Glavobolje kod dece

O glavoboljama postoji mnogo napisanih knjiga, a nabrajati uzroke glavobolja redom – prevazilazi prostor ove rubrike. Zato ćemo se pozabaviti glavnim aspektima glavobolja kod dece, koji bi mogli da zanimaju roditelje.

 • Zašto glava boli?

Ovo pitanje može da se zameni pitanjem: «Šta boli u glavi?».

Zvuči neverovatno, ali je istina da najveći «stanovnik» glave: mozak – NE BOLI. Moždano nervno tkivo NEMA nervne završetke za bol! Zato ne treba da čudi da se veliki broj operacija na mozgu sprovodi u lokalnoj anesteziji, koja omogućava hirurgu da otvori lobanju i stigne do mozga, a pacijent je skoro sve vreme budan!

Nervni završeci za bol se nalaze oko krvnih sudova, kojih u glavi ima mnogo, jer je za rad mozga potrebna velika količina kiseonika i hranljivih materija, koje se dopremaju baš krvnim sudovima. Mozak je «obučen» u fine ovojnice – meninge. One su, takođe, bogate nervima koji prenose bolne draži.

I tako, «rastezanje» krvnih sudova u glavi, ali i nadražaj moždanih ovojnica – izaziva snažan bol.

Ne treba zaboraviti ni sinuse – koji, izgleda, ničemu ne služe, već da se u njima stvaraju problemi: zapaljenja sluznice koja ih oblaže, a to zaista boli.

 • Koji deo glave obično boli?

Bol u glavi često ne može tačno da se odredi, odnosno lokalizuje. Osim toga, mala deca nisu u stanju da odrede deo glave koji ih boli, pa se neretko glavobolja i ne prepozna, već se plač deteta proglasi za nervozu, neraspoloženje ili glad.

Veća deca, pogotovo adolescenti, lepo pokažu gde ih glava boli, ali se često desi da kažu: «Cela glava mi puca». Većina starije dece se žali na bolove u čeonom regionu (na primer, kod sinuzitisa), temenom ili slepoočnom regionu. Nekada glava boli samo pozadi – to su potiljačne glavobolje (koje mogu da budu pratilac povišenog krvnog pritiska. Izvestan broj dece ima glavobolju jedne polovine glave (po tipu migrenske glavobolje), a manji broj dece se žali na «šetajući» bol u glavi.

 • Kako prepoznati bezazlene glavobolje?

Postoje stanja koja «idu» sa glavoboljom, a da se problem ne krije u glavi, već je glavobolja posledica problema koji nam je pred očima, ali ga «ne vidimo».

Ako dete ima kratkotrajan bol u glavi, koji posle par minuta spontano nestaje, i retko se ponavlja – ne obraćajte pažnju, pa će i dete prestati da se žali.

Treba poznavati stanja koja mogu da uzrokuju bezazlene glavobolje, koje se ipak ponavljaju. Evo šta treba uraditi kada se dete često žali da ga glava stvarno boli:

 Proverite detetu vid

Ako je dete pošlo u školu i vraća se sa glavoboljom, «umornih očiju», a kada se naspava i razigra – sve je u redu, posetite očnog lekara. Slično se dešava kod dece koja su sedela u prvoj klupi – pa su, po kazni ili u sklopu redovnog premeštanja, prebačena u poslednji red. Ako se tada jave glavobolje, treba proveriti vid. Glava boli zbog stalnog naprezanja mišića oka, koji pokušavaju da izoštre vid. Pošto je to skoro uvek neizvodljivo, javljaju se glavobolja i pritisak u očima. Jedna poseta očnom lekaru rešava problem: odredi se dioptrija, nabave «fensi» naočare, a glavobolje više nema!

 Proverite da dete nema povišenu temperaturu

Skoro sva mala deca imaju prolaznu glavobolju kada im je povišena telesna temperatura. Dok ne progovore, to se teško «provali», ali se kasnije glavobolja lako prepozna. Neka deca, jednostavno, imaju sklonost ka jakim glavoboljama pri skoku temperature, naročito kada se radi o vrednostima preko 38,5 stepeni. Pojedina dečica i pri nižim temperaturama imaju glavobolje, pa im treba pomoći.

