Najčešće bolesti izazvane streptokokom

Povremena pojava bolesti i stanja koja izaziva Beta-hemolitički streptokok grupe B je povod da se ovom temom podrobnije pozabavimo.

streptokoka

Može se reći da je era antibiotika umnogome smanjila klinički i epidemiološki značaj ovih bolesti, a dobrim delom uticala i na formu njihovog ispoljavanja. Ipak, utvrdjena mogućnost komplikacija nakon streptokoknih infekcija, kao i okolnost da se mogu javiti u formi manjih epidemija u školama ili obdaništima, čine ove bolesti i dalje predmetom interesovanja roditelja i lekara.

Dr Zoran Brajković, specijalista pedijatar i anesteziolog

Koje streptokoke uzrokuju anginu?

Ono što danas, u užem smislu, nazivamo streptokoknom anginom izaziva nekoliko desetina sojeva β hemolitičkog streptokoka grupe A. Samo za ovu bakteriju su vezane pojave tipične angine i post-streptokoknih komplikacija i ne treba ih mešati sa drugim streptokokama koje se mogu naći u različitim uzorcima tokom bakteriološke obrade (bris i sl.), kao što su Streptococcus pneumoniae, Streptococcus faecalis, kao i Streptokoke čije su „grupe” obeležene drugim abecednim slovima.

Kako se “dobija” angina?

Streptokokna angina spada u grupu infekcija koja se prenosi kapljičnim, dakle respiratornim putem. Inkubacija je kratka,2-5 dana. Može se javljati u formi manjih epidemija, u zatvorenim kolektivima. Za razliku od virusnih respiratornih bolesti, koje su češće u jesen i zimu, streptokokne bolesti nemaju pravilnu sezonsku distribuciju. Brojne statistike pokazuju da su ove bolesti veoma retke kod dece mlađe od 5 godina, dok je učestalost najviša kod školske dece.

Koje su manifestacije angine?

images (1)Tipična streptokokna angina se odlikuje relativno stalnim kliničkim tokom: osnovni simptomi su visoka temperatura, preko 38,5- 39 stepeni, bol u grlu, otežano gutanje, otok i bol lokalnih limfnih žlezda vrata. Lokalni nalaz u grlu je tipičan, sastoji se od izrazite hiperemije mekog nepca, nepčanih lukova i tonzila, često sa lokalnim otokom i enentemom. Klasični gnojni eksudat na krajnicima se može javiti u ranoj fazi bolesti, ali može i posle 48 sati, isto važi i za beličasto obložen jezik. U težim slučajevima, dolazi do pogoršanja opšteg stanja („intoksikacija”).

Ima li komplikacija?

Moguće komplikacije bolesti mogu biti u formi sekundarnih fokalnih gnojnih infekcija (Otitis media, osteomijelitis, septični artitis), ili kasnijih komplikacija koje se zovu i „nesupurativne”, koje nastaju na imunološkoj osnovi, od kojih su najvažnije reumatska groznica i akutni poststreptokokni glomerulonefritis. Pravovremena dijagnoza i terapija praktično isključuju mogućnost nastanka navedenih komplikacija.

Kako se postavlja dijagnoza angine i šarlaha?

Osnova dijagostike streptokoknih bolesti je uklapanje kliničke slike i bakterioloških nalaza – brisa ždrela. Pomoćna, ili dodatna dijagnostička sredstva (kompletna krvna slika, na primer) imaju dodatni, ali svojom prirodom, ograničeni značaj.

Kako se leče streptokokne infekcije?

Ukoliko, dakle, lekar ima pred sobom pacijenta sa tipičnom anamnezom, lokalnim nalazom u ždrelu i uz to tipičnom ospom, dileme nema. Terapiju treba započeti odmah, bez obzira da li će se dodatna potvrda streptokokne infekcije potražiti brisom ždrela. U brisu se kod tipične slike, pojavljuje β hemolitički streptokok grupe A u „signifikantnom” procentu ili čistoj kulturi.

