Šum na srcu

Ima li razloga za strah?

sum

Foto: Donnieray

Šum na srcu je prilično česta pojava u pedijatrijskoj praksi, obično bezopasna. Međutim, kod roditelja budi strah da njihovo dete ima bolesno srce, odnosno neku srčanu manu. Zbog toga ćemo odgovoriti na najčešće postavljana pitanja, kako bismo otklonili bojazan roditelja.

Ass. dr Vojislav Parezanović, pedijatar-kardiolog

● Moje dete ima šum na srcu. Da li je bolesno?

Na sreću, najčešće nije tako. Smatra se, naime, da više od 50 odsto zdrave dece ima šum na srcu. Pošto se ovakav šum sreće kod, inače, zdravog srca – on se naziva funkcionalni ili fiziološki šum (u žargonu se često naziva i šum zdravog srca). Najčešće se otkrije tokom infekcije (bilo kog porekla) praćene povišenom temperaturom.

Ovakvi šumovi imaju specifične zvučne karakteristike, koje ih odvajaju od šumova kod bolesnog srca (takozvanih organskih šumova). Iskusan pedijatar je sposoban da napravi razliku između fiziološkog i organskog šuma na srcu, pa najčešće ne saopštava odmah roditeljima da njihovo dete ima šum. Obično sačeka da prođe infekcija, pa uporedi kvalitet i jačinu šuma. Ako je slabiji ili je nestao, sasvim je sigurno da se radi o fiziološkom šumu. Ali, ako je šum istog intenziteta, upućuje mališana kod dečjeg kardiologa. Upravo je promenljivost osnovna karakteristika funkcionalnog šuma, za razliku od šuma kod bolesnog srca – koji je, uglavnom, mnogo jači i ne menja se značajnije tokom vremena.

● Da li moram HITNO da odvedem dete kod dečjeg kardiologa?

Kada saznaju da njihovo dete ima šum na srcu, roditelji ne bi trebalo da paniče. Jer, od 1000 dece sa šumom, samo tri-četiri mališana zaista ima neko oboljenje srca. Da bi se u potpunosti  isključilo postojanje srčane mane (najčešće urođene), potrebno je da se roditelji konsultuju sa dečjim kardiologom. Taj pregled nije hitan, naročito ukoliko dete nema nikakvih tegoba. Ovo se posebno  odnosi na decu uzrasta preko dve godine. Naime, sve teške urođene srčane mane se, po pravilu, ispoljavaju u prvim danima ili mesecima života. Zbog toga je veoma mala verovatnoća da dete, kome su lekari prvi put otkrili šum sa sedam ili 11 godina, ima tešku srčanu manu.

● Kakav pregled nas očekuje?

Zadatak dečjeg kardiologa je da, osim kliničkog pregleda (auskultacije – osluškivanje zvukova i šumova), detetu uradi i EKG. Nakon ovog osnovnog kardiološkog ispitivanja, sa velikom verovatnoćom može da se isključi postojanje ozbiljne urođene srčane mane. Postoje, međutim, neke srčane mane koje ne moraju da budu praćene jakim šumom ili ozbiljnim tegobama. Zbog toga bi bilo dobro da se posle ovog pregleda zakaže i ultrazvučni (ehokardiografski) pregled. Ukoliko se nakon njega potvrdi da se radi o funkcionalnom šumu, odnosno da je srce deteta potpuno zdravo, ispitivanje je završeno.

● Čuli smo kako će fiziološki šum da nestane do puberteta. Da li je to tačno?

Tačno je! Roditeljima je potrebno objasniti kako će njihovo dete verovatno i narednih godina da ima šum na srcu – koji će  povremeno da se čuje jače, a povremeno slabije (ili će da nestane), a da će definitivno da nestane najkasnije do puberteta. Tada su grudni koš i okolni mišići mnogo razvijeniji, srce je dalje od slušalica, pa se ovako tihi šumovi ne čuju.

● Da li moje dete može da nastavi da se bavi sportom?

Ukoliko je dečji kardiolog sa sigurnošću isključio postojanje srčane mane (dakle, posle pregleda, EKG-a i ultrazvučnog pregleda), dete je sposobno za normalne životne aktivnosti, uključujući i najteže fizičke napore. Odnosno, može da se aktivno bavi sportom bez ikakvih problema, čak i ako se čuje šum.

● Da li moram da vodim dete na redovne kontrole kod kardiologa?

Kada se jednom dokaže da nema urođene srčane mane (ultrazvučnim pregledom), dalje kardiološke kontrole više nisu potrebne, osim kod dece koja se bave aktivnim, takmičarskim sportom.

● Oprez – šum na srcu  može da bude i znak bolesti…

Nažalost, nisu svi šumovi na srcu bezazleni. Iako se misli da se srčane bolesti javljaju isključivo kod starijih ljudi, priličan broj dece ima bolesno srce. Najčešći uzrok srčanih problema u dečjoj populaciji su urođene srčane mane. Urođene anomalije na srcu se sreću češće nego na bilo kom drugom organu. Skoro svako stoto novorođenče ima neku od urođenih srčanih mana. Šum na srcu je često prvi znak oboljenja srca kod ove dece. Međutim, ono što bi trebalo znati, jeste da šum kod tih mališana ne mora da se čuje odmah po rođenju. Najčešće se otkrije prilikom otpusta iz porodilišta ili na prvim pregledima u savetovalištu, pred redovnu vakcinaciju.

● Ne moram da vodim dete kod kardiologa, jer nema nikakvih tegoba.

Ovo je jedna od čestih zabluda! Neretko su šumovi kod pojedinih srčanih mana vrlo tihi, a tegobe potpuno odsutne, pa se dešava da se neke urođene srčane mane otkriju tek u uzrastu od 10 ili 12 godina. Tada su roditelji prilično nepoverljivi i ne mogu da prihvate činjenicu da njihovo, naizgled zdravo dete (koje se čak bavilo i sportom), ima urođenu srčanu manu koja zahteva hiruršku korekciju.

● Šta ako moje dete ima urođenu srčanu manu?

Deca kod koje se potvrdi postojanje urođene srčane mane, moraju da budu podvrgnuta detaljnijim ispitivanjima, a najčešće i terapiji (medikamentnoj i hirurškoj). Prognoza kod ovih bolesnika je veoma šarolika. Jedan broj urođenih srčanih mana može da «prođe» spontano (ne zahteva hirurško lečenje), dok druge srčane mane zahtevaju operaciju, posle koje deca mogu da vode relativno normalan život (takvih je najviše). U trećoj grupi su veoma teške urođene srčane mane – koje zahtevaju nekoliko operacija, sa neizvesnim udaljenim rezultatima (na sreću, takvih je najmanje).

Zaključak: Šum na srcu – nije opasno, ali bi trebalo ispitati.

