Prva pomoć kad strano telo dospe u nos, oko, uvo, probavni trakt ili kožu deteta

Česte su situacije da dete ugura strani predmet u nosić, uvo ili da proguta. U nekim situacijama možete pomoći ali postoje situacije kada je najbolje dete odmah odvesti lekaru.

Strano telo u nosu

* Glatko (dugme,zrno,kliker) – Dete odmah voditi kod lekara.

PAŽNjA:Nikada ne smete sami pokušavati izvaditi strano telo iz nosa jer ono može da sklizne u dušnik i tako dovesti do gušenja. Dete neka diše na usta.

* Papirić-Možete ga odstraniti pincetom, ako nije otišao preduboko

PAŽNjA: Kada dete ima iscedak iz nosa neprijatnog mirisa iz samo jedne nozdrve postoji mogućnost da je dete već stavilo u nos neko strano telo. Posetite lekara.

Strano telo u oku

*Pomerajuće na beonjači-ako dete plače, samo će ga izbaciti, u suprotnom palcem i kažiprstom razmaknite kapke i pokupite ga maramicom. Ako je strano telo ispod gornjeg kapka, povucite ga preko donjeg kapka i ono će ostati na trepavicama

*Zabodeno ili prilepljeno na oko- oko pokrijte gazom i odvedite dete kod lekara

Strano telo u ušima

*Mali predmeti (kuglica,zrno…) -dete odvedite kod lekara koji će posebnim instrumentom izvaditi strano telo.

PAŽNjA: Nikada ga ne vadite sami, jer možete detetu probiti bubnu opnu

*Bube,mušice i sl.-U uvo sipajte toplu vodu i sačekajte da bubica ispliva. U slučaju da ispiranje nije uspešno, potražite pomoć lekara.

PAŽNjA: Ni sa čime ne ulazite u uvo

Strano telo u probavnom traktu

* Glatko (dugme,kovanica,koštica)-strano telo će se izlučiti samo, stolicom. Kontrolisati stolicu sve dok u njoj ne nađete strano telo.

* Šiljato,oštro ili veliko(igle,ekseri…)-Dete što pre odvedite kod lekara.

Strano telo u koži

*Drvce, trska…plitko u tkivu- Nežno očistiti ranu toplom vodom i sapunom. Pincetu sterilisati (držati kratko iznad plamena) .Pincetom izvadite strano telo. Stisnite ranu da izađe malo krvi. Očistite taj deo i zalepite hanzaplast.

PAŽNjA: Ako dete još nije bilo vakcinisano protiv tetanusa, odvedite ga lekaru ako se strano telo slomi u tkivu-ne pokušvajte ga izvaditi sami oštrim predmetom. Nikada sami ne vadite strana tela koja su duboko u koži

Foto> Privatna arhiva

Podeli:

Komentari

 1. Jutros za dorucak sam jela tunjevinu onu sitnu u konzervi i u tanjiru sam ugledala veliku kost i onda sam se uplasila i nastavila da jedem pasetu i hleb a tunjevinu sam ostavila posle par minuta pocelo je da me grebe u grlu , nasilu sam kasljala pila mnogo vode i cajeva ali boli i sad veceras , kafa kasljem izbacujem slajm i imala sam proliv i gasove u stomaku i u grlu osecam kao da mi gori i pomalo u usima i imam 14 god. I plasim se da nije kost ostala u grlu , inace glas mi je normalan i pricam normalno bez smetnji , molim za odgovor sto pre.Unapred hvala punoo.

  Odgovori na komentar
 2. bebisol ampula 10.12.2015 u 11:37

  Da li je moguće da dete (13,5 meseci) proguta plastičnu ampulu Bebisol od 5ml; kako da znam? Drzao je u ruci i posle nisam mogla da je nađem, a nisam sigurna koliko sam ih ukupno imala.

  Odgovori na komentar
 3. Ja mislim da je dete od 2.5god gurnula u nos zrno suncokreta vidim smeta joj i kad sam bolje pogledala videla sam zrno suncokreta dali moze nesto da se desi hvala jako sam uplasena

  Odgovori na komentar

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA