Najčešće bolesti izazvane streptokokom

Povremena pojava bolesti i stanja koja izaziva Beta-hemolitički streptokok grupe B je povod da se ovom temom podrobnije pozabavimo.

Može se reći da je era antibiotika umnogome smanjila klinički i epidemiološki značaj ovih bolesti, a dobrim delom uticala i na formu njihovog ispoljavanja. Ipak, utvrdjena mogućnost komplikacija nakon streptokoknih infekcija, kao i okolnost da se mogu javiti u formi manjih epidemija u školama ili obdaništima, čine ove bolesti i dalje predmetom interesovanja roditelja i lekara.

Dr Zoran Brajković, specijalista pedijatar i anesteziolog

Koje streptokoke uzrokuju anginu?

Ono što danas, u užem smislu, nazivamo streptokoknom anginom izaziva nekoliko desetina sojeva β hemolitičkog streptokoka grupe A. Samo za ovu bakteriju su vezane pojave tipične angine i post-streptokoknih komplikacija i ne treba ih mešati sa drugim streptokokama koje se mogu naći u različitim uzorcima tokom bakteriološke obrade (bris i sl.), kao što su Streptococcus pneumoniae, Streptococcus faecalis, kao i Streptokoke čije su „grupe” obeležene drugim abecednim slovima.

Kako se “dobija” angina?

Streptokokna angina spada u grupu infekcija koja se prenosi kapljičnim, dakle respiratornim putem. Inkubacija je kratka,2-5 dana. Može se javljati u formi manjih epidemija, u zatvorenim kolektivima. Za razliku od virusnih respiratornih bolesti, koje su češće u jesen i zimu, streptokokne bolesti nemaju pravilnu sezonsku distribuciju. Brojne statistike pokazuju da su ove bolesti veoma retke kod dece mlađe od 5 godina, dok je učestalost najviša kod školske dece.

Koje su manifestacije angine?

images (1)Tipična streptokokna angina se odlikuje relativno stalnim kliničkim tokom: osnovni simptomi su visoka temperatura, preko 38,5- 39 stepeni, bol u grlu, otežano gutanje, otok i bol lokalnih limfnih žlezda vrata. Lokalni nalaz u grlu je tipičan, sastoji se od izrazite hiperemije mekog nepca, nepčanih lukova i tonzila, često sa lokalnim otokom i enentemom. Klasični gnojni eksudat na krajnicima se može javiti u ranoj fazi bolesti, ali može i posle 48 sati, isto važi i za beličasto obložen jezik. U težim slučajevima, dolazi do pogoršanja opšteg stanja („intoksikacija”).

Ima li komplikacija?

Moguće komplikacije bolesti mogu biti u formi sekundarnih fokalnih gnojnih infekcija (Otitis media, osteomijelitis, septični artitis), ili kasnijih komplikacija koje se zovu i „nesupurativne”, koje nastaju na imunološkoj osnovi, od kojih su najvažnije reumatska groznica i akutni poststreptokokni glomerulonefritis. Pravovremena dijagnoza i terapija praktično isključuju mogućnost nastanka navedenih komplikacija.

Kako se postavlja dijagnoza angine i šarlaha?

Osnova dijagostike streptokoknih bolesti je uklapanje kliničke slike i bakterioloških nalaza – brisa ždrela. Pomoćna, ili dodatna dijagnostička sredstva (kompletna krvna slika, na primer) imaju dodatni, ali svojom prirodom, ograničeni značaj.

Kako se leče streptokokne infekcije?

Ukoliko, dakle, lekar ima pred sobom pacijenta sa tipičnom anamnezom, lokalnim nalazom u ždrelu i uz to tipičnom ospom, dileme nema. Terapiju treba započeti odmah, bez obzira da li će se dodatna potvrda streptokokne infekcije potražiti brisom ždrela. U brisu se kod tipične slike, pojavljuje β hemolitički streptokok grupe A u „signifikantnom” procentu ili čistoj kulturi.

Osnov terapije su penicilinski antibiotici, ili antibiotici slični eritromicinu, kod pacijenta kod kojih postoje ograničenja u upotrebi penicilina. Posle započinjanja terapije, u slučaju streptokokom izazvanih bolesti, dete je oslobodjeno većeg dela simptoma, a svakako povišene temperature u roku 24-48 sati. Streptokok se u brisu ždrela ne može naći posle 24 sata terapije, mada se ova vrsta analize danas čini nepotrebnom. Pravovremena terapija isključuje mogućnost gnojnih, sekundarnih, a praktično minimizira mogućnost post-infektivnih, ne gnojnih komplikacija (reumatske groznice i glomerulonefritisa)

Ima li bolesti koje liče na anginu i šarlah, a to zapravo nisu

Lokalni nalaz u ždrelu može biti sličan kod virusnih faringitisa, uz mogućnost nastanka fibrinskih eksudata na krajnicima , veoma sličnih gnojnim „čepovima”, tipičnim za streptokokne angine. Poseban primer čini lokalni nalaz kod infektivne mononukleoze, koji može  biti skoro identičan onom kod klasične angine.

Šarlahu slična (skarlatiformna) ospa, veoma slična po izgledu i distribuciji se može javiti kod brojnih virusnih infekcija. Najčešće je izazivaju virusi iz grupe enterovirusa (koji takodje, nemaju pravilnu sezonsku distribuciju), citomegalovirus, nešto redje virusi iz brojnih familija Coxsackie i Herpes virusa. Kod ovih bolesti, postoji odstupanje od uobičajenog kliničkog toka, na primer: kraći tok bolesti, ranija pojava ospe, niža telesna temperatura, odsustvo perutanja, prisustvo drugih kliničkih pojava, tipičnih za virusne bolesti (zapaljenja usana ili sluzokože usne duplje). Osnovni dokaz protiv streptokoka predstavlja bakteriološka obrada – bris ždrela je “negativan”.

Šta je šarlah?

Šarlah („scarlet fever”) je streptokokna bolest ili manifestacija koju izazivaju 3 poznata soja ove vrste streptokoka koja stvaraju egzotoksin („eritrogeni toksin”). Bolest počinje sa slikom klasične streptokokne angine, da bi se nakon 48 sati pojavila relativno tipična ospa. Ospa se može opisati kao sitnozrnasta ospa na koži koja je izmenjena, suva i hiperemična. Ospa se tipično, prvo javlja ispod pazuha i u preponama, brzo se širi na veća polja kože na grudima, trbuhu i ledjima. Retko se javlja na nogama, na licu se ispoljava u formi homogenog crvenila obraza, sa tipičnim bledilom oko usta. Česti su i manje tipični slučajevi, sa ograničenom distribucijom po telu, pri tome ospa ne mora biti ubedljiva. Nakon nekoliko dana, ospa bledi, koža se peruta, a sve se završava tipičnim (kroz 1-2 nedelje) „ljuštenjem” finih slojeva kože na šakama, tabanima i prstima.

Osoba može više puta u životu imati streptokokne infekcije, obzirom na veliki broj vrsta β hemolitičkog streptokoka grupe A koji ih može izazvati. Smatra se da prisustvo eritrogenog toksina, sa druge strane, stvara trajni imunitet kod domaćina, pa se kožna manifestacija može, najčešće, imati samo jednom!

Pin It


Komentari

 1. Moj je sin imao iste simptome kao kod šarlaha,i poslije toga dobio infekciju uha,doktorica nije spomenula šarlah nego samo alergiju i liječili smo to.Ako je bolovao šarlah,kakve posljedice mogu biti?I dali je moguće da je upala uha posljedica istog?Hvala.

  Odgovori na komentar
  • NIKAKVE!
   Šarlah je streptokokna upala grla SA osipom i leči se veoma jednostavno i efikasno. Čak i da je to bio šarlah (a sad je to nemoguće znati) lekovi koji “pokrivaju” upalu uha odlično leče i šarlah. Mislim da nema mesta za brigu!

   Odgovori na komentar
 2. Postovani,imam jedno pitanje!? Moje dete koje je 7 godina,je imalo veliku teperaturu 39,5.Kad smo ga odneli kod lekara doktorka je rekla da su najverovatnije streptokoke i da idemo na bris grla,otisli smo i rezultat je bio negativan. Mali jedva guta a u ustima ima sitne bubuljice koje su ispunjene gnojem.Molila bih vas za savet . Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
  • Ako dete NEMA povišenu temperaturu i NEMA crveno grlo, onda ovo nije za antibiotike! Naravno, pregled kod Vašeg pedijatra će dati pravi odgovor na Vaše pitanje.

   Odgovori na komentar
 3. Dete je imalo temp 38, doktor u dezurnoj je konstatovao gnojnu anginu koja prelazi u sarlah.Dete je dobilo antibiotik i brzo je bilo sasvim u redu.Imalo je ospu po telu,crvenilo lica i bledilo oko usana,tipicne znake sarlaha.Izabrani pedijatar, na kontroli,kaze ne veruje da je bio sarlah jer nije videla dete,tj. ne veruje kolegi iz dezurne.Dete i dalje ima Streptococcus pyogenes u velikom broju u brisu guse,a doktorka ga je poslala u vrtic pre isteka kulture. Sta raditi

  Odgovori na komentar
  • Da se antibiotska terapija sprovede do kraja, pa kad dete ozdravi (pregledom se verifikuje da NEMA znakova upale grla) dete može da se vrati normalnom životu, uključujući i vrtić.
   NEBITNO je da li je bilo šarlaha ili ne, antibiotik to sve lepo reši.
   Podrazumevaju se kontrole kod Vašeg pedijtra, koji će isplanirati dalje korake.

   Odgovori na komentar
 4. Postovani,sin mi ima 3godine, pre tri nedelje imao je gnojnu upalu krajnika (posto je bila u pitanju subota uvece) nisu mu radili bris grla, odmah su mu prepisali hemomicin 5ml dnevno tri dana. Nakon cega mu je temperatura spala, i bol u grlu prestala. Ali zabrinuta sam jer su mu krajnici ostali mnogo uvecani(kaze nas pedijatar da je to normalno neko vreme posle upale) a sad mu se ljusti koza na jagodicama prstiju, dali je to razlog za zabrinutost i dali je potrebno odraditi neke analize? Dali je bila dovoljna terapija od tri dana hemomicinom?