Srećom, lekovi koji obaraju visoku telesnu temperaturu (antipiretici) su i dobri ublaživači bolova (analgetici), pa se sa padom temperature obično povuče i bol u glavi. Pošto određen broj dece ima jaku glavobolju čim «temperatura krene da raste», ne treba čekati njene visoke vrednosti, već dati analgetik koji će da ublaži glavobolju.

Kada se obori visoka telesna temperatura i dete živne, a glavobolja prestane – super! Ali, ako dete i posle normalizacije temperature ima snažne glavobolje, treba se posavetovati sa pedijatrom.

 Sunčanica

Čuvajte  se sunca. Opasno je i u proleće! Prekomerno izlaganje suncu može da dovede do brojnih problema, a jedan od njih je sunčanica. Glavobolja je obavezan pratilac sunčanice i obično se javi nekoliko sati posle izlaganja suncu, a praćena je slabošću deteta i mučninom, nekad i povraćanjem.

 Izmerite detetu krvni pritisak

Kod adolescenata, češće kod devojaka (mada to nije privilegija ženskog pola), sreće se nizak arterijski pritisak. Radi se o dosadnom, ali dugotrajnom fenomenu, koji ume da bude veoma neprijatan. Javljaju se vrtoglavice, nekad i nesvestice, deca nemaju snage, izgledaju pospano (često zevaju), a izvestan broj dece se žali na glavobolje, obično «u celoj glavi». Jedan od glavnih razloga bola je širenje krvnih sudova u glavi, a rekli smo da se oko njih nalaze nervni završeci koji su odgovorni za bol.

Kada se utvrdi da dete ima arterijsku hipotenziju (stručni naziv za snižen arterijski pritisak), mora da se promeni način ishrane i života deteta. Redovni obroci, uzimanje «jače» hrane i unošenje većih količina tečnosti, značajan je korak u rešavanju ovog problema. Važno je stimulisati dete da se bavi redovnim fizičkim vežbanjem, što će ojačati kardiovaskularni sistem i pomoći da se ovaj (obično nasledan) problem ublaži. Kod jakih bolova treba uzeti analgetik, ali to ne rešava problem u dužem vremenskom periodu. Ako je za utehu, niži pritisak je na duže staze «čuvar» zdravlja krvnih sudova!

I visok pritisak može da dovede do glavobolje, ali to svakako nije bezazlen bol u glavi. O tome ćemo detaljnije malo kasnije.

 Proverite da dete nije dobilo udarac u glavu

Veća deca mogu da se u igri ili u čarkama povrede – da zadobiju udarac u glavu, a da nema vidljivih povreda. Nekad se bol javlja odmah, a nekad par sati posle povrede. Deca često neće da priznaju da su se povredila, pa to treba «iščačkati» – obezbediti priznanje. Ukoliko nema tragova povrede, skoro uvek se radi o bezazlenim i prolaznim glavoboljama, koje nisu praćene drugim simptomima. Jedna doza leka protiv bolova (analgetika) je obično dovoljna da reši problem.

Pin It


Komentari

 1. Drugi put se javlja razmak je 4 meseca bol u ceonom delu i slepocnicama pre glavobolje se zalila da ima osecaj kao da joj se vrti u glavi i u jednom trenutku da ima osecaj kao da ne vidi.Ima 8 godina

  Odgovori na komentar
 2. Moj sin ima tri i po godine. Prosle godine je imao povredu glave(gurnuo ga je drug u igri i udario je u vitrinu) i jedan shav, ali su rekli da je sve u redu. Od pre tri nedelje, primecujem netipicnu pojavu. On samo padne. Verovatno vrtoglavica, ili sta vec. Situacije su sledece, sedi na stolici, veceramo i samo padne sa strane. Odmah ustane. 2. Sedi na stolici, gleda u mene i pricamo, zacuti pogleda me i padne. 3. Juce je vec bilo sa povredom. Skakao je sa kreveta na krevet, popeo se na ivicu kreveta , rekao mi kako je tu velika rupa i pao(u prostor izmedju dva kreveta, cosak jedan). Udario je uvo i rasklimao zub, ali je odmah poceo da place i da mi se zali da ga boli zub i uvo. Posto je mali, samo mi je objasnio kako je video rupu i pao.
  Bas me brine sve to, da li je kratkotrajni gubitak ravnoteze ili sta god da je. Molila bih Vas da me usmerite ciju pomoc da trazim, osim pregleda pedijatra.

