Glavobolje kod dece

O glavoboljama postoji mnogo napisanih knjiga, a nabrajati uzroke glavobolja redom – prevazilazi prostor ove rubrike. Zato ćemo se pozabaviti glavnim aspektima glavobolja kod dece, koji bi mogli da zanimaju roditelje.

 • Zašto glava boli?

Ovo pitanje može da se zameni pitanjem: «Šta boli u glavi?».

Zvuči neverovatno, ali je istina da najveći «stanovnik» glave: mozak – NE BOLI. Moždano nervno tkivo NEMA nervne završetke za bol! Zato ne treba da čudi da se veliki broj operacija na mozgu sprovodi u lokalnoj anesteziji, koja omogućava hirurgu da otvori lobanju i stigne do mozga, a pacijent je skoro sve vreme budan!

Nervni završeci za bol se nalaze oko krvnih sudova, kojih u glavi ima mnogo, jer je za rad mozga potrebna velika količina kiseonika i hranljivih materija, koje se dopremaju baš krvnim sudovima. Mozak je «obučen» u fine ovojnice – meninge. One su, takođe, bogate nervima koji prenose bolne draži.

I tako, «rastezanje» krvnih sudova u glavi, ali i nadražaj moždanih ovojnica – izaziva snažan bol.

Ne treba zaboraviti ni sinuse – koji, izgleda, ničemu ne služe, već da se u njima stvaraju problemi: zapaljenja sluznice koja ih oblaže, a to zaista boli.

 • Koji deo glave obično boli?

Bol u glavi često ne može tačno da se odredi, odnosno lokalizuje. Osim toga, mala deca nisu u stanju da odrede deo glave koji ih boli, pa se neretko glavobolja i ne prepozna, već se plač deteta proglasi za nervozu, neraspoloženje ili glad.

Veća deca, pogotovo adolescenti, lepo pokažu gde ih glava boli, ali se često desi da kažu: «Cela glava mi puca». Većina starije dece se žali na bolove u čeonom regionu (na primer, kod sinuzitisa), temenom ili slepoočnom regionu. Nekada glava boli samo pozadi – to su potiljačne glavobolje (koje mogu da budu pratilac povišenog krvnog pritiska. Izvestan broj dece ima glavobolju jedne polovine glave (po tipu migrenske glavobolje), a manji broj dece se žali na «šetajući» bol u glavi.

 • Kako prepoznati bezazlene glavobolje?

Postoje stanja koja «idu» sa glavoboljom, a da se problem ne krije u glavi, već je glavobolja posledica problema koji nam je pred očima, ali ga «ne vidimo».

Ako dete ima kratkotrajan bol u glavi, koji posle par minuta spontano nestaje, i retko se ponavlja – ne obraćajte pažnju, pa će i dete prestati da se žali.

Treba poznavati stanja koja mogu da uzrokuju bezazlene glavobolje, koje se ipak ponavljaju. Evo šta treba uraditi kada se dete često žali da ga glava stvarno boli:

 Proverite detetu vid

Ako je dete pošlo u školu i vraća se sa glavoboljom, «umornih očiju», a kada se naspava i razigra – sve je u redu, posetite očnog lekara. Slično se dešava kod dece koja su sedela u prvoj klupi – pa su, po kazni ili u sklopu redovnog premeštanja, prebačena u poslednji red. Ako se tada jave glavobolje, treba proveriti vid. Glava boli zbog stalnog naprezanja mišića oka, koji pokušavaju da izoštre vid. Pošto je to skoro uvek neizvodljivo, javljaju se glavobolja i pritisak u očima. Jedna poseta očnom lekaru rešava problem: odredi se dioptrija, nabave «fensi» naočare, a glavobolje više nema!

 Proverite da dete nema povišenu temperaturu

Skoro sva mala deca imaju prolaznu glavobolju kada im je povišena telesna temperatura. Dok ne progovore, to se teško «provali», ali se kasnije glavobolja lako prepozna. Neka deca, jednostavno, imaju sklonost ka jakim glavoboljama pri skoku temperature, naročito kada se radi o vrednostima preko 38,5 stepeni. Pojedina dečica i pri nižim temperaturama imaju glavobolje, pa im treba pomoći.

Srećom, lekovi koji obaraju visoku telesnu temperaturu (antipiretici) su i dobri ublaživači bolova (analgetici), pa se sa padom temperature obično povuče i bol u glavi. Pošto određen broj dece ima jaku glavobolju čim «temperatura krene da raste», ne treba čekati njene visoke vrednosti, već dati analgetik koji će da ublaži glavobolju.

Kada se obori visoka telesna temperatura i dete živne, a glavobolja prestane – super! Ali, ako dete i posle normalizacije temperature ima snažne glavobolje, treba se posavetovati sa pedijatrom.

 Sunčanica

Čuvajte  se sunca. Opasno je i u proleće! Prekomerno izlaganje suncu može da dovede do brojnih problema, a jedan od njih je sunčanica. Glavobolja je obavezan pratilac sunčanice i obično se javi nekoliko sati posle izlaganja suncu, a praćena je slabošću deteta i mučninom, nekad i povraćanjem.

 Izmerite detetu krvni pritisak

Kod adolescenata, češće kod devojaka (mada to nije privilegija ženskog pola), sreće se nizak arterijski pritisak. Radi se o dosadnom, ali dugotrajnom fenomenu, koji ume da bude veoma neprijatan. Javljaju se vrtoglavice, nekad i nesvestice, deca nemaju snage, izgledaju pospano (često zevaju), a izvestan broj dece se žali na glavobolje, obično «u celoj glavi». Jedan od glavnih razloga bola je širenje krvnih sudova u glavi, a rekli smo da se oko njih nalaze nervni završeci koji su odgovorni za bol.

Kada se utvrdi da dete ima arterijsku hipotenziju (stručni naziv za snižen arterijski pritisak), mora da se promeni način ishrane i života deteta. Redovni obroci, uzimanje «jače» hrane i unošenje većih količina tečnosti, značajan je korak u rešavanju ovog problema. Važno je stimulisati dete da se bavi redovnim fizičkim vežbanjem, što će ojačati kardiovaskularni sistem i pomoći da se ovaj (obično nasledan) problem ublaži. Kod jakih bolova treba uzeti analgetik, ali to ne rešava problem u dužem vremenskom periodu. Ako je za utehu, niži pritisak je na duže staze «čuvar» zdravlja krvnih sudova!

I visok pritisak može da dovede do glavobolje, ali to svakako nije bezazlen bol u glavi. O tome ćemo detaljnije malo kasnije.

 Proverite da dete nije dobilo udarac u glavu

Veća deca mogu da se u igri ili u čarkama povrede – da zadobiju udarac u glavu, a da nema vidljivih povreda. Nekad se bol javlja odmah, a nekad par sati posle povrede. Deca često neće da priznaju da su se povredila, pa to treba «iščačkati» – obezbediti priznanje. Ukoliko nema tragova povrede, skoro uvek se radi o bezazlenim i prolaznim glavoboljama, koje nisu praćene drugim simptomima. Jedna doza leka protiv bolova (analgetika) je obično dovoljna da reši problem.

Pin It


Komentari

 1. Moja starija cerka koja ima 5 godine pocela da ima glavobolje sa 3 godine. One se ovako manifestuju iz cista mira njoj se vrti u glavi,boli u jednoj tacki glava,smeta joj svetlo,galama,zatim pocinje da se preznojava,povrati nekoliko puta i onda odspava 4,5 sati i kad ustane kao nova je. Radili smo sve analize cak i skener i sve je u redu. Njoj se to javlja 5,6 puta godisnje. Moze neki savet.

  Odgovori na komentar
  • Ako u familiji ima neko sa glavoboljama (migrenama) ovo je za očekivati.

   Terapija analgeticima je dovoljna uz periodične kontrole neurologa.

   Svakako treba prekontrolisati vid deteta

   Odgovori na komentar
 2. I vid je ok i to smo kontrolisali,EEG je radjen,skener sam vec rekla,krvna slika dobra. Ja i moja mama imamo migrenu. Upravo sada je zabolela glava pocela je od jednom da place da joj se vrti dala sam joj brufen stavila je jastuk na glavu i preznojava se.

  Odgovori na komentar
 3. moj sin ima 9 godina,cesto s zalio na glavobolje u ceonom dijelu.Bile su dosta jake i javljale su se predvece.To je trajalo 3-4 mjeseca,radili smo magnetnu i nalaz je uredan,radili smo i EEG snimanje i pise na izvjestaju EEG u budnom stanju biljezi iregularnu alfa aktivnost 8-9 HZ,VB dobra,tokom pregleda ne biljezi se epi,potencijal.Imao je problema sa krajnicima pa je uradjena operacija sva tri krajnika,On od tada nema glavobolje i super se osjeca,Medjutim povela sam ga na kontrolu kod neurologa i EEG snimanje i sad pise EEG u budnom stanju biljezi iregularnu alfa aktivnost ,8-8.5 Hz,VB dobra,tokom pregleda ne ispisuje spec.grafoelemente.Dr,mi je objasnila da moj sin ima usporene mozdane celije i da dodjemo na kontrolu za 4 mjeseca,da nije nista zabrinjavajuce ,Molim Vas da mi objasnite sta to tacno znaci i sta da preduzmemo povodom toga?Unaprijed sm Vam Zahvalna.

