Šum na srcu

Ima li razloga za strah?

Foto: Donnieray

Šum na srcu je prilično česta pojava u pedijatrijskoj praksi, obično bezopasna. Međutim, kod roditelja budi strah da njihovo dete ima bolesno srce, odnosno neku srčanu manu. Zbog toga ćemo odgovoriti na najčešće postavljana pitanja, kako bismo otklonili bojazan roditelja.

Ass. dr Vojislav Parezanović, pedijatar-kardiolog

● Moje dete ima šum na srcu. Da li je bolesno?

Na sreću, najčešće nije tako. Smatra se, naime, da više od 50 odsto zdrave dece ima šum na srcu. Pošto se ovakav šum sreće kod, inače, zdravog srca – on se naziva funkcionalni ili fiziološki šum (u žargonu se često naziva i šum zdravog srca). Najčešće se otkrije tokom infekcije (bilo kog porekla) praćene povišenom temperaturom.

Ovakvi šumovi imaju specifične zvučne karakteristike, koje ih odvajaju od šumova kod bolesnog srca (takozvanih organskih šumova). Iskusan pedijatar je sposoban da napravi razliku između fiziološkog i organskog šuma na srcu, pa najčešće ne saopštava odmah roditeljima da njihovo dete ima šum. Obično sačeka da prođe infekcija, pa uporedi kvalitet i jačinu šuma. Ako je slabiji ili je nestao, sasvim je sigurno da se radi o fiziološkom šumu. Ali, ako je šum istog intenziteta, upućuje mališana kod dečjeg kardiologa. Upravo je promenljivost osnovna karakteristika funkcionalnog šuma, za razliku od šuma kod bolesnog srca – koji je, uglavnom, mnogo jači i ne menja se značajnije tokom vremena.

● Da li moram HITNO da odvedem dete kod dečjeg kardiologa?

Kada saznaju da njihovo dete ima šum na srcu, roditelji ne bi trebalo da paniče. Jer, od 1000 dece sa šumom, samo tri-četiri mališana zaista ima neko oboljenje srca. Da bi se u potpunosti  isključilo postojanje srčane mane (najčešće urođene), potrebno je da se roditelji konsultuju sa dečjim kardiologom. Taj pregled nije hitan, naročito ukoliko dete nema nikakvih tegoba. Ovo se posebno  odnosi na decu uzrasta preko dve godine. Naime, sve teške urođene srčane mane se, po pravilu, ispoljavaju u prvim danima ili mesecima života. Zbog toga je veoma mala verovatnoća da dete, kome su lekari prvi put otkrili šum sa sedam ili 11 godina, ima tešku srčanu manu.

Pin It


Komentari

 1. Moje dete ima 7god i od 3 meseca dijagnozu zdrav sum srca.Radili smo ultrazvuk i kao beba i sa 3god i rekli su da je sve u redu.Medjutim ja sam primetila kad trci da mu srce bas mnogo lupa i da se umori.Dali treba da ga vodim kod kardiologa a inace nije gojazno dete.

  Odgovori na komentar
  • Zbog ovog šuma NEMA potrebe da se ide na kontrolu kod kardiologa.

   Vaš pedijatar prvo da pregleda dete, pa.da proceni da li (zbog opisanih tegoba) treba da se uputi kardiologu.

   Odgovori na komentar
   • Doktore imam 19 god od rodjenja imam rupicu asd u nalazu pise mali asd bez hemodinakitskih znacaja ponekad imam simptome osjecaj gusenja malo da mi srce preskace pritisak u glavi i ponekad bol u prsima radio sam ultrazvuk skoro svaki mjesec jer imam strah da mi se sta ne desi rupica je i dalje hemodinamitski beznacajna i prolaps vavule mitreas 1-2+ imam li razloga za brigu ocu imat problema zbog ovog kasnije u zivotu dal cu morat operisavat asd oce se sirit ova rupica? Hvala unaprjed

    Odgovori na komentar
    • Jasno ja da opisano gusenje NEMA nikakve veze sa ovim MINIMALNIM defektom pretkomorske pregrade (ASD). Ta “rupica” treba samo da se prati – jednom godišnje da se obavi pregled kardiologa. NEMA razloga za brigu!

     Odgovori na komentar
 2. Zdravo drage mame moj maleni ima 2 ipo godine jos malo ce god.dana kako smo bili u bolnici zbog infekcije pluca a i tad su mi rekli da ima sum na srcu medjitim sad par dana nehrce pa opet i tako sve vec nedeljama neznam sta da radim jel se jos nekome ovo desava?

  Odgovori na komentar
Strana 22 od 22<<<1819202122

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.