U najkraćem, odgovor na pitanje: «Da li ima razloga za strah?»,   bio bi da šum na srcu kod dece najčešće nije znak bolesnog srca, niti zahteva hitan odlazak kod lekara. Ali zahteva bar minimalno ispitivanje, koje sprovodi dečji kardiolog. Drugim rečima, nema mesta panici. Verovatnoća da je dete koje ima šum na srcu bolesno, vrlo je mala.

Pin It

 1. detetu je otkriven sum na srcu kada je imala tri nedelje,tad je bila prehladjena,uradili smo ultra zvuk srca i na njemu je ustanovljen srcani vsd i supljinica precnika 2mm.Imam li razloga za brigu

 2. Detetu je otkriven sum na srcu 8 sati po rodjenju. Dijagnoza je ASD tip FOA. Doktori kazu da terapija nije potrebna,ali moraju redovne kontrole.Beba sada ima dva meseca,lepo napreduje. Rekli su nam da posle sestog meseca treba operacija. Koliko je to opasno i imam li razlog za brigu?

 3. moj petogodisnji decak je rodjen sa sumom na srcu.posle godinu dana,na kontroli je ustanovljeno da je supljina srasla.nakon toga nije imao problema.ovih dana se zali da tesko dise(ustvari,dise ravnomerno uz povremene uzdisaje)dr.mu je dao spalmotil i pancef,tvrdeci da pluca nisu cista,iako on ne kaslje.terapija ne daje rezultate.moze li ovo imati veze sa srcanim tegobama

 4. Imam 12 god.Meni je doktorka rekla da imam sum na srcu.Trebam sutra da idem da vadim krv i sve sto mi je potrebno da bih znali o kakvom je sumu rec.Da li je to opasno? Mislim zbog godina,jer ja sam se rodila sa desetkom i sada mi doktorka kaze da imam sum na srcu. I ne osecam nikakve tegobe, naprotiv ja radim stoj na rukama i trcim uz’ stepenice i cak preskacem po 3 stepenice dok trcim.

 5. cerkica od pet godina se razbolela,upaljeno grlo i malo povisena temperatura.na pregledu,dok je pedijatar poslusao,pitao me je da li znam da dete ima sum na srcu? umalo nisam pala u nesvest,jer do sada ni na jednom pregledu nismo ovo culi?sta dalje raditi,molim vas za odgovor!

  • Bojana samo da pitam imam isti problem cerkiva ima 4 meseca dva dana pre nego sto mi je saopsteno da ima sum na srcu imala je temperaturu i crvenilo na grlu.pa me zanima sta je kardiolog rekao vasem detetu.ZNACI MI MISLJENJE SVAKOG KO NESTO ZNA O SUMU NA SRCU VEZANO ZA OVAKAV SLUCAJ.

 6. pozdravmoje dete sada ima godinu ipo rodjen je trideset dana pre termina i posle mesec dana su nam rekli da ima sum na srcu.Iz Sapca smo i cekali smo na pregled kod kardiologa dva meseca ,posle toga nismo uspeli da zakazemo kontrolu,jer je svaki cas bio bollesljikav sa pet meseci je bio u bolnici zbog bronhiolitisa. sada nam tek u februaru pregled..da li je to dug period cekanja i sta bi trebali da radimo.on nam je trece dete sa predhodni dvoje nemamo problema te prirode sem bronhialne astme.hvala unapred/.

 7. Imam 16 god. i na sistematskom pregledu doktorka mi je rekla da imam sum zdravog srca, ali bi to trebalo da proverim analizom krvi da nije slucajno neki virusni sum. Citanjem vaseg izvestaja o ovome zainteresovalo me je to da ste rekli da sum nestaje posle 11 godina i sada sam u nekakvoj zabludi da li to moze da se ima i u kasnijem preiodu zivota?

  • Ponekad bezazleni (fiziološki) šumovi ostaju i celog života! “Virusni” šum NE postoji, a mislim da nema razloga za brigu.

   Ultrazvučni pregled srca (ehokardiografsija) je najpouzdaniji način da se ovo proveri – ne mislim da je to nešto što se mora obaviti, ali bi to rešilo sve nedoumice.

 8. Dobar dan,imam bebu od 9 mjeseci,lijepo napreduje za svoju dob,naime bre dva tjedna je bila bolesna imala je proljev i povracala je kada su je pregledali culi su sum na srcu,jucer je bila na sistemaskom pregledu i tu su mi potvrdili da ima sum na srcu 2/6 bez prestanka disanja,narucila sam se za svaki slucaj kod kardiologa.Pa me zanima da li to moze prestavljati nesto opasno posto do te prehlade nikada se nije cuo sum,hvala

 9. Danas sam bila sa mamom kod doktora i kada me je pregledao rekao mi je da imam sum na srcu…Citala sam vas tekst i rekli ste da on nestaje do puberteta ali ja trenutno imam 12 godina.. Da li je mnogo opasan i da li moze nekako da se izleci?

 10. Poštovani, moj dečak ima tri ipo godine. U poslednje vreme se žali da je umoran i povremeno uzdiše kao da mu nedostaje vazduha. Doktorka je čula mali šum, koji je on imao i sa nepunu godinu. Sa 6 meseci i sa godinu dana, radili smo eho i sve je bilo u redu.. Da li taj umor na koji se žali može da se poveže sa eventualnim srčanim problemima ili je nešto drugo posredi?

  • Dve stvari su jasne: opisani šum je fiziološki (razvojni i bezazlen), a opisane tegobe nemaju veze sa ovim šumom.

   Po Vašem opisu tegobe NE izgledaju kao ozbiljan problem, ali se bez vida u stanje deteta ne može obaviti prava procena.

  • Ako je kardiolog utvrdio da se radi o FIZIOLOŠKOM (funkcionalnom) šumu onda ovo NIJE za brigu!

   Ukoliko niste obavili kardiološki pregled, zakažite ga i (bez panike i žurbe) rešite dilemu.

 11. Mojoj starijoj kćerki je 3god.i od rođenja joj je primječen šum na srcu.sada je i mlađoj isto rečeno,ona sada ima 4 mjeseca i doktorica je rekla da kada njoj bude 6mj uradimo ekg i uzv srca te nalaze krvi..jeli bebi od 6 mj rano za takve preglede?

 12. Pozdrav i pohvala za izbor teme!
  Nasa cerkica ima sada skoro 2 meseca i u porodilistu mi je pedijatar rekao da ima taj mali sum 2/6 isli smo na pregled,doktorka je rekla da nema potrebe za brigom ali beba svaki dan ispusta neke cudne zvuke kada spava..da li to samo sanja nesto ili otezano dise?
  Imala je par dana zapusen nosic..Ovako je jako aktivna i lepo sisa.
  Hvala puno.