  Odgovori na komentar
 5. Postovani, sin mi je prije 7 dana, dobio visoku temperatuturu do 40, konstatovana mu je upala grla,i dobio je panklav forte. Medjutim,lek mu nije prijao,izazivao ga je na povracanje otprilike sat vremena nakon uzimanja i posle 2 dana, promenjena je terapija i dobio je sumamed koji je pio 4 dana. Pri tome doktorka nije primetiila da su mu se u ustima pojavile afte, zbog kojih smo nakon 2 dana opet otisli lekaru,konstatovan je akutni tonzilitis , uradjeni nalazi krvi ali ne i bris grla jer nisu rekli da treba. Nalazi krvi su mu dobri,ali mu je CRP i nakon pet dana terapije 54, a i temperatura je tek juce popustila. I dalje jako tesko guta, a ono sto me najvise zabrinjava je sto mu se javljaju periodicni probadajuci bolovi u obrazima. Da li je potrebno raditi dodatne analize ?

  Odgovori na komentar
  • Sad je zaista teško proceniti da li se primarbo radilo o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Da je bris uzet pre antibiotika, situacija bi bila jasna.

   Ipak, sve je urađeno da Vašem detetu bude bolje – ako je bakterija, antibiotik će odraditi posao, a ako je virus dete će izboriti. Nemoguće je proceniti vreme oporavka, ali mislim da ima razloga za optimizam.

   Odgovori na komentar
 6. Poštovani,dete od 7 godina je primilo vakcinu(predškolsku) i posle osam sati dobilo T 39,6 koja je uz obaranje paracetamolom trajala 48h kada sam je odvela u lab. da uradimo krvnu sliku i bris grla obzirom da T ne spada, resica i lukovi bordo crveni (a i nekoliko drugara iz vrtića je zaraženo streptokokom).Rezultati krvne slike skroz OK,bris smo cekali dva dana i konacno potvrda da se radi o streptococcus pyogenes (90%).Dr u DZ odlučuje da ne prepiše nikakav lek jer je T prestalai po njegovom mišljenju organizam se sam izborio sa bakterijama.Da li je to normalno i kakve posledice može imati neadekvatno lečenje ?PS Dete ima i dalje malinast jezik i sekret na donjem vešu koji nikada nije imala.HVALA

  Odgovori na komentar
 7. Poštovani, moja ćerka ima 9 godina, pre nekoliko dana pedijatar je konstatovao streptokoke u grlu, primila je 5 penicilina i sada pije panklav, grlo je više ne boli ali joj se ljusti koža na prstima ruku, izgleda strašno. Da li je to normalno i da li treba nešto još preduzeti kako bi joj to prošlo? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 8. Moja devojčica ima 3,5 god. Bila je u kontaktu sa devojčicom kojoj je konstatovan streptococcus. Doktor devojčice je rekao da sva deca iz kontakta piju antibiotik narednih 5 dana, a ja bih da ipak prvo uradim bris guše. Vaš savet je…

  Odgovori na komentar
  • NI SLUČAJNO da se detetu koje NEMA tegoba, daje lek bez brisa! Prvo bris pa antibiotik.

   Kad deca “iz kontakta” imaju gušobolju i crveno grlo onda bris nije neophodan. I tada ga je dobro uraditi iz epidemioloških razloga, a antibiotkik se daje odmah po uzimanju brisa (ne čeka se dva dana na nalaz) kod dece koja imaju tegobe (gušobolju, povišenu temperaturu…) a bila su u kontaktu sa obolelim detetom.

   Odgovori na komentar
 9. Moja devojcica ima 6 godina i 20kg, pedijatar koji je pregledao sumnja da su u pitanju streptokoke i prepisao terapiju, dok ne stignu rezultati, panklav 2x u dozi od 5ml dva puta dnevno, 10 dana. U uputstvu sam procitala da je za decu do 6 god. i 21 kg preporucena doza od 2,5ml dva puta dnevno. Mene interesuje Vase misljenje kad je u pitanju prepisana terapija. Hvala!

  Odgovori na komentar
 10. Moje dete je imalo infekciju grla koja se spustila na bubreg tako da sada ima i upalu bubrega,lekari kažu da su streptokoke u pitanju i da stvar nije ni malo naivna.Pri tom nas je sve to strefilo bez ikakve najave u vidu temperature i peckanja pri mokrenju i sa vrlo visokim pritiskom i otokom tela što nas je prvo upozorilo da postoji neki problem.
  Zanima me kakve su posledice svega toga?

  Odgovori na komentar
  • To je sada naprosto nemoguće proceniti.

   Praćenje stanja deteta i uvid u laboratorijsle analize će pokazati u kom pravcu ovo ide. Svakako, nefrolog koji prati dete je prava adresa za sva pitanja, a treba se nadati povoljnom ishodu.

   Odgovori na komentar
    • Mi smo i dalje u bolnici. Još uvek krvi u urinu i povišen pritisak. Imunološke analize su pokazale da se bubrežna funkcija još uvek nije vratila u normalu. Doktorka kaže da će morati promeniti terapiju tj. uvešeće nam kortikosteroide .Ako i to ne uspe dalje sledi biopsija bubrega……
     Zanima me koliko i da li su kortikosteroidi štetni za jednog pubertetliju ili ne i ako jesu u kojoj meri i na šta treba da obratimo pažnju?
     Koliko u proseku traje terapija i šta sledi posle toga ako dođe do normalizacije stanja?

     Odgovori na komentar
     • Ovo je logičan sledeći korak i terapija kortikosteridima pomaže kod većine dece. Kada se ne daju predugo, neželjeni efekti su relativno bezopasni i prolazni. Sada je korist od ove terapije daleko veća od neželjenih efekata, tu nema dileme.

      Dužina trajanja terapije zavisi od praćenja deteta, a to je isključivoj nadležnosti nefrologa koji leče i prate dete. Zato sve detalje oko terapije ipak treba razmotriti sa lekarom koji brine o Vašem detetu.

  • danijela mitrovic 06.10.2014 u 17:33

   Moje dete ima 3 godina imao je temperaturu preko 39,bili smo kod doktorke i dala nam je uput za bris grla,uradili smo bris,rezultat je da nema streptokoka,pitanje je da li se bris radi ujutru pre pranja zuba,dorucka i svega ostalog ili moze i u toku dana?

   Odgovori na komentar
 11. Doktore, stigao je rezultat brisa koji se u vrticu redovno uzima. Decak od 6 godina, bez ikakvih tegoba ili simptoma, ima 10% streptococcus pyogenes, preporucen je penicilin. Da li da pocnemo sa terapijom, sutra ide na Zlatibor?
  Hvala!

  Odgovori na komentar
  • Naravno da NE treba davati antibiotik detetu koje NEMA bilo kakvih simptoma i znakova infekcije!

   Eventualno Tantum verde sprej 3 put posle obroka i to je to. Ne treba ni ponavljati bris kod deteta koje nema smetnji!

   Odgovori na komentar
 12. Marija Slako 20.06.2014 u 21:34

  Dete mi ima 6 god.i poslednje 3 godine u ovo doba godine mu se perutaju jagodice na prstima ruku, crveno je, i meni bas deluje zabrinjavajuce. jedan lekar kaze da je od pranja ruku sapunom-sto i jeste cesce leti, drugi kazu neka alergija, evo veceras sam primetila da se opet pojavilo isto. Zabrinuta mama, hvala.

  Odgovori na komentar
 13. Marija Slako 20.06.2014 u 21:38

  i sad kad sam sve ovo prethodno procitala, da naglasim da dete cesto ima problema sa grlom, upale, afte, gnoj itd. Posto narocito ne volim antibiotike, nasla sam prirodnije resenje, par dana ispira grlo sodom bikarbonom, jer neme temperaturu i veoma brzo prodje

  Odgovori na komentar
 14. Marija Slako 28.06.2014 u 18:51

  Da li smeju da se daju detetu antibiotik i probiotik u isto vreme. Ima temp.od sinoc, dr mu je dala antibiotik, a ja sam pocela da dajem probiotik jer 01.07.idemo na more. Uopste ne znam otkud temp.jer nema nikakvih znakova upale ni grlo, ni nos, bas nista. jako sam zabrinuta i strah me i da krecem na more.

  Odgovori na komentar
 15. Moja je beba posle 4 dana po izlasku iz porodilista dobila temperaturu 39c, odveden je u bolnicu rekli su nam da ima jaku infekciju, onda su mu nesto iz kicme vadili da bi bili sigurni da se radi o tome nasta su sumnjali. Rekli su mi da moram da ostanem u bolnici a on je dobio neke 3 inekcije i infuziju mislim, posle su mi rekli da ima streptokoke neznam koje grupe , onda smo radili rengen i rekli su da ima bronhitis ali on hoće da jede i napreduje, temperaturu je imao 3 dana koja se spustala pomoću cepica, sad je nema. Prima antibiotike danas je 7 dan. Dali ce biti posledica posle ove infekcije i dali se to efikasno leci?

  Odgovori na komentar
 16. Moj stariji sin, sad ima 2 god i 9 m, je do sada imao bar 2 puta mesečno upale grla i krajnika, nekad sa osipima, nekad bez, nekad se spuštalo i na bronhije, naravno sve praćeno i sekretom u nosu i uvećanim žlezdama. Sve se to dešava otkad je krenuo u kolektiv. Neko od lekara mi je rekao i da misli da treba izvaditi krajnike. Ono što mene razočarava i ljuti je to što rađe prepišu antibiotik i preporuče operaciju, umesto da daju informacije o imunostimulativnim terapijama, pritom ne mislim na vitamine i slične stvari. Žalosno. Mi smo problem rešili nečim što se zove broncho vaxom. Nažalost, lek kod nas nije registrovan i lekari naravno nemaju pojma o tom leku(ili možda znaju, a ne govore), ali se može nabaviti iz inostranstva. Do tada smo se mučili. Tri dana ide u vrtić, pa 2 nedelje ne ide, i tako sve u krug. Po mom mišljenu je besmisleno.
  Pozdrav.

  Odgovori na komentar
  • To je definitivno jedan od pravaca kojim treba da se ide!

   Ima dece kojima ova terapija pomaže (kao što je Vaše što je sjasno), ali nekada je operacija jedino rešenje.

