Koprivnjača – zablude

Koprivnjača (stručno se zove urtikarija – urticaria) je jedna od najčešćih alergijskih manifestacija. Dobila je ime po koprivi, jer promene na koži liče na one koje se jave kada se “ožarimo”.

Vide se crveni pečati po koži, koji su nepravilnog oblika, izdignuti iznad ravni kože, a neretko se primećuju beličasti “plikčići”. Ono što je karakteristično za koprivnjaču – jeste svrab, koji je uvek prisutan, a može da bude nesnosan!

Uglavnom nastaje kada dete unese na usta neki alergen – u hrani, piću, ili ako koristi neki lek. Alergen izaziva alergijsku reakciju u krvnim sudovima kože – koji se šire, pa se vide karakteristične promene koje smo opisali.

Kada se ova alergijska reakcija desi na usnama ili kapcima, to se naziva angioedem, ali sada neće biti predmet naše priče.

Rešili smo da razbijemo najčešće zablude i tako vas upoznamo sa koprivnjačom (urtikarijom).

 • Nemoguće da je alergija. Nikada do sada moje dete nije bilo alergično, a ni u familiji nema alergičnih.

To nije argument!

Alergija može da se javi bilo kada. I posle hiljadu unosa jedne namirnice, hiljadu prvi put može da nastane alergija.

Čak i kada nema alergija u porodici (a to je malo verovatno), dete “ima pravo” da reaguje koprivnjačom!

 • Ima ih svuda po telu, mora da je mnogo opasno.

Broj promena na koži nije pokazatelj težine alergijske reakcije!

To što dete mnogo svrbi i ružno izgleda, nije strašno! Važno je da ono lepo diše, nema osećaj zadebljalog jezika i knedlu u grlu – to su znaci angioedema, ozbiljnije alergijske reakcije koja se, srećom, retko dešava.

 • Brzo u hitnu pomoć! Dete može da se uguši čim se pojave promene po koži.

Srećom nije tako!

Kod ogromne većine dece se neće razviti opasna alergijska reakcija u grlu (koja izaziva gušenje) na samom početku koprivnjače. Ono što treba uraditi jeste da se detetu što pre da antihistaminik (Claritine, Pressing, Aerius…) i da se potom javite vašem pedijatru!

 • Dete odmah treba da dobije injekcije onog hormona, to je najsigurnije, da se nešto ne iskomplikuje.

Ovo se odavno ne radi!

“Oni hormoni” su, u stvari, kortikosteroidi, koji su efikasni borci protiv alergije, ali se NE DAJU na početku koprivnjače! Uvek se prvo daje antihistaminik, a ako se pojave znaci teže alergije, pedijatar donosi odluku o eventualnim kortikosteroidnim injekcijama. Veoma mali broj dece sa koprivnjačom zahteva ovu terapiju!

 • Mora da je gadna alergija. Evo, traje već peti dan, a nikako da prođe.

Potpuno je normalno da koprivnjača traje nekoliko dana, pa čak i duži period!

Takođe je normalno da se promene na koži povremeno javljaju i nestaju, iako je dete pod terapijom. To je tako jer treba vremena da se alergen “očisti” iz organizma. Zato nema mesta panici!

 • Dete ništa ne sme jede, samo da pije vodu, da ne bude alergično na sve.

Srećom ovo nije tačno!

Davno se primenjivala “nulta dijeta” da bi se izbegle “komplikacije”. Odavno se zna da je to nepotrebno! Naravno, iz obroka treba izbaciti sve što je sumnjivo, odnosno što može da izazove  alergiju: pre svega lešnici, bademi, orasi, kikiriki, čokolada i proizvodi od čokolade, sveže voće i voćni kremovi, žumance, voćni jogurti, med… Pametno je davati termički dobro obrađene namirnice i one koje dete godinama bezbedno uzima, a nisu na listi “nepoželjnih”.

Sa normalizacijom promena na koži, polako se vraćaju namirnice u ishranu deteta – po sistemu jedna po jedna (sa razmakom od par dana), da bi se videlo da li neka izaziva alergiju.

Pin It


Komentari

 1. Devojcica od 11 godina je alergicna na kivi,pre dva dana ja sam pojela kivi i poljubila je ne razmisljajuci da moze odreagovati,posle 5-6minuta pocelo joj je crvenilo oko usta po bradi malo natekla donja usna.Popila je presing i proslo je.Medjutim,sinoc i veceras ponovo joj se javlja svrab po ledjima i stomaku.Sinoc je proslo posle tusiranja veceras ne.Opet smo joj dali presing.Da li ovo crvenilo i svrab mogu da budu povezani sa tom alergijom od pre 2 dana?Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno je to baš alergijska reakcija!

   Da se daje Pressing 5 do 7 dana i da se prati.

   Ako se u pored terapija pojavi masivna ospa – mora se obaviti pregled.

   Odgovori na komentar
 2. emina bulic 30.11.2017 u 10:41

  Djevojcica 21 imala koprivnjacu koja je trajala 7 dana .Urtike su bile velika i rasirene pa je bila i u bolnici na lijecenju.Od terapije je dobila injekcije solumedrol i lordes sirup.Uradila nalaze koji su uredu.Ige test u granicama normale za njenu dob.Sad je proslo od terpije jos pije lordes i predlozeno nam je da uradimo test na nutritivne alergene sto i planiramo kad prekine a lordesom.Ne mozemp povezati sta joj je zasmetalo, obzirom da pazimo na ishranu i ne jede industrijske proizvode , bas rijetko pojede nesto takvo.Sta nam mozete savjetovati ?

  Odgovori na komentar
Strana 15 od 15<<<1112131415

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.