Osnov terapije su penicilinski antibiotici, ili antibiotici slični eritromicinu, kod pacijenta kod kojih postoje ograničenja u upotrebi penicilina. Posle započinjanja terapije, u slučaju streptokokom izazvanih bolesti, dete je oslobodjeno većeg dela simptoma, a svakako povišene temperature u roku 24-48 sati. Streptokok se u brisu ždrela ne može naći posle 24 sata terapije, mada se ova vrsta analize danas čini nepotrebnom. Pravovremena terapija isključuje mogućnost gnojnih, sekundarnih, a praktično minimizira mogućnost post-infektivnih, ne gnojnih komplikacija (reumatske groznice i glomerulonefritisa)

Ima li bolesti koje liče na anginu i šarlah, a to zapravo nisu

Lokalni nalaz u ždrelu može biti sličan kod virusnih faringitisa, uz mogućnost nastanka fibrinskih eksudata na krajnicima , veoma sličnih gnojnim „čepovima”, tipičnim za streptokokne angine. Poseban primer čini lokalni nalaz kod infektivne mononukleoze, koji može  biti skoro identičan onom kod klasične angine.

Šarlahu slična (skarlatiformna) ospa, veoma slična po izgledu i distribuciji se može javiti kod brojnih virusnih infekcija. Najčešće je izazivaju virusi iz grupe enterovirusa (koji takodje, nemaju pravilnu sezonsku distribuciju), citomegalovirus, nešto redje virusi iz brojnih familija Coxsackie i Herpes virusa. Kod ovih bolesti, postoji odstupanje od uobičajenog kliničkog toka, na primer: kraći tok bolesti, ranija pojava ospe, niža telesna temperatura, odsustvo perutanja, prisustvo drugih kliničkih pojava, tipičnih za virusne bolesti (zapaljenja usana ili sluzokože usne duplje). Osnovni dokaz protiv streptokoka predstavlja bakteriološka obrada – bris ždrela je “negativan”.

Šta je šarlah?

Šarlah („scarlet fever”) je streptokokna bolest ili manifestacija koju izazivaju 3 poznata soja ove vrste streptokoka koja stvaraju egzotoksin („eritrogeni toksin”). Bolest počinje sa slikom klasične streptokokne angine, da bi se nakon 48 sati pojavila relativno tipična ospa. Ospa se može opisati kao sitnozrnasta ospa na koži koja je izmenjena, suva i hiperemična. Ospa se tipično, prvo javlja ispod pazuha i u preponama, brzo se širi na veća polja kože na grudima, trbuhu i ledjima. Retko se javlja na nogama, na licu se ispoljava u formi homogenog crvenila obraza, sa tipičnim bledilom oko usta. Česti su i manje tipični slučajevi, sa ograničenom distribucijom po telu, pri tome ospa ne mora biti ubedljiva. Nakon nekoliko dana, ospa bledi, koža se peruta, a sve se završava tipičnim (kroz 1-2 nedelje) „ljuštenjem” finih slojeva kože na šakama, tabanima i prstima.

Osoba može više puta u životu imati streptokokne infekcije, obzirom na veliki broj vrsta β hemolitičkog streptokoka grupe A koji ih može izazvati. Smatra se da prisustvo eritrogenog toksina, sa druge strane, stvara trajni imunitet kod domaćina, pa se kožna manifestacija može, najčešće, imati samo jednom!

Pin It

 1. Moj je sin imao iste simptome kao kod šarlaha,i poslije toga dobio infekciju uha,doktorica nije spomenula šarlah nego samo alergiju i liječili smo to.Ako je bolovao šarlah,kakve posljedice mogu biti?I dali je moguće da je upala uha posljedica istog?Hvala.

  • NIKAKVE!
   Šarlah je streptokokna upala grla SA osipom i leči se veoma jednostavno i efikasno. Čak i da je to bio šarlah (a sad je to nemoguće znati) lekovi koji “pokrivaju” upalu uha odlično leče i šarlah. Mislim da nema mesta za brigu!

 2. Postovani,imam jedno pitanje!? Moje dete koje je 7 godina,je imalo veliku teperaturu 39,5.Kad smo ga odneli kod lekara doktorka je rekla da su najverovatnije streptokoke i da idemo na bris grla,otisli smo i rezultat je bio negativan. Mali jedva guta a u ustima ima sitne bubuljice koje su ispunjene gnojem.Molila bih vas za savet . Unapred hvala!