 13. Moj sin ima dvije godine i osam mjeseci, nedavno je bio kod pedijatra zbog povišene temperature i bolova u grlu. Tokom pregleda receno je da se osjeti sum na srcu. Do sada nije bilo problema. Imam li razloga za brigu? Spremamo se na detaljan pregled.

 14. Ove godine punim 17 godina.Doktor mi je rekao danas da je šum srca i da je (verovatno) fiziološki zbog razvića,ili početak razvića organizma.Da li ima razloga za brigu?

 15. Postovani, ja sam u 23.nedelji trudnoci i ginekolog je postavio sumnju na defekt membranoznog dela interventrikularnog septuma kod bebe, sve drugo sa bebom je uredu. Navodno vidi neke hiperehogene zone septuma, i mesanje krvi(ali ne pri svakoj sistoli).Protok kroz aortu je o,6 m/s, kroz plućnu arteriju 0,6 m/s. Sve drugo sa srcem je uredu. Imam zakazano kod decijeg kardiologa fetalnu ehokrdiografiju za 10 dana, ali do tada mislim da cu poludeti od brige i nespavanja…molim vas da li imam stvarni razlog za brigu, kolike su sanse da ce srasti do rodjenje, da li da radim kariotipizaciju(posto mi je i to predlozio)??
  Hvala vam mnog!!
  Brizna i zahvalna mama

  • Mislim da MIRNO i bez panike sačekate pregled kod dečjeg kardiologa!

   Fetalna ehokardiografija će rešiti dilemu, a strah i nespavanje zaista NISU na mestu. Mnogo su veće šanse da beba NEMA neku ozbiljnu anomalju na srcu, nego da je ona prisutna.

   • Hvala vam na brzom odgovru! Jasno mi je da nije u pitanju velika anomalija srca, mada kada je vasa beba u pitanju ne mozete da ne brinete, naprosto zelite sve besprekorno. Citam dosta o tom VSD, ali ne mogu bas precizne podatke da nadjem kolike su sanse da prodje samo od sebe, da li mozete da mi preporucite neki sajt, stranicu gde detaljnije pise o embriologiji srca??
    Hvala vam mnogo!

  • To zavisi od VRSTE srčane mane, a to svakako treba da pitaš svog kardiologa (koji te prati od rođenja). Svi detalji se mogu znati ISKLJUČIVO posle kontrolnog pregleda. Ima potpuno bezopasnih mana, ali i veoma ozbiljnih. NAJVAŽNIJE je redovno praćenje i da se sluša preporuka kardiologa u svakom pogledu!

 16. Poštovani,

  Već sam Vam se obraćala sa pitanjima (13.04.2014.).
  Bili smo na kontroli kod kardiologa.
  Nalaz je sledeći: Subjektivno bez kardioloških tegoba,
  COR: palpatorni nalaz na srcu uredan. Svi pulsevi jednaki i palpabilni. Srčana akcija ritmična, tonovi jasni, šum se sada čuje sistolni 1-2/6 uz LSI i na vrhu. TA 100/50 mmHG
  EKG: sinus ritam, levogram, f 91/min
  DG: Akcidentalni šum susp.

  Ultrazvuk nije rađen i zakazan je za godinu dana (zbog svega planiramo da uradimo negde privatno u najskorije vreme)

  Kada je gledala EKG rezultat, rekla je da se vidi “jasna osovina”. Takođe je rekla da EKG pokazuje da mu srce radi kao kod odraslog čoveka i da ne može ništa više da kaže dok se ne uradi ultrazvuk koji će sve pokazati..
  Na osnovu čega je zaključila da mu srce radi kao kod odraslog čoveka i šta to znači za dete od skoro 4 godine. (sve ovo sam propustila da pitam doktorku jer sam bila u blagom šoku od straha).
  Hvala

  • Iz ovog nalaza se zaista NE vidi da dete ima bilo kakav ozbiljan problem.

   Uradite eho srca pa da nemate dileme, ali mislim da nema razloga da se unapred plašite.

 17. Imam sina od 19 god,U zadnje vreme poceo je da se zali na umor i malaksalost,Kardiolog je rekao da ima sum na srcu ali detaljniji pregledi tek treba da se obave.Da li ima mesta panici s obzirom na njegov uzrast

 18. Prije par dana, na redovnoj kontroli, doktor je rekao da cuje sum na srcu mojoj petomjesecnoj bebi, Uputio nas je starijem kolegi, i on je rekao da nema nikakvog suma. Medjutim, odemo kod trece pedijatrice i ona je takodje rekla da sum postoji, da se odrazava na desnoj strani, Medjutim, beban lijepo napreduje, nikad nije bio prehladjen, jak je, iako je rodjen male kilaze (2720). Koliko je hitno da odemo na ultrazvucno snimanje, i koje su vjerovatnoce da je to ozbiljan problem? Hvala puno.

 19. Postovani, ove godine punim 17 godina i pre par godina mi je doktor rekao da imam sum na srce. Koliko sam ja razumela, nastao je povlacenjem neke infekcije/alergije. Bavim se aktivno sportom i nemam nikakve smetnje. Zanima me da li imam razloga za brigu i da li ce ovaj sum nekada potpuno nestati. Unapred zahvalna.

 20. Postovani pre pet dana mi he rodjen carskim rezom decak pored urodjene anomalije i vidu obostranog rascepa gornje usne konstatovan je i sum na srcu , danas je primljen u tirsovu , nakon odradjenih analiza sumnja je da beba ima asd i vsd. Jos je ostalo da urade ultrazvuk srca ,u kojo meri su opasne dijagnoze asd i vsd. ? Postoji li mogucnost da prodje bez hirurske intervencije ? Hvala na vremenu.

  • Svi detalji će biti poznati posle ultrazvučnog pregleda bebinog srca, Obe ove anomalije (ukoliko ema drugih – kompleksnijuh mana) se lepo rešavaju. Nekada je to moguće i BEZ opercije, ali ćete sve znati vrlo brzo.

  • To se LAKO utvrdi jednostavnim pregledom kod kardiologa – uradi se EKG, a ako treba i ultrazvuk srca. Skoro sigurno će to biti OK, a to će značiti da je šum bezazlen.

  • To se LAKO utvrdi jednostavnim pregledom kod kardiologa – uradi se EKG, a ako treba i ultrazvuk srca. Skoro sigurno će to biti OK, a to će značiti da je šum bezazlen.

 21. Imam 15 godina i pre par dana isla sam kod doktora na pregled za skolu i rekao mi je da imam mali sum i da ne smem da se umaram i da radim nesto tesko dali je to strasno?

 22. Mom sinu je u 6 nedelji zivota otkriven sum 2 stepena otada imamo redovne kontrole u bolnici. Zadnjim kardioloskim pregledom sam bila jako nezadovoljna prekinut je u roku od 5 min jer je beba bila uznemirena. Receno nam je da sum postoji ali ne vidi sta je sa velicinom ( u pocetku je bio 5mm) ali da moje dete nije bolesno. Iako sam ja rekla da se on jako puno znoji i svakodnevno plavi inace lepo napreduje . Pomozite sta da radim – da li da se obratim drugom kardiologu ili sta bi mogao biti drugi razlog modre nausnice i znojenja! Hvala

  • MORA se obaviti KOMPLETAN ehokardiografksi pregled!

