Komplikacije BCG

Besežitis je tip zapaljenske reakcije na BCG vakcinu, što govori i sam termin (be-se-že, uz sufiks – itis, koji označava zapaljenje). Radi se o neželjenoj reakciji kod jedan do dva odsto beba koje prime BCG vakcinu, to jest vakcinu protiv tuberkuloze.

U našoj zemlji, vakcinacija protiv tuberkuloze je obavezna. Kalendarom imunizacije je predviđeno da se obavlja već u prvoj nedelji života, najčešće pri otpuštanju iz porodilišta.

Kako deluje BCG vakcina?
Vakcina protiv tuberkuloze je dobila ime po dvojici francuskih naučnika koji su zaslužni za njen razvoj. Vakcina sadrži goveđi soj bakterije koja izaziva tuberkulozu – Bacillus Calmete Guerin ili, stručno, Mycobacterium bovis. Cilj vakcinacije jeste da organizam «upozna» potencijalnog «agresora» i pripremi se za odbranu od njega, ukoliko nekada u životu dođe do napada. Ova bakterija dovoljno liči na uzročnika tuberkuloze kod ljudi, Mycobacterium tuberculosis – da bi mogao da se stvori imunitet, a dovoljno se i razlikuje – pa ne dovodi do oboljenja kod zdravih osoba (zato se deca ne vakcinišu ako su bolesna!).

Šta ako mesto davanja BCG vakcine «procuri»?
Vakcina se daje na spoju gornje i srednje trećine nadlaktice, intradermalno, to jest u sloj vezivnog tkiva ispod kože (ako se da potkožno, previše plitko, mnogo su češće komplikacije). Na mestu ubrizgavanja se pojavljuje «kvržica», koja se brzo povuče. Nakon dve do tri nedelje, kada se već zaboravi na vakcinu, na istom mestu može da se pojavi crvenilo, a nakon nekog vremena i crvena «kvržica» (stručno papula).. Na njoj se napravi ranica, zatim krusta (krastica), a po otpadanju kruste ostaje ožiljak prečnika oko pet milimetara. Ove, lokalne reakcije (na mestu primene vakcine) – ne javljaju se kod svih mališana i nisu pouzdan pokazatelj uspešnosti vakcinacije, kao ni stanja imuniteta kod deteta.

Važno je znati da ne treba pokrivati mesto davanja vakcine ako se desi da ono «procuri».. Tada samo treba održavati uobičajenu higijenu kože.. Može da se koristi i blag lokalni antiseptični rastvor.. U svakom slučaju, treba ostaviti da se formira krusta. Curkanje može da potraje nekoliko dana (ponekad i duže).

Šta je besežitis?
Osim lokalnih reakcija, javlja se i reakcija u regionalnim limfnim čvorovima – koji se, ako se vakcina primeni na pravom mestu, nalaze u pazušnoj jami. Reakcija nastaje zbog toga što bakterije, nakon ubrizgavanja u vezivno tkivo, limfotokom dospevaju do limfnih čvorova i u njima se zadržavaju. Limfni čvorovi su kao filteri imunskog sistema – u njima se nalaze brojne, raznovrsne ćelije našeg odbrambenog sistema, koje stupaju u «borbu» sa «uljezom», čak i ako ga namerno unesemo (kao u slučaju vakcinacije). Najčešći ishod je blaga zapaljenska reakcija u tim limfnim čvorovima, koja prođe nezapaženo.

Kod oko petine vakcinisanih, ove reakcije su intenzivnije, sa izraženim zapaljenjem limfnih čvorova u pazuhu – tada govorimo o besežitisu. Limfne žlezde su znatno uvećane, bolne, što obično traje nekoliko nedelja, a najčešće se povlači spontano. Ponekad se može desiti da žlezda omekša i da se na koži stvori «otvor» kroz koji curi gnoj, što zahteva upotrebu antibiotika i hiruršku intervenciju, nakon čega ostaje ožiljak. Ukoliko je vakcina ubrizgana u nadlakticu – malo iznad predviđenog mesta, ovakve promene će se odigrati u limfnim žlezdama iznad ključne kosti sa iste strane tela – gde, ako do komplikacija dođe, može da nastane ružan ožiljak.

