Glavobolje kod dece

O glavoboljama postoji mnogo napisanih knjiga, a nabrajati uzroke glavobolja redom – prevazilazi prostor ove rubrike. Zato ćemo se pozabaviti glavnim aspektima glavobolja kod dece, koji bi mogli da zanimaju roditelje.

glavobolja
 • Zašto glava boli?

Ovo pitanje može da se zameni pitanjem: «Šta boli u glavi?».

Zvuči neverovatno, ali je istina da najveći «stanovnik» glave: mozak – NE BOLI. Moždano nervno tkivo NEMA nervne završetke za bol! Zato ne treba da čudi da se veliki broj operacija na mozgu sprovodi u lokalnoj anesteziji, koja omogućava hirurgu da otvori lobanju i stigne do mozga, a pacijent je skoro sve vreme budan!

Nervni završeci za bol se nalaze oko krvnih sudova, kojih u glavi ima mnogo, jer je za rad mozga potrebna velika količina kiseonika i hranljivih materija, koje se dopremaju baš krvnim sudovima. Mozak je «obučen» u fine ovojnice – meninge. One su, takođe, bogate nervima koji prenose bolne draži.

I tako, «rastezanje» krvnih sudova u glavi, ali i nadražaj moždanih ovojnica – izaziva snažan bol.

Ne treba zaboraviti ni sinuse – koji, izgleda, ničemu ne služe, već da se u njima stvaraju problemi: zapaljenja sluznice koja ih oblaže, a to zaista boli.

 • Koji deo glave obično boli?

Bol u glavi često ne može tačno da se odredi, odnosno lokalizuje. Osim toga, mala deca nisu u stanju da odrede deo glave koji ih boli, pa se neretko glavobolja i ne prepozna, već se plač deteta proglasi za nervozu, neraspoloženje ili glad.

Veća deca, pogotovo adolescenti, lepo pokažu gde ih glava boli, ali se često desi da kažu: «Cela glava mi puca». Većina starije dece se žali na bolove u čeonom regionu (na primer, kod sinuzitisa), temenom ili slepoočnom regionu. Nekada glava boli samo pozadi – to su potiljačne glavobolje (koje mogu da budu pratilac povišenog krvnog pritiska. Izvestan broj dece ima glavobolju jedne polovine glave (po tipu migrenske glavobolje), a manji broj dece se žali na «šetajući» bol u glavi.

 • Kako prepoznati bezazlene glavobolje?

Postoje stanja koja «idu» sa glavoboljom, a da se problem ne krije u glavi, već je glavobolja posledica problema koji nam je pred očima, ali ga «ne vidimo».

Ako dete ima kratkotrajan bol u glavi, koji posle par minuta spontano nestaje, i retko se ponavlja – ne obraćajte pažnju, pa će i dete prestati da se žali.

Treba poznavati stanja koja mogu da uzrokuju bezazlene glavobolje, koje se ipak ponavljaju. Evo šta treba uraditi kada se dete često žali da ga glava stvarno boli:

 Proverite detetu vid

Ako je dete pošlo u školu i vraća se sa glavoboljom, «umornih očiju», a kada se naspava i razigra – sve je u redu, posetite očnog lekara. Slično se dešava kod dece koja su sedela u prvoj klupi – pa su, po kazni ili u sklopu redovnog premeštanja, prebačena u poslednji red. Ako se tada jave glavobolje, treba proveriti vid. Glava boli zbog stalnog naprezanja mišića oka, koji pokušavaju da izoštre vid. Pošto je to skoro uvek neizvodljivo, javljaju se glavobolja i pritisak u očima. Jedna poseta očnom lekaru rešava problem: odredi se dioptrija, nabave «fensi» naočare, a glavobolje više nema!

 Proverite da dete nema povišenu temperaturu

Skoro sva mala deca imaju prolaznu glavobolju kada im je povišena telesna temperatura. Dok ne progovore, to se teško «provali», ali se kasnije glavobolja lako prepozna. Neka deca, jednostavno, imaju sklonost ka jakim glavoboljama pri skoku temperature, naročito kada se radi o vrednostima preko 38,5 stepeni. Pojedina dečica i pri nižim temperaturama imaju glavobolje, pa im treba pomoći.

Srećom, lekovi koji obaraju visoku telesnu temperaturu (antipiretici) su i dobri ublaživači bolova (analgetici), pa se sa padom temperature obično povuče i bol u glavi. Pošto određen broj dece ima jaku glavobolju čim «temperatura krene da raste», ne treba čekati njene visoke vrednosti, već dati analgetik koji će da ublaži glavobolju.

Kada se obori visoka telesna temperatura i dete živne, a glavobolja prestane – super! Ali, ako dete i posle normalizacije temperature ima snažne glavobolje, treba se posavetovati sa pedijatrom.

 Sunčanica

Čuvajte  se sunca. Opasno je i u proleće! Prekomerno izlaganje suncu može da dovede do brojnih problema, a jedan od njih je sunčanica. Glavobolja je obavezan pratilac sunčanice i obično se javi nekoliko sati posle izlaganja suncu, a praćena je slabošću deteta i mučninom, nekad i povraćanjem.

 Izmerite detetu krvni pritisak

Kod adolescenata, češće kod devojaka (mada to nije privilegija ženskog pola), sreće se nizak arterijski pritisak. Radi se o dosadnom, ali dugotrajnom fenomenu, koji ume da bude veoma neprijatan. Javljaju se vrtoglavice, nekad i nesvestice, deca nemaju snage, izgledaju pospano (često zevaju), a izvestan broj dece se žali na glavobolje, obično «u celoj glavi». Jedan od glavnih razloga bola je širenje krvnih sudova u glavi, a rekli smo da se oko njih nalaze nervni završeci koji su odgovorni za bol.