  Odgovori na komentar
 4. Molila bih za savjet. Dijete od 5 godina vec dva,tri dana boli glava ali samo pri pokretu. Znaci kad miruje ili kad lagano seta ne boli ga, ali cim potrci ili napravi nagli pokret zaboli ga. Kaze da ga boli
  odozgo i ponekad sa strane iznad usiju. Nema drugih simptoma,osim sto je rekao jednom da ga
  je zabolilo grlo kad je nesto pojeo. Nema temparaturu,nije imao udarac u glavu. Na kratko mu se
  zacepio nos, ali vise nije zacepljen niti ima sekreta.
  Na sta ukazuju simptomi?
  Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno su u vezi sa zapušenim nosem i blagom virusnom infekcijom (prehladom). Ako u porodici ima sklonosti ka glavoboljama onda je to baš to!

   Ukoliko za 3 do 5 dana ne prestane glavobolja ima smisla da dete pregleda Vaš pedijatar.

   Odgovori na komentar
 5. Postovanje ….. Imam sina od 12god…cesce se zali na bol u ceonom dijelu glave… vodila sam ga kod orl..i rekao je da je sinusitiz dali promjena vremena utice na glavobolju….cas ga boli cas ne ja vise ne znam kad ga boli a kada ne 🙂 to uglavnom prodje brzo….. mozete mi jos ponesto kazati o tome i dali treba negdje dalje ici…Hvala puno pozdrav 🙂

  Odgovori na komentar
 6. Poštovani, molim Vas za savet. U pitanju je devojčica od 11 godina koja se tokom poslednje nedelje, mada možda ima i duže, u par navrata požalila da je boli glava. Blago joj periodično curi nos i kašljucne tu i tamo, ali ništa dramatično, temperaturu nema. U pitanju je čeoni deo glave. Juče se požalila i da je malo bolucka u grlu (ne konstantno). Sinoć je kući došla i sa blagom mukom. Kaže da je u školi počela da je boli glava, i to posle fizičkog koje je poslednji čas i na kome su dosta skakali. Otišla je na hor i vratila se u takvom stanju. Imala je izražene podočnjake i malo joj je smetalo svetlo. Posle večere i tuširanja glavobolja je prestala. Pogledala sam joj i laički grlo, jeste crveno. Ima li razloga za brigu? Nisam joj davala nikakve analgetike, uvek sve prodje samo od sebe. S poštovanjem, Milena

  Odgovori na komentar
  • Ovo što se lepo opiali je (skoro sigurno) deo AKTUELNE virusne infekcije koja može da potreja 7 do 10 dana. Tek ako se glavobolja javlja i posle dve nedelje ima smisla da se dete pregleda.

   Odgovori na komentar
 7. Postovani .Moja cerka 4,5 vec duze vreme ima glavobolje koje se javljaju vise puta mesecno!!!radili skaner sve uredu osim blagi sinusitis,ali je pesijatar to odmacio jer kaze mala je za tu vrstu glavob.Bili kod oftamologa,dobila naocare ali glavobolje nisu prestale!Kako je opet krenula u skolicu glavobolje su postale jos cesce!Dobili smo uput za decijeg neurologa ali duze se ceka!Molim za vase misljenje!Zabrinuta majka!!

  Odgovori na komentar
  • Ako se i dalje nastave ove glavobolje dete treba da pregleda (sa nalazima koje imate) pedijatar – neurolog pa da se detetu pomogne. Do tada dajte ibuprofen (Nurofen u odgovarajućoj dozi) sirup kad glava jako zaboli.

   Odgovori na komentar
 8. Postovani, imam 17 godina i vec jedno 10 dana me boli glava svaki dan po ceo dan skoro u ceonom delu glave smeta mi jako buka pomalo i svetlost a malo me zabole ioci pa sta vi predlazete da uradim unapred zahvalna.

  Odgovori na komentar
  • Prvi korak je pregled kod tvog pedijatra da se vidi da li miaš upalu sinusa – sinuzitis koji može da uzrokuje baš ovakve glavobolje.

   AKo sve bude kako treba, sledeći korak je da proveriš vid kod oftalmologa.

   Odgovori na komentar
 9. Moj sin koji puni 6 godina za mjesec dana vec cetvrti put u zadnjih godinu i pol dana se zali na glavobolju u ceonom dijelu. Prva dva puta sam je povezala sa dimom ( motao se oko rostilja). Prestala je uz paracetamol
  Treca glavobolja ( prije 15 dana) je pocela blago a zavrsila jakim bolovima u ceonom dijelu i povracanjem nakon cega je prestala. (tog dana je nesto vise bio akivan vani na suncu) Taj put smo ga vodili na hitnu gdje je pregledan i doktorica je rekla da se vjerojatno radi o stomaku. Sinoc se navecer opet zalio na bol u ceonom dijelu, bilo je to pred spavanje, i zelio je da odspava. ( jucer se probudio ranije nego obicno, plakao je popodne i bio je općenito umoran). Odmah je zaspao i jutros se ne žali na bilo kakvu bol. Također poslijednjih 15 tak dana ima sekreciju iz nosa, sto je za nas uobicajena pojava kada krene u vrtic. Sekret je krenuo upravo nakon trece glavobolje, ima ga jos ali je evidentno poboljsanje. SIpamo samo aqua maris nakon ciscenja. Ne znam da li ove glavobolje zahtijevaju ljekarsku obradu?
  Unaprijed zahvalna na odgovoru.

  Odgovori na komentar
  • Svakako bi trebalo da se obavi jedan pregled kod Vašeg pedijatra, ali tih dana kad ima glavobolju. Tako bi se videlo ima li uopšte potrebe da se bilo šta dodatno preduzima ili se radi o banalnom uzroku (virusni sinuzitis, alergija…) koji se može relativno lako uočiti.

   Nije loše da se proveri vid deteta (ako to nije do sada uradjeno).

   Odgovori na komentar
 10. milica leka 28.10.2014 u 10:45

  Poštovani,imam sina od 14 godina i potreban mi je Vaš savjet.Moj sin je aktivni sportista i vec godinu dana se zali da ga boli cijela glava.Vodila sam ga kod očnog ljekara,zatim kod orl ljekara,uradila analizu krvi i sve je bilo u redu.Krvni pritisak mu je malo niži a s tim imam i ja problema cijeli život.On kad ima glavobolju ne povraća niti ima nesvjesticu ali mu smeta jako svjetlo.Zanima me da li je sve ovo normalno za njegov uzrast ili treba da brinem?Pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Sve što ste obavili ukazuje da se radi o povremenim – bezazlenim glavoboljama!

   Samo ako se učestaju i postaju dugotrajne, ima smisla da dete vidi neurolog.

   Svakako je važno da se sve učini da se spreči niski krvni pritisak (jaka hrana, dosta tečnosti, redovan san i fizička aktivnost…) koji može potencirati glavobolje.

   Odgovori na komentar
 11. Moja ćerka od pet i po godina jedanput u tri meseca se žali da je jako boli glava u čeono slepoočnom delu glave sa desne strane. Bol bude jak, išli smo i kod lekara u Tiršovu kada se to prošli put desilo. Lekarka je uradila kompletni pregled i rekla da nema potrebe za neurologom jer je nalaz uredan, poslala nas da proverimo da nije upala uva – nije bila. Dobr odreagije na Brufen. Ona , pa može se reći, ima veoma često zapušen nos i sada ima sekret iz nosa, može li to biri uzrok? Hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
 12. Moj sin koji ima 9 god. već pola godine ima problema sa glavoboljom samo u čeonom delu,uz to se veoma često žali da ga boli stomak i uvo,vodili smo ga kod pedijatra on je dao ibrufen da pije po potrebi ili paracetamol,rekao nam je da je to jedna vrsta dečije migrene i da će to vremenom proći a za uvo nam je dao neodeksacin kapi.Nit mu glavobolje prolaze a i uvo i stomak ga bole.Sad smo došli do toga da svakodnevno popije dve doze analgetika.

  Odgovori na komentar
  • Prvi naredni korak je ORL pregled kod specijaliste koji se bavi decom.

   Ako go bude ok, tražite uput za pedijatra-neurologa pa da se vidi kako pomoći detetu. NIJE rešenje svakodnevno uzimanje analgetika!

   Odgovori na komentar
 13. Moja djevojcica ima devet godina,ponekad se zali na bol glave u ceonom djelu.Taj bol bude jak na tenutak pa prestane,zadnji put mi se zalila da da je boli glava,ja sam je ipak poslala na trning misleci da nije nista strasno,medjutim kad je dosla zalila mi se da nije mogla da vidi dobro trenera koji stoji par koraka od nje,kaze da je vidjela sve mutno.Operisala je krajnike kao mala i od tada nema problema sa upalama i prehladam,molim za savjet.Hvala unaprijed!

  Odgovori na komentar
  • Ovo zaista NE liči na opasne glavobolje koje bi trebalo da brinu.

   Ipak, valjalo bi da proverit vid kod Vaše devojčice – da tu ne bude problem koji se lako rešavam

   Odgovori na komentar
 14. Moja devojcica ima 4 i po godine i u zadnje vreme se cesto zali na glavobolje. Sa mesec dana je operisala hidrocefalus-i plasiran je vp sant desno. Takodje ima dijagnozu asd sec. To se prati za sada ali verovatno ce se raditi intervencija da se to zatvori. A odskora sam primetila da joj desno oko seta – u petak idemo kod ocnog pa cemo potvrditi za sigurno. Ide redovno na kobtrole u Tirsovu i jad god bismo pomenuli glavobolju dr kaze da je to normalno i da je ona u dobrom stanju nukakvih problema nije imala sto se toga tice. Mene brine i to sto kaze da je tera da povraca u to vreme kada je boli glava iskreno bih volela da mi pojasnite sta je i kako. Srdacan pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Oftalmološki pregled je važan korak. Ako je tu sve ok, onda je obavezan neurološki pregled i praćenje!

   Zaista se NE može proceniti dete bez neurološkog pregleda i praćenja.

   Odgovori na komentar
   • Hvala puno na brzom odgovoru. Sestra i ja smo kao male operisale strabizam a cerkici bas seta desno oko i ponekad ima cudan pogled kao kad gleda kroz tebe. Vala sta ce jos da je snađe..:/

    Odgovori na komentar
 15. Postovani,moja cerka ima 7 godina.Pre mesec dana pocela je suvo da kaslje,odvela sam je kod lekara,doktorka joj je poslusala pluca,i rekla da nije nista strasno,pocetak bronhitisa,dala joj antibiotik,i prospan sirup.Posle dve nedelje,sazreo joj je slajm,pocela je da ga iskasljava,medjutim nos nikako da se otpusi,uz koriscenje spreja nasonex,sekret iz nosa je bele boje,i boli je celo,odnosno deo cela iznad nosa…Inhaliram je svako vece,kupila sam morsku so u apoteci,i nakon inhaliranja izbacuje dosta belo-zelenog sekreta,ali sutradan je iznova nos zapusen…Molim za savet,unapred hvala☺

  Odgovori na komentar
  • Sve radite kako treba!

   Još barem 7 do 10 dana da ispira nos i da se inhalira u popdnevnim satima, pa da do spavanja “izduva” što više sekreta iz nosa.

   Odgovori na komentar
 16. Postovani,
  moj sin ima7 god.zali se cesto na glavobolje. Vise puta u toku dana. Kratkotrajne su. Krenule su te glavobolje sa polaskom u prvi razred. Izvanredan je djak, sedi u prvoj klupi, ne zali se na vid. Treba li da se brinemo ili mislite da ce proci kako je i doslo?

  Odgovori na komentar
 17. Poštovani,
  Moj sin ima 7,5 godina, ide i prvi razred.
  Pre nedelju dana počeo je da se žali na bol u levom uhu (u uhu se nalazi cevčica). Otprilike u isto vreme počeo je da se žali na glavobolju u potiljačnom delu glave, preciznije u potiljačnoj jami. Od ponedeljka je dijagnostifikovana upala uha i pije antibiotik. Uho ga više ne boli, ali glava ga boli i dalje. Bol se javlja na momente, opisuje je kao snažan pritisak koji traje par trenutaka i ponavlja se nekoliko puta u toku dana. Kaže da ga naročito zaboli kada žvaće. Nosi naočare, kontrola bila u septembru, korigovana dioptrija i nije imao nikakvih problema vezanih za vid. Na desnoj strani vrata, više pozadi ima izraženu žlezdu do 1cm, koja se već skoro godinu dana ne povlači i ne menja. Operisani krajnici.
  Jako me zabrinjava ova glavobolja, molim Vas za savet šta treba da radimo?

  Odgovori na komentar
  • Limfni čvor nije za brigu, kao ni glavobolja koja se može javiti u opisanim okolnostima. 5 do 7 dana treba davati ibuprofen (Nurofen), a tek ako i tada bude jakih glavobolja (što je malo verovatno) treba se javiti pedijatru na pregled.

   Odgovori na komentar
 18. moja cerka ima 6 godina i ima jako ceste glavobolje u ceonom delu glave i zadnji deo glave do vrata zadnjih 2 meseca glavobolje su svakidasnje i veoma bolne. budi se sa bolom u glavi i nekada i leze sa bolom. sta mi savetujete hvala u napred.

  Odgovori na komentar
  • Da se obavezno obavi pregled kod Vašeg pedijatra! To je neophodni prvi korak, a onda će pedijatar proceniti šta dalje da se radi.

   Bez pregleda je nemoguće isplanirati dalje korake u borbi sa ovako čestim glavoboljama.

   Odgovori na komentar
 19. Dobar dan izvinite sto vas ometam imam 13 godina i imam jaku glavobolju i grlobolju vec od srijede glavobolju imam samo u ceonom dijelu i uvijek kad se ustanem zamanta mi se pravo i takodjer mi je zacepljen nos i kasljem ko luda pa bih vas molila da mi pomognete i da mi kazete sta mi je.Unaprijed vam se zahvaljujem.

  Odgovori na komentar
  • To je, skoro sigurno, glavobolja koja je u vezi sa zapušenim nosom. Moguće je i da su sinusi upaljeni. Sve se to lako i brzo leči, ali je pregled obavezan da bi se tačno znalo o čemu se radi.

   Odgovori na komentar
 20. Imam 13 godina,i skoro svaki dan imam glavobolju na desnoj strani glave,u slepoocnom delu,i na desnoj strani nosa..Nikada mi nije bilo muka,nisam ni povracala,malo teze disem na nos,ali nije cesto zapusen..Pre mi se po nekad’ mutilo pred ocima,a glavobolju imam skoro godinu dana,a mutilo mi se mozda 5,6 puta samo..Izvadila sam sve nalaze,i sve je u redu,ostalo je samo jos da mama odnese snimak sinusa kod doktorke..Pila sam neke tabletice,ne znam tacno kako se zovu,bila sam ih oko 2 meseca,i glavobolja je bila redja,a sad’ ih ne pijem vise,ne znam kako se zovu,i glavobolju imam skoro svaki dan..Sta vi mislite o tome?P.S.Tata mi je imao problema sa sinusima u mojim godinama.

  Odgovori na komentar
 21. Poštovani, imam ćerku starosti 7,5 godina,učenik je prvog razreda. Često se žali na glavobolje u potiljačnom delu glave. Skoro godinu dana nosi naočare. Ima nizak pritisak 60 sa 40. Treba li ta glavobolja da nas brine? Unapred zahvalna

  Odgovori na komentar
  • Da se sve učini (redovni i jaki obroci, dosta tečnosti i redovna fizička aktivnost) da se koriguje niski pritisak, pa bi i glavobolje trebalo da jenjavaju.

   Ako se i.pored korekcije niskog pritiska glavobolje učestaju i pogoršaju, prvo treba proveriti vid, a ako je to dobro, onda zakazati pregled neurologa.

   Odgovori na komentar
 22. Imam 18 godina i imam ceste, skoro stalne glavobolje u predelu slepoocnica. Bila sam kod neurologa, pregledala vid, zube i uradila magnetnu rezonancu glave i nalaz je uredan. Medjutim glavobolje jesu slabije nakon saznanja da mi ‘nije nista’, ali jos uvek postoje, kao i bol zuba. Pregledala sam i sinuse, pise da su frontalni sinusi hipolasticni, da li su glavobolje i zubobolje mozda zbog toga? Mada, vecina lekara kod kojih sam bila tvrdi da je od stresa, jer je doslo i do pada imuniteta kao i do izbijanja afti na jeziku. Takodje mi raste i umnjak sa leve strane, pa se desava da me boli samo leva strana glave.

  Odgovori na komentar
  • Sve ukazuje da se NE radi o bilo kakvom ozbiljnom poremećaju! Zubi mogu biti ognjište bola koji “ide” ka glavi, ali je tu stomatolog da to proceni.

   Odgovori na komentar
 23. Imam ćerku 14 godina,često se žali da je boli glava.Često su to veoma jake glavobolje(skoro neizdržljive)koje traju ceo dan.Kada popije brufen ili paracetamol prestane(ne uvek).Kaže da se to često dešava na promeni vremena.Jedanput u školi joj nije bilo dobro(imala je osećaj da će se onesvestiti)nastavnica joj je odmah izmerila pritisak(aparatom koji nije digitalni,kojeg je donela drugarica za vežbu iz biologije).Pritisak je bio 76/58 tako mi je rekla nastavnica.Nosila je naočare od 2.do 6.razreda,sada nosi sočivo(sa dioptrijom -7,samo na desno oko,na levo vidi 100%)redovno ide na kontrolu.Često joj se desi da kad ustane sa kreveta u toku dana na trenutak oseti da joj je glava,,teška” i da joj se smrači pred očima(to traje pola minuta).Često ima nizak pritisak tako da se zbog toga brinem.Rekli smo to njenom pedijatru,ali nismo nikad imali vremena za to zbog prehlade,prolivapre mesec dana je bila u bolnici imala je jako zapaljenje pluća,tako da to nikad nije došlo na red.Ona mi je problematična bila još kao beba,mnogo često sam ležala po bolnicama sa njom.Takođe sam primetila da kad stoji i zatvori oči zbog nečega ne može da stoji,,normalno” već se klima na sve.strane često tako i padne.Molim vas za pomoć, recite mi šta da radimo?
  P.S.Ne bavi se mnogo nekim sportom zbog sočiva koje joj često ispada ili se pomeri, takođe kaže da posle trčanja(2-3 kruga u salu)oseća bol na grudnom košu,pa zbog toga i nastavnik se plaši,tako da je ne tera mnogo da se trudi
  (iako je ona uporna jer voli odbojku).Molim za pomoć!Unapred hvala!<3Takođe bi vas zamolila da ne objavljujete E-mail adresu jer je ovo njena(znam da to ne radite,ali za svaki slučaj).HVALA!

  Odgovori na komentar
  • Nizak pritisak NIJE za brigu, ali jsete za korekciju pojačanim unosom tečnosti, jake hrane (doručak je najvažniji) i redovnom sportskom aktivnošću.

   Opisane glavobolje zaslužuju neurološki pregled i praćenje

   Odgovori na komentar
   • Slučajno sam sada ušla na ovom sajtu i videla ovu poruku.Predpostavila sam da je to napisala moja mama,sve što je rekla je istina osim dela kad je napisala da nema vremena da me odvede kod pedijatra zbog čestih prehlada.Uvek se nađe vremena,problem je što oni ne žele da me vode na pregled.Kažu da ih je stid da više puta mesečno idu sa mnom kod doktorke.Prošle nedelje mi nije bilo dobro u školi malo mi je hvalilo da se onesvestim.Nastavnica me je odmah odvela do ambulante koja je odmah pored škole.Tresla sam se i bolela me je glava.Doktor mi je prvo izmerio pritisak i rekao da je veoma nizak.Pošto je video da se tresem pitao me je da li sam nešto iznervirana.Ja zaista nisam bila iznervirana zbog ničega.Onda je on meni rekao da izađem i sačekam ispred dok on razgovara sa mojom nastavnicom.Nastavnica mi je kasnije rekla da joj je on rekao da postoji nešto ali da ni on sam ne zna šta i da moram otići kod svog pedijatra,takođe je nastavnici dao uput za psihologa.Dok mi je govorila bila je preplašena,ja se nisam uopšte uplašila jer nisam nikakav pesimista kao ona.Odmah sam znala kod koga ću da se posavetujem(naravno kod vas).Možete li mi molim vas reći na šta je on mislio kad je nastavnici sve to rekao?Pošto moja mama verovatno nije videla vaš odgovor,a ja tek sad, poslušaću vaše savete(osim ono za lekare).Oni ne žele da me vode.Mogu li ja sama da odem kod mog pedijatra?Ako odem kako da joj kažem o čemu se radi?Hvala vam u moje i u ime moje majke za prvi odgovor!Hvala unapred i za ovaj!

    Odgovori na komentar
    • Što se bola u grudima tiče – to je POTPUNO bezazleno i NEMA razloga za brigu.

     Nizak krvni pritisak može da bude uzrok osećaja slabosti, nesvestica, malaksalosti, pa i glavobolja…i to takođe nije za brigu ali jeste za drastično povećanje unosa tečnosti (2-2,5 l/dan, i to kad nije vruće, a leti i više), uz redovne obroke (doručak je najvažniji).

     Povećanje kondicije uz redovnu fizičku aktivnost je izuzetno važna stavka i tome se treba posvetiti i narednim nedeljama i mesecima. Kad se sveo ovo ispoštuje za očekivati je da bude mnogo bolje, ali treba vremena i upornosti!

     Odgovori na komentar
     • Hvala vam puno na ovakve lepe savete.Potrudiću se da sve ispoštujem!!!:-)

   • Što se tiče bola u grudnom košu,kako mogu to da popravim?To je verovatno što nemam dobru kondiciju?To nekad bude baš jak bol da nekoliko sekundi skoro minut ne mogu uopšte da se pomerim zato štome steže u tom delu?U poslednje vreme svaki put kada se nakašljam osetim kako me boli i steže u grudnom košu.To mi se pre nikad nije dešavalo,počelo je od pre mesec i po dana kada sam imala teško zapaljenje pluća.Zašto se to dešava?Isto tako osećam to isto kada se smejem,ali više na levu stranu grudnog koša?Molim vas recite mi ako možete o čemu se otprilike radi?Unapred hvala!:-)

    Odgovori na komentar
 24. Imam devojcicu od 11 godina.zali se na glavobolju u potiljacnom delu i to obicno pri nekom skoku ili naglom pokretu i kako ona kaze kao da joj ima “udubljenje”.to sve traje par sekundi i onda prestane.od novembra meseca se to javilo.inace kad sam joj merila pritisak(na dikitalnom aparatu)pokazalo je 120\80 a nakon pet minuta 110/60.dva puta joj je tekla krv iz nosa ali u tom periodu je obicno prehladjena pa ja to povezujem s tim.Imam li previse razloga da brinem jer se sad stvarno mnogo brinem?I da veoma je plasljiva i kad smo bili kod pedijatra i kod kuce da merimo TA ona se mnogo uplasi i ja tu hipertenziju povezujem sa strahom.Hvala

  Odgovori na komentar
  • Arterijski pritisak morate meriti ujutro i uveče, 7 dana, kad je dete potpuno opušteno. To zabeležite i pokažite Vašem pedijatru. Ako su vrednosti ok, ne treba ništa preduzimati, a ako se zabeleže povišene vrednosti da se uzme uput za kompletno ispitivanje uzroka hipertenzije (nefrološka i kardiološka obrada).

   Odgovori na komentar
 25. Imam 16 godina i u petak pocela je da me povremeno boli glava i takodje sam prehladjen curi mi nos i kasljem.Kasljao sam do danas i manje mi curi nos ali glava jos sa vremena na vreme zaboli.Da bol u glavi seta ne boli na jednom mestu nego malo ovde malo onde.

  Odgovori na komentar
 26. bio sam prehladjen i curi mi nos i kasljao sam i bolela me glava te tamo te vamo sve na razlicitim mestima i to je proslo i prosla me je prehlada i nije me vise bolela glava ali od juce uvece sam osetio mali bropj u predelu cela i jos malo gore.

  Odgovori na komentar
 27. Mojoj kcerki od 17 godina su tek prije dvije godine ustanovili ono sto je trebalo jos na sistematskim skolskim pregledima – na desnom oku je vid 100% uredu, a na lijevom prakticno vidi 20 %. Laicki da objasnim, u pitanju je nesto sto je moglo biti ispravljeno da je ranije uoceno, ali da je sad za to kasno. Jedno vrijeme je nosila socivo dioptrije +3 sto je trebalo bar dijelom da joj umanji taj nesrazmjer vida jednog i drugog oka. Odustala je vremenom, jer nije uocavala nikakve razlike u vidu. Razlog sto se obracam jeste glavobolja koja joj se javi nekoliko puta godisnje, sa te lijeve strane cela, praceno mucninom i povracanjem. To potraje dan-dva, prodje uz analgetik i cajeve. Jako je visoka, 185 cm, hemoglobina uvijek na granici, voli da jede cokoladu, ratujemo da jede vise, da ne pere kosu cesto… Ne znam sta bih vise kad je uhvati ta glavobolja.

  Odgovori na komentar
  • Osim analgetika (ibuprofen ili paracetamol) tokom bolnih epizoda – nema suštinske potrebe da se nešto drugo radi.

   Podrazumeva se korekcija vida uz redovne kontrole.

   Ukoliko bi glavobolje bile učestalije, ima smisla da se obavi pregled neurologa.

   Odgovori na komentar
 28. bio sam prehladjen i svremena na vreme kasljao sam i curio mi nos i glava me je bolela ne na jednom mestu nego svugde po malo prehlada je prosla i glava ali opet me ponekad zaboli u predelu cela slepoocnice i od cela jos malo gore

  Odgovori na komentar
 29. Cesto me boli glava u zadnjem delu leve strane u vidu pulsa imam 14 godina analiza krvi mi je dobra oko mi je dobro sinusi su mi takodje dobri i boli me nekad kod ociju iznad kapaka. Sta da radim?

  Odgovori na komentar
 30. Imam cerkicu od 12 god. Prve glavobolje su pocele pre godinu dana i nisu bile jake. Uradjen je neuroloski pregled, eeg, orl i ocni. Svi nalazi su bili uredni. Pre mesec, dva ponovo su pocele glavobolje jednom do dva puta sedmicno. Prodju uz analgetik-panadol. Pre tri dana je u roku od sat vremena dobila jaku glavobolju, kao nikad do sad. Plakala je i drzsla se za levu polovinu glave. Odvela sam je u hitnu, uradjen neuroloski pregled i bio je uredan. Bol je prestao nakon analgetika-panadol. Receno nam je da ponovo uradi iste nalaze (orl, ocni, krvna slika, eeg) Dva dana nakon toga nije imala glavobolje, ali danas u skoli je opet osetila bol, slabijeg intenziteta. Popila je panadol u skoli i bol je prosao…
  Moram da napomenem da mi je majka pre deset godina operisala aneurizme i jedna je pre dve godine pukla…..Da li ima potrebe da uradimo i MR snimak?

  Odgovori na komentar
 31. Postovani,molim Vas da mi odgovorite.Naime,moja cerka,ima 8 god,,zadnje 3,5 god.pati od migrene.Bol je probudi,uvek iznad levog oka.povraca u par navrata zutu tecnost,nevezanu sa zeludacnim sadrzajem,analgetike nema svrhe davati,povrati.Inace,rodjena je hitnim carskim rezom.Radjen joj je ctg glave,imala je blago suzenje krvnih sudova mozga.Na ponovnom pregledu,dr je rekla da je nalaz uredan.Kada sam je vodila neurologu sa pojavom migrene,rekao je da nema potrebe za snimanjem glave i da je naslednog karaktera.Moja mama oduvek pati od glavobolja,nema migrenoznih napada.Interesuje me vase misljenje.unapred zahvalna!

  Odgovori na komentar
 32. Imam 16 godina i negde oko 20 februara vozio sam biciklu po Vrsackom bregu.Kada sam zavrsio voznju i biciklu vratio drugu pocela je kisica a ja sam bio znojav i sve do autobusa sam pesacio oko 25 minuta i kisa je padala jos uvek i cekao sam autobus jedno 15 minuta i posle toga sam dosao kuci i prehladio sam se curio mi nos i kasljucao sam i glava me je zezala ne da boli nego kao da zigne ili tako nesto prosla me je prehlada a glava me da kazem zigne kad izadjem napolje a duva vetar ili pred kisu kada sam unutra ceo dan skoro da me ni ne zigne i ne sad da me ziga ceo dan neko na primer lupam prodje sat pa zigne od tog trenutka kada sam pokisao,

  Odgovori na komentar
 33. Zdravo,imam 14 godina i prethodnih mesec-mesec i po dana me jako boli glava. Pila sam i brufen i panetnol i kafetin ali nista ne pomaze.Cesto me bolu oci i muka mi je. Radila sam analizu krvi i sve je u redu.Inace imam problema sa vidom ali kada sam otisla kod oftamologa rekao mi je da je po pitanju vida sve okej.. Sta da radim? sta moze biti uzrok glavobolje?

  Odgovori na komentar
 34. Imam cerkicu 6,5 godina,unazad mesec dana kaze kako se u toku dana zatrese. Sada se desava i cesce,nekoliko puta u toku dana,kaze zatresu joj se ruke,glava i telo…to kratko traje…pedijatar mi kaze da pricekamo jos malo,molim ta Vase misljenje! Hvala

  Odgovori na komentar
  • Mislim da je to Vaš pedijatar lepo procenio – da se sačeka par nedelja da se vidi kako će ovo ići. Ako nema drugih problema (gubitak svesti, jaka vrtoglavica, glavobolja, gubitak ravnoteže…) ovo ne bi trebalo da bude nešto ozbiljno.

   Svakako treba da to dalje pratite sa Vašim pedijatrom.

   Odgovori na komentar
 35. Imam cerku staru 12,5 godina. Glavobolje su pocele pre 7 meseci posle kratkotrajne virusne prehlade (bez temperature). Prehlada je prosla brzo, ali su se glavobolje nastavile. Pedijatar je posumnjao na upalu sinusa i prepisao antibiotik. Popila je tri različita antibiotika, ali su glavobolje i dalje bile jake i svakodnevne. Uradjene su kompletne analize krvi (sa zapaljenskim faktorima….), pregled orl, oftalmoloski pregled, pregled kod neurologa i sve analize su bile u savrsenom redu. Uradjena je magnetna rezonanca – mozdane ovojnice i krvni sudovi, takodje sve u redu. EEG takodje u redu. Poslali su nas kod psihologa i on je rekao da je sve u redu. Sve ovo je trajalo 2-2,5 meseca. Za to vreme glavobolje su bile jake, u predelu cela, slepoocnica (pulsirajuce), ociju, nosa, vilice. Osecala je i probode kroz usi i zube (svi zubi su joj zdravi). Osecala je pojacane bolove i probode pri saginjanju, pri zatvaranju vrata u automobilu, pri najblazim usponima. Buka joj je strasno smetala. Najmanji fizicki napor joj je pojacavao glavobolju koju je pratila mucnina i nagon na povracanje, ali ni jednput nije povracala. Pila je brufen ili panadol za bolove (svaki dan), ali joj glavobolje od tih lekova nisu prolazile. Na orl pregledu je bila 3 puta, svaki put su rekli da je sve savrseno. Ona se vec 5-6 godina bavi sportom, redovno ( na svakih 6 meseci) je isla na sportske preglede (EKG sa testom opterecenja, krvna slika, fizijatar, provera pritiska, procena mase, masti, tecnosti……) koji su uvek bili savrseni. Povrede ili udarce u glavu nije imala. Od kad su pocele ove glavobolje, nije mogla ni da potrci na fizickom. Pri najmanjem fizickom naporu bi prebledela i imala pojacanu glavobolju.
  Konacno su posle ta 2,5 meseca posle endoskopije nosa ustanovili da ima 75% uvecan treci krajnik koji je pritiskao nerve i zatvorio disajne puteve. Krajnik je izvadjen, a receno nam je da ce bolovi potrajati jos mesec dana. Opercija je bila u januaru.
  Glavobolje su se smanjile, ali nisu prosle. Pri svakom fizickom naporu su glavobolje jake (pri tome ne oseca nikakvu slabost, vrtoglavicu, zadihanost…). Tesko podnosi zagusljive i tople prostorije, nagle promene vremena.
  Proslo je vec 3 meseca posle operacije, a glavobolje su jos prisutne.
  Izvinjavam se zbog opsirnosti, ali mislim da ce tako mozda biti lakse da mi pomognete.
  Molim Vas da mi date misljenje i savet, sta dalje uciniti.
  UNAPRED HVALA

  Odgovori na komentar
  • Treba još stpljenja!

   Kada 3.krajnik dugo pritiska (to je trajalo mesecima) onda treba sačekati i nekoliko meseci da bi se sve normalizovalo.

   Ako se ove uporne glavobolje u naporu nastave, dete treba da vidi dečji kardiolog i da se uradi test opterećenjem i proceni glavobolja u naporu.

   Odgovori na komentar
 36. E ovako negde u februaru sam pokisao i to dobro kada sam dosao kuci prehladio sam se i glava me nije bolela sad da me boli konstantno ne onako kao da zigne u pocetku to ziganje je bilo po intezitetu ne po jacini veliko onda se vremenom smanjivalo i danas osetim jos ponekad da me stecne mogu tako slobodno da kazem zato sto ne boli nego napisao sam vam vec i u subotu kada je bilo ona promena vremena imao sam osecaj kao da sam pijan taj osecaj slucajno znam posto sam imao iskustvo jednom ne vise nego i do danas mi je dosta bolje nije me zigala nego sad je ovde onako oblacno pa me je mozda 2-3 puta zignula.

  Odgovori na komentar
 37. Postovanje. Moja cerka ima 7,5 godina. Sa 5 godina su pocele glavobolje. U poceku jednom u par meseci, a sada i po 2-3 puta mesecno. Uvek su u ceonom delu. Znaju biti izrazito jake. Vodimo je redovno kod oftalmologa, i sve je u redu. Obavljen je i pregled od strane specijaliste ORL. Obavlje je eeg u budnom stanju i mr endokranijuma po uputu neurologa pedijatra. Svi nalazi su uredni. Vise puta joj je skolski pedijatar merio pritisak i smatra da je normalan za taj uzrast. Neurolog smatra da je decija migrena. Treba da idemo kod nje sa snimkom mr.
  Da li je normalno da glavobolje budu tako ceste? Da li postoji neka prevencija? Alternativna medicina? Zaista sam uplasena.
  Na zalost centar za migrene pri kbc Zvezdara je ugasen.

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno jeste migreniozna glavobolja, a to naprosto mora da leci i prati neurolog.

   Zato obavite planirani kontrolni pregled pa da se vidi kako je najbolje da se pomogne detetu.

   Odgovori na komentar
 38. Pozdrav svima.

  Imam cerku od 11 godina koja se povremeno zali na glavobolju na temenu glave kao da joj nesto pritiska glavu odozgo.
  Glavobolja traje sat dva i prodje bez ikakve terapije.

  Sta mi preporucujete da uradim?

  Hvala.

  Odgovori na komentar
 39. Postovanje!Imam cerku os 6,5 godina I evo vec treci dan se zali na glavobolja u celnom predelu glave I povremeno bol u nosu.Bol se smiruje za sirupom blokmax.Ono sto mene brine je sto nakon sto oseti jaki bol legne I odma zaspi.Ne povraca,nema temperatutu,grlo u redu,usi su u redu,oci su isto u redu.Pregled kod orl I ocnog lekara smo napravili pred 2 meseca kada se pozalila na glavobolja vec nekoliko puta pte da obavimo preglede.Danas amo opet bili kod pedijatra I dao nam je kapice operil sa geramicin,sirup letizeni.Zaboravila sam da kazem da pre nedeljju dana smo uradili I krvnu analizu,bilo je ok.Molim vas za odgovor,sta da radimo,sta da ispitamo?hvala vam unapred

  Odgovori na komentar
  • Za sada samo da se nos drži prhidnim uz iboproufen kad glava zaboli. Neurolog bi trebalo da vidi dete samo ako se glavobolja produži na par nedelja, a bolovi inteziviraju.

   Odgovori na komentar
 40. Poštovani,
  moj sin ima 6,5 godina. Danas ga je povremeno bolela glava – iznenada zaboli bol kratko traje ali bih rekla da je intenzivan jer se držao za glavu, teme i u ravni sa uhom na desnoj strani. Ima zapušen nos, povremeno mu je muka danima ali ne povraća..pre par dana se vratio sa rekreativne sa Tare, pre toga radjena KS i bris grla, nadjena je stafilokoka ali kako je krv bila ok lekar nije lečio…ali sada me brinu te glavobolje…bili smo danas i kod pedijatra, uho, grlo su Ok. Brinem jako. Za koga da tražim uput sutra? Hvala unapred

  Odgovori na komentar
   • Hvala na odgovoru. danas je dobio i temperaturu..zali se i na stomak i na glavu, cak je i plakao…pedijatar mi je preko telefona rekao da dodjem u ponedeljak. Temp je bila 38. Posle brufena sve ok. Ispirali nos rastvorom. Kad kazete da pratim- sta treba da me zabrine? Na sta da obratim paznju? Nikad nije plakao zbog bola u glavi pa sam malo u panici…hvala unapred

    Odgovori na komentar
    • Sve je to ocekivani deo infekcije koja se uklapa u aktuelne viruse! Oni neretko uzrokuju glavobolje kod dece, pa se zaista NE čini da ima mesta za paniku.

