Motorni razvoj u drugoj godini

Najveći korak u motornom razvoju detete u drugoj godini života je pojava hoda.

motorni-razvoj-u-drugoj-godini-800.jpg

Jedan broj dece prohoda pre prvog rođendana, većina  između 12 i 18 meseca, a poneko i kasnije. Uzrast do koga se toleriše pojava samostalnog hoda je 21 mesec.

Pored toga što je roditeljima najvažnije “da dete prohoda”, dobro je da to bude postepeno, savladavanjem svih faza razvoja hoda, najpre hodanjem na širokoj površini oslonca sa podignutim rukama, sa 1-2 koraka pa sedanjem na pod i ponovnim ustajanjem.

Hodanje uz pomoć  guralice, igračke koju dete gura ispred sebe ili tako što gura stolicu po sobi pomaže mu da stekne sigurnost i uvežba ovu složenu motornu aktivnost.

U ovom periodu dete i dalje često i rado puzi ali sada ne samo da bi došlo do nekog cilja već iz potrebe da se provlači ispod stola, stolice i da tu provede neko vreme samo. Ako nameštaj  to ne omogućava dobro je da dete ima tunel za provlačenje (foto   ). Možete da upotrebite veliku kartonsku kutiju ili nešto slično i uživati u ovoj igri sa detetom zajedno.

Da bi se došlo do 7-8 koraka sa spuštenim rukama i manjom površinom oslonca potrebno je nekoliko nedelja ili meseci i jako mnogo pokušaja dok se ne ovlada koordinacijom neophodnom za hodanje u uspravnom položaju.

Nakon navršene godine dete počinje svoje potrebe da izražava glasovno i da reči koje zna ponavlja i često ih koristi.

Sa 13 meseci  se igra sitnim igračkama i  stavlja manju kocku u veću.

Sa 15 meseci manipulacija kašikom omogućava pokušaje samostalnog uzimanja hrane što je još jedan korak koji vodi u svet odraslih. Dete se sada sve češće igra predmetima za svakodnevnu upotrebu ili istovetnim igračkama (kutije, kantice, kolica, stolica, jastuci…). Igračke vrlo često koristi tako što udara jednom o drugu i proizvodi zvuk.

Ovo je period kada igra mora da ima rezultat pa baca loptu i gleda kako se kotrlja ili vuče čarapu dok je ne skine. Roditelji često ne znajući za ovu detetovu potrebu počinju da grde dete jer misle da ono to “radi namerno” i tako postaje “nemoguće”.

Sa 16 meseci uspeva da različite oblike stavi u odgovarajući ram i da povezuje reči i gest ( govoreći “daj” pruža ruku).

U 17. mesecu dete pokušava da trči u krug što je još jedan važan korak u sazrevanju deteta i nikako ga ne treba sprečavati u tome.  Važno je obezbediti dovoljno slobodnog prostora za to i skloniti sve u šta dete može da udari dok ovo radi.

Sa navršenih 18 meseci može da poređa 5 kocki po vertikali  i govori “mama daj”

Pin It


Komentari

 1. Imam bebu od godinu dana , hoda uz namestaj, puzi od devetog meseca, zna gde je glava, zna da se sakrije, zna da zmuri, zna gde zeka pije vodu, pokazuje prstom, prica mama, tata, baba, peva aaa a pitanje je to sto on stoji na prstima i ne da da ga vodamo za ruke a videla sam negde da moze biti problem hodanje na prstima

  Odgovori na komentar
 2. Imam blizance 14meseci,cerkica mnogo brze napreduje od sina.
  Pocela je uz pomoc da hoda sa 8 meseci,a samostalno sa 10m,danas sam je prvi put videla da se sama uz pridrzavanje penje uz stepenice….sve je to ok,a da li je ok?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani, moje dete ima 21 mesec, jos uvej ne hoda, propuzala je sa 18 meseci, tek sada je pocela da ustaje uz krevet i po korak dva pravi bočno korake.Idemo na vezbe kod terapeuta jednom nedeljno, ranije smo isli 3 puta, pregleg kod neurologa u redu, radjen i EEG, ali me najvise brine da li ce hod biti normalan i da li cu uskoro moci da uzivam sa njom u setnji..

  Odgovori na komentar
 4. Zabrinuta baka 14.08.2017 u 10:23

  Imam unuku od 21 mesec. Prohodala je sa 13 meseci. Sama se penje i silazi uz stepenice, igra se sa igrackama.Od skoro smo joj uveli da se igra sa bockalicama i plastelinom da bi razvila finu motoriku. Nas problem je sto slabije prica. Izgovara cisto : mama , tata , baba, deda ,daj daj ,da , ne , ..oponasa zvuke zivotinja , zna da pokaze gde je oko , usta ,nos , pupa.. Hoce da donese nesto kada joj kazemo , ali ne svaki put. Ne znam da li nas razume ili jednostavno nece kad nece ☺. Normalno se igra sa drugom decom.. Jedino sto me brine je govor. Da li imam razloga za brigu?
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
Strana 5 od 5<12345

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.