   Postoji način da se beba sedira (smiri) odgovarajućim lekom) pa se obavi kompletan pregled i onda će sve biti jasno. Ovako se može nagađati, a to je neprihvatljivo!

 23. BEBA 3 MJESECA OTKRIVEN SUM.BILI SMO KOD KARDIOLOGA I ZAKLJUCAK JE
  STRUKTURALNO,POZICIONO I HEMODIMANSKI NALAZ USKOG DEFEKTA PREDKOMORSKE PREGRADE.ZA SADA NIJE INDIKOVANO ZATVARANJE ISTOG.DOJENCE SE MOZE REDOVNO VAKCINISATI.KARDIOLOSKO PRACENJE ZA 6 MJESECI.
  POSTOVANI DA LI JE OVO SVE U REDU

 24. Postovani,beba ima 3 mjeseca,prilikom redovne kontrole kod pedijatra ustanovljeno je da beba ima sum,otisli smo kod kardiologa nalaz je sledeci
  Venske drenaze normalne,
  Ucentralnom dijalu IAS-A vidljiv je manji defekt septuma do 5 mm,L-D shunt mali .LA 12 mm.Desni srcani kaviteti blago dilatirani.A-V sklad.TV normalne morfologije i protoka.MV morfoloski i protokom normalna.IVS 4,5 mm,ocuvanog integriteta,normalnih pokreta.LVD 23 mm,LVD s 13mm.PWLV 4,5 mm.V-A sklad.Aortalna valvula trivelarna,normalne sistolne separacije i protoka,na anulus precnika 12 mm.Aortni luk levi,iskljucena koarktacija aorte.A pulmonalis na korenu dilatirana 13 mm,morfoloski normalna valvula.Trunkus i obje grane plucne arterije su normalne sirine,duktalni protok se ne dokazuje.Perikard normalne sirine ,bez izljeva.
  Postovani da li je sve u redu,posto se ne razumujemo unalaz.hvala

 25. Moja beba od rodjenja ima rupicu na srcu od 8 mm.i sum 2/6 .cesto je prehladjena i slabo dobija na kilazi i ako normalno uzima obroke.beba sada ima 3 mjeseca.nema nikakvu terapiju.do kad postoji mogucnost da se rupica sama “zatvori” ? Unaprijed hvala

  • To zavisi od VRSTE “rupice” – odnosno od njene pozicije u srcu.

   Sve će biti mnogo jasnije na sledećem kardiološkom pregledu kada će se, posle ultrazvučnog pregleda, mnogo više znati.

 26. Postovani,koleginica ima bebu od 2 mjeseca ,ima sum i nalaz je
  U centralnom djelu IAS-A
  VIDLJIV MANJI DEFEKT SEPTUMA 5MM
  DALI SE RADI O SRCANOJ ANOMALIJI,ILI O BEZAZLENOM SUMU?MOLIM ISKREN ODGOVOR

 27. beba ima 3 mjeseca. eho srca:srce je u situs solitusu.Venske drenaze uredne.Utok pulmonalnih vena anatomski.Av sklad.Na IVS-u defekt u perimembranoznom septumu do 6-8 mm.Lijeva komora uredne velicine i kontraktilnosti(esd 12.5 EDD 22.1 EF 0.77 FS 43.6%) Aorta je trolisana.12,6 mm na nivou anulusa.Aortni luk je levi,uredne morfologije i protoka.A pulmonalis sira,14,2 mm na nivou valvula,uredne morfologije i protoka.sistolni sum inteziteta 1-2\6 u 3 i c. prostoru beba slabo napreduje.molim vas za misljenje.hvala

  • Dete MORA da ponovo pregleda i prati dečji kardiolog. Ultrazvuk NE pokazuje ozbiljan problem, ali loše napredovanje bebe naprosto traži kontrolni pregled. Bez pregleda se NE može doneti ispravan sud o stanju bebe i daljem planu pomoći detetu.

  • To je sada nemoguće proceniti! Odgovor na ovo, ali i sva druga pitanja vezana za problem koji imate, treba potražiti od kardiologa koji prati dete. Bez praćenja nema ispravne procene.

 28. Prije par dana sam bila kod dr da preslusa mog sina jer vec dugo kaslje ali na plucima nema nista. Dok ga je slusao osjetio je da srce mnogo slabije kuca nego sto bi trebalo. Kad mu je izmjerio puls bio je 48(ali samo tada). Rekao mu je bio da izadje malo ispred zgrade i da trci i da dodje da mu opet mjeri puls. Nakon toga mu je bio 100, a poslije par minuta poceo da pada opet dok nije stao na 80. Sad mu stalno provjeravamo puls i krece mu se od 60 do 72-80. Inace,ima 8 godina i ne bavi se sportom(kratko je trenirao rukomet prije ljeta). taj isti dan mu je uradio EKG(i spominjao je sinusnu brahikardiju). Nosio je juce holter i cekamo da djeciji kardiolog pogleda taj nalaz. Oni kazu da ima nizak puls za njegove godine, da nije nistaopasno,ali da treba ispitati! Inace,nema nikave druge tegobe,sem sto kaslje vec duze od mjesec dana a kazu samo da je to virusno(cak smo mu i nalaze radili,i leukociti su mu ispod notrmale).

 29. Danas smo bili kod pedijatra imao je temperaturu,dok ga je slusala doktorica je tiho prokomentarisala <jao pa on ima sum na srcu< kada sam je pitala zasto,ona mi nista nije rekla nego je nastavila dalje da radi,pa se sada brinem da li uopste da je pitam sta dalje ili ne?

 30. Molim vas da mi protumacite nalaz
  Sistum solitus.Venske drenaze normalne.Leva pretkomora normalnih dimenzija, prečnika 12mm.Na IAS-u pukotinast defekt malog LD šanta.A-V sklad.AV valvule normalne morfologije, pokreta i protoka.Na IVS- u se u apikalnom delu registruje defekat na kome se kolor doplerom registruje LD šant umerenog volumena, PG 65mm Hg.Leva komora normalnih dimenzija i kontraktilnosti(LVD 25mm, LVS 15mm, FS 0,4, IVS 3mm, ZZ 3mm).V-A sklad.Aorta trivelarna, na analusu prečnika 10mm, normalne sistolne brzine protoka.Aortni luk levi bez anomalija.A. pulmonolis na korenu prečnika 10mm , normalne morfologije i brzine protoka.
  Beba ima 7 meseci i normalno se razvija i dobro napreduje.
  Hvala unapred

  • Vaša beba ima rupicu izmedju dve srčane komore – VSD. Srećom, bebi ovo ne smeta da lepo napreduje i razvija se, a redovne kontrole kod dečjeg kardiologa će pokazati kako će se situacija dalje razvijati.