     Odgovori na komentar
 41. Poštovanje. Moja ćerka ima 13 godina i oseća povremeno da kažem ziganje u glavi koje traje svega 3 sekunde.Posto ima nizak pritisak i vrtoglavice koje se ponavljaju na nekoliko meseci možda je to zbog toga, takodje ima bol u zadnjem delu glave a po nekad oseća i bol po celoj glavi.Molim vas pomozite mi i recite šta da radim, nadam se da nije ništa ozbiljno.

  Odgovori na komentar
 42. Postovanje.Moj sin ima 3,5 godine vec neko vrijeme se zali na glavobolju nekoliko puta dnevno pokazuje da ga boli desna strana i jos sam primjetila da cesto zazmuri na desno oko,jako sam zabrinuta.Drugih simptoma nema fino jede,spava osim sto je malo anemicam hemoglobin mu je 100.

  Odgovori na komentar
 43. Pozz, svski dan.me boli glava iznad ociji tj obrva i u podrucju sljepocnica,nemam ni mucnine ni padavice, cedto.mi se Spava, dok.sam usla u skolu nisam osjecala glavobolje samo na rasusti
  U i.prvi na zimskom a.zatim i sad kad je pocelo ljeto,radila sam skener glave i uredan mi.je oci uredu nalazi uredu jos moram.snimiti sinuse pimozite zabrinuta San jako . hvala

  Odgovori na komentar
 44. Postovani, moja cerkica ima dve godine, vratili smo se sa odmora iz Grcke (kolima) danas, inace prethodnih 10 dana na odmoru je povracala dva puta, oba puta uvece pred spavanje cim popije mleko…cim smo stigli u Srbiju pocela je da se zali da je boli glava, povracala je jednom u toku dana, spavala 3 sata, i opet se zali da je boli glava u ceonom delu. Inace jako slabo je jela sve vreme na odmoru. Hvala

  Odgovori na komentar
  • Tu se malo šta može reći bez pregleda deteta!

   Sasvim je moguće da je “zakačiča” neki od letnjih virusa, a ako se ovo nastavi, da je pregleda Vaš pedijatar.

   Odgovori na komentar
 45. Postovani, imam 17 godina i vec me 17 dana boli glava na razlicitim dijelovima glave osim ceonog dijela. Intenzitet glavobolje nije jak i bol je prisutna vecinom u kasnim vecernjim satima i u par minuta nakon budjenja. Takodjer imam bolove u desnom dijelu vrata i na desnom ramenu. Prije bolova sam bio na moru pa postoji mogucnost da sam se i prehladio, ali me brine ovaj duzi vremenski period odkad su bolovi poceli. Takodjer sam imao vrtoglavicu treci dan ali je kratko trajala.

  Odgovori na komentar
 46. Postovani, moja cerkica od dve godine uvece pred spavanje pije mleko (moja kravica 2.8 % mm) oko 250 ml, svakih 7-8 dana se desi da povrati svo popijeno mleko sa ostatkom hrane od tog dana. Nakon sto povrati odmah je raspolozena i hoce opet da pije mleko, kada ga popije sve je ok i zaspiva normalno. Da li postoji mogucnost da joj kravlje mleko ne odgovara ili sa joj smeta laktoza? Hvala

  Odgovori na komentar
 47. pozdrav, procitala sam tekst i komentare, pa reko da se i ja pozalim….
  sin mi ima 7 godina i sinoc se pozalio na glavobolju, oci su mu se onako zacaklile izmerila sam temperaturu i imao je 38.8, od sinoc pa do sad temperatura mu ide od 37.8 – 39.2 , kada je iznad 38 pocinje i glavobolja…. nema nikakve druge simptome, ima li neki virus sad pa je zbog toga povisena temperatura? i da li je onda glavobolja samo uzrok povisene temperature?
  hvala….

  Odgovori na komentar
 48. Dobar dan ja se zovem boruslav imam 17 godina i negde oko prvog avgusta kada je bila promena vremena osetio sam ne da me boli nego kao da strecne i osetim ziganje u predelu slepoocnice

  Odgovori na komentar
 49. Postovani, imam 15 god i zadnjih 10ak dana boli me glava al ne preterano jako, nekad i vrat, obicno se javlja posle podne, boli me po naglim izazvanim potresima kao sto je pomeranje glave cik cak. Nekad se desi da osetim malko trnjenje oko glave, i posto je skola krenula desava mi se kad sam u zatvorenom prostor da mi je vruce, glava mi postane topla nalik na temp ali kada izadjem na vazduh to nestane i tako opet. Pre nisam imao nikakve probleme sa glavom i to je odjednom pocelo i brine me, ako moze brz odgovor i savet. Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 50. Jelena Ilic 04.10.2015 u 18:40

  Postovani, moj sin koji ima 5 godina zalio se par puta tokom letnjeg perioda na glavobolju.Javljala se u popodnevnim casovima u jako toplom vremenskom periodu, pri fizickoj aktivnosti tacnije trcanju i tokom glavobolje dosta se zmojio i izgledao malaksalo.To se desilo 2 do 3 puta za 3 meseca.Slepoocnice i teme su tacke na koje se zalio.Jedamput se desila glavobolja i posle nervoze, jer je dosta emotivno dete.Imao je operaciju krajnika i ugradnju cevcice u uvo pre 1,5 godine, cevcica se vec uklonila.Prosle zime upala sinusa i jaki problemi sa sekretom.Molim odgovor u vezi glavobolja i vase misljenje.Krvna slika, ocni pregled i orl su pre mesec dana bili uredni.

  Odgovori na komentar
 51. Jelena Ilic 05.10.2015 u 08:43

  Hvala na odgovoru.Zelela bih jos samo da pitam, da li to kratkotrajno znaci taj dan kada se jave, jer umelo je da potraje vise sati i da li deca tokom igre kada padnu i udare glavom, kao sto bi udarili rukom ili nogom o pod, mogu imati neke posledice, ako posle toga normalno nastave igru i normalno se ponasaju.Hvala

  Odgovori na komentar
 52. Postovani imam dvojcicu od nepunih 5 godina u julu nesecu je pocela da otice u ceonom delu povremeno….od sredine avgusta se javljaju glavobolje i otok ceonog dela postaje konstantan….nekad izrazen a nekad slabije….Nije bila prehladjena aktivna ide na folklor….. Vodili smo je kod neurologa trazio je da se odradi imunoloski pregled, neurooftamoloski,hematoloski, reumatoloski i MR glave i MRA….zbog velikog perioda cekanja za magnet u institutu jos to nismo odradili a sve ostalo je ok….njoj se sad javljaju i vrtoglavice sa glavoboljom sve to traje kratko al se plasim posto je u porodici bilo 3 tumora i dve aneurizme….sve bliski. Dede babe tetke… Unapred hvala na odgovoru..

  Odgovori na komentar
  • Zaista nema dileme – magnetna rezonanca je finalni i najvažniji korak u rasvetljavanju ovih glavobolja! Potom će neurolog imati jasan terapijski plan.

   Ne treba biti pesimista – ipak su daleko veće šanse da će MR pokazati normalan nalaz, kao i da će se naći načn da se detetu pomogne.

   Odgovori na komentar
 53. Imam 16.godina i jake glavobolje.. Nosim naocare,ali i pored toga imam bolove u predelu ociju i slepoocnice.. Ponekad i posle jakih analgetika meni bol ne prolazi.. Cesto idem na preglede kod ocnog lekara,sve je u redu..Ponekad me boli kad citam,a ponekad iz cistog mira pocne da me boli. Da li bih zbog toga trebala da se plasim i kako mogu da resim taj problem??

  Odgovori na komentar
 54. Postovani imam djevojcicu od 10 god Otprilike u zadnjih 6 mjeseci ima skoro svakodnevne glavobolje u ceonom I predjelu slijepocnicaPovremenom mucninom u zelucu ,nisu prejake I prodju otprilike za pola sata do sat Moj muz I njegova mama imaju migrene. Zanima me vase misljenje I da li migrene mogu da budu svakodnevne Unaprijed hvala

  Odgovori na komentar
  • Skoro sigurno se radi o naslednoj predispoziciji – sklonosti ka migrenskim glavoboljama.

   Ako se glavobolje nastave ovako – dešavaju se bas svaki dan, ima smisla da dete pregleda decji neurolog.

   Odgovori na komentar
 55. Moja cerkica se stalno zali na boj u glavi kad dodje iz skole,sinoc je plakala kaze da ima osecaj da joj se oko zatvara.Sta raditi?Njena baka je operisala ablaciju oka,plasim se za dete,pa vas molim za odgovor.

  Odgovori na komentar
  • NEMA to veze sa ablacijom retine (koju je baka operisala)!

   Svakako treba proveriti vid kod oftalmologa – to je prvi korak u proceni glavobolja koj se javljau posle škole.

   Odgovori na komentar
  • Ako dete glava STALNO boli – OBAVEZAN je pregled!

   Prvi korak je svakako Vaš pedijatar, koji treba da proceni ima li potrebe za dodatnim ispitivanjima.