 3. Dete je imalo temp 38, doktor u dezurnoj je konstatovao gnojnu anginu koja prelazi u sarlah.Dete je dobilo antibiotik i brzo je bilo sasvim u redu.Imalo je ospu po telu,crvenilo lica i bledilo oko usana,tipicne znake sarlaha.Izabrani pedijatar, na kontroli,kaze ne veruje da je bio sarlah jer nije videla dete,tj. ne veruje kolegi iz dezurne.Dete i dalje ima Streptococcus pyogenes u velikom broju u brisu guse,a doktorka ga je poslala u vrtic pre isteka kulture. Sta raditi

  • Da se antibiotska terapija sprovede do kraja, pa kad dete ozdravi (pregledom se verifikuje da NEMA znakova upale grla) dete može da se vrati normalnom životu, uključujući i vrtić.
   NEBITNO je da li je bilo šarlaha ili ne, antibiotik to sve lepo reši.
   Podrazumevaju se kontrole kod Vašeg pedijtra, koji će isplanirati dalje korake.

 4. Postovani,sin mi ima 3godine, pre tri nedelje imao je gnojnu upalu krajnika (posto je bila u pitanju subota uvece) nisu mu radili bris grla, odmah su mu prepisali hemomicin 5ml dnevno tri dana. Nakon cega mu je temperatura spala, i bol u grlu prestala. Ali zabrinuta sam jer su mu krajnici ostali mnogo uvecani(kaze nas pedijatar da je to normalno neko vreme posle upale) a sad mu se ljusti koza na jagodicama prstiju, dali je to razlog za zabrinutost i dali je potrebno odraditi neke analize? Dali je bila dovoljna terapija od tri dana hemomicinom?

 5. Postovani, sin mi je prije 7 dana, dobio visoku temperatuturu do 40, konstatovana mu je upala grla,i dobio je panklav forte. Medjutim,lek mu nije prijao,izazivao ga je na povracanje otprilike sat vremena nakon uzimanja i posle 2 dana, promenjena je terapija i dobio je sumamed koji je pio 4 dana. Pri tome doktorka nije primetiila da su mu se u ustima pojavile afte, zbog kojih smo nakon 2 dana opet otisli lekaru,konstatovan je akutni tonzilitis , uradjeni nalazi krvi ali ne i bris grla jer nisu rekli da treba. Nalazi krvi su mu dobri,ali mu je CRP i nakon pet dana terapije 54, a i temperatura je tek juce popustila. I dalje jako tesko guta, a ono sto me najvise zabrinjava je sto mu se javljaju periodicni probadajuci bolovi u obrazima. Da li je potrebno raditi dodatne analize ?

  • Sad je zaista teško proceniti da li se primarbo radilo o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Da je bris uzet pre antibiotika, situacija bi bila jasna.

   Ipak, sve je urađeno da Vašem detetu bude bolje – ako je bakterija, antibiotik će odraditi posao, a ako je virus dete će izboriti. Nemoguće je proceniti vreme oporavka, ali mislim da ima razloga za optimizam.

 6. Poštovani,dete od 7 godina je primilo vakcinu(predškolsku) i posle osam sati dobilo T 39,6 koja je uz obaranje paracetamolom trajala 48h kada sam je odvela u lab. da uradimo krvnu sliku i bris grla obzirom da T ne spada, resica i lukovi bordo crveni (a i nekoliko drugara iz vrtića je zaraženo streptokokom).Rezultati krvne slike skroz OK,bris smo cekali dva dana i konacno potvrda da se radi o streptococcus pyogenes (90%).Dr u DZ odlučuje da ne prepiše nikakav lek jer je T prestalai po njegovom mišljenju organizam se sam izborio sa bakterijama.Da li je to normalno i kakve posledice može imati neadekvatno lečenje ?PS Dete ima i dalje malinast jezik i sekret na donjem vešu koji nikada nije imala.HVALA

 7. Poštovani, moja ćerka ima 9 godina, pre nekoliko dana pedijatar je konstatovao streptokoke u grlu, primila je 5 penicilina i sada pije panklav, grlo je više ne boli ali joj se ljusti koža na prstima ruku, izgleda strašno. Da li je to normalno i da li treba nešto još preduzeti kako bi joj to prošlo? Hvala unapred

 8. Moja devojčica ima 3,5 god. Bila je u kontaktu sa devojčicom kojoj je konstatovan streptococcus. Doktor devojčice je rekao da sva deca iz kontakta piju antibiotik narednih 5 dana, a ja bih da ipak prvo uradim bris guše. Vaš savet je…

  • NI SLUČAJNO da se detetu koje NEMA tegoba, daje lek bez brisa! Prvo bris pa antibiotik.