   Odgovori na komentar
   • Potpuno se slažem. Zapravo je moj komentar više upućen na roditelje. Slažem se da doktor ima stručnog znanja, puno je to obrazovanja, ali puno puta sam od tih doktora čula kojekakve rečenice izrečene po automatizmu, a ne iz znanja, iskustva i želje da se zaista pomogne, te nemam baš poverenja. Cela problematika je kompleksna. Iskreno sam mišljenja da treba se uvek raspitati o svemu na više strana, a onda dobro razmisliti o svemu rečenom i odlučiti sopstvenom glavom, jer na kraju krajeva roditelj najbolje zna lično njegovo dete kako funkcioniše. Dosta toga je i pitanje genetike(iz ličnog iskustva, znam od koga su moja deca povukla te probleme, pa sam znala i kako da se ophodim). Danas ima toliko mnogo mogućnosti doći do informacija. Sve mi bolje zvuči od noža, izuzev kad baš nema drugog rešenja. Moji krajnici su i dan danas na mestu, a nekad davno su isto tako često bili pod upalama i neki su heli da ih vade.
    Izvinjavam se ako sam možda malo udavila, ali htela sam samo da podelim svoje iskustvo i mišljenje. Nadam se da je to ok.
    Veliki pozdrav.

    Odgovori na komentar
    • Jelena,mozels li molim te da mi kazes koja doza 3.5mg il 7mg Broncho Vaxom kapsula?Moja kcerkica je 2g i nedavno je diagnosticirans sa Astma.B.V se kako kazu ne preporucuje deci mladjoj od 7g al’ sad vidoh da vase dete ima 2,9g i sudeci po internet pretragama taj lek ima mnogo uspeha u lecenju pa me zanima koju dozu da narcucim za 2-godisnje dete?Unapred hvala

     Odgovori na komentar
 17. Bojana Radinkovic 17.09.2014 u 19:56

  Postovani, moja devojcica ima 3 godine. Danas sam pokupila rezultate brisa grla i pise da ima Streptococcus haemolyticus gr. A, u produzetku 10%. Zanima me da li ovo oboljenje ima veze sa alopecijom aresta koju sam primetila pre nedelju dana? Ima 3 kruzna pecata na glavi koja lecimo vec 6 dana elocomom. Veceras sam primetila da ima pecate manjeg profila i po nogama. Ocajna sam ,svaki dan primetim nesto novo u vezi sa opadanjem dlake i ne znam odakle vise da krenem i gde da je vodim.

  Hvala

  Odgovori na komentar
  • Ako dete nema upalu grla (crvenilo uz visoku temperaturu) ovaj nalaz naprosto zanemarite!
   Vašu devojčicu treba da pregleda i prati dermatolog koji se bavi decom.

   Odgovori na komentar
 18. Poštovani,
  moje dete ima 5 godina i mučimo muku sa streptokokama već mesecima. Naime od kad je prvi put zaradio to u vrtiću, vraća mu se svakog meseca! Izlečimo antibiotikom sve, ali čim krene u kolektiv ponovo dobije. Takođe znam da u vrtić, uz potvrdu lekara dovode decu sa 60% streptokoka, koju tretiraju kao “zdrave kliconoše” !
  Moje pitanje je, da li postoji neka preventiva (sirup, sprej ili slično) što bi pojačalo imunitet, kako bi dete postalo otporno na te streptokoke, ili imate neki drugi savet…?
  Unapred zahvalna!

  Odgovori na komentar
    • U Beogradu je Institut za majku i dete odlično mesto, kao i dečje odeljenje ORL klinike Kliničkog centra Srbije, ali i KBC Zvezdara ima odlične ORL doktore za decu.

     Odgovori na komentar
   • Nekada se bolje rezonovalo kada su kliconoše u pitanju. Ako dete koje je zdravo ima vaške ne može u vrtić jer je “zarazno” onda ni kliconoša bez simptoma ne može jer je takodje zarazno. Sada ispada da je bolje da ja trujem svoje dete non-stop antibiotikom nego da kliconoša popije jednu dozu. Nonsens! I ne treba zbog toga samo dobar orl nego medicina zdrave pameti.

    Odgovori na komentar
 19. Imam sina od 21 meseci. Pre dve nedelje smo imali povisenu temperaturu koja je trajala jedan dan, vodila sam ga kod doktora grlo mu je bilo crveno. Prepisala nam je injekcije cetri jugocilina. Posle toga sam ga vodila na kontrolu i sve je bilo ok. Da napomenem da mi je dete jelo dobro iako mu je bilo crveno grlo. niti je kasljalo niti kijalo. Posle dva tri dana, pojavile su nam se ospe po rukama, tj dlanovima, prsticima i na nogicama. Rekli su nam da je to firusno. Tek pre dva dana su nam ospe prosle. Ali sada mu se ljuste prstici n rukicama i nogicama. Mazem mu pantenolom dva dana. Molim za savet! Hvala

  Odgovori na komentar
 20. Dete ima 6 godina, zadnjih 2 meseca ima problem sa upalom grla i povisenom temperaturom, nakon ispijene terapije antibiotika , 5-6 dana nakon toga , upala se vraca, skoro sa istim simptomima.Krvna slika uvek pokaze bakterijsku infekciju, a bris (dali su nam samo jednom da radimo, pokazao je da nema bakteriju). Promenili smo doktora, koji na osnovu plocica iz krvi , utvrdio da je ipak bakterija , i prepisao eritromicin tablete 250.Da li je eritromicin dobarr u lecenju streptokoke , i da li je normalno da bakterija tako cesto vraca (5 put u toku 2 meseca) ?

  Odgovori na komentar
 21. Detetu je crveno grlo i temperatura 38.2, doktorka prepisala Panklav 125mg/5ml dozu od 5ml na 8h i brufen 4ml. Dete ima 10meseci i 9kg i deluje mi da su doze prevelike. Molim za savet. Hvala

  Odgovori na komentar
 22. beba ima 5 meseci deseti dan po izlasku iz bolnice nosic mu se zapusio i stalno ima to “krkljanje”imam osecaj da mu stoji nesto izmedju grla i nosa..svako jutro mu izvadim po jedan cep iz nosica pedijatri samo savetuju fizioloski al mu smeta budi se nocu,savet neki molim vas

  Odgovori na komentar
  • Samo da se redovno, strpljivo i uporno ispira nos fiziološkim rastvorom, uz povremene aspiracije. Ovo NEDELJAMA može da traje, pa budite strpljivi. Sve dok NEMA povišene temperaturem kašlja u napadima, ubrzanog i otežanog disanja, a dete lepo jede i aktivno je – nema razloga za brigu.

   Odgovori na komentar
 23. Postovana, nedavno sam bila pod terapijom pencilinima jer sam imala bakteriju strefilokoka tipa A, i danas sam uradila opet bris grla koji govori da je i dalje imam.uradila sam bris i djetetu od 3 godine, i ona je ima, pise u vecem broju. Zanima me sta da radim, dali da joj ukljucim ikakvu terapiju,jer me strah da nam ne predje na bebu od 10 mjesecu, njemu u brisu nema bakterija.ljekar koji vodi moje dijete kaze da nema potrebe,pa poslije kaze da uzmem sirup Sumamed. Unaprije hvala.

  Odgovori na komentar
  • Ako Vaše dete NEMA visoku temperaturu i nema gušobolju – antibiotski sirupi se ne daju – to je Vaš lekar ispravno procenio.

   Tantum verde spray, 3 puta posle jela, 5 do 7 dana može da pomogne

   Odgovori na komentar
 24. Poštovani, dete ima 5 godina i imao je blag bol u grlu.Povišenu temperaturu nije imao. Grlo mu je bilo blago crveno,pomalo je kašljucao i ima curenje nosa. Uradili smo bris grla i nosa. Bris nosa je u redu a bris grla Streptococcus B haemolyticus gr. A-80%. Doktor je prepisao Panklav 2×5 ml. Stanje je ostalo isto. Šta je ta bakterija i da li treba promeniti terapiju?

  Odgovori na komentar
 25. Biljana Erceg Jovic 26.02.2015 u 12:49

  Poštovani ! Djevojčica ima 12 .god . Ima zapaljenje krajnika uzrokovano streptokokom . Uključen je penicilin i stanje djeteta je dobro .Mene konkretno interesuje uzrok streptokoka . Jer to strašno izgleda i teško je podnijela . Kakve pretrage su potrebne da se urade ? Hvala puno !

  Odgovori na komentar
  • To Vam je najobičjnija bakterijska upala grla koja nastaje kontaktom sa osobom koja ima ove bakterije – ništa za brigu!

   Samo ako se često dešava treb obaviti ORL pregled i procenu.

   Odgovori na komentar
 26. Poštovani, prije neka 3 tjedna me pocelo boliti grlo, natekao mi je vrat i nisam mogla gutati, imala sam i veliku temperaturu,….doktorica mi je rekla da je to gnjojna angina i prepisala mi sumamed da pijem tri dana, dok sam pila antibiotik bilo mi je dobro, 3 dana nakon sta sam zavrsila s antibiotikom ponovo me pocelo bolit, opet nateklo, itd. Otisla sam ponovo kod doktorice, dala mi je silapen da pijem 3 puta dnevno 10 dana, prije 3 dana sam ga popila do kraja i sad me.opet boli i ne mogu gutat, inace studentica sam i iz Plita sam, a studiram u Zagrebu, sad ne znam sta da radim dali da idem na hitnu ili ne.. Ali ovo nikako da prode…

  Odgovori na komentar
  • Da se OBAVEZNO uradi bria grla, pa da se vidi da li se radi o bakterijskoj infekciji. Nije dobro da se da i 3. antibiotik bez utvrdjivanja uzroka upale grla.

   Odgovori na komentar
 27. Imam bolove u grlu vec 5 dana, doktor kaze da je to gnojna angina. Imao sam prva 3 dana temperaturu skoro 40, a sada ide do 38 najvise, ali se lakse spusti. Na krajnicima imam bele kesice, gutanje je veoma otezano. Pijem Panklav 2x 1 na svakih 12 sati, ali pomaka na bolje nikako nema. Da li je ova terapija odgovarajuca, i koliko traje oporavak? Imam 20 godina.