   Svakako ima mesta za optimizam, a detalje treba prodiskutovati na sledećoj kontroli kod dečjeg kardiologa.

 31. Ja imam 12 god I imam urodjen sum name srcu .Name poslednjem pregledu doktor nam je rekao da imam defekt septuma of 7mm isto to he impala I moja mama I ona je to operisala sa 2 god zanima me dali ce I kod mene sve biti isto molim vas da mi sto odgovorite

 32. Poštovani,

  Na ehokardiografiji je pregledana beba (fetus) u 6 mesecu trudnoće i ustanovljeno je sledeće sa sledecim zaključkom: postojanje muskularnog VSD-a bez hemodinamskog uticaja tokom trudnoće.

  Pitanje: Do kog vremenskog perioda se barijera između komora mora zatvoriti i da li je postojanje “rupice” opasno i da li je tendencija širenja ili zatvaranja iste. Novi pregled je zakazan nakon poroda pa se brinemo šta tada. Šta znači bez hemodinamskog uticaja tokom trudnoće jer je mnogo bitnije hoće li biti tog uticaja nakon poroda. Veličina rupice nije navedena. Poražavajuće zvuči neka rupa na srcu i postoji li razloga za brigu..Lep pozdrav

  • Ovo je jedna od NAJBEZAZLENIJIH “rupica” na srčanoj pregradi (izmedju dve komore)!

   Mirno sačekajte kontrolni pregled, a mislim da treba da budete optimistični – ogromne su šanse da beba neće imati problem ni tokom trudnoće ni posle rodjenja.

 33. jos prvi dan rodzenja na moj sin su culi sum srca pedijatar mi je reko da to moze nakon 6 nedelja da se moze samo na prirodan nacin izleciti. dali je to istina ili …. Hvala unapred na vas odgovor .

  • VSD je urođena srčana mana koja se veoma lepo rešava kardiohirurškom intervencijom pa ima mesta za optimizam!

   Ipak, sve detalje oko operacije i postoperativnog praćenja morate razmotriti sa kardiohirurgom koji će operiati dete.

 34. Postovani,
  Imam decaka od 8 godina,na sistematskm dr. je cula sum i uputila kod kardiologa;on pri pregledu nije cuo i EKG je bio u redu. Na ultrazvucnm pregledu je pronadjena anomalija zalistka. Izvestaj glasi ovako;
  ss normalne venske drenaze. IAS i IVS su intaktni.Pretkomore su normalne morfologije. AV sklad.AV valvule normalne morfologije sa ocuvanom koaptacijom i bez regurgitacije. Komore su odgovarajuce morfologije i kontraktilnosti; LVD 45mm,LVS 24,1mm Fs0, 45 iVS 6,7mm ZZ 6,7mm. U vrh leve komore aberatni misicni snop,
  Va sklad. Aorta 19mm na anulusu. Valvula je trivelarna asimetricnih kuspisa, dominantan je ICC dok su NCC i RCC nesto manji hiperehogeni.Postoji blag rafe koji uslovljava funkcionalno bivelarnu valvulu sa jetom regurgitacije na 2 sata koji ide koso prema septumu semikvantitativno procenjen na 0,5/4. Koronarne arterije normalne insercije. Luk je levi bez anomalija. Sinus simetrican bez diatacije. maksimalna brzina u luku 1,5 do 1,8 m/s bez dijastolnog repa. DAP nije registrovan. AP 23mm na anulusu. Valvula normalne morfologije sa jetom regurgitacije trivijalnog karaktera.
  Grane dobro razvijene a protok laminaran. Perikard normalne ehogenosti.
  Obavezna profilaksa bakterijskog endokarditisa

  Mene interesuje koliko je ovo ozbiljno i u kojim smerovima moze da se razvija,na sta da obratim paznju kod deteta(simptomi), Inace dete nema nikakve tegobe. Poceo je da trenira fudbal.
  Unapred hvala!

  • Ovo je jedna od NAJBEZAZLENIJIH anomalija aortnog zaljstka! Razloga za brigu nema, može dete da se bavi sportom, a kardiološke kontrole jednom godišnje su sasvim dovoljne. Šansa da se ovo pogorša kasnije u životu su MINIMALNE!

 35. Moja cerkica ima dve godine i sedam meseci. Malo se prehladila pa se nakon toga i njen glas promjenio i promuklo prica. Isli smo ljekaru on kaze da se cuje sum na srcu dao nam sirup CEFALEXIN ALKALOID 4 X 3 ml. Reko nam da trebamo ici Pedijatru i cak nakon toga posjetiti Kardiologa.Nas je to iznenadilo posto mala juri igrase skace …. dosad nismo primjetili nikakve poteskoce . Dali treba ici Pedijatru odmah ili pak nakon terapije jer djevocica koristi sada sirup.
  Unapred hvala!

 36. moje dete je imalo sum po rodjenju i bili smo kod decijeg kardiologa a on nam je rekao da je u pitanju fizioloski sum i da ce da nestane vremenom kako dete raste. Do koliko godina treba da nestane taj sum ?

 37. postovani.sin ima dve godine i dva meseca juce smo isli na redovnu kontrolu i doktorka je ponovo cula (kako je ona to nazvala) mali sumic i dogovorile smo se da ce to da prati neko vreme. samo me brine sto to nije prvi put da ga cuje ranije se isto pojavljivao inace on je dosta aktivan decak jede lepo i napreduje sasvim dobro trenutno je 13 kg kako su mi rekli to je dobra kilaza.dali imam razloga za brigu?unapred hvala.

 38. Pozzz imam pitanje vezano ta sum
  Sinu mi je tri god redovno vakcinisan inikad nije imao nikakvih problema.prije dva dana otisao sam kod pedijatra radi upale grla i kaslja bez temperature tokom pregleda rece da ima neki sum na srcu da nista nike opasno da ce proci …. Odmah sam otisao jos kod tri pedijetra ovaj cuje malo ovaj necuje nikako a jedan mi kaze da je neki mali sum takozvani muzikalan i da ce proci ili neko vensko strujanje dali je to sta opasno i sta dalje raditi

 39. Dobar dan.Pre mesec dana sam rodila sina.Posle sest dana,na otpustu,dr je cula sum.Medjutim,rekla mi je da ga nije cula pre tog dana.Zasto je to tako,da li se on javio kasnije?Upuceni smo kod kardiologa.Vodili smo bebu,i uradjen mu je ultrazvuk srca.U izvestaju kardiologa pise da je sve u redu,ali pise i ovo: IAS blago baloniran prema desnoj pretkomori.U predelu fossae ovalis prisutan defekt vel 4,2mm,na kome se registruje protok L-D santa,male brzine.Leva pretkomora 10,2mm.AV sklad.taj deo mi nije jasan,pa se obracam Vama…onda pise-zakljucak:ASD sec.
  O cemu se radi zapravo? Da li to moze proci bez operacije? Imamo zakazan pregled kada beba napuni 3 mes,da li da se nadamo da se to vec tada resi samo od sebe ili je jos rano?Znam da brzam,ali bas brinem,jer su s muzevljeve str muskarci cesto srcani bolesnici.Da li je moguce da je i to razlog ovome??
  Bicu Vam veoma zahvalna ukoliko izdvojite vremena za ovaj moj problem.Hvala !