   Kad deca “iz kontakta” imaju gušobolju i crveno grlo onda bris nije neophodan. I tada ga je dobro uraditi iz epidemioloških razloga, a antibiotkik se daje odmah po uzimanju brisa (ne čeka se dva dana na nalaz) kod dece koja imaju tegobe (gušobolju, povišenu temperaturu…) a bila su u kontaktu sa obolelim detetom.

 9. Moja devojcica ima 6 godina i 20kg, pedijatar koji je pregledao sumnja da su u pitanju streptokoke i prepisao terapiju, dok ne stignu rezultati, panklav 2x u dozi od 5ml dva puta dnevno, 10 dana. U uputstvu sam procitala da je za decu do 6 god. i 21 kg preporucena doza od 2,5ml dva puta dnevno. Mene interesuje Vase misljenje kad je u pitanju prepisana terapija. Hvala!

 10. Moje dete je imalo infekciju grla koja se spustila na bubreg tako da sada ima i upalu bubrega,lekari kažu da su streptokoke u pitanju i da stvar nije ni malo naivna.Pri tom nas je sve to strefilo bez ikakve najave u vidu temperature i peckanja pri mokrenju i sa vrlo visokim pritiskom i otokom tela što nas je prvo upozorilo da postoji neki problem.
  Zanima me kakve su posledice svega toga?

  • To je sada naprosto nemoguće proceniti.

   Praćenje stanja deteta i uvid u laboratorijsle analize će pokazati u kom pravcu ovo ide. Svakako, nefrolog koji prati dete je prava adresa za sva pitanja, a treba se nadati povoljnom ishodu.

    • Mi smo i dalje u bolnici. Još uvek krvi u urinu i povišen pritisak. Imunološke analize su pokazale da se bubrežna funkcija još uvek nije vratila u normalu. Doktorka kaže da će morati promeniti terapiju tj. uvešeće nam kortikosteroide .Ako i to ne uspe dalje sledi biopsija bubrega……
     Zanima me koliko i da li su kortikosteroidi štetni za jednog pubertetliju ili ne i ako jesu u kojoj meri i na šta treba da obratimo pažnju?
     Koliko u proseku traje terapija i šta sledi posle toga ako dođe do normalizacije stanja?

     • Ovo je logičan sledeći korak i terapija kortikosteridima pomaže kod većine dece. Kada se ne daju predugo, neželjeni efekti su relativno bezopasni i prolazni. Sada je korist od ove terapije daleko veća od neželjenih efekata, tu nema dileme.

      Dužina trajanja terapije zavisi od praćenja deteta, a to je isključivoj nadležnosti nefrologa koji leče i prate dete. Zato sve detalje oko terapije ipak treba razmotriti sa lekarom koji brine o Vašem detetu.

  • Moje dete ima 3 godina imao je temperaturu preko 39,bili smo kod doktorke i dala nam je uput za bris grla,uradili smo bris,rezultat je da nema streptokoka,pitanje je da li se bris radi ujutru pre pranja zuba,dorucka i svega ostalog ili moze i u toku dana?

 11. Doktore, stigao je rezultat brisa koji se u vrticu redovno uzima. Decak od 6 godina, bez ikakvih tegoba ili simptoma, ima 10% streptococcus pyogenes, preporucen je penicilin. Da li da pocnemo sa terapijom, sutra ide na Zlatibor?
  Hvala!

  • Naravno da NE treba davati antibiotik detetu koje NEMA bilo kakvih simptoma i znakova infekcije!

   Eventualno Tantum verde sprej 3 put posle obroka i to je to. Ne treba ni ponavljati bris kod deteta koje nema smetnji!

 12. Dete mi ima 6 god.i poslednje 3 godine u ovo doba godine mu se perutaju jagodice na prstima ruku, crveno je, i meni bas deluje zabrinjavajuce. jedan lekar kaze da je od pranja ruku sapunom-sto i jeste cesce leti, drugi kazu neka alergija, evo veceras sam primetila da se opet pojavilo isto. Zabrinuta mama, hvala.