  Odgovori na komentar
  • Pošto nije uradjen bris nemoguće je znati da li se radi o bakterijskoj ili virusnoj angini. Bele naslage idu u prilog virusne angine kao je obično traje 5 do 7 dana.

   Odgovori na komentar
 28. Postovani,
  Devojcici od 4 godine je u decembru konstatovana upala krajnika, kada smo je nakon tri dana povisene temperature odveli kod doktora. Drugih simptoma osim temperature nije imala. Dobila je terapiju Sinacilinom. Najpre par dana 3x5ml, a na kontrolnom pregledu nam je receno da nastavi 2x5ml uz konstataciju da se tako pravilno pije antibiotik sa postepenim smanjenjem doze,sto sam tada prvi put cula. Uglavnom, temperatura je spala odmah posle prve popijene doze leka.
  Krajem januara je opet dobila povisenu temperaturu. Vecinu vremena cak i preko 39. Drugi dan je uzet bris i sutradan je rezultat izasao kao negativan. Temperatura se povecavala do 39,8 a drugih simptoma nije bilo. Negirala je da je bilo sta boli. Nakon sto sam joj pogledala u grlo i videla da su joj krajnici potpuno beli, kao pod paucinom, otisli smo kod doktora. Imala je i belicaste naslage na jeziku. Doktor je konstatovao streptokoknu upalu grla i prepisao Pancef. Nakon dodatne konsultacije sa ORL terapija je preinacena i pila je Cefaleksin 3x4ml 7 dana. Temperatura je potpuno spala nakon 24h terapije antibiotikom.
  Veceras je opet bukvalno odjednom dobila temperaturu 39,1 a na krajnicima se opet vide bele naslage (kao bele zilice u udubljenjima krajnika). Pri tom ne ide u kolektiv, mada se druzi sa decom koja idu u vrtic.
  Interesuje me sta moze biti uzrok ovako ceste ponavljane infekcije i najbitnije sta uciniti kako bi se prevenirale? I da li je do sada uopste pravilno lecena?

  Odgovori na komentar
  • BELE skrame NE ukazuju na bakterijsku, već na VIRUSNU upalu grla!

   BEZ brisa je besmisleno davati antibiotike detetu, a ako se pokaže da je bris pozitivan, onda je terapija antibiotikom potrebna. Dakle, prvo BRIS pa eventualna terapija.

   Vaš dete bi svakako trebalo da pregleda ORL specijalista koji se bavi decom, pa da se proceni šta dalje da se radi.

   Odgovori na komentar
 29. Poštovani,
  već sam nekoliko puta postavljala pitanja iz različitih oblasti lečenja dece i više nego zadovoljna sam vašim odgovorima pa bih i sada želela nešto kod Vas da proverim. Dete mi ima 8 godina i spremamo se za operaciju krajniku koje smo toliko dugo lečili i gledali da sačuvamo ali kažu da više ne treba mučiti dete jer njegov organizam trpi. Pri sakupljanju različitih nalaza za operaciju bris grla i nosa je prvo pokazao da ima stafilokoku na šta je naša doktorica koja treba da ga operiše rekla da nema potrebe nikakva terapija (osim možda tantum verde) jer dete nema nikakvih smetnji. Nakon toga, anestezilog je rekao da pre operacije koja je za deset dana uradimo ASO test i da ukoliko je preko 400 trebaće neka posebna terapijska priprema za operaciju. Njemu je ASO 386, a sve ostale vrednosti su normalne, kompletna krvna slika i dete nema nikakvih tegoba, niti crveno grlo, niti sekreciju u nos, bukvalno ništa. Doktorica je rekla da se ne daje ništa, a ja sam želela da vidim i Vaše mišljenje jer tamo sam videla da je normalna vrednost 200 i meni kao laiku je to mnogo uvećano. Šta Vi mislite o ovome, s obzirom da ste i anesteziolog, da li to može dovesti do nekih komplikacija tokom operacije, čega se ja zapravo bojim. Inače, detetu sam povećala unos svežeg voća i povrća i prirodnih antibiotika, čajeva i td. ne bih li mu to možda tako popravila.
  Unapred hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Ova vrednos ASO je potpuno BEZAZLENA i nema uticaja na planiranu intervenciju!

   Zaista nema mesta za brigu, obavite to pa da detetu bude bolje u svakom pogledu.

   Odgovori na komentar
 30. Poštovani htela bi da vas pitam koja se doza panklava daje detetu koje ima gnojnu anginu i telesnu masu 22 kg? Dete sam vodila kod lekara koji je predložio brzi test na streptokok-test je bio negativan i dr je zaključila da je virusna infekcija. Detetu temperatura počinje da raste do 39,4 i teško se spušta našta je vodim da uradi krvnu sliku,pišem vam vrednosti koje odstupaju, hemoglobin 110 (115-135) mchc 311(320-360) limfociti 12,6(30-40) neutrofilni granulociti 80,1(55-65) neutrofilni granulociti# 9,90 (3-7). Rezultate pokazujem izabranom dr i ona i dalje tvrdi da je virusno jer joj je bio negativan rezultat na streptokok iako sam joj rekla da sam primetila da dete u grlu ima gnojne čepove i da teško guta. Unoć vodim dete u hitnu jer temperatura raste,dr koji je pogledao rezultate i grlo kaže da je angina i dobija panklav 3x 7,5ml. Molim vas recite mi samo da li je to odgovarajuća doza za njenu kilažu pošto se žali da je boli stomak(promenjena stolica) i ima blag nagon za povraćanjem od kada ga pije. Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 31. Imam pitanje,dete mi je dobilo da pije panklav forte zbog streptokokne inf,dr je rekla da pije 10 dana,lek kada se rastvori pise da sme da se koristi narednih 7 dana,pa sad jel dovoljno tih 7 dana ili da odemo po novu bocicu da bi pili 10 dana.Hvala

  Odgovori na komentar
 32. Postovani,htjela sam pitati za savjet. Imam sina od 6 god,i u poslednjih godinu i po dana cesto ima streptokoku. Terapija je antibioticima u trajanju od 10 dana,posle toga je nalaz uredan. Primio je i dva puta zastitnu inekciju. U toku ovih godinu i po dana bolovao je i infektivnu mononukleozu pracenu upalom pluca. Sad je imao laringitis ,po prvi put i uradjen je bris grla koji opet pokazuje streptokoku a zadnji put je imao prije mjesec dana . Afebrilan je. Unaprijed hvala.

  Odgovori na komentar
 33. imala sam strptokoke u grlu primala 10 dana penicilin i na kraju zastitnu injekciju .cerki 7g.isto radila bris grla i bio je pozitivan na strptokoke a nema nikakve simptome bolesti .doktora joj je prepisala ospen tablete 3×1 /10dana.zanima me da li je ta teratija uredu?hvala

  Odgovori na komentar
 34. POZDRAV
  SIN MI JE IZVADIO KRAJNIKE ,ASTO MU JE BIO PRE OPERACIJE 1124,POSLE OPERACIJE 740,APOLA GODINE OD OPERACIJE SE PONOVO POVECAO NA 985,STA SAD.MISLILI SMO DA SU KRAJNICIUZROK ALI OCIGLEDNO NISU.ISLI SMO KOD REUMATOLOGaA SVE OK,KOD KARDIOLIGA I TAMO SVE OK AL ASTO I DALJE POVECAN STA DA RADIMO
  POZDRAV I UNAPRED HVALA

  Odgovori na komentar
 35. Poštovani,
  Sin od 3 i po godine je imao šarlah (potvrđeno brisom) i izlečen je Panklavom. Međutim, dok je imao šarlah, 3 dana je imao nalete izuzetno čudnog ponašanja, kao da je dobio autizam. Stanje je bilo ekstremno i zabrinjavajuće, jezivo, nije imao kontakta sa okolinom, imao je razne stereotipije, nekontrolisano se ponašao, i slično. Našla sam da ovo liči na sindrom PANDAS, autoimunu reakciju na streptokoke koja kod neke dece izaziva upalu bazalne ganglije u mozgu. Taj sindrom nestaje nakon izlečenja od streptokoke (mada je nekad potrebno i godinu dana da se dete vrati u normalu). Ali, ukoliko dete opet dobije streptokoku, najverovatnije će opet dobiti PANDAS, pri čemu sindrom može biti svaki put sve teži i postoji određena mogućnost da ostavi trajne posledice.
  Molim Vas za komentar. Pedijatri s kojima sam pričala nisu čuli za ovo oboljenje. Kome da se obratim za postavljanje dijagnoze (u Bgd smo)? Zatim, postoje preporuke da se deci sa ovim stanjem do puberteta daju neprestano zaštitne inekcije protiv streptokoka (jer u pubertetu sindrom često iščezava), da li mislite da je to korisno uraditi? Dalje, preporučuje se da dete koje je doživelo tako nešto narednih godinu dana nikako ne treba da dobije streptokoku, da bi se mozak oporavio. Da li da onda dete šaljem u narednih godinu dana u vrtić? Ili da godinu dana prima zaštitne inekcije? Imaju li one štetnih efekata? (Da pomenem da ja – majka – imam alergiju na penicilin, a da dete nije još nikad primalo inekcije penicilina.)
  O PANDAS-u piše na ovom linku:
  http://www.nimh.nih.gov/health/publications/pandas/index.shtml

  a ostale informacije koje sam pominjala u postu sam našla takođe na medicinskim sajtovima.
  Zahvaljujem.

  Odgovori na komentar
  • Bez pregleda deteta TADA kad je imalo opisane smetnje je nemoguće sa sigurnošću postaviti dijagnozu PANDAS-a.

   Ipak, Vi ste veoma dobro i detaljno sagledali problem i sasvim je moguće da je to baš bio PANDAS.

   Tu nema posebnog leka niti prevencije antibioticima, ali svaka sledeća upala grla treba da se isprati brisom!

   Veće laboratorije radi BRZI bris na streptokoke koji je gotov za 15 do 20 minuta, tako da se jasno vidi ima li potrebe za terapijom. Mislim da je to pravi put da se spreči eventualno ponavljanje ovih problema.