   Odgovori na komentar
 56. Imam djevojcicu 12 god,glava je boli vec jace od mjesec dana bez prestanka sve smo analize uradili dobila je naocare ali bol se javlja u ocima glava je malo popusti pa opet naruceni smo kod neurologa doktorica kaze da je opterecena ne moguce djete jauce od bolova a mjesec vec dana ne ide u skolu hvala

  Odgovori na komentar
 57. Postovani,imam sina od 14 godina. Dva do 3 puta nedeljno zali se na glavobolje,koje nekada zahtevaju i analgetike a nekada prodju nakon sto se dobro naspava. Analgetici uvek pomazu a glavobolje su cesce kada je prepodnevna smena u skoli i kada se nedovoljno naspava.Moram da napomenem da kada je na raspustu glavobolja gotovo i da nema. Radjen je neuroloski i oftamoloski pregled i sve je uredu. Sta je u pitanju i da li treba raditi dodatne analize? Unapred hvala

  Odgovori na komentar
   • Oprostite,ali bili smo kod neurologa i rekao je nakon pregleda da je sve ok i da je u pitanju pubertetska migrena,prepisao Mg i to je to. Da li mozda treba obaviti EEG ili magnetnu? Hvala jos jednom

    Odgovori na komentar
    • To su analize koje ISKLJUČIVO neurolog određuje – posle pregleda i praćenja deteta. To se naprosto ne može obaviti “na svoju ruku”, a ukoliko se glavobolje inteziviraju ili ucestaju (i pored terapije), treba obaviti kontrolni neurološki pregled, pa da se vidi šta dalje da se radi.

     Odgovori na komentar
 58. Ivana Prekovic 16.02.2016 u 20:50

  Postovani imam devojcicu 8 godina,bar jednom mesecno je zaboli glava u slepoocnicama ali posle deset minuta popijenog brufena bol prestaje.Inace i mene boli glava od malena.Da li je potrebno voditi dete kod neurologa?Hvala

  Odgovori na komentar
 59. Zdravo,imam 15 godina. Pre oko mesec dana oseio sam mali bol na levoj strani glave ,ne jak bol ,u obliku pulsa,to se javljalo na tri – cetiri tacke glave,a po nekad i na drugoj strani glave,ali nije bio jak bol ni malo,proslo je mozda 20 dana ,i na istoj levoj strani se javio bol,ALI NI MALO JAK,on traje 1 evntualno 2 sekunde,to se sad desava dnevno retko al se brinem da li je to opasno,i imaju li neke teske posledice,sta mi vi preporucujete?? Pozdrav unapred..

  Odgovori na komentar
 60. Postovanje.Moj sin ima 13 godina.Jos kao beba imo je curenje krvi iz nosa nicim izazvano i u ne odredjeno vreme i tokom noci i tokom dana.U cetvrtoj godini posle odlaska na moru zaustvilo se i nikada se vise nije pojavilo. medjutim u 6 godini pocele su glavobolje u potiljacnom delu glave.Glavobolje su retke nekada se pojvljuju posle mesec dana nekada posle dva tri i vise meseci. Kada ga bili glava muka mu je povrat ispava se i sutradan nema nista . na pregled kod oftamologa redovno ide i sve je u redu.Cesto mu je zapusen nos . vecinu vremena provodi posle skole i obaveza skolskih na kompijuteru telefonu ili lap topu. Sta mi predlazete molim vas odgovorite mi.unapred zahvalna.

  Odgovori na komentar
 61. Zdravo,imam 14 godina,boli me glava u vidu ovoga:mozda nekh 4-5 tacaka na glavi koje me zigaju ali to nije jak bol,na levoj strani glave i od prilike na levoj slepoocnici i negde na desnoj strani ima ziganje,da li je to opasno?

  Odgovori na komentar
 62. Sin, decak od 9,5 godina vec nekoliko meseci 2-3 se zali na periodican bol u stomaku na koji se nadovezuje bol u glavi a zadnjih par nedelja je to praceno i virtoglavicom. Bili smo kod gastrologa koji je odmah preporucio snimanje zeludca sondom, koji sam odbila jer mi je bilo neverobatno da prvo pa mora to. Znaci, bol u glavi i vetohlavica su zajedno i ponekad se tu doda i stomak, na pocetku je bilo kratkotrajno a sada u sve duzem intervalu.
  savet…

  Odgovori na komentar
  • Ako se bolovu u stomaku i dalje ponavljaju – treba uraditi kako gastroenterolog predloži. Moguće je da se baš u želucu krije problem koji indirektno može provicirati i glavobolje

   Odgovori na komentar
 63. Imam curicu od 9 god.Često se zadnjih par mjeseci žali na bol ispod obrva.Bole je kako objašnjavaočni kapci ali kako kaže unutra.Vodila sam je dok.i sve je uredu,misli da je boli glava.Već sam zabrinuta.Manje je boli kad zatvori oči.

  Odgovori na komentar
  • Ako je pregled pokazao uredan nalaz – NEMA mesta za brigu. Ukoliko bol potraje duže od 10 do 15 minuta, ima smisla da se da analgetik (ibuprofene – Brufen) u dozi prema težini deteta.

   Samo ako se tegobe znašajno učestaju, ima smisla da Vaš pedijatar ponovi vidi dete i razmotri slanje neurologu.

   Odgovori na komentar
 64. Postovanje,Imam cerkicu od 3,5 god.U zadnjih mesec dana se zali da je boli glava.Kada pitam gde,pokazuje nekada sa leve a nekada sa desne strane u predelu slepoocnice.Nakon sto se prvi put pozalila vadili smo krv,jedino su limfociti bili poviseni 53,5.Nakon dve nedelje (posle supruga i mene) dobija temperaturu na dva dana.Bez proliva,povracanja.Zali se na bol u grlu i pedijatar konstatuje slovanje sekreta iz nosica.To sve prolazi a ona se i dalje zali na glavobolju.Inace,njeno ponasanje se ne menja,ostane hiperaktivna,ima super apetit,spava,igra se,skace,peva…prosto ne izgleda kao da je ista boli.Cak se nekada i ne pozali sama dok je ja ne pitam.Ali ja sam jako zabrinuta i opet je vodim kod lekara koji nam daje uput za neurologa.Dok cekamo na pregled zanima me sta bi moglo da bude u pitanju? Hvala!

  Odgovori na komentar
 65. Postovanje,Hvala na brzom prethodnom odgovoru.Po Vasem savetu,prestala sam sa pitanjima “Da li te boli glava” i pocela je mnogo redje da se zali,jednom do dva puta dnevno ali uocavam da se to desava kada dobije grdnju za nesto.Inace smo posetili dva neurologa(privatno i drzavno).Oba daju negativan neroloski nalaz posebno nakon pregleda cerke koja im je svojom hiperaktivnoscu “prevrnula ordinaciji naglavacke”.Kazu da uopste ne izgleda da ima ikakav problem.Ali mi privatni lekar daje uput za skener glave,kako kaze samo da bi mi kao roditelji bili potpuno smireni,dok drzavni deciji neurolog misli da nema potrebe za zracenjem sem u slucaju da te glavobolje traju po par sati i da je pri njima dete pospano,bledo…Malo sam se smirila ali opet sam na pocetku razmisljanja sta dalje…?

  Odgovori na komentar
  • Jasno je da su ovo su TIPIČNE “psihološke” glavobolje koje zaista NE zahtevaju skener glave! To je neprihvatljivo velika doza zračenja, pa mislim da misljenje neurologa treba uvažiti!

   Odgovori na komentar
 66. Imam sina od 16 godina i nekoliko puta u mesecu se žali na bol u zadnjem delu glave.Bol koji oseća nekada bude veoma jak i praćen nekakvim potiskivanjem(jaskanjem)kako mi je on opisao. Unapred hvala!!!

  Odgovori na komentar
 67. Postovani imam 18 god glavobolje u ceonom delu prvo me probode bol u desnoj slepocnici boli me desno oko kada me boli glava traje nedelju dana svaki dan po jedno 4-5 sati pulsira smeta mi muzika i kad legnem malo i odspavam prodje i pocne da me boli glava od kad pomirisim miris kremu bude mi muka ali nikad nisam povratila.bila sam kod ocnog dobila naocare ocna dr trazi izvestaj neurologa a moja dr kaze da ne treba poslace me kod neurologa ako me bude bolela glava i sa naocarima boli me vise sada oko sa naocarima a bez njih mi se muti pa sta da radim da odem privatno kod neurologa jel se vamo dosta ceka pa da odem kod ocnog da vid im jer njih dve ne mogu da se dogovore da li trebam da idem kod neurologa ili ne

  Odgovori na komentar
 68. Postovani,imam sina od 4 godine.danas se zalio da ga boli glava u podrucju sljepoocnica i cesto trazi da pije vodu,zaspao je na dva sata i kad se probudio povratio je dva puta i dalje se zali na bol u sljepoocnicama i cesto trazi vodu.molim savjet

  Odgovori na komentar
  • Najverovatnije se “kuva” neki od virusa, a ako se glavobolje učestaju i pojacavaju – pregled se mora obaviti.

   Pregled je neophodan i u slučaju da se nastavi povraćanje.

   Odgovori na komentar
 69. Pozdrav. Moj sin ima deset godina i bolove u ceonom i slepoocnom delu glave u proseku na svaka tri do četiri dana. Pre tri godine je operisao krajnike. Zanima me bi to moglo biti? Bol je srednje jacine.