 13. i sad kad sam sve ovo prethodno procitala, da naglasim da dete cesto ima problema sa grlom, upale, afte, gnoj itd. Posto narocito ne volim antibiotike, nasla sam prirodnije resenje, par dana ispira grlo sodom bikarbonom, jer neme temperaturu i veoma brzo prodje

 14. Da li smeju da se daju detetu antibiotik i probiotik u isto vreme. Ima temp.od sinoc, dr mu je dala antibiotik, a ja sam pocela da dajem probiotik jer 01.07.idemo na more. Uopste ne znam otkud temp.jer nema nikakvih znakova upale ni grlo, ni nos, bas nista. jako sam zabrinuta i strah me i da krecem na more.

 15. Moja je beba posle 4 dana po izlasku iz porodilista dobila temperaturu 39c, odveden je u bolnicu rekli su nam da ima jaku infekciju, onda su mu nesto iz kicme vadili da bi bili sigurni da se radi o tome nasta su sumnjali. Rekli su mi da moram da ostanem u bolnici a on je dobio neke 3 inekcije i infuziju mislim, posle su mi rekli da ima streptokoke neznam koje grupe , onda smo radili rengen i rekli su da ima bronhitis ali on hoće da jede i napreduje, temperaturu je imao 3 dana koja se spustala pomoću cepica, sad je nema. Prima antibiotike danas je 7 dan. Dali ce biti posledica posle ove infekcije i dali se to efikasno leci?

 16. Moj stariji sin, sad ima 2 god i 9 m, je do sada imao bar 2 puta mesečno upale grla i krajnika, nekad sa osipima, nekad bez, nekad se spuštalo i na bronhije, naravno sve praćeno i sekretom u nosu i uvećanim žlezdama. Sve se to dešava otkad je krenuo u kolektiv. Neko od lekara mi je rekao i da misli da treba izvaditi krajnike. Ono što mene razočarava i ljuti je to što rađe prepišu antibiotik i preporuče operaciju, umesto da daju informacije o imunostimulativnim terapijama, pritom ne mislim na vitamine i slične stvari. Žalosno. Mi smo problem rešili nečim što se zove broncho vaxom. Nažalost, lek kod nas nije registrovan i lekari naravno nemaju pojma o tom leku(ili možda znaju, a ne govore), ali se može nabaviti iz inostranstva. Do tada smo se mučili. Tri dana ide u vrtić, pa 2 nedelje ne ide, i tako sve u krug. Po mom mišljenu je besmisleno.
  Pozdrav.

  • To je definitivno jedan od pravaca kojim treba da se ide!

   Ima dece kojima ova terapija pomaže (kao što je Vaše što je sjasno), ali nekada je operacija jedino rešenje.

   • Potpuno se slažem. Zapravo je moj komentar više upućen na roditelje. Slažem se da doktor ima stručnog znanja, puno je to obrazovanja, ali puno puta sam od tih doktora čula kojekakve rečenice izrečene po automatizmu, a ne iz znanja, iskustva i želje da se zaista pomogne, te nemam baš poverenja. Cela problematika je kompleksna. Iskreno sam mišljenja da treba se uvek raspitati o svemu na više strana, a onda dobro razmisliti o svemu rečenom i odlučiti sopstvenom glavom, jer na kraju krajeva roditelj najbolje zna lično njegovo dete kako funkcioniše. Dosta toga je i pitanje genetike(iz ličnog iskustva, znam od koga su moja deca povukla te probleme, pa sam znala i kako da se ophodim). Danas ima toliko mnogo mogućnosti doći do informacija. Sve mi bolje zvuči od noža, izuzev kad baš nema drugog rešenja. Moji krajnici su i dan danas na mestu, a nekad davno su isto tako često bili pod upalama i neki su heli da ih vade.
    Izvinjavam se ako sam možda malo udavila, ali htela sam samo da podelim svoje iskustvo i mišljenje. Nadam se da je to ok.
    Veliki pozdrav.