Kada dete treba odvesti na pregled?
Ogromna većina dece «pregura» BCG vakcinu bez problema! Čak i kada se neželjena desjtva vakcinacije dese, većina beba se «izbori» bez potrebe za intervencijom lekara. Ipak, postoje situacije koje traže konsultaciju pedijatra, ponekad i dečjeg hirurga:
● kada je otok limfne žlezde u pazuhu veliki, postepeno se povećava, a koža iznad nje je crvena
● ako se desi da se limfna žlezda «provali» i iz nje curi sukrvičav ili žućkast sadržaj
● ukoliko beba dobije povišenu temperaturu ili postane nervozna («kenjkava»), slabije jede, a nema drugih vidljivih razloga osim besežitisa

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It


Komentari

 1. Postovani,
  Imam decaka starog cetiri meseca kome se pojavila reakcija od vakcine u pazusnoj jami.
  Prvi put smo primetili čvorić 17.03 veličine graška te smo ga odmah odveli kod pedijatra gde su nam objasnili da je to normalna reakcija i da nije potrebna poseta hirurgu. U medju vremenu čvorić se malo povecao i koza na mestu čvorića je postala tamnije boje tj crvene bez vidnog gnoja ali deluje kao da ce da pukne.
  Sledeca redovna kontrola je bila 06.04 i pedijatar nam je rekao da je to sve u redu i da ce se samo privući lil puknuti da se ne brinemo… Inace je beba imala par veceri malo veću temperaturu od 37,8 koja se brzo spustila.
  Molim Vas za pomoć da li je potrebno obratiti se drugom lekaru ili cekati da se čvorić povuce sam od sebe?

  Odgovori na komentar
   • Postovani, moja beba ima 4 meseca pre otprilike mesec dana smo primetili uvecanu zlezdu ispod pazuha. Znam da je to normalna reakcija na BCG ali me muci to sto je crvena, na vrhu bela (kao da ce puci) i mekana na dodir. Zanima me koliko je to opasno (s obzirom da je vikend) i sta raditi?

    Odgovori na komentar
    • Ako je sa iste strane gde i bcg ožiljak – to jeste komplikacija vakcinacije i to treba da vidi Vaš pedijatar.

     NIJE to urgentno i opasno, ali da se pregled obavi.

     Odgovori na komentar
 2. Pozdrav!
  Imam djevojcicu od 2 godine i danas sam vidjela da ima oba oziljla od BCG. Tj.dva puta ju ke ptimila jer navodno prvi pziljak nije se znao i kao mora ponoviti. Medjutim sada vidim da ima oba oziljka koja su prosla samo sa crvenom tackicom bez krastica…crvenila i gnjoja,curenja…. E sada men zanima da li moze da joj smeta sto je dva puta to primila?

  Odgovori na komentar
 3. Postovani moja beba je stara 47 dana i jos nije primila bcg vakcinu jer po prici pedijatra oni nemaju vakcine na stanju pa mi recite da li to utjece sta na moju bebu jer je bez vakcine.
  LP

  Odgovori na komentar
 4. Postovani, mojo bebi se nije primila BSZ vakcina. On za 15 dana treba da naouni godinu. Pedijatar kaze da je mozda prestar sad da mu se daje! Zanima me Vase misljene! Hvala!

  Odgovori na komentar
 5. Molim vas za pomoc…moja beba ima 2meseca i 15dana.jutros sam primetila da je oziljak od BCG vakcine koji je bio normalan sada otecen i crven,ja ne znam da prepoznam da li ima cvoric u pazusnoj jami tako da ne znam sta se desava.da li je to opasno?da li to znaci da se vakcina nije primila?kako to izleciti?da li je zbog toga mozda moja beba smanjila obroke?