  • Ovo je jedna od najbezazlenijih “rupica” na srcu! Postoje dobri izgledi da se sama zatvori, ali će se to znati u narednim mesecima. Nekada je potrebno i više vremena za procenu, ali je najvažnije da ovo Vašoj bebi sada APSOLUTNO ne smeta!

   Zato sa optimizmom treba čekati kontrole koje dolaze.

 40. Postovani,imam cerkicu od mesec dana i danas smo bili na sistematskom u savetovalistu.Doktor je rekao da cuje neki sum ali da ne zeli da nas plasi vec da treba da ispratimo situaciju i da se javimo na kontrolu za dve nedelje.Pitao nas je da li beba nekad poplavi oko usana i da li se zamara dok jede,nista od toga nisam primetila,inace beba lepo napreduje,dodala je 1050 g po izlasku iz bolnice,ima li razloga za brigu?

 41. Mome sinu je 3 godine i devet mjeseci i danas mu je po prvi put na sistematskom pregledu doktorica čula tihi šum na srcu koji nestaje kad je u lezecem položaju …uz sve to sam primjetila da se užasno znoj i kad malo više trči i skače i žali se nakon par minuta skake na bolove oko stomaka . Sad ne znam dali ti bolovi potječu od srca i dali imam razlog za ovoliku zabrinutost . Ne znam šta da radim doktorica mi je rekla da to nije ništa strašno da to većina djece imaju i da će proći al meni to neda mira uffffff

  • Opisani bolovi u trbuhu NEMAJU veze sa šumom na srcu koji je sada aktuelan kod Vašeg deteta!

   Skoro sigurno se radi o bezazlenom (razvojnom ili fiziološkom) šumu koga ima preko 50% dece tog uzrasta! Mislim da je Vaša doktorica ovo odlično procenila i da nema razloga za brigu.

 42. Poštovanje, ja sam prezabrinuti tata koji je blizance čekao i dobio vantelesnom oplodnjom posle 12 godina. Nalazi ćerkice su danas svi ok, ali kod sinčića postoji problem sa “brzinom protoka kod plućne arterije”. Doktorka je pohvalila napredak u svemu, osim kod plućne arterije. U nastavku je prvo najnoviji nalaz, a na kraju je nalaz od pre 10 meseci. Molim vas za vaše mišljenje.

  Muško dete 2 godine i 2 meseca.

  NAJNOVIJI PREGLED:

  NA SRCU: Ritam pravilan, tonovi jasni, vibratorni, muzikalan sistolni šum 2-3/6 uz levu ivicu sternuma čujan i na vrhu srca. Pulsevi plapabilni dobro popunjeni.

  EKG: Nije radjen.

  EHOKARDIOGRAFIJA:
  Situs solitus. Utok sistemskih i pulmonalnih vena normalan. Na IAS istanjen septum patološki protok se ne dobija. Leva pretkomora blago dilatirana prečnika 20mm. AV sklad. AV valavule normalne morfologije i profila protoka. Leva komora u dijastoli LVD 32mm u sistoli LVS 19mm dobro kontraktilna. Debljina zadnjeg zida i IVS je po 4,5mm i oni se regularno kreću. U predelu IVS se ne uočava prekid kontinuiteta. U levoj komori jedna poprečno postavljena aberantna chorda. Aorta na anulusu 14mm, trivelarna, normalne sistolne separacije veluma, protok 1,66 m/s. A. pulmonalais na korenu 12mm, protok 1,26 m/s. Perikard normalne ehogenosti.

  U ZAKLJUČKU: Foramen ovale apertum – zatvoren,
  Chorda Aberans,
  Granićni protok u AP 2,26m/s,
  Ubrzan protok na aortom 1,66m/s

  EHOKARDIOGRAFIJA od pre 10 meseci:

  Situs solitus. Utok sistemskih i pulmonalnih vena normalan. Na IAS istanjen septum i dobija se protok da D-L šantom u ragu koji odgovara malom foramenu ovalae koji je u srastanju. Leva pretkomora blago dilatirana prečnika 18mm. AV sklad. AV valavule normalne morfologije i profila protoka. Leva komora u dijastoli LVD 27mm u sistoli LVS 14mm dobro kontraktilna. Debljina zadnjeg zida i IVS je po 4,5mm i oni se regularno kreću. U predelu IVS se ne uočava prekid kontinuiteta. U levoj komori jedna poprečno postavljena aberantna chorda. Aorta na anulusu 12mm, trivelarna, normalne sistolne separacije veluma, protok 2,34 m/s. A. pulmonalais na korenu 13mm, protok 1,5 m/s. Perikard normalne ehogenosti.

  Molim za vaše mišljenje i savet.

 43. imam cerku od 7 god od rodjenja ima sum na srcu, doktori su rekli da je rupa oko 3mm i da nemamo razlog za brigu i da ce povremeno nestati. Ali ona se i dalje umara prilikom trcanja i ponekad joj pomodre usne. doktori nisu mogli da pronadju tacno sta se desava pa su napravili katetar i snimili preko kamere srce. posle toga rekli su da ima neku malu rupu ali da nije strasno i da ce povremeno nestati, to su uradili dok je imala 5 god. Sada ima 7god i teska je 15kg i visoka 110cm. sada se zali na stomak i ponekad tesko disanje. Pa me interesuje dali moze biti to sve od srca ili ne. Takodje me interesuje dali ce imati problema kada bude starija . molim vas za misljenje hvala.

  • Sve što ste opisali NE ukazuje da se radi o ozbiljnom srčanom problemu!

   Ipak, JEDINA prava procena se može dobiti od dečjeg kardiologa koji prati dete – BEZ pregleda i praćenja na Vaše pitanje je nemoguće dati precizan odgovor.