 17. Postovani, moja devojcica ima 3 godine. Danas sam pokupila rezultate brisa grla i pise da ima Streptococcus haemolyticus gr. A, u produzetku 10%. Zanima me da li ovo oboljenje ima veze sa alopecijom aresta koju sam primetila pre nedelju dana? Ima 3 kruzna pecata na glavi koja lecimo vec 6 dana elocomom. Veceras sam primetila da ima pecate manjeg profila i po nogama. Ocajna sam ,svaki dan primetim nesto novo u vezi sa opadanjem dlake i ne znam odakle vise da krenem i gde da je vodim.

  Hvala

 18. Poštovani,
  moje dete ima 5 godina i mučimo muku sa streptokokama već mesecima. Naime od kad je prvi put zaradio to u vrtiću, vraća mu se svakog meseca! Izlečimo antibiotikom sve, ali čim krene u kolektiv ponovo dobije. Takođe znam da u vrtić, uz potvrdu lekara dovode decu sa 60% streptokoka, koju tretiraju kao “zdrave kliconoše” !
  Moje pitanje je, da li postoji neka preventiva (sirup, sprej ili slično) što bi pojačalo imunitet, kako bi dete postalo otporno na te streptokoke, ili imate neki drugi savet…?
  Unapred zahvalna!

   • Nekada se bolje rezonovalo kada su kliconoše u pitanju. Ako dete koje je zdravo ima vaške ne može u vrtić jer je “zarazno” onda ni kliconoša bez simptoma ne može jer je takodje zarazno. Sada ispada da je bolje da ja trujem svoje dete non-stop antibiotikom nego da kliconoša popije jednu dozu. Nonsens! I ne treba zbog toga samo dobar orl nego medicina zdrave pameti.

 19. Imam sina od 21 meseci. Pre dve nedelje smo imali povisenu temperaturu koja je trajala jedan dan, vodila sam ga kod doktora grlo mu je bilo crveno. Prepisala nam je injekcije cetri jugocilina. Posle toga sam ga vodila na kontrolu i sve je bilo ok. Da napomenem da mi je dete jelo dobro iako mu je bilo crveno grlo. niti je kasljalo niti kijalo. Posle dva tri dana, pojavile su nam se ospe po rukama, tj dlanovima, prsticima i na nogicama. Rekli su nam da je to firusno. Tek pre dva dana su nam ospe prosle. Ali sada mu se ljuste prstici n rukicama i nogicama. Mazem mu pantenolom dva dana. Molim za savet! Hvala

 20. Dete ima 6 godina, zadnjih 2 meseca ima problem sa upalom grla i povisenom temperaturom, nakon ispijene terapije antibiotika , 5-6 dana nakon toga , upala se vraca, skoro sa istim simptomima.Krvna slika uvek pokaze bakterijsku infekciju, a bris (dali su nam samo jednom da radimo, pokazao je da nema bakteriju). Promenili smo doktora, koji na osnovu plocica iz krvi , utvrdio da je ipak bakterija , i prepisao eritromicin tablete 250.Da li je eritromicin dobarr u lecenju streptokoke , i da li je normalno da bakterija tako cesto vraca (5 put u toku 2 meseca) ?

 21. Detetu je crveno grlo i temperatura 38.2, doktorka prepisala Panklav 125mg/5ml dozu od 5ml na 8h i brufen 4ml. Dete ima 10meseci i 9kg i deluje mi da su doze prevelike. Molim za savet. Hvala

 22. beba ima 5 meseci deseti dan po izlasku iz bolnice nosic mu se zapusio i stalno ima to “krkljanje”imam osecaj da mu stoji nesto izmedju grla i nosa..svako jutro mu izvadim po jedan cep iz nosica pedijatri samo savetuju fizioloski al mu smeta budi se nocu,savet neki molim vas

  • Samo da se redovno, strpljivo i uporno ispira nos fiziološkim rastvorom, uz povremene aspiracije. Ovo NEDELJAMA može da traje, pa budite strpljivi. Sve dok NEMA povišene temperaturem kašlja u napadima, ubrzanog i otežanog disanja, a dete lepo jede i aktivno je – nema razloga za brigu.

