Šum na srcu

Ima li razloga za strah?

Foto: Donnieray

Šum na srcu je prilično česta pojava u pedijatrijskoj praksi, obično bezopasna. Međutim, kod roditelja budi strah da njihovo dete ima bolesno srce, odnosno neku srčanu manu. Zbog toga ćemo odgovoriti na najčešće postavljana pitanja, kako bismo otklonili bojazan roditelja.

Ass. dr Vojislav Parezanović, pedijatar-kardiolog

● Moje dete ima šum na srcu. Da li je bolesno?

Na sreću, najčešće nije tako. Smatra se, naime, da više od 50 odsto zdrave dece ima šum na srcu. Pošto se ovakav šum sreće kod, inače, zdravog srca – on se naziva funkcionalni ili fiziološki šum (u žargonu se često naziva i šum zdravog srca). Najčešće se otkrije tokom infekcije (bilo kog porekla) praćene povišenom temperaturom.

Ovakvi šumovi imaju specifične zvučne karakteristike, koje ih odvajaju od šumova kod bolesnog srca (takozvanih organskih šumova). Iskusan pedijatar je sposoban da napravi razliku između fiziološkog i organskog šuma na srcu, pa najčešće ne saopštava odmah roditeljima da njihovo dete ima šum. Obično sačeka da prođe infekcija, pa uporedi kvalitet i jačinu šuma. Ako je slabiji ili je nestao, sasvim je sigurno da se radi o fiziološkom šumu. Ali, ako je šum istog intenziteta, upućuje mališana kod dečjeg kardiologa. Upravo je promenljivost osnovna karakteristika funkcionalnog šuma, za razliku od šuma kod bolesnog srca – koji je, uglavnom, mnogo jači i ne menja se značajnije tokom vremena.

● Da li moram HITNO da odvedem dete kod dečjeg kardiologa?

Kada saznaju da njihovo dete ima šum na srcu, roditelji ne bi trebalo da paniče. Jer, od 1000 dece sa šumom, samo tri-četiri mališana zaista ima neko oboljenje srca. Da bi se u potpunosti  isključilo postojanje srčane mane (najčešće urođene), potrebno je da se roditelji konsultuju sa dečjim kardiologom. Taj pregled nije hitan, naročito ukoliko dete nema nikakvih tegoba. Ovo se posebno  odnosi na decu uzrasta preko dve godine. Naime, sve teške urođene srčane mane se, po pravilu, ispoljavaju u prvim danima ili mesecima života. Zbog toga je veoma mala verovatnoća da dete, kome su lekari prvi put otkrili šum sa sedam ili 11 godina, ima tešku srčanu manu.

Pin It


Komentari

 1. ANAMNEZA: Pre desetak dana je registrovan sistolni šum na srcu. Odojče do sada nije imalo kardijalnih tegoba, odlično napreduje (PTM 3550 grama, posle tri meseca TT 6,5 kg). trudnoća i porođaj protekli uredno, Lična anamneza bez osobenosti.

  OBJEKTIVNI PREGLED: Eupnoična, acijanotična, dobre periferne cirkulacije, Cor: ritam pravilan, SF 124/min. tonovi jasni, sistolni šum 2-3/6 na bazi srca levo kratkog trajanja, organskog karaktera. Periferni pulsevi na rukama i nogama simetrično palpabilni,

  DIJAGNOSTIKA – EHOKARDIOGRAFSKI NALAZ: Situs solitus. Interatrijalni septum istanjen u fosi ovalis sa poukotinastim interatrijalnim šantom bez volumenskog značaja. AV sklad. LA 14 mm. AV valvule normalne morfologije, pokreta i protoka. Interventrikularni septum regularnih pokreta sa minimalnim muskularnim defektom neposredno ispod pulmonalne valvule, Interkomorski šant je malog volumena, a Dopplerom se na VSD-u beleži sistolni PG 56 mmHg. Komore normalnih dimenzija i kontraktilnosti zidova (LVD 22 mm. LVS 14 mm. FS 0,38, IVS 4,3 mm, ZZ 4,3 mm). Aorta (10,5 mm) normalne morfologije i pokretljivosti veluma, urednog protoka, Aortni luk levi bez anomalija. A.pulmonalis (11 mm) normalne morfologije i protoka. Perikard normalne ehogenosti bez prisustva tečnosti.

  DIJAGNOZA:
  VSD muscularis (normotenzitivni, beznačajnog LD šanta)
  Foramen ovale apertum (sa pukotinastim interatrijalnim šantom)
  Levo desni šantovi na komorskoj i pretkomorskoj pregradi su minimalni bez volumnog opterećenja levog srca i bez znakova povišenog pritiska u plućnoj cirkulaciji.