   Odgovori na komentar
 36. Hvala na odgovoru. Da, i meni zvuči logično da je dobar put reagovanje antibioticima NAKON što se brisom ustanovi streptokoka. Međutim, u ovoj medicinskoj literaturi sam našla da navodno to slabo pomaže jer PANDAS nije reakcija na streptokoku nego reakcija na antitela koja telo stvara dok se bori sa streptokokom. I da zato antibiotici koji uništavaju streptokoku ne deluju na PANDAS. Već bi umesto toga trebalo da dete primi zaštitnu inekciju koja bi sprečila da uopšte dođe do streptokoke i razvijanja antitela. Ako imate neki komentar, napišite. Zahvaljujem.

  Odgovori na komentar
  • Pokazalo se da ovde davanje depo preparata penicilina (“zaštitna” injekcija). nije pravi put za prevenciju! Zato je brzi bris na streptokoku optimalni način sprečavanja ponovnog javljanja PANDAS-a.

   Odgovori na komentar
 37. dala sam detetu od 5 godina 5ml panklava forte, ali mislim da sam dala malo više od 5ml, možda 7ml jer je spric jako nerazumljiv, da li će joj to naskoditi, mislim veća doza? uplasena sam, ne znam da li može nešto da joj se dogodi? odgovor potreban hitno, hvala

  Odgovori na komentar
 38. Poštovani, zamolila bih za Vaše mišljenje.
  Devojčica od 4 godine već četvrti put, od decembra 2014-te godine ima problema sa grlom. U decembru je kako je dr koji je pregledao rekao imala upalu krajnika i pila je Sinacilin. U januaru je isti taj dr nakon tri dana temperature konstatovao streptokukonu upalu grla i prepisao Pancef. U konsultaciji sa ORL umesto Pancefa je pila Cefaleksin. Oba puta je imala samo temperaturu a negirala je bilo kakve bolove. Početkom marta je opet dobila temperaturu, bele naslage na krajnicima i belo obložen jezik. Ovaj put smo prvo otišli i labaratoriju, gde je brzi treptokok izašao negativan, a posle dva dana i redovan bris grla i nosa su takođe izašli negativni. Taj put je sve prošlo uz mirovanje i redovno ispiranje grla razblaženim jabukovim sirćetom, slanom vodom. Špricali smo Apis Golu i pili vitamin C. Posle tri, četiri dana je ozdravila.
  Sad je u sredupočeo da joj curi nos, što se posle inhalacija smanjilo. U petak je dobila blagu temperaturu oko 37,5 da bi od subote temperatura porasla preko 38. Urađen je opet brzi test na streptokom i rezultat je pozitivan na Streptococcus pyogenes (metoda-. imunoturbidimetrijski test). Zbog njenog opšteg dobrog stanja sačekali smo sa antibiotikom, naravno sve u konsultaciji sa doktoricom. Jer joj je temperatura sama spontano nestajala. Od juče (ponedeljka) ujutru nema temperaturu, ali je dosta slaba, i slabo jede (ali dobro raspoložena). Takođe je juče i danas ujutru u par navrata izbacila sluz koju je verovatno tokom noći progutala (salvacija iz nosa i dalje traje, ali dosta slabo). Ono što me interesuje jeste da li je ovo normalan tok oporavka od streptokokne infekcije, i ima li bojazni za komplikacijama, obzirom da smo pustili da imunitet uradi svoje bez antibiotika?
  Danas će nam biti gotovi rezultati redovnog brisa grla i nosa. I doktorica bi trebala doći da je pregleda i posluša.
  Unapred hvala!

  Odgovori na komentar
  • Vaša doktorica je zaista fenomenalno ovo ispratila i donela mudru odluku da se ne ide sa serijskom antibiotskom terapijom.

   Najverovatnije se “nadovezala” virusna upala grla, n prethodno zapaljenje, ali svakako treba sačekati nalaze redovnog brisa (možda se i candida tu upetljala). Držite se Vaše doktorke!

   Odgovori na komentar
 39. Od januara lecimo streptokok pyogenis.Prvi put je bilo sa visokom temperaturom i bolovima u grlu.Pili smo Ospamoks 7 dana.Ponovilo se sve nakon 10 dana opet smo dobili ospamoks i na svoju ruku uradili bris gde su moje sumnje potvrdjene.Nakon toga jos tri pozitivna brisa sa razlicitim antibioticima leceni.Posle promene lekara jer ovo nicemu nije vodilo 8.4 po prvi put nalaz negativan posle terapije Tridoxom.ASTO je 26.03.bio 2604 a 21.04.2204.Tegoba posle januara dete nije imalo ni temperaturu ni bolove ali bris pozitivan i visok ASTO.U cetvrtak smo uradili bris ponovo posle mesec dana i opet je prisutan streptokok.Ne znam vise sta da radimo.Dete inace ima 10 godina.Ovo sve ukupno traje 4 meseca i popila je 5 tura antibiotika

  Odgovori na komentar
 40. Postovani,
  stigao nam je nalaz brisa streptococcus beta haemolitycus grupa A 30% . U medjuvremenu, dete (7 godina) nema vise temperaturu, kaze da ga ne boli grlo, ali da je suvo.
  Da li treba da pije antibiotik ili ne?
  Unapred zahvalna
  Natasa

  Odgovori na komentar
 41. Intersuje me dijete ima 5,5god prosle godine u avgustu smo mu operisali krajnike jer je imao stalnu upalu grla.Prije 10 dana se zalio na jake bolove u koljenima i laktovima uradili su mu odmah bris grla i rekli da ima streptokoku i da je to zbog toga stim da nije imao temperaturu.Mozete li mi reci koliko je situacija alarmantna po zdravlje moga djeteta i kod kojeg specijaliste da se javimo

  Odgovori na komentar
  • Male su šanse da su ove dve stvari u vezi! Ako NEMA otoka zglobova ovo sigurno nema veze sa streptokokom, niti sa bilo kakvim ozbiljnijih poremećaja.

   Vaš pedijatar treba da isplanira osnovne analize krvi i urina, pa onda da se vidi ima li potrebe da se bilo šta dodatno preduzima.

   Odgovori na komentar
 42. Tamne fleke na usnoj resici?
  Sta to moze biti?
  Luka ima 9 godina i malo je prehladjen. Takodje uvek reaguje ekstremno nakon ujeda od insekata.
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
  • To je naprosto nemoguće proceniti bez pregleda!

   Jaka reakcija na ujed insekata je uobičajena kod dece koja su sklona alergijskim manifestacijama. Zato treba da ste uvek dobro opremljeni za borbu protiv alergija – sirup antihistaminika se podrazumeva, ali je dobro imatu i antihistaminski gel (ili kremu).

   Odgovori na komentar
 43. Postovani, djecak ima 4,5 god. Od maja mjeseca ima problem sa streptokokom u grlu. Prije 10 dana je radjen bris koji je bio uredan, medjutim, juce je ponovo dobio temperaturu i brzi test je pokazao streptokok. Doktorica vec treci put daje sirup ospen i kaze da bi trebalo razmisliti o operaciji krajnika. Zanima me da li je moguce da bakterija ne reaguje na ospen? Hvala

  Odgovori na komentar
  • Ovde je SVE jasno – Vaše dete MORA da vidi ORL specijalista koji se bavi decom!

   Cilj je da se procene krajnici i vidi da li su oni “žarište” infekcije u kojima se streptokoke razmnožavaju i vraćaju. To je put ka rešenjeu, a ne prečesto davanje antibiotika (koji se moraju dati kad ima infekcije streptokokom).

   Mislim da je Vaš pedijatar ovo dobro procenio i da treba obaviti ORL pregled.

   Odgovori na komentar
 44. Postovani,
  decak od 6 godina 27.jula sa dijagnozom angina,bris nije radjen(jake bolesti grla,visoka temperatura) dobija terapiju azitromicin( alergija na penicilin i cefalosporine)
  Dan posle prve doze dobija proliv i povraca, menja se terapija-klaritromicin,10 dana. Stanje se popravlja,dete izgleda i funkcionise dobro.
  Par dana po zavrsetku terapije atb,dete pocinje da ima blagu promuklost,i u par navrata stanja ”kolapsa”-u sred igre,npr,pozali se na mucninu,vrtoglavicu,zamagljen vid i mora da legne. Posle ili ubrzo nastavlja ili zaspi.
  Poslednja dva dana se to desava cesce,lekar juce konstatuje jako crveno grlo,danas temperatura raste,bris od subote -grlo:streptokoka beta hemolitikus a 10%, nos-zlatni stafilokok,mali broj.
  Dobija terapiju hemomicin( kao jedino resenje jer penicilin zbog alergije ne moze a eritromicin ne mozemo naci kao oralnu suspenziju.
  Upravo popijena prva doza hemomicina 5ml/200 mg.
  Molim za Vase misljenje u odnosu na celu situaciju,epizode sa krizom svesti, koje pre nikad nije imao i datom terapijom,mogucim resenjima.
  Inace je dete izmedju tih epizoda i inace raspolozeno.
  Hvala

  Odgovori na komentar
  • Sve se uklapa u infekciju grla, a sada je nemoguće reći šta je bio primarni uzrok – virus ili bakterija, imajući u vidu da NIJE uradjen bris pre početka prve terapije.

   Kolapsna stanja se mogu očekivati u sklopu infekcija praćenih temperaturom, a tada je najvažnije povećati unos tečnosti.

   Ukoliko se ovi kolapsi ponavljaju i posle završetka infekcije – treba ih ispitati (a mala je šansa da će se to desiti).

   Odgovori na komentar
 45. Mirjana Stefanovic 08.08.2015 u 06:26

  Posle streptokokne infekcije (lečene penicilinom) mom petogodišnjem dečaku su ostale smeđe fleke u predelu trupa. Kako ih “izbledeti”?
  Hvala

  Odgovori na komentar
  • Bez pregleda detetda se NE mogu ispravno proceniti opisane kožne promene.

   Ipak, po Vašem opisu se NE čini da se radi o bilo kakvom ozbiljnijem problemu.