 23. Postovana, nedavno sam bila pod terapijom pencilinima jer sam imala bakteriju strefilokoka tipa A, i danas sam uradila opet bris grla koji govori da je i dalje imam.uradila sam bris i djetetu od 3 godine, i ona je ima, pise u vecem broju. Zanima me sta da radim, dali da joj ukljucim ikakvu terapiju,jer me strah da nam ne predje na bebu od 10 mjesecu, njemu u brisu nema bakterija.ljekar koji vodi moje dijete kaze da nema potrebe,pa poslije kaze da uzmem sirup Sumamed. Unaprije hvala.

  • Ako Vaše dete NEMA visoku temperaturu i nema gušobolju – antibiotski sirupi se ne daju – to je Vaš lekar ispravno procenio.

   Tantum verde spray, 3 puta posle jela, 5 do 7 dana može da pomogne

 24. Poštovani, dete ima 5 godina i imao je blag bol u grlu.Povišenu temperaturu nije imao. Grlo mu je bilo blago crveno,pomalo je kašljucao i ima curenje nosa. Uradili smo bris grla i nosa. Bris nosa je u redu a bris grla Streptococcus B haemolyticus gr. A-80%. Doktor je prepisao Panklav 2×5 ml. Stanje je ostalo isto. Šta je ta bakterija i da li treba promeniti terapiju?

 25. Poštovani ! Djevojčica ima 12 .god . Ima zapaljenje krajnika uzrokovano streptokokom . Uključen je penicilin i stanje djeteta je dobro .Mene konkretno interesuje uzrok streptokoka . Jer to strašno izgleda i teško je podnijela . Kakve pretrage su potrebne da se urade ? Hvala puno !

  • To Vam je najobičjnija bakterijska upala grla koja nastaje kontaktom sa osobom koja ima ove bakterije – ništa za brigu!

   Samo ako se često dešava treb obaviti ORL pregled i procenu.

 26. Poštovani, prije neka 3 tjedna me pocelo boliti grlo, natekao mi je vrat i nisam mogla gutati, imala sam i veliku temperaturu,….doktorica mi je rekla da je to gnjojna angina i prepisala mi sumamed da pijem tri dana, dok sam pila antibiotik bilo mi je dobro, 3 dana nakon sta sam zavrsila s antibiotikom ponovo me pocelo bolit, opet nateklo, itd. Otisla sam ponovo kod doktorice, dala mi je silapen da pijem 3 puta dnevno 10 dana, prije 3 dana sam ga popila do kraja i sad me.opet boli i ne mogu gutat, inace studentica sam i iz Plita sam, a studiram u Zagrebu, sad ne znam sta da radim dali da idem na hitnu ili ne.. Ali ovo nikako da prode…

 27. Imam bolove u grlu vec 5 dana, doktor kaze da je to gnojna angina. Imao sam prva 3 dana temperaturu skoro 40, a sada ide do 38 najvise, ali se lakse spusti. Na krajnicima imam bele kesice, gutanje je veoma otezano. Pijem Panklav 2x 1 na svakih 12 sati, ali pomaka na bolje nikako nema. Da li je ova terapija odgovarajuca, i koliko traje oporavak? Imam 20 godina.

  • Pošto nije uradjen bris nemoguće je znati da li se radi o bakterijskoj ili virusnoj angini. Bele naslage idu u prilog virusne angine kao je obično traje 5 do 7 dana.

 28. Postovani,
  Devojcici od 4 godine je u decembru konstatovana upala krajnika, kada smo je nakon tri dana povisene temperature odveli kod doktora. Drugih simptoma osim temperature nije imala. Dobila je terapiju Sinacilinom. Najpre par dana 3x5ml, a na kontrolnom pregledu nam je receno da nastavi 2x5ml uz konstataciju da se tako pravilno pije antibiotik sa postepenim smanjenjem doze,sto sam tada prvi put cula. Uglavnom, temperatura je spala odmah posle prve popijene doze leka.
  Krajem januara je opet dobila povisenu temperaturu. Vecinu vremena cak i preko 39. Drugi dan je uzet bris i sutradan je rezultat izasao kao negativan. Temperatura se povecavala do 39,8 a drugih simptoma nije bilo. Negirala je da je bilo sta boli. Nakon sto sam joj pogledala u grlo i videla da su joj krajnici potpuno beli, kao pod paucinom, otisli smo kod doktora. Imala je i belicaste naslage na jeziku. Doktor je konstatovao streptokoknu upalu grla i prepisao Pancef. Nakon dodatne konsultacije sa ORL terapija je preinacena i pila je Cefaleksin 3x4ml 7 dana. Temperatura je potpuno spala nakon 24h terapije antibiotikom.
  Veceras je opet bukvalno odjednom dobila temperaturu 39,1 a na krajnicima se opet vide bele naslage (kao bele zilice u udubljenjima krajnika). Pri tom ne ide u kolektiv, mada se druzi sa decom koja idu u vrtic.
  Interesuje me sta moze biti uzrok ovako ceste ponavljane infekcije i najbitnije sta uciniti kako bi se prevenirale? I da li je do sada uopste pravilno lecena?