 44. Moe to bebe ima 2 meseci i i 24 dena bev me na pedijatar i ni kaza eka ima sum na srce od tuka ne prati na kardiolog bevme napraviv me eho i rezulatti te se sledni ehokardiografija 47 751,uredna kinetika i dimenzii,mv i tv uredni,ias so prekin vo predel na fossa obalis do 1,7 mm ivs vo kontinuitet,krvni sadovi na bazata uredni.ZAKLUCOK foramen ovale apertum i mi kaza redovno da go vakciniram bebe to mi e veselo dobro napreduva nema nikakva reakcija na zaboluvanje mi kazaa kontrola po 6 meseci se nadeva doktorka deka ke zatvori i deka bila normalna rab ve molam za mislenje.pozzzz

 45. Postovani,
  Imam bebu od tri i po meseca.Kod pedijatra ,u savetovalistu,na poslednjem pregledu,receno mi je da beba ima sum na srcu,da se to culo i predhodna dva puta na pregledima,ali pedijatar tada nije hteo da me zabrinjava.Beba nije bila bolesna,niti je imala neku infekciju,prosto je dr to cuo na pregledu pre vakcine.Rekao je da ce i dalje to pratiti,i da je mozda to fizioloski sum.Da li ipak ima razloga da se brinem,ako se taj sum cuje i kad je beba potpuno zdrava,bez infekcija i temperature?

  • Skoro sigurno se radi o bezazlenom – fiziološkom šumu.

   Vaš pedijatar to treba da prati, pa će proceniti da li će biti potrebe da dete vidi dečji kardiolog. Kad beba lepo napreduje male su šanse da ima neki ozbiljniji problem. Nastavite kontrtole kod Vašeg pedijatra – to je za sada sve što treba da se radi.

 46. Postovani, Pre godinu dana, prvi put mi se desio ,,napad panike,, klasican, ubrzan rad srca, gumene noge, znojenje ruku, strah da cu umreti. Isao sam kod lekara opsteg prakse, uradio EKG (nalaz uredan), analiza krvi odlicna, posle toga sam isao svaku drugu noc u hitnu i merio pritisak, i uvek je bio u normali, ili blago povisen, lekari kazu da sam izazivam taj blago povisen pritisak. Meni to nije bilo dovoljno, otisao sam kod interniste, zakazao holter srca, 24h, rezultati su bili u redu, nije mi prepisana nikakva terapija, mislio sam da sam se smirio, ali su napadi opet bili prisutni, onda sam otisao u zavod za sportsku medicinu i uradio test opterecenja srca i UZ srca, i ponovo analizu krvi. Rezultati su: Analiza krvi: leukociti- 6,9; limfociti-44, mociti 4.7; leritrociti-5.51; hemoglobin-153; hematokrit-0.468, mcv-85; mch-27.8 mchc-328; trombociti-156;glukoza-5.6;holesterol-4.37;trigliceridi-0.83;urea-4.6;kreatinin-85;mokracna kiselina-306;proteini-70;bilirubin ukupni-9.3, gvozdje-19.5. ANALIZA MISICI/MASTI telesna masa-72kg, misicna masa-35.5, masa telesne masti 8.9. BMI 22. Ergometrija: bicikl, max opterecenje 200w, hr na pocetku testa76 1/min; TA na pocetku testa 120/60; ostvarena HRmax 196 TA max-180/60, ZAKLJUCAK: Subjektivno, bez tegoba, tokom testa opterecenja i u toku oporavka, EKG, Ta i puls su se kretali u fizioloskim granicama. ostvarena je srcana fr 196/min, sto predstvalja 100% MSF. Kardiovasularni sistem: periferni pulsevi: simetricni, palpabilni, dobro punjeni Vene: bez prosirenja i drugih pratecih pojava Kom: sinusni ritam, blago skretanje u desno, 1 VES, elementi P,qrs, ST i T bez osobitosti. UZ srca: komentar: LP normalnih dimenzija, na IAS se vidi mali interatrijalni protok bez hemodinamskog znacaja. MV izgleda normalno, transmitralni protok je normalan. LK normalnih dimenzija i oblika, bez regionalnih proremecaja kinetike, ocuvane globalne sistolne i dijastolne funkcije. Aorta normalnih dimenzija u korenu, valvula trolisna, protoci u sistoli normalnih brzina. DP i DK normalnih dimenzija, protoci preko TV i PV normalnih brzina, trag TR. Perikard b.o Zakljucak: Mali ASD po tipu FOA bez hemodinamskog znacaja. Ostali nalaz u fizioloskim granicama. Izvinite na duzem tekstu. Imam 24 godine, bavim se sportom od 6-te godine,(10 god, aktivno kosarkom) poslednje dve godine rekreativno u teretani. U porodici niko ne boluje od srcanih mana. pusac sam. Ono sto mene interesuje jeste, da li su ovi nalazi u redu, da li je ovolika razlika izmedju pritiska normalna, da li srce moze da mi stane, i da li treba jos neke analize da obavim. i da li je ovo Mali ASD po tipu FOA

 47. Moja devojcica ima 11meseci.Ima problema sa kasljem od cetrvrtog meseca.Idemo ne redovne kontrole kod dva vrlo cenjena pedijatra. Igrom slucaja otisli smo u hitnu,jer je dete jako kasljalo a nasi pedijatri nisu radili.Doktorka iz hitne je izmedju ostalog rekla da dete ima sum na srcu.Posle par dana sam odvela dete kod oba nasa pedijatra i oba su rekla da dete ima sum zdravog srca i rekli da nema potrbe za pregledom kardiologa.Medjutim zboog nerestanog kaslja otisli smo kod pulmologa koji je takodje cuo sum i insistira na pregledu kod kardiologa.Napisala je sistolni sum.Da li treba da insistiram na pregledu kardiologa?I da li mozda dugotrajni kasalj ima veze sa sumom?Dete se povremeno preznojava i svasta mi prolazi kroz glavu. Zahvalna mama Rada!

 48. Prije godinu dana dijete (ima tri godine)imalo je temp i receno nam je da ima šum na srcu. Radili smo EHO srca i kardiolog je rekao da se radi o fizioloskom sumu,tkz. Sum zdravog srca. Rekao je da je sve u redu i čak je nesto pritisnuo arteriju na nozi(na preponi) i rekao da je sve u redu. Zakazao je opet kontrolni pregled za dvije godine. Mada se ona nekad žali kao boli me il je svrbi pa se sa lijeve strane počeše…čak je nekad i blijeda,mnogo me to brine. Molim Vas da mi kazete vase misljenje!? Hvala

  • Postovanje..kcerkica mi sad ima 2mjeseca a po rodjenju vec drugi dan pedijatar je ustanovio da ima sum srca taj isti dan su je posmatrali i radili neke nalaze,te su nas sledeci dan vec pustili kuci,gdje je prije toga pregledao opet pedijatar i nista nije osjetio,Jel moguce da to moze biti trenutno ili?