  Kardiološka terapija nije potrebna, Kontrola za godinu dana, po potrebi ranije.

  Poštovani doktore molim Vas da protumačite nalaz četvoromesečne bebe kojoj je pre desetak dana pedijatar ustanovio šum na srcu. Ovo je nalaz dečijeg kardiologa. Tačne dimenzije VSD u izveštaju nije naveo, ali je usmeno rekao da iznosi 1-2 mm.

  Da li treba da se brinemo za ovakav nalaz ?

  Odgovori na komentar
   • Da li će beba u životu imati ikakvih ograničenja zbog ovoga što je navedeno?

    Kolike su šanse da se otvor smanji ili potpuno nestane, a šta ako ostane u dimenzijama kakvim jeste?

    Da li se otvor može povećati?

    Da li je uobičajena profilaksa protiv bakterijskog endokarditisa u ovim situacijama i zašto nije preporučena?

    Odgovori na komentar
 2. Postovani,prvo da vam se zahvalim na vasem pozrtvovanju sto pomazete ljudima.
  Moja beba ima 11 meseci,treceg dana su otkrili sum i odatle krece agonija.Imala je 4. rupice,pila je lekove,bili na odeljenju u Tirsovoj..umarala se ali stanje se stabilizovalo.Tri rupice su se zatvorile ,sada su pukotine.Ostala je jos jedna ..Ali to nije sve.Ta jedna rupica je u anteriornom muskulatnom delu Ivs-a defekt 3.5mm,Pg 90mmhg. Kako kazu lekari na nezgodnom mestu,nedostupnom za hirurge.Terapiju su sada ukinuli ali ne znam sta dalje…Dete se ne zamara,ok je ali ne znam sta da ocekujemo .Sta ako se ta jedna ne zatvori a hiruska intervencija je nepristupacna?!

  Odgovori na komentar
  • Samo da se prati!

   Ima.dece kod kojih ova vrsta “rupice” (muskularni VSD) i NE mora da se operiše…ipak to će se videti tokom praćenja. Svakako ima.mesta za optimizam!

   Odgovori na komentar
 3. Imam šum zdravog srca,i srce mi je potpumo zdravo,imam 17 godina,i idem u teretanu,doktorka kaže da ne smem da idem u teretanu i da tako mogu naškoditi srcu,može li joj de verovati,svakakvih danas ima…? Hvala

  Odgovori na komentar
  • Fizioloski šum – šum zdravog srca nije razlog da se ograničava fizička aktivnost

   Mozda je doktorka imala DRUGIH razloga za zabranu vežbanja u teretani…

   Odgovori na komentar
 4. Bosa Risimovic 03.07.2017 u 12:44

  Mislim da roditelji nemaju razlog za paniku…Sve Ce sa rastom djeteta da se stabilizira…I Bice to sasvim zdrava decica…Ali roditelj uvek misli ono najgore…To je greska…Lepe misli u glavu…I takve Ce se stvari i desava…
  Optimistički gledati na sve…Kada su mi sinu od sedam godina …Posle snimka skenerom u Bg.dali dijagnozu “hematom truci cerebri”ja to nisam htjela da vjerujem…Vec samo jednu misao sam imala u glavi…Da moj sin Djole je zdrav…Tako je i bilo. .On sada puni 34 god…A rezonanca je rekla da ni traga nema od te bolesti…Pa su na decijoj klinici konstatirali …Da je skener bio pokvaren ili su mu dali tudju dijagnozu…
  Roditelji samo mislite najbolje za svoju Decu…Nemojte prizivati nesreću…
  Od srca vi zelim da sva Deca budu zdrava …I Bice …Baka Bosa se moli za sve vas…
  Ljubim vas kao svoju Decu i unucice…

  Odgovori na komentar
 5. Moje dete ima 3.5 god.Danas mu je anesteziolog otkrio navodno sum na srcu.Posto smo imali zakazan sunet detetu jutros je morao kod anesteziologa.Ona je pregledavajuci ga slusalicama navodno cula sum.Dete redovne kontrole kod pedijatra na rodjenju ocenjen 10.Malac je strasno hiper aktivan i neumoran.Molim vas odgovorite mi,imali razloga za brigu?Kao i svaka majka ja sam se sokirala danas.Unapred hvala

  Odgovori na komentar
Strana 21 od 21<<<1718192021

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.