. Naravno da je to.za.roditelje teško. Šta je savet lekara i koliko je to opasno od čega to nastaje treba da se lekari kardiolozi uključe u ovaj problem i da pojasne zbog čega to nastaje da li se to leči.inda li taj šum utiče na zdravo srce kod zdrave dece jer smo.svi zabrinuti. Hvala

  Odgovori na komentar
 3. Moze li se otkrit dali sam imao infrakt srca ekg rtg srca i pluca i ultrazvukom srca zanima me prestrasen sam imam 20 g od rodjenja prolaps mitralne vavule 2/4 stupnja primo sam inekcije pre mesec i ck mi bio 500 onda su me poslali da izvadim neko dodatni nalaz ldh i ck mb su bili urrdu radili su mi ultrazvuk srca i rekli da nije od srca e sad me uvatila panika neka strah bol u prsima cito sam na netu i kad sam pricitao bol u ramenu levom infrakt odma me pocelo bolit levo rame zanima me trebam li opet sve ponovit i moze li se putem ekg ultrazvuka i rtg srca i pluca otkrit jel bio infrakt i dali dolazi i jel moguce u mojim godinama uznemiren sam molim vas odg

  Odgovori na komentar
 4. Aa doktore jos jedno pitanje ne boli me jako prsa da ne mogu zivjeti nego kad uzdahnem malo zaboli i u naporu i pocela me ljeva ruka malo bolit bio sam malopre u bolnici kaze doktor otkucaji normalni i puls mora li bit kad ruka malo boli odma da je infrakt mn vec tri dana boli u prsima ali ne mnogo i konkrerno pitanje moze li se na ultrazvuku videti jeli bio infrakt ili ne hvala?

  Odgovori na komentar
 5. Nikola Vujovic 22.05.2018 u 03:12

  Doktore moze pomoc uplasen sam danas mi je otkriveno da od rodjenja imam prolaps mitralne vavule valjda jedan zalizak da je duzi prosiren i uz to marfanoidni habitus mrsav sam visok imam duge prste i ruke citao sam na netu o tome preplasen sam sta mi se moze desiti od toga pomisljam na samoubistvo i kakve to veze ima sa prolapsom dal svako ima to sto ima prolaps inace imam 20 g i nez sta dalje sve mi se srusilo hvala uapred na odg

  Odgovori na komentar
 6. Nikola Vujovic 23.05.2018 u 08:07

  A molim vas doktore jos samo jedno pitanje citao sam mnogo na netu sad o ovome marfanoidnom hebatitisu sindromu tom pise svasta da moze doci do ostecenja organa srce skelet i oci negde se pominju i pluca i mozak preplasen sam jako za buducnost sta da radim preporucite mi neku pomoc dr ili slicno vec 2 dana ne jedem ne spavam samo razmisljam o tome pise da se ne moze kao ziviti vise od 40 g a mn 20 sad a video sam da su neki sa tom bolesti sta li je vec ziveli i do 80 70 g sta da radim molim vas odg

  Odgovori na komentar
 7. Nikola Vujovic 24.05.2018 u 02:08

  Jos samo jedno pitanje doktore sto me ovaj doktor poslao do ocnog da provjerik ocni vid ako nije neka opasna bolest slicna ovoj sto citam na netu imam dugacke prste i visok sam sve skoro isto i citam o tome svasta pise sad nisam razumio jel aorta zadebljana malo ili prosirena nmp nije valjda do ovaj simptom sto na netu pise marfanov sindrom gde vi radite doktore moze li se kod vas doci na pregled hvala unapred na odg poludocu ili samo psiholog ?

  Odgovori na komentar
Strana 23 od 23<<<1920212223

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.