   Odgovori na komentar
 46. Postovani,
  Imam 32 god i prisutvo streptococcus pyogenis tipa A 70 %, dijagnozu ostitis externa sa obe strane i gnojnu upalu grla. To traje vec 10 ak dana, imala sam bas jake bolove u usima glavi i grlu. Pre nego sto je stigao nalaz bakterije prepisan mi je Panklav 2×1,koji sam danas ispila. Situacija je nesto bolja, nemam temperaturu koju sam imala danima neprekidno ( 37,5 ne vecu) ali su mi i dalje upaljene i bolne usi, grlo i zlezde na vratu uvecane i bolne. Od pre dva dana poceli su bolovi u predelu bubrega i uretera, probadajuci, jaki ali povremeni. Osecam se jako slabo i isrpljeno. Od veceras pocinjem sa agresivnijom terapijom cefaloksinom 3x 500, koja se nadam da ce pomoci. Molim za savet, asmaticar sam imam hasimoto tireoditis a najvise se bojim za decu, koja imaju 11 i 3 god. Samo me interesuje misljenje da li sam na dobrom putu sa terapijom i da li bi trebalo raditi neke dalje ozbiljnije analize. Unapred zahvalna. Veliki pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Ova terapija bi trebalo da pomogne!

   Ako u narednij 24 do 48 sati nema booljitja – obavezan je kontrolni pregled i dodatne analize. Ogromne su šanse da će biti bolje!

   Odgovori na komentar
 47. Postovani,imam djevojcicu od dvije god. Prijevremeno rodjena i sad pozitivan nalaz streptokoka! Terapija sumamed pet dana. A sve informacije kazu lijecenje pencilinom? Sta raditi,vec sam dala prvu dozu?!

  Odgovori na komentar
 48. imam jedno pitanje spremamo dete od 7 godina za operaciju krajnika ali u nalazu brisa grla su mu nasli 50% streptococcus b haemolyticus grupe a da li ce ga operisati posto su mu svi ostali nalazi uredni i dobri

  Odgovori na komentar
 49. Dete od 4god. mi je otezano gutalo nije imalo temperaturu Danas sam je odvela lekaru I kaze da je steptokoka da li je opasno I da li se vraca ukljucila je inekcije 5dana pa sirup 5dana volela bih gas savet hvala najlepse

  Odgovori na komentar
  • PRE davanja antibiotika treba uraditi BRIS grla!

   Šansa da dete ovog uzrasta ima bakterijsku upalu grla je MANJA OD 5%. Zato je bris važan da se vidi da li se radi o bakterijskoj infekciji ili se radi o virusnoj upali grla koja se NE leči antibioticima!

   Odgovori na komentar
 50. Pozdrav
  Djevojčica 3 godine i 8 mjeseci, 20 kg, uslijed jako visoke temperature (najviše 40.3) pri pregledu u hitnoj upućena na bolničko liječenje. CRP povećan na oko 55, leukociti nešto uvećani, a brisom grla i nosa utvrđeno prisustvo streptokok pneumonie. Otečeni krajnici s bjeličastim sadrzajem i otečenim zlijezdama, te je radjen i test na EBV (negativan). Daju joj amoksicilin venski (ne znam dozu), ali ovo su dali prije nego što je test mikrobiologije stigao (na njemu stoji da je streptokok rezistentan na taj lijek). Nakon što je temp spala, dijete je pušteno kući, uz zamjenu za amoksicilin u sirupu. Slaba je i izmorena, nema apetiti, a pri tom sad ima proliv i povraćanje… Da li je ovo poslednje moguća virusna infekcija, a takodje hoce li amoksicilin uspjeti izboriti se s streptokokom jer nalaz pokazuje da je rezistenta na taj lijek?
  Hvala

  Odgovori na komentar
 51. Postovani,
  molim Vas za savjet. Beba je po rodjenju imala beta hemoliticki streptokok skupine B (hitan carski, mekonijalna plodna voda, dijagnoza nakon pracenja hemokulture), te je uz to reanimirana, APGAR 3/7 . Zadrzana je u bolnici na desetodnevnoj terapiji antibioticima.
  Nakon toga fino napreduje, 1,5kg prvi mjesec uz iskljucivo dojenje, ponovljeni nalazi uredu, sem trombocita (vrijednost 601, uzorak iz prsta). Zanima me koje su posljedice moguce i sta trebam pratiti u bebinom razvoju? Smijem li bebu poceti vakcinisati?
  Hvala Vam mnogo.

  Odgovori na komentar
  • Posledice opisanog stanja se NE mogu predvideti!

   Sada je najvažnije da beba lepo jede i napreduje, a redovne pedijatrijske kontrole su JEDINI način da se isprati razvoj bebe.

   Odluku o vakcinaciji donosi Vaš pedijatar, a opsiani problem NIJE prepreka za početak imunizacije bebe.

   Odgovori na komentar
 52. Postovani imam pitanje za vas. Moj sin star 4 god ima sarlah. Imap ke prvo temp, zatom jake bolove u grlu i zatim osip po kozi. Pedijatar ke rekao da je sarlah a nismo radili ni bris. Na jeziku ima karakteristicne jarko crvene tackice. Dobio je ospen 10 dana da koristi. Danas je poceo bas dosta kasljati i to je suv drazeci kasalj koji ga sili na povracanje. Interesuje me jel to normalno za sarlah? Hvala najlepse.

  Odgovori na komentar
  • To NIJE karakteristično za šarlah, već za VIRUSNE infekcije koje LIČE na sarlah!

   E baš zato je NEOPHODNO uraditi bris grla PRE terapije, naročito u ovom uzrastu gde su virusi DALEKO češći uzrok upale grla i osipa! Naravno, virusi se Nae leče antibioticima.

   Odgovori na komentar
 53. Postovani imam pitanje za vas moje dete ima 6 god po 2 meseci lecenje so razni antibiotici poradi jaka kaslica na site ispituvanja od krv i brisevi bea negativni dete samo kasla bukvalno se davi,grloto i e crveno i sekret i se sleva pozati no temperatura nema i po 2 meseci povtorni ispituvanja brisot od grlo i nos bea pozitivni i sme na pojaka terapija so lekoklarm 10 dena eve veke sedmi den go pieme i nema mn podobruvanja ve molam za sovet vi blagodaram…

  Odgovori na komentar
 54. Pozdrav!
  Djevojcici 8g je uzet anogenitalni bris koji je pokazao da je rijec o Streptococcus ß
  haemolyticus grupe B. Preporuceno je uzimanje Cefixim susp. kroz 10 dana. Moje pitanje je kako to da je bez ikakvih vidljivih simptoma (slucajno sam jednu vecer primhetila crvenilo) streptokok nastao na tom podrucju i kolika je uspjesnost lijecenja ovim antibiotikom? Hvala

  Odgovori na komentar
  • Bez pregleda deteta se ne može komentariati terapija.

   Generalno, ako NEMA infekcije mokraćnih puteva (koja se dokazuje pregledom mokraće PRE davanja antibiotika) ovo se leči antibitskim mastima! Princip je jednostavan: lokalna infekcija kože se leči lokalnim antibiotikom.

   Ipak, to sve mora da odluči pedijatar koji je pregledao dete.

   Odgovori na komentar
 55. Postovani,
  Decak 2,5 godina je prije 20-ak dana imao upalu grla. Upala nije pracena temperaturom ali su krajnici bili jako nateceni i crveni, i jako tesko je disao i gutao. Doktorka mu je propisala Panklav sirup. Nakon terapije osecao se bolje, lakse je disao i gutao, ali se crvenilo i natecenost krajnika nikada nije povukla.
  Na sledecoj kontroli doktorka je dala da se radi bris grla i konstatovan je Streptococcus pyogenes (grupa A) 100%. Doktorka je prepisala Zinnat 5.5ml na 12 sati. Interesuje me vase misljenje da li je ova terapija dobra za ovaj nalaz.
  Takodje me zanima da li je potrebno da radim bris grla i kcerki koja ima 5 godina, a pri tome nema nikave simptome upale grla.

  Odgovori na komentar
  • Ćerka koja NEMA tegoba – znakova infekcije, NEMA potrebe da radi bris grla.

   Terapija je adekvatna, a podrazumeva se kontrola kod Vašeg pedijatra.

   Ako krajnici ostanu veliki, ili ako dete hrče dok spava – OBAVEZAn je pregled ORL specijaliste

   Odgovori na komentar
 56. Postovani, cerka 9 god je imala gnojnu anginu primila je pet penicilina i doktorka joj je prepisala Pankal tablete 250 + 125 tri dana 3×1. Posto sam procitala da se Panklav pije sa telesnom tezinom preko 40 kg interesuje me da li je terapija odgovarajuca. Cerka ima 36 kg

  Odgovori na komentar
 57. Postovani, vec dva mjeseca imam problema sa grlom. Osjetila sam kao da imam nesto u grlu i nakon odredjenog vremena otisla ljekaru. Dali su mi amoksicilin, ali se stanje nije poboljsalo. Uradila sam bris grla i pokazalo je da imam jako mali broj streptokoka. Dali su mi eritromici koji sam pila 5 dana. Da napomenem da imam i uvecane limfne cvorice. Medjutim, otisla sam na kontrolni bris grla gdje je pisalo sada 50%. Zabrinuta sam. Pozdrav.

  Odgovori na komentar
 58. Postovani, decak star 17 meseci je juce imao t 38, koja je pala na jednu dozu paracetamola i nije opet rasla. Imao je i tackasti crveni osip po stomaku. Danas popdne sam videla isti osip na nepcu. Isli smo kod pedijatra, u medjuvremenu se osip prosirio na ruke, noge, ledja. Ujutru treba da uradi ks i bris zdrela. Popodne opet kod dr. Zabrinuta sam ako je streptokok zar to nije predugo da se ceka na antibiotike? Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Mislim da NE možete zakasniti – čak i da se nađe streptokoka.

   Ako je dete dobro raspoloženo kad nema visoku temperaturu – skoro sigurno se radi o prolaznoj virusnoj infekciji.

   Odgovori na komentar
 59. Poštovani, kćerka od 6.5 godina poslednje 2 godine pati od učestalih streptokoknih infekcija, i dosada je popila gomilu različitih antibiotika, jer bi uvek burno reagovala na streptokok(upale uha, temperatura, gnjavi grlo, slabost…) Ovoga puta je dobila ospamox sirup 500mg/5ml, ali imamo nedoumicu oko doziranja. Na kutiji piše na 12 sati 2x6ml. Da li je moguće da u jednoj dozi treba da popije 12ml ili to znači da 2x dnevno pije po 6ml? Ona ima 23 kg. Takodje, da li je moguće da do sada nije izgradila imunitet na ovu bakteriju i da ćemo je večito trovati antibioticima, jer kako krene u kolektiv, kroz par dana se razboli i bris bude pozitivan na betahemoliticki streptokok grupe A? Ima li rešenja za ovaj problem?

