Koprivnjača – zablude

Koprivnjača (stručno se zove urtikarija – urticaria) je jedna od najčešćih alergijskih manifestacija. Dobila je ime po koprivi, jer promene na koži liče na one koje se jave kada se “ožarimo”.

Vide se crveni pečati po koži, koji su nepravilnog oblika, izdignuti iznad ravni kože, a neretko se primećuju beličasti “plikčići”. Ono što je karakteristično za koprivnjaču – jeste svrab, koji je uvek prisutan, a može da bude nesnosan!

Uglavnom nastaje kada dete unese na usta neki alergen – u hrani, piću, ili ako koristi neki lek. Alergen izaziva alergijsku reakciju u krvnim sudovima kože – koji se šire, pa se vide karakteristične promene koje smo opisali.

Kada se ova alergijska reakcija desi na usnama ili kapcima, to se naziva angioedem, ali sada neće biti predmet naše priče.

Rešili smo da razbijemo najčešće zablude i tako vas upoznamo sa koprivnjačom (urtikarijom).

 • Nemoguće da je alergija. Nikada do sada moje dete nije bilo alergično, a ni u familiji nema alergičnih.

To nije argument!

Alergija može da se javi bilo kada. I posle hiljadu unosa jedne namirnice, hiljadu prvi put može da nastane alergija.

Čak i kada nema alergija u porodici (a to je malo verovatno), dete “ima pravo” da reaguje koprivnjačom!

 • Ima ih svuda po telu, mora da je mnogo opasno.

Broj promena na koži nije pokazatelj težine alergijske reakcije!

To što dete mnogo svrbi i ružno izgleda, nije strašno! Važno je da ono lepo diše, nema osećaj zadebljalog jezika i knedlu u grlu – to su znaci angioedema, ozbiljnije alergijske reakcije koja se, srećom, retko dešava.

 • Brzo u hitnu pomoć! Dete može da se uguši čim se pojave promene po koži.

Srećom nije tako!

Kod ogromne većine dece se neće razviti opasna alergijska reakcija u grlu (koja izaziva gušenje) na samom početku koprivnjače. Ono što treba uraditi jeste da se detetu što pre da antihistaminik (Claritine, Pressing, Aerius…) i da se potom javite vašem pedijatru!

 • Dete odmah treba da dobije injekcije onog hormona, to je najsigurnije, da se nešto ne iskomplikuje.

Ovo se odavno ne radi!

“Oni hormoni” su, u stvari, kortikosteroidi, koji su efikasni borci protiv alergije, ali se NE DAJU na početku koprivnjače! Uvek se prvo daje antihistaminik, a ako se pojave znaci teže alergije, pedijatar donosi odluku o eventualnim kortikosteroidnim injekcijama. Veoma mali broj dece sa koprivnjačom zahteva ovu terapiju!

 • Mora da je gadna alergija. Evo, traje već peti dan, a nikako da prođe.

Potpuno je normalno da koprivnjača traje nekoliko dana, pa čak i duži period!

Takođe je normalno da se promene na koži povremeno javljaju i nestaju, iako je dete pod terapijom. To je tako jer treba vremena da se alergen “očisti” iz organizma. Zato nema mesta panici!

 • Dete ništa ne sme jede, samo da pije vodu, da ne bude alergično na sve.

Srećom ovo nije tačno!

Davno se primenjivala “nulta dijeta” da bi se izbegle “komplikacije”. Odavno se zna da je to nepotrebno! Naravno, iz obroka treba izbaciti sve što je sumnjivo, odnosno što može da izazove  alergiju: pre svega lešnici, bademi, orasi, kikiriki, čokolada i proizvodi od čokolade, sveže voće i voćni kremovi, žumance, voćni jogurti, med… Pametno je davati termički dobro obrađene namirnice i one koje dete godinama bezbedno uzima, a nisu na listi “nepoželjnih”.

Sa normalizacijom promena na koži, polako se vraćaju namirnice u ishranu deteta – po sistemu jedna po jedna (sa razmakom od par dana), da bi se videlo da li neka izaziva alergiju.

Pin It


Komentari

 1. Dobar dan, moja dvogodisnja cerka je jutros dobila koprivnjacu bili smo kod doktora, mi inace zivimo u nemackoj,ali su nam rekli da idemo kuci da nije nista strasno i da cekamo da prodje samo od sebe, jedino sto smo dobili to su fenistil kapi koji sluze za odbranu alergijskih reakcija.Ja se brinem jer ima cak i ispod ociju i to je toliko nateklo da joj se oko polu zatvorilo,onda sam je odvela u bolnicu ali i tamo su nam rekli isto.Sta da radimo dali bismo mogli da uzmemo neki lek na svoju ruku ili sta bismo mogli da namazemo da joj spadne otok.Hvala.

  Odgovori na komentar
 2. Zdravo, imam crvenilo po tijelu malo kao nateklo i u pocetku svrbi i onda se siri i manje svrbi. Ovo mi se dogadja drugi put. Prvi put mi se uvece pojavilo i vec ujutru nestalo. Da li bi ste mi mogli reci sta je u pitanju i od cega bi mi ovo moglo biti? Hvala unaprijed!

  Odgovori na komentar
 3. Slavica grastić 30.09.2017 u 10:07

  Dečak od osam godina ima tem dva dana,od jutros se osuo u predelu stomaka i prepona, noćas se češao s sad ga ne svrbi,šta je u pitanju.?

  Odgovori na komentar
 4. Moje dete ima 4g.i od pre dva dana,posle unosa La Vita soka od jabuke ,je dobio koprivnjacu.Prvo po licu,a onda se ,svremena na vreme,siri i po telu.povlaci i pojavljuje.Dajem mu Presing.

  Odgovori na komentar
   • Moje dete ima sest i po godina, vec nedelju dana dobija osip po kozi samo kad je napolju. Kad udjemo u kucu alergija, koja inace svrbi, povlaci se za 15-20 minuta. Da li je moguce da je to alergija na sunce iako je do sada nikada nije imala. Hvala

    Odgovori na komentar
Strana 14 od 14<<<1011121314

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.