 49. Nase dete od mesec i po dana ima šum na srcu.

  Nalaz je sledeci:

  COr: ritam pravilan, tonovi jasni, na predkorijumu cujan SŠ 3/6 AF+
  EKG: Sinusni ritam SF 169/min, IBDG. Ostali nalaz uredan.
  SS, AV sklad, adekvatne venske drenaže.
  FOA:
  Leva polovina srca veća od desne. Lk EDD 22mm ESD 10mm EF88% FS55%.
  U perimembranoznom delu IVS-a prisutan prekid kontinuiteta promera oko 8mm koja je delimično prekrivena membranom koja duboko prominira u lumen DK.
  Prisutan je L-D sant PG 68mmHg.
  MV b.o.
  AO 9mm na korenu LP 16mm,
  AO valvula triveralna, aorta levog luka uredne morfologije i protoka.
  Protok i morfologija na AP uredni. AP na anulusu 11mm.
  Ne vizuelizuje se protok na mestu DAP-a.

  Molim Vas da mi kažete Vaše mišljenje.

  • To je VSD – defekt pregrade izmedju dve srčane komore – najčešc urodjena srčana mana.

   Beba mora da se redovno prati kod dečjeg kardiologa, kao i pedijatra, pa e se u narednim mesecima videti kako ce se ovo razvijati. Svakako ima razloga za optimizam!

 50. Moja beba od 4ipo mjeseca ina sum na srcu. Nalaz uz.je sledeci:
  Srce je u situs solitusu. Venske drenaze uredne. Utok pulmonalnih vena anatomski. AV sklad l. Na IASu, u srednjim partijama, vidi se manji prek8d u duzini od 2-3mm, bez vidljivog protoka. IVS u kontinuitetu. U kavumu lijeve kokore snop aberantnih hordi koji se vezuje za srednju trecinu septuma. Lijeva komora je uredne vel.i kontraktilbosti (ESD 10.5 EDD 17.8 EF 0.75 FS 41.3%). Aorta je trolisba, uredne morfologije i protoka, 13.5?? Na nivou anulusa. Aortni luk lijevi, uredne morfologije i protoka. A. pulmonalis ba nivou trunkusa 13.1mm.
  Da li he ovaj nalaz zabrinjavajuci? Molim Vas za Vas komentar na osnovu napisanog.
  Pozz

  • Nalaz NIJE zabrinjavajući – daleko od toga!

   Radi se o veoma maloj rupici izmedju srčanih pretkomora koja bebi ne smeta, a potrebno je samo da se dete redovno prati ultrazvukom. Šansa da ovo u narednim godinama napravi bilo kakav ozbilljniji problem je izuzetno mala.

 51. Doktore mozete li mi samo reci koji je vto sistumni sum taj ima moj sin imao je 3 rupice sada vidi doktorka samo jednu.ima 7 meseci jeli taj opasan posto se ovde ne pominje neznam u koju kategoriju da ga svrstam ,ima od rodjenja taj sum.

 52. Moja beba ima 5.5 mes. Beba odlicno napreduje. Ovo je napisala doktorka danas na kpntroli. Da li je opasno?Leva pretkomora je precnika 1.4cm. Anulus TV je precnika 15mm, MV 14mm. Normalna morfologija i protoci na AV valvulama. Leva komora je u dijastoli precnika 2.4cm u sistoli 1.4 cm normalno kontraktlna. Desna komora je precnika 9.2 . Debljina miokarda je po 2.3mm. Interventrikularni septum je normalno postavljen, na IVS-u nije dokazan defekt. VA skladan. Aorta je na korenu precnika 10mm, plucna arterija 10.5mm. Grane PA su uze, desba na 2D 3.3mm, leva 3.4mm, kolor signalom oko 4mm. Max gradijenta priotiska do 60 mmHG. Protok je kontinuiran. Luk aorta je normalan.

 53. Moj sin ima 9 god a sa 4 god je otkriven sum na srcu. Na UZ i EKG nije nista nadeno neobicno i nije nikada imao nekih simptoma koji ukazuju na to da je bolestan. Od jucer se zali na bol u prsima i da ne moze da udahne zrak do kraja. Nahladen je i pomalo kaslje. Da li je moguce da ima to neke veze sa sumom ili je to mozda zbog prehlade? Da li je potrebno da ode kardiologu?

 54. Ja sam u 27.nedelji trudnoce.Juce sam radila FES.
  Sagledane su sve srcane strukture kod bebe.Srce normaln.orjentisano u grudn.kosu,normalne velicine,normaln.kardiotorakalnog indeksa.Simetricne srcane strukture.Nema perikardnog izliva.Protoci nad AV uscima laminirani.Nema poremecaja srcan.ritma tokom pregleda.
  Zakljucak:U muskularnom delu interventrikularnog septuma suspektan VSD promera 2,6mm sa registrovanim protokom.
  Moje pitanje je da li ova rupica do kraja trudnoce moze da se popuni ili je za to vec bilo vreme u predhodnim nedeljama trudnoce i ako se ne popuni jel postoji mogucnist da bude i veca nego sto je sada?
  Hvala.

  • Za sada je ovo samo SUMNJA da postoji defekt “rupica” izmedju dve srčane komore. Čak i da postoji, toliko je mala da bebi sada ništa ne smeta da lepo raste i razvija se.

   Svakako će se obaviti i kontrolni pregled pre rodjenja bebe, koji će rešiti dilemu, a to možete mirno sačekati.

   • Mojoj cerkici je prilikom otpusta iz bolnice ustanovljen sum na srcu,imali smo redovne kontrole kod decijeg kardiologa ali na danasnjoj kontroli doktor nas je uputio na institutu za majku i dete u beogradu sa ovim rezultatima ne objasnivsi nam nista sta i kako a narocito zbog cega.LVD 34mm FS 37%
    Protok DAP sada je izmenjen i dopire do anulusa AP.Molim vas za odgovor prestrasena majka

    • Ovaj nalaz se naprosto NE može tumačiti bez pregleda deteta.

     Dečji kardiolog, koji je obavio pregled, treba da Vam objasni sve detalje.

     Na osnovu ovih parcijalnih informacija nema procene ove situacije.

 55. Moj unuk ima 2 godine. Na iZvestaju kardiologa> SITUS SOLITUS. Desna polovina srca lako uvecna. U sredisnjem delu IAS-a registruje se defekt 8-10mm na kojem se registruje protok dominantno L-D santa umerenog volumena. U LV popreko postavljena horda.
  Dg. ASDII SHORDA ABERANS. Molim vas sta je u pitanju? Yabrinuta baka.

 56. Postovani,
  Sad sam se uplasila kad sam procitala da ako dete ima zdrav sum , da se ne ide dalje na kontrole i ispitivanja,pa me zanima zasto nama stalno zakazuju kontrole i treba da idemo na kontrolni UZ ako je sum zdrav, kao sto su nama rekli
  S postovanjem
  Marija

 57. Danas nam je rekao pedijatar,da cujee sumic na bebinom srcu. uputio nas je kd kardiologa,idemo sutra. Doktor je rekao da misli da je ti bezopasno ali da proverimo za svaki slucaj.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*