  Odgovori na komentar
 3. Imam devojcicu sest godina vec dve nedelje se zali da je boli glava u ceonom delu,ali ne svaki dan , zadnjih par dana se zali svaki dan da je boli kad pomera glavu , uz to joj suze oci ,non stop ih trlja i brise ,dobila je podocnjake . Kaslje puno , pod terapijom je od pulmologa a doktorka je dala kapi za oci ,medjutim to nista ne pomaze i dlje joj oci suze i trlja ih. Molila bih vas da mi kazete vase misljenje, jer je bas nervozna i smeta joj sve ovo. Hvala.

  Odgovori na komentar
   • Pozdrav.Imam decaka 2,5 godine gde mu je od septembra posle godine krenuo kasalj.Taj prvi nalet nam je trajao dobrih dva meseca,gde je doktor rekao da je virus jer je krenuo u vrtic.Temperaturu retko kada ima,ali kasalj mu se cesto vraca uz glavobolju.Kada pocne da kaslje drzi se za potiljacnu stranu glave i pocne da kaslje.To se ponovi vise puta u toku dana ali kratko traje.Desi se ponekad da povrati,mada retko.Znaci nas problem je glavobolja samo za vreme kaslja.Htela sam da idem da snimimo glavu ali nas pedijatar kaze da nema potrebe.Sta bi mi Vi preporucili?Unapred zahvalna….

    Odgovori na komentar
 4. imam decaka od 6,5 godina. zadnjih 5-6 meseci zali se na glavobolju. glavobolje su znale da se jave 2-3 puta nedeljno.nekada je razmak bio i veci. otisli smo kod oftalmologa i odredio je dioprtiju -0.50 i -0.75. naocare nosi 2 meseca,sada su glavobolje redje,ali ih ima i dalje. juce je pocela da ga boli glava u ceonom delu toliko jako da sam mu dala brufen sirup,ali danas opet isto. bili smo kod neurologa,pregledao ga je,nista nije ustanovio i poslao nas je na orl. nalaz sa orl je uredan. njega glava i dalje boli,ali manjim intenzitetom u odnosu na juce i jutros. molim vas sta dalje da radim? hvala.

  Odgovori na komentar
 5. Stamenkovic Nina 18.03.2017 u 22:37

  Imam decaka od osam godina, u poslednjih godinu dana od prilike na dva meseca zali se na jak bol u ceonom delu, place i kaze da mu je previse toplo i bolno. zatim se ispovraca, i odmori i to prodje. Obicno je to kada vozi bicikl jer on trenira fudbal i nemamo problem. Pao je na potiljak sa 5 god. Nisu snimali rekli su mi da ako ne povraca i ne gubi svest nema potrebe za snimanjem. Ja sam uplasena. Ne znam da li je to normalno za njegov uzrast.

  Odgovori na komentar
  • Bez pregleda nema prave procene, ali ovo skoro sigurno NEMA veze sa ovim ranijim padom.

   Treba proveriti vid, a ako je to ok, a glavobolje postanu ucestale – da Vaš pedijatar pregleda dete.

   Odgovori na komentar
 6. Devojcica od 2.5godine se povremeno zali na bol u glavi koji traje par sekundi i prolazi sam od sebe. Ali se zaplace svaki svaki put i pokazuje pozadi da je boli. Pedijatar je posumnjao na rast zuba, ali i sada kada su joj svi izrasli ona se i dalje barem 10 puta mesecno pozali da je boli glava. Da li su potrebna dalja ispitivanja i kome da se obratimo?

  Odgovori na komentar
Strana 14 od 14<<<1011121314

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.