  Odgovori na komentar
 6. Postovani, moje dete ima 4 godine, prosle godine smo primetili uvecan limfni cvoric, velicine graska ispod levog pazuha na istoj ruci gde je primio BCG vakcinu. Pedijatar misli da je besezitis. Interesuje me da li ce se taj cvoric ikada povuci i da li moze da stvori nekakve komplikacije?

  Odgovori na komentar
 7. Moja beba ima 16 mjeseci i primijetila sam crveni krug na mjestu bcg uboda (cjepila se odmah u rodilistu, i imala normalnu reakciju). Za sada nije tvrdo, samo crveno, promjera 3 cm negdje. jucer je imala temp iznad 39 i spustila se i nike vise rasla, jucer sam vidjela da je lagano crvenkasto, danas mi se cini jace.

  Odgovori na komentar
  • Za sada to samo treba da se prati.
   Mala je šansa da je to uzrok ove temperature, tako da (ako se visoka temperatura opet pojavi) treba obaviti pregled i utvrditi uzrok.

   Pregled je potreban i ukoliko dođr do naglog širenja crvenila ili ako se “provali” i počne da curi.

   Odgovori na komentar
 8. Postovani,

  Moja beba od 14 meseci uopste nema oziljak od bcg vakcine, niti ga je ikad imala, a primila je vakcinu u porodilistu. Da li to znaci da vakcina nije imala dejstvo?

  Odgovori na komentar
 9. Poz! Moja beba ima dva meseca i juce sam primetila da je procureo cvoric, bio je malo zuckast i kada je ta gnoj izasla kap krvi je ispratilo sve to. zanima me vase mislje i da li je to normalno?

  Odgovori na komentar
  • Ako se radi o mestu gde je data vakcina – NEMA.mesta za brigu!

   Redovna higijena – pranje, uz ispiranje tog mesta 3% bornom kiselinom (posle kupanja) je sve što treba da se radi. I da budete strpljivi – ovo ponekad može nedeljama da traje.

   Odgovori na komentar
 10. Pozdrav…
  Djete staro 16mj. Ima besizitis ispod pazuhe velicine 3cm. Normalne boje je tj.necrveni se vec samo raste…imamo termin u pon. Kod anastrzijologa doktori su rekli da treba obaviti operaciski zahvat jer nece samo da se povlaci niti da mjenja boju samo raste…da mi djete ima od toga ceste i temperature jer se zariste stvara unutra i da moramo to pod hitno odstraniti….pa me zanima vase misljenje?

  Odgovori na komentar
 11. Postovani, mojoj bebi i mesec i deset dana pojavila se kvrzica na levoj nadlaktici ka ramenu. Na osnovu slike su nam rekli da je najverovatnije reakcija na bsg. To je tamno crveno velicine do 5mm a jutros se pojavio mali beli vrh. Beba je vec danima kenjkava i slabije jede i spava. Da li je potrebno da je vodimo negde na intervenciju?

  Odgovori na komentar
  • Ova promena NIJE za brigu, a skoro sigurno NIJE uzrok opisanog pada apetita i kenjkavosti.

   Sama promena na mestu BCG vakcine nije razlog za bilo kakvu intervenciju, ali beba nastavi da slabije uzima obroke – pregled se MORA obaviti!

   Odgovori na komentar
 12. Postovani,mojoj bebi od dva meseca,jutros na mestu uboda od BSG-a je procurela zuta kvrgica ( gnoj) ( mozda sam i ja prilikom presvlacenja zakacila,jutros sam primetila da je isurelo jer je ostalo na bodicu..samo sam malo stavila jod na ranu..beba je normalna,lepo jede..sta mi je ciniti dalje? Hvala na odgovoru

  Odgovori na komentar
  • Uobičajena reakcija, koja ponekad može d traje nedeljama!

   Redovna higijena – pranje je sve što za sada treba da se radi. Posle pranja možete isprati 3% bornom kiselinom (blagi antiseptik).

   Ukoliko se pojave otečeni limfni čvorovi u pazuhu (sa iste strane gde je bcg) treba obaviti pregled kod Vašeg pedijatra.

   Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.