Koprivnjača – zablude

Koprivnjača (stručno se zove urtikarija – urticaria) je jedna od najčešćih alergijskih manifestacija. Dobila je ime po koprivi, jer promene na koži liče na one koje se jave kada se “ožarimo”.

Vide se crveni pečati po koži, koji su nepravilnog oblika, izdignuti iznad ravni kože, a neretko se primećuju beličasti “plikčići”. Ono što je karakteristično za koprivnjaču – jeste svrab, koji je uvek prisutan, a može da bude nesnosan!

Uglavnom nastaje kada dete unese na usta neki alergen – u hrani, piću, ili ako koristi neki lek. Alergen izaziva alergijsku reakciju u krvnim sudovima kože – koji se šire, pa se vide karakteristične promene koje smo opisali.

Kada se ova alergijska reakcija desi na usnama ili kapcima, to se naziva angioedem, ali sada neće biti predmet naše priče.

Rešili smo da razbijemo najčešće zablude i tako vas upoznamo sa koprivnjačom (urtikarijom).

 • Nemoguće da je alergija. Nikada do sada moje dete nije bilo alergično, a ni u familiji nema alergičnih.

To nije argument!

Alergija može da se javi bilo kada. I posle hiljadu unosa jedne namirnice, hiljadu prvi put može da nastane alergija.

Čak i kada nema alergija u porodici (a to je malo verovatno), dete “ima pravo” da reaguje koprivnjačom!

 • Ima ih svuda po telu, mora da je mnogo opasno.

Broj promena na koži nije pokazatelj težine alergijske reakcije!

To što dete mnogo svrbi i ružno izgleda, nije strašno! Važno je da ono lepo diše, nema osećaj zadebljalog jezika i knedlu u grlu – to su znaci angioedema, ozbiljnije alergijske reakcije koja se, srećom, retko dešava.

 • Brzo u hitnu pomoć! Dete može da se uguši čim se pojave promene po koži.

Srećom nije tako!

Kod ogromne većine dece se neće razviti opasna alergijska reakcija u grlu (koja izaziva gušenje) na samom početku koprivnjače. Ono što treba uraditi jeste da se detetu što pre da antihistaminik (Claritine, Pressing, Aerius…) i da se potom javite vašem pedijatru!

 • Dete odmah treba da dobije injekcije onog hormona, to je najsigurnije, da se nešto ne iskomplikuje.

Ovo se odavno ne radi!

“Oni hormoni” su, u stvari, kortikosteroidi, koji su efikasni borci protiv alergije, ali se NE DAJU na početku koprivnjače! Uvek se prvo daje antihistaminik, a ako se pojave znaci teže alergije, pedijatar donosi odluku o eventualnim kortikosteroidnim injekcijama. Veoma mali broj dece sa koprivnjačom zahteva ovu terapiju!

 • Mora da je gadna alergija. Evo, traje već peti dan, a nikako da prođe.

Potpuno je normalno da koprivnjača traje nekoliko dana, pa čak i duži period!

Takođe je normalno da se promene na koži povremeno javljaju i nestaju, iako je dete pod terapijom. To je tako jer treba vremena da se alergen “očisti” iz organizma. Zato nema mesta panici!

 • Dete ništa ne sme jede, samo da pije vodu, da ne bude alergično na sve.

Srećom ovo nije tačno!

Davno se primenjivala “nulta dijeta” da bi se izbegle “komplikacije”. Odavno se zna da je to nepotrebno! Naravno, iz obroka treba izbaciti sve što je sumnjivo, odnosno što može da izazove  alergiju: pre svega lešnici, bademi, orasi, kikiriki, čokolada i proizvodi od čokolade, sveže voće i voćni kremovi, žumance, voćni jogurti, med… Pametno je davati termički dobro obrađene namirnice i one koje dete godinama bezbedno uzima, a nisu na listi “nepoželjnih”.

Sa normalizacijom promena na koži, polako se vraćaju namirnice u ishranu deteta – po sistemu jedna po jedna (sa razmakom od par dana), da bi se videlo da li neka izaziva alergiju.

Pin It


Komentari

 1. Postovani,sin 4,5 god je dobio izrazitu koprivnjacu a dva dana pre je dobio stomacni virus koji je jos trajao. Pretpostavljam da je od pomorandze jer nju nikad nije jeo. A sad je trazio. E sad,prvi put kad je dobio lemod injekciju 20mg bilo se povuklo, posle tri sata krene opet da izbija ja mu dam sirup citirizing(pedijatar prepisao),njemu jos vise bukne osip. To se povuklo za dva sata. Sledeca doza sirupa opet krenu fleke. Sutradan na kontrolu,posalje nas u bolnicu kod dermatologa jer je takodje bio sav istackan..u bolnici mu se smanji osip al mu dadose opet lemod 17mg. Dosli kuci,naredna tri sata sav u ruzicastim flekama po celom telu,uspavan,jezivo je izgledalo. Buknulo. I opet se povuklo uvece. Pa ako mozete vi da mi kazete sto je takva reakcija bila posle injekcije? Sad pije aerius od danas po savetu dermatologa i tek poneku tackicu ima. Inace,to ga je svrbelo samo prvi dan,pa je samo plakao. Sad su mu drugacijeg oblika. Pa ako ga opet bude svrbelo,ne daj Boze,da li smem necim da mazem? I takodje na eliminacionoj dijeti je. Hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Bez pregleda i pracenja deteta se naprosto NE može napraviti proxena ove situacije. Ipak, jasno je da treba nastaviti sa antihistaminikom…pa da se vidi kako ce ići.

   Odgovori na komentar
 2. Poštovani, mojoj devojčici od 15 meseci već drugi dan za redom se na obrazu pojavljuje crvena fleka, nalik na koprivnjacu, koja isčezava nakon pola sata do sat od javljanja ( bar tri puta dnevno se javi). Nista novo od hrane joj nisam davala uvodila i još je dojim. Da li biste mogli reći o čemu se tu radi i šta je eventualni uzrok toga?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,detetu od dve godine se pojavio osip uglavnom u pedelu stomaka,dva dana pije sirup Klacid a inace je alergican na sirup Panklav.Ima li razloga za brigu posto se mozemo u tek u utorak javit pedijatru?Hvala

  Odgovori na komentar
Strana 16 od 16<<<1213141516

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.