  Odgovori na komentar
  • Dva puta po 6 ml treba da pije.

   Kad se ova infekcija završi, potražite ORL specijalistu koji se bavi decom pa da se vidi da li krajnike treba vaditi i tako resiti problem.

   Resenje NIJE tovarenje deteta antibioticima!

   Odgovori na komentar
 60. Postovani,kcerka od 5 god.ima sekret od oktombra pedijatra joj prvo dala mikostop sampon,nije pomoglo pa gino kanesten kremu krajem decembra je radila bris vaginalni usnica nalaz je pokazao da ima streptakoka pygonis bakteriju pila je antibiotik 7dana al taj sekret jos uvjek ima malo pedij.joj je opet dala da radi bris i kontrolise mokracu.savjet molim sta raditi i da li je to opasno jer je ona mala???unaprijed hvala

  Odgovori na komentar
  • NE TREBA da pije antibiotik več da se intezivira higijena genitalija: pranje, pa iapiranje 3% birnom kiselinom, pa sušenje, a ako ima crvenila – antibiotska mast da se maže. Tako bar 10 do 14 dana.

   Odgovori na komentar
 61. Postovani, moj decak od 3 i po godine vec treci put dobija infekc.streptokokom. za dva i po meseca. Svaki put bris uradjen i pozitivan. prvi put je konstatovan sarlah i nasi pedijatri (lokalni) nebi to ni primetili da im ja nisam skretala paznju i govorila im na sta tacno da obrate paznju….lecen prvi put sinacilinom koji je ocigledno bio preslab, deset dana po zavrsetku terapije ponovo temp nekoliko dana, crp 80, bris pozitivan dobio panklav. Resio nam je problem na mesec dana. Sada ponovo temp, malinast jezik, bris pozitivan.prvo dobio panklav a kada su stigli rezultati Po antibiogramu, streptkok osetljiv na hemomicin. Da li je za dete od 14-15 kila 2,5ml dnevno dovoljna doza kao sto su nam prepisali? U pitanju je 200mg/ 5ml. I da li stvarno samo tri dana davati terapiju? Da li je nesto potrebno kasnije? Molim vaz za brzi odgovor…iskreno prestravljena sam posledicama a nasim pedijatrima nisam sigurna koliko da verujem na konto prve situacije….ako me razumete

  Odgovori na komentar
  • Kada dete ima PONAVLJANE upale krajnika, streptokoka je uzrok, MORA se obaviti ORL pregled, i to kod specijaliste koji se bavi decom. Cilje je da se proceni da li su krajnici “ognjište” upale i da li su za vađenje.

   Trajno rešenje NISU antibiotici, ali se u akutnoj infekciji naprosto moraju dati. Dozu hemomocina i trajanje terapije ISKLJUČIVO određuje pedijatar koji je pregledao dete i postavio dijagnozu.

   Odgovori na komentar
 62. Moja ćerka ima 2 meseca, i već duže vreme ima problem sa desnim okom. Tj. ima krmelje, zelene boje. Koristili smo Acidi borici kapi i Hloramfenikol. Nije bolje.. Pre terapije smo uradili bris i nadjena je Streptokoka senzitivna na tu th. Iz drugih razloga tj promene na koži dermatolog joj je prepisao Palitrex sirup. Da li on može sada da deluje i na ocnu infekciju jer je antibiogram pokazao da je i na to senzitivna. Hvala!

  Odgovori na komentar
  • Bebu treba da vidi OFTALMOLOG koji se bavi bebama i da proceni da li se suzni kanal sužen i da Vam pokaže kako to da se reši! To je put da se ovo rešava.

   Odgovori na komentar
 63. Поштовани,

  Имам дете старо 3 године. Радили смо брис грла и лабараториски налаз је: Streptococcus b haemolyticus ne pripada 5% gr. A. Mozete mi reci čta to znači?

  Inače pre dva meseca je imala temperatu 39 i bila je malaksala nekoliko dana. imala je crveno grlo (sa tackicama neceg zutog). Doktorica joj je prepisala panklav sirup. Uradili smo bris grla sa rezultatom – bakterija: Izolovana fiziološka flora. Posle nekoliko dana dete se osulo po citavom telu. Poveli smo je kod doktora koji joj je prekinuo terapiju sa panklavom i prepisao da uzima sprej za grlo aprizgola i da se uradi novi bris grla. Ne znam naziv bakterije koja je nadjena, ali u svakom slučaju doktor nije nista prepisao nego samo da nastavi da koristi sprej arizgola. Prema njenim recima bakterija nije opasna nego je najslabija i iz tog razloga joj ništa nije prepisala. posle 10 dana ponovo joj se zacrvenilo grlo gde je uradjen bris grla koju sam napisao na početku (Streptococcus b haemolyticus ne pripada 5% gr. A.) Dete se inace oseca odlicno.
  Molim za odgovor. Pozdrav

  Odgovori na komentar
 64. Dete 10god imao je par dana blago povišen. Temperatura. Do37/8.bolove u grlu sinusima zglobovima . osećaj u ušima kao da brzo i glasno priča. Krvna slika uredna.leukovitna formula takođe u granicama normale.bris nosa uredu u brišu grla 40’/, strepeći pneumonia. Fiziološke flora60..’/,.blagi osip na rukama.sta vi preporučuje te. Puno hvala. Pozzdrav

  Odgovori na komentar
 65. ivana aleksić 28.04.2016 u 19:38

  Imam i ja jedno pitanje, u vrticu u koji idemo u Nisu pre mesec dana mada ne u grupi u kojoj smo mi, umrla je devojcica od 4 godine. Mom detetu koje za nekih 20-tak dana puni pet godina u to vreme je slinio nos i pomalo smo kasljali pa smo angazovali zenu da ga cuva kuci kako se to ne bi pogorsavalo i kako ne bismo pili antibiotike. Obzirom da se u to vreme deci koja su bila u grupi sa pomenutom devojcicom radjeni brisevi pa je kod mnogih konstatovana ova streptokoka tipa a beta hemo i tkao nesto, i mi smo uradili bris mada to u vrticu ostaloj deci nisu radili i nije trazeno isto od roditelja , bris grla je pokazao istu bakteriju kod naseg deteta 30%, I pored toga nasa dr insistira da mu ne dajemo antibiotike samo tantum verde sprej ili apis golu, limunadu, preporucila nam je i tonsilotren tablete 3 puta dnevno za sisanje,
  I ja nisam za antibiotike ako ne mora, a lekari u niskom domu zdravlja vrlo cesto ih daju odokativnom metodom, dete ima temp, crveno grlo, odmah hemomicin, ospamoks, klacid i tome slicno i to bez krvne slike i brisa grla.
  Nasa dr kaze da ne treba da lecimo istu bakteriju antibioticima ako dete nema klinicku sliku, kakvo je vase misljenje o tome, unapred hvala,

  Odgovori na komentar
 66. Moja devojcica ima 9 godina i 34kg dobila je da pije Cefaleksin Alkaloid tablete od 500mg na 8 sati po 1 tabletu. Zbog slivanja sekreta i začepljenja usiju vodila sam je lekaru , pregledao je i ORL on je napisao samo da pije Cefaleksin, ali je njen pedijatar odredio tu dozu ! Mene zanima da li je ova doza prejaka za nju??

  Odgovori na komentar
 67. postovani, kako detetu od dve godine da ublazim bol u grlu izazvan streptokokom.radili smo bris,rezultati jos nisu stigli.pedijatar mu je prepisao antibiotik i brufen za temperaturu koja je isla do 39,2,sada polako prestaje ali ga mnogo boli grlo,ne moze nista ni da jede ni da pije,da li bi mu tantum verde pomogao?

  Odgovori na komentar
   • postovani,hvala na brzom odgovoru. stigli su nam rezultati brisa grla,negativan je, iako je imao sve simptome koje ste gore opisali ( temp. 39,2, osip, izrazito crveno i bolno grlo sa gnojnim cepovima). Da li je moguce da bris nije dao prave rezultate ( uradjen je odmah,pre upotrebe antibiotika)? temperatura je ubrzo spala posle upotrebe antibiotika,a i grlo je bolje. pedijatar nam je iskljucio antibiotik,kaze da je ipak virus u pitanju.sta nam vi savetujete?da li da iskljucim antibiotik?

    Odgovori na komentar
 68. Poštovani,želela sam da pitam za savet,dete pije hemomicin 200 mg/5 ml suspenzija,na kutiji piše da je rok upotrebe 5 dana,nama je juče bio taj 5. dan pijenja,na kontroli juče je doktorka rekla da popije do kraja.Da li je suspenzija i dalje upotrebljiva? Da li da nastavimo,ima sirupa za još za 2-3 dana… unapred hvala

  Odgovori na komentar
 69. Imam pitanje moje dete je imalo temp. pre 3 dana prekljuce mu se pojavila i ospa doktor je ukljucio Penicilin ali uz to ima i otecene dlanove i stopala… Da li je to od gnojne angine ili neceg drugog ???