  Odgovori na komentar
 70. Moj sin ima17 godina.Povremeno mu se javljaju glavobolje u predelu slepoocnica.Bude mu muka i ponekad povraca.Isli smo kod neurologa ,oftamologa ,vadili krvnu sliku ,sve uredu.Kad se javi bol preznoji se ,hladan znoj i ubledi.Ponekad mu se to javi kad nesto teze radi, posle treninga.Kad je imao oko 9 godina imao je jaku upalu usiju ,i od tada se javlja taj bol u slepoocnicama.Nekad u jednoj nekad u drugoj.Kad se napari bude mu lakse i ne oseca pritisak u toj nozdrvi. Trenira fudbal ,malo preskace obroke.Drugih poteskoca nema. Sistemacki pregledi u klubu uredu.Molim vas da mi odgovorite dali mu padne secer ili su u pitanju sinusi.Neurolog je rekao da je migrena pre 7 godina.Da. uzima Mg i brufen po potrebi.Kad mu se taj bol javlja ima i neke male crne tackice.Unapred hvala.

  Odgovori na komentar
 71. I ja imam problem. Moja ćerka od kada je imala 20 dana počela je da povraca u mlazevima. Napadi bi se dešavali jednom u 2 nedelje a kasnije kada je imala otprilike 1 godinu 1 mesečno. Napad bi otprilike ovako izgledao: uvek je pocinjao oko 3-4 ijutro. izvila bi se sasvim u oblik kifle i počela bi da plače. Delovalo je kao da ne može da vrati glavu u prav položaj. I prevrtala bi očima kada bi pokušavala. Onda bi povratila u mlazu 5-6 puta da bi na kraju povraćala fluroscentno žuto. Posle 3-4 sata bi se umirila u zaspala. Oko podneva bi se budila i nije imala nikakvih problema. Kada je imala oko godinu dana pocinjali bi isti napadi samo što ne bi više povraćala u mlazevima već bi odmah počela žuto da povraca. Kada je imala 1,5 god napadi su potpuno prestali. Samo je jednom mesečno u vreme kada bi napad trebalo da ima imala nesnosan zadah iz usta. Za par dana puni 3 godine i ponovo je dobila napad. Kaze da joj se vrti u glavi i da je boli prednji deo glave i stomak.
  Lecimo se u Beč u. Lekari su joj uradili eeg, mr glave i vrata. Nalaz je bio uredan. Smatrali su da ima dečju migrenu, ali i zbog blagog tortikolisa išla je na osteopatiju i kod fizioterapeut a do prve godine života. Ona je držala krivo glavicu samo kad je imala napad. Inače je bila sasvim prava.
  Kada smo bili u Srbiji odveli smo je u tirsovu. Tamo je jedan profesor mislio da sve dolazi iz stomaka i da bi trebalo da se uradi gastroskopija. Smatrao je da ima proširen prsten na zelucu i da će to vremenom doći ma svoje. Doktori u veću su odbacili to mišljenje. Kako su napadi prestali nismo nikakve dalje pretrage vršili.
  Odahnuli smo kada se napadi nisu ponavljali 1.5 godina. Sada smo ponovo prestravljeni.
  Kao lek je dobijala ibuprofen i paracetamol da bi joj se olakšali bolovi. Dodatno smo je vodili na homeopatiju i tamo je dobila belladonna kuglice za vreme napada.
  Šta mi je opet raditi? Čini mi se da joj je sada najgori napad ikada. Povraca od 5 i i dalje povraca.

  Odgovori na komentar
  • Nažalost, ovo se naprosto NE može rešavari web-konsultacijom.

   Vasem detetu sads prvo treba pedijatar-gastroenterolog, a mislm da je AKH klinika pravo mesto.

   Odgovori na komentar
   • Ona se i leči u akh. Ali oni misle da će to samo proci i pre 5 godine ne žele da rade gastroskopiju, jer bi dete moralo na totalnu anesteziju. H ala u svakom slučaju. Da li vas ovi simptomi podsećaju na migrenu ili ne?

    Odgovori na komentar
    • Mislim da ste zaista na NAJBOLJEM mestu u Austriji, a AKH je jedan od najboljih dečjih bolnica u Evropi!

     Postoji reakna mogućnosta da se radi o vrsti migrene, naročito ako u porodici ima ovre bolesti.

     Odgovori na komentar
    • Mislim da ste zaista na NAJBOLJEM mestu u Austriji, a AKH je jedan od najboljih dečjih bolnica u Evropi!

     Postoji reakna mogućnosta da se radi o vrsti migrene, naročito ako u porodici ima ovre bolesti

     Odgovori na komentar
 72. Postovanje,moj sin ima 9 god i od juna ove godine ima ceste glavobolje pracenje povracanjem i ponekad bolom u zeludcu.Isli smo kod neurologa,i razgovarali sa pedijattom.Djecak je vrlo emotivne prirode i ima jako veliki strah od doktora.Do sada je operisao 2 puta krajnike,2 puta cjevcice i imao operaciju testisa,znaci mozemo reci da je ok da nevoli posjeti doktorima.Sada smo u fazi da moramo kod zubara,sistematski pregledi itd….i glavobolje se zadnjih mjesec dana ve 2/3 puta ponavljaju.Primjetila sam da na promjene vremena reagije kasljucanjem i zacepljenim nosom, a glavibolje su uvjek u predjelu cela.Molim Vas za savjet sta dalje da radimo i koje pretrage bi trebalo odraditi.Hvala

  Odgovori na komentar
  • Sve ukazuje da je najverovatniji uzrok problema upravo zapušn nos. Dakle, treba ga redovno ispirati, a ako se glavobolja javi da se da ibuprofen (Brufen).

   Ukoliko se glavobolje učestaju i pored redovnog cišće ja nos – treba ponovo obaviti.pregled neurologa!

   Odgovori na komentar
 73. Zabrinuta mama 03.11.2016 u 20:22

  Postovani,
  Moj sin od 4 i po godine ima povremene glavobolje pracene povracanjem u poslednjih malo vise od godinu dana. U pocetku sam se trudila da ne dizem paniku jer nisu bili cesti, i svaki put mi se cinilo da je umoran, pospan, gladan ili prehladjen pa sam ih pripisivala tome. Posle pauze od nekoliko meseci bez ijedne glavobolje, ponovila se u septembru bez ociglednog razloga (nije bio ni umoran, niti bolestan..) pa evo malopre opet. Ovih dana cekamo na MR pregled ali jako sam zabrinuta. ORL, oftalmolog i psiholog – nalazi uredni, kao i neurolog ali je za svaki slucaj upitio na MR. Sta to moze biti? Najlepse hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • SVE ste uradili kako treba, a mislim da MR možete sačekati BEZ straha!

   NIŠTA ne ukazuje da Vaše dete ima bilo kakav ozbiljan problem, a posle magnetne rezonance će sve biti mnogo jasnije.

   Odgovori na komentar
 74. Moja cerka, 2007 godiste, se u poslednjih dva meseca , zali na glavobolje. Bol je u ceonom delu, i ka temenu, a nekad i kod slepoocnica. Ima ih 2 do 3 puta nedeljno. U skoli je kako kaze zaboli glava od galame posle velikog odmora. Kada dodje kuci vise je ne boli ili joj brzo prodje. U poslednje 2 nedelje cesce je bolela glava. Dala sam joj paracetamol, nakon toga legne i probudi se bez glavobolje. Ja od srednje skole imam jake migrene koje su i dalje prisutne. Molim vas za savet, za dete. Zabrinuta mama.

  Odgovori na komentar
 75. Drugi put se javlja razmak je 4 meseca bol u ceonom delu i slepocnicama pre glavobolje se zalila da ima osecaj kao da joj se vrti u glavi i u jednom trenutku da ima osecaj kao da ne vidi.Ima 8 godina

  Odgovori na komentar
 76. Moj sin ima tri i po godine. Prosle godine je imao povredu glave(gurnuo ga je drug u igri i udario je u vitrinu) i jedan shav, ali su rekli da je sve u redu. Od pre tri nedelje, primecujem netipicnu pojavu. On samo padne. Verovatno vrtoglavica, ili sta vec. Situacije su sledece, sedi na stolici, veceramo i samo padne sa strane. Odmah ustane. 2. Sedi na stolici, gleda u mene i pricamo, zacuti pogleda me i padne. 3. Juce je vec bilo sa povredom. Skakao je sa kreveta na krevet, popeo se na ivicu kreveta , rekao mi kako je tu velika rupa i pao(u prostor izmedju dva kreveta, cosak jedan). Udario je uvo i rasklimao zub, ali je odmah poceo da place i da mi se zali da ga boli zub i uvo. Posto je mali, samo mi je objasnio kako je video rupu i pao.
  Bas me brine sve to, da li je kratkotrajni gubitak ravnoteze ili sta god da je. Molila bih Vas da me usmerite ciju pomoc da trazim, osim pregleda pedijatra.

  Odgovori na komentar
 77. Imam devojcicu sest godina vec dve nedelje se zali da je boli glava u ceonom delu,ali ne svaki dan , zadnjih par dana se zali svaki dan da je boli kad pomera glavu , uz to joj suze oci ,non stop ih trlja i brise ,dobila je podocnjake . Kaslje puno , pod terapijom je od pulmologa a doktorka je dala kapi za oci ,medjutim to nista ne pomaze i dlje joj oci suze i trlja ih. Molila bih vas da mi kazete vase misljenje, jer je bas nervozna i smeta joj sve ovo. Hvala.

  Odgovori na komentar

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.