  • BELE skrame NE ukazuju na bakterijsku, već na VIRUSNU upalu grla!

   BEZ brisa je besmisleno davati antibiotike detetu, a ako se pokaže da je bris pozitivan, onda je terapija antibiotikom potrebna. Dakle, prvo BRIS pa eventualna terapija.

   Vaš dete bi svakako trebalo da pregleda ORL specijalista koji se bavi decom, pa da se proceni šta dalje da se radi.

 29. Poštovani,
  već sam nekoliko puta postavljala pitanja iz različitih oblasti lečenja dece i više nego zadovoljna sam vašim odgovorima pa bih i sada želela nešto kod Vas da proverim. Dete mi ima 8 godina i spremamo se za operaciju krajniku koje smo toliko dugo lečili i gledali da sačuvamo ali kažu da više ne treba mučiti dete jer njegov organizam trpi. Pri sakupljanju različitih nalaza za operaciju bris grla i nosa je prvo pokazao da ima stafilokoku na šta je naša doktorica koja treba da ga operiše rekla da nema potrebe nikakva terapija (osim možda tantum verde) jer dete nema nikakvih smetnji. Nakon toga, anestezilog je rekao da pre operacije koja je za deset dana uradimo ASO test i da ukoliko je preko 400 trebaće neka posebna terapijska priprema za operaciju. Njemu je ASO 386, a sve ostale vrednosti su normalne, kompletna krvna slika i dete nema nikakvih tegoba, niti crveno grlo, niti sekreciju u nos, bukvalno ništa. Doktorica je rekla da se ne daje ništa, a ja sam želela da vidim i Vaše mišljenje jer tamo sam videla da je normalna vrednost 200 i meni kao laiku je to mnogo uvećano. Šta Vi mislite o ovome, s obzirom da ste i anesteziolog, da li to može dovesti do nekih komplikacija tokom operacije, čega se ja zapravo bojim. Inače, detetu sam povećala unos svežeg voća i povrća i prirodnih antibiotika, čajeva i td. ne bih li mu to možda tako popravila.
  Unapred hvala na odgovoru.

 30. Poštovani htela bi da vas pitam koja se doza panklava daje detetu koje ima gnojnu anginu i telesnu masu 22 kg? Dete sam vodila kod lekara koji je predložio brzi test na streptokok-test je bio negativan i dr je zaključila da je virusna infekcija. Detetu temperatura počinje da raste do 39,4 i teško se spušta našta je vodim da uradi krvnu sliku,pišem vam vrednosti koje odstupaju, hemoglobin 110 (115-135) mchc 311(320-360) limfociti 12,6(30-40) neutrofilni granulociti 80,1(55-65) neutrofilni granulociti# 9,90 (3-7). Rezultate pokazujem izabranom dr i ona i dalje tvrdi da je virusno jer joj je bio negativan rezultat na streptokok iako sam joj rekla da sam primetila da dete u grlu ima gnojne čepove i da teško guta. Unoć vodim dete u hitnu jer temperatura raste,dr koji je pogledao rezultate i grlo kaže da je angina i dobija panklav 3x 7,5ml. Molim vas recite mi samo da li je to odgovarajuća doza za njenu kilažu pošto se žali da je boli stomak(promenjena stolica) i ima blag nagon za povraćanjem od kada ga pije. Unapred hvala.

 31. Imam pitanje,dete mi je dobilo da pije panklav forte zbog streptokokne inf,dr je rekla da pije 10 dana,lek kada se rastvori pise da sme da se koristi narednih 7 dana,pa sad jel dovoljno tih 7 dana ili da odemo po novu bocicu da bi pili 10 dana.Hvala

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*