  Odgovori na komentar
 70. Postovani,imam 35 godina .Pre tri dana je pocelo grlo da me boli kada gutam,temperatura mi je do juce bila od 37 do 38,5.Sada nemam temperaturu a grlo me idalje boli.Bila sam kod doktora,prepisao mi je 7 penicilina i rekao da je gnojna angina i da se nada da nije mononukleoza.Sta vi mislite o tome.Hvala

  Odgovori na komentar
 71. Stasa Banja Luka 23.07.2016 u 12:00

  Moj sin ima 6 godina, prije dvije godine su mu izvadjena sva tri krajnika. Do operacije je cesto bio bolestan, ceste angine ponekad pracene oticanjem limf zlijezda na vratu. Cak je jednom tada radjen ultrazvuk vrata koji je bio ok. U ove dvije godine je bio samo jednom prehladjen iako je isao u vrtic. Prije 5 dana je dobio temp, najvisa je bila 39.5 pracena drhtavicom, davala sam mu Ibuprofen pa Paracetamol, tusiranje jer se jako tesko obarala. Zalio se da ga boli grlo, pogotovo lijeva strana kad guta. Odvela sam ga kod dr, nalazi krvi i urina ok, virus, tj. nema antibiotika. Poslije 3-4 dana intezitet temp je opao, javljala se samo uvece i lako obarala, ali lijeva strana vrata i dalje bolna na dodir, moje laicko zapazanje da je otok limf zlijede, primjetna deformacija, mada on vise ne lezi nego se igra i normalno funkcionise. Juce sam ga opet odvela kod dr, nije radjen bris, ali je ukljucen Ospen 10 dana na 8 sati po 6ml. Pojavile su mu se dvije afte u ustima, ispiranje cajem od zalfije i Tamtum verde, jedan dan proliv pa sam mu uvela Probiotik forte, opste stanje djeteta ok, sem tog bola u ustima, kaze boli ga zub, a dr kaze da su mu desni natekle i spustile se pa ga hrana vrijedja. Da li je u pitanju neka virusna angina, da je bilo potrebno uraditi bris prije ukljucivanja antibiotika??? Unaprijed hvala na bilo kakvom odgovoru!!!

  Odgovori na komentar
  • BRIS je trebalo da se uradi PRE davanja antibiotika – tu nema dileme.

   Sada nemate mnogo “prostora” osim da završite terapiju, iako su afte obicno znak VIRUSNE infekcije.

   Odgovori na komentar
 72. Imam bolno grlo vec mesec dana. Nije jak bol vise grebe. Na zdrelu imam dve bele tacke. Krajnike sam operisao kao mali. Bol mi prati i pritisak na vilici i obrazima? Dal je to normalno kod bakterijskih infekcija? Na svoju ruku sam popio celi kutiju pentraxila. Tad nisam imao nikakve tegobe. Bio sam kod lekara. Dao mi je Panklav 2×1. I dao sam bris grla.

  Odgovori na komentar
 73. Postovanje,
  Moj sin od 7 god.je u sredu poce cesto da kaslje kao da ga grbe nesto,tj.suvi kasalj,u cetvrtak uvece je dobio temperaturu koja nije prelazila 38,7 i temperatura je trajala do subote ujutro,u medjuvremenu je dete pocelo slabije da iskasljava bas retko.Dete je svo ovo vreme bilo dobro raspolozeno cak je i jeo skoro normalno i nije se zalio na bolove u grlu medjutim ja sam danas primetila dosta otecene krajnike narocito levi i belo na njima i bas sam se uplasila…Kako da mu pomognem do ponedeljka…?Pozdrav!

  Odgovori na komentar
 74. Postovani,
  Rekli su mi da imam gnojnu anginu i od juce sam pocela da pijem panklav 2x. U sredu sam dobila temperaturu 38,6, grlo me je malo bolelo ali temperatura nije spadala osim ako je spustim paracetamolom. U cetvrtak uvece me je grlo pocelo jace da boli i kada sam pogledala u ogledalo videla sam uvecane krajnike i gnoj po njima. Tada je pocelo grlo jace da boli i danas se to prosirilo na vrat i glavu pozadi… ne znam sta da radim od bolova. Kako progutam sopstvenu pljuvacku tako me zaboli ruka pd ramena preko vrata i glava u zadnjem delu. Isto se desava kada se zakasljem, tresem nos.. glavu jedva da mogu da podignem sa jastuka bez pomoci ruki. Valjda su to neki misici glave upaljeni, ne znam. Da li znate kako bih mogla da smanjim taj bol u grlu jer osecam da sve polazi od njega. A sinoc sam odlucila da uzmem brufen za obaranje temperature a nisam sigurna da li to sme da se mesa sa panklavom 2x.
  Srdacno,
  Tamara

  Odgovori na komentar
   • Hvala Vam puno. Danas mi je vec bolje, izgleda da je antibiotik poceo da deluje. Juce mi je bolo dosta lose pre svega jer me je bolela glava, verovatno od tog gnoja. Danas me slabije vec boli grlo a i temberaturu vise nemam. Jedino me glava brine, kada kinem skroz me zaboli taj deo glave pozadi blizu vrata. Samo to da prestane. Sinoc sam polako pocela da skidam belo sa krajnika cackalicom, i uspela sam da skinem poneki gnoj, da li mi vi predlazete da to nastavljam da skidam?
    I jos jedno pitanje, kako da budem sigurna da ovo nije mononukleoza mozda? Mene je doktor samo malo ppgledao i odmah zakljucio da je angina 🙁
    Hvala Vam puno na odgovoru!
    Tamara

    Odgovori na komentar
    • Bez pregleda se NE može znati da li je inf. mononukleoza, a kada lekar na to posumnja – planiraju se dodatna ispitivanja (koje takođe odrešuje Vaš lekar)

     Odgovori na komentar
 75. Postovanje, cerka od 6 godina pre 2 nedelje je dobila temperaturu do 38.2, bolno grlo sa crvenim tackicama na nepcu, sutradan dobila osip po stomaku, doktor dao uput za bris i dijagnoza sarlah. Bris pozitivan na streptokoku 80%, i terapiju je dobila makropen 10 dana, jer je ranije imala alergijske reakcije na amoksiklav i pancef. Nakon terapije 5 dana uocavamo ponovo crveno grlo i povisena temperatura, doktor nas salje na brzi bris, ponovo je prisutna streptokoka. Ovaj put dobija sirup klacid 7 dana. Interesuje me da li je ovaj lek efikasniji protiv bakterije, posto je onaj prethodni nije izlecio?
  Bas smo zabrinuti neefikasnoscu antibiotika, a dete ih pije dug period…

  Odgovori na komentar
 76. Dete ima 3 godine, krenulo je u vrtic u septembru i od tada je 3 puta bio bolestan. Sada je imao 3 dana temperaturu 38, upalu grla. Uradili smo bris grla. posle 2 dana stigao je rezultat streptococcus, beta-haem., grupa A 50%. Prepisan mu je antibiotik ospamox 5ml na 12 sati pre nego sto su stigli rezultati brisa. Poceo je da jede, temetaturu nema vise. Zanima me da li je prepisana dobra terapija i da li je potrebno da trazimo od pedijatra da uradi jos jedan bris grla i eventualno nosa i da izvadi krv radi dalje analize. Radio je bris grla ranije (pre mesec dana i pre 2 meseca), a rezultati su stizali isti dan i bili su negativni na streptokoke, pa me zanima i da li je postoji mogucnost da dete ima streptokoke od ranije a da ti brzi testovi to ne pokazuju ili te ranije bolesti nisu povezane sa ovom sad. Takodje me zanima kakve posledice moze da ostavi ova bakterija i kako da proverimo da li je ostalo nekih posledica. Unapred zahvalana.

  Odgovori na komentar
 77. Bio sam kod doktora i rekao mi je da mam streptokoknu anginu propisao mi je ospen 3×1 na dan sipmtomi su nestali nakon samo jednog dana zanima me koliko dana moram piti ospen

  Odgovori na komentar
 78. Molim za savet. Dete 5 god,pre 10 dana bolnicki izleceno od upale pluca-longacef,urbazon I inhalacije berodualom od trap. Na prijemu mu nadjena stafilokoka oko usana i u bolnici tretirana 5 dana stanicidom I povukla se. Dva dana po izlasku detetu se osulo lice I vrat. Ne beli po pritisku koza. Ispupcene crvene sitne ospe. Ne povlaci se od aeriusa. Posle cetiri dana taj predeo pocinje sitno da se peruta,evo sad vec treci dan. Ne svrbi,ne boli. Nema temperaturu. Molim za misljenje.

  Odgovori na komentar
 79. Postovana, radili smo bris grla pre 3 dana , dete 20meseci , prikazano streptokoka pneumane 60%, mikroflora 40%.
  Dobio je kapi eritromicin 5%.
  Inace je opsteg dobrog stanja, nema temperature, jede,.. pomalo slini I kaslje jer mu sle sliva iz nosa.

  Doktor nam je dao potvrdu da moze da ide u vrtic ? molim vas za misljenje.

  Odgovori na komentar
 80. Postovanje,imam sina od dve i po god.Radili smo pre neki dan bris grla,koji je u redu,inace konstantno ima beli cepic na desnom krajniku,dva-tri dana pre brisa je imao i na levom i to bas dosta ali to samo nestane,to je pocelo prosle zime,imao je par vezanih virusa-bronhitis,uglavnom i ove zime smo se borili sa sekretom,nekada i nestane taj cepic,imao je pre dva meseca bak.infekciju popio ospamox i dalje stoji cepic,samo sam primetila da u poslednje vreme ima malo neprijatan zadah,nas pedijatar nam je rekao da je mozda taj cep od silnih slina.Zanima me Vase misljenje?On je zdrav,ne jede nesto posebno(kako kad kao i svaki dvogodisnjak),i krvna slika je u redu i urin.Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 81. Postovanje, imao sam gnojni apces ispod desnog pazuha iz kojeg je uzet bris i nalaz je sledeci- streptococcus pyog. grupe a veliki broj i aureus mali broj, doktor mi je prepisao klindamacin odmah nakon odlaska kod lekara koji sam pio 4dana, kada su stigli rezlutati brisa nastavio sam terapiju jos 7dana panklavom. apces se povukao i sve je bilo ok, medjutim nakon prestaka terapije posle 3-4dana pojavi mi se apces ispod drugog pazuha odnosno levog, limfne zlezde na vratu su po malo otecene i kad-kad bolne.. pa bih vas zamolio za vase misljenje? Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
     • Pa dete je bilo na pregledu,to je terapija pedijatra,ja pitam da li je to odgovarajuca terapija,jer vise ne znam sta je u redu,s obzirom da nam menjaju dijagnozu tri dana,ima’šarlah nema šarlah,moj sin nema osip a’bris je pokazao da ima streptokoku,i tako njega i jos dva druga iz razreda vozaju od pedijatrije do infektivnog gde je i lekar epidemioloskog zavoda ..i zato je moje prvo pitanje bilo u vezi osipa..sada bar znam da nema šarlah zahvaljujuci vama..Hvala.

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.