Kada se utvrdi da dete ima arterijsku hipotenziju (stručni naziv za snižen arterijski pritisak), mora da se promeni način ishrane i života deteta. Redovni obroci, uzimanje «jače» hrane i unošenje većih količina tečnosti, značajan je korak u rešavanju ovog problema. Važno je stimulisati dete da se bavi redovnim fizičkim vežbanjem, što će ojačati kardiovaskularni sistem i pomoći da se ovaj (obično nasledan) problem ublaži. Kod jakih bolova treba uzeti analgetik, ali to ne rešava problem u dužem vremenskom periodu. Ako je za utehu, niži pritisak je na duže staze «čuvar» zdravlja krvnih sudova!

I visok pritisak može da dovede do glavobolje, ali to svakako nije bezazlen bol u glavi. O tome ćemo detaljnije malo kasnije.

 Proverite da dete nije dobilo udarac u glavu

Veća deca mogu da se u igri ili u čarkama povrede – da zadobiju udarac u glavu, a da nema vidljivih povreda. Nekad se bol javlja odmah, a nekad par sati posle povrede. Deca često neće da priznaju da su se povredila, pa to treba «iščačkati» – obezbediti priznanje. Ukoliko nema tragova povrede, skoro uvek se radi o bezazlenim i prolaznim glavoboljama, koje nisu praćene drugim simptomima. Jedna doza leka protiv bolova (analgetika) je obično dovoljna da reši problem.

 • Koji su uzroci ponavljanih glavobolja kod dece?

Evo najčešćih:

 Sinuzitis – zapaljenje sinusa

I deca imaju sinuzitis. To je veoma česta bolest kod školske dece, ali i često ostane neprepoznata. Zapušen nos, nadražajni kašalj i glavobolja su redovni pratioci zapaljenja sinusa (paranazalnih šupljina) kod dece. Skoro uvek se javlja povišena temperatura, a sinuzitis ima tendenciju da se ponavlja.

Glavobolja koja prati sinuzitis, kod većine mališana zahvata čeoni deo glave, ali bol kod veće dece može da se javi i ispod očiju, a može i da seva u slepoočnice. Neka deca imaju skoro neizdržljive bolove tokom zapaljenja sinusa, pa su suze neretko pratilac sinuzitisa. S obzirom da se ta bolest leči (naravno, terapiju određuje pedijatar), na taj način će se rešiti i glavobolja.

 Migrena

Migrena, nažalost, nije «privilegija» odraslih. Tipična migrena se odlikuje bolom u jednoj polovini glave, koji je veoma jak (nekada neizdržljiv), a često je praćen mukom, povraćanjem i potrebom da se bude u mraku i tišini. Migrenozni napad obično prestane posle primene «jačih» analgetika i posle dužeg odmora i sna. Ima i atipičnih migrena, ali i glavobolja koje liče na migrenu, ali nisu migrena. U familiji se obično nađe neko sa istim ili sličnim tegobama, pa ta deca relativno brzo stignu do pedijatra.

 «Tenzione» glavobolje

Ovaj tip glavobolja je veoma čest kod mama i tata, ali ga ima i sve više adolescenata. Iako ime asocira na visok pritisak (tenziju), nije to u pitanju. Obično se radi o zatezanju (tenziji) vratnih mišića, koji se «nastavljaju» na poglavinu, što može da uzrokuje neprijatan osećaj pritiska u glavi, ali i bol. Čest pratilac glavobolje je bol u ramenima, a nekad i u gornjem delu leđa.

Mnogo je uzroka ovih «zatezanja», ali kod dece je čest problem nepravilan (prinudni) stav, pogotovo kada više sati provedu za stolom, ispred kompjuterskog monitora, ili uz televizor. Tada se stvara dugotrajna zategnutost vratnih mišića, što je uvod u glavobolju. To se naročito često dešava kod mladih koji se retko bave fizičkim aktivnostima, ali zato vole da sede i «bulje» u kompjuter ili televizor.

 Malokrvnost (anemija)

Anemija je manjak hemoglobina – krvnog pigmenta koji je zadužen za «doturanje» preko potrebnog kiseonika u sve delove našeg tela (ali i za «odvođenje» ugljen dioksida iz tkiva do pluća). Pored drugih simptoma i znakova anemije, može da se javi i glavobolja. Nevolja je što uz anemiju ponekad ide i nizak arterijski pritisak, što dodatno doprinosi bolu u glavi.

 «Psihogene» («emotivne») glavobolje

Ima dece koja prođu detaljna ispitivanja kod više specijalista (pedijatri, neurolozi, specijalisti za uho, grlo i nos), ali se uzrok ponavljanih glavobolja ne nađe. To ne znači da ga nema. Jedan broj, po pravilu inteligentne dece, koristi «glavobolju» u stresnim, frustrirajućim situacijama. Problemi u porodici ili školi mogu da uzrokuju razne «bolove», a posebno glavobolje. To su i najteže «provaljive» glavobolje, pa je često potreban psiholog da pomogne u postavljanju dijagnoze.

 • Kada je potrebno da se dete odvede na pregled?

Radi se o retkim, ali potencijalno opasnim situacijama, pa je važno da ih roditelji na vreme prepoznaju:

 Snažna glavobolja praćena upornim (desetak i više puta ponovljenim) povraćanjem, koje ne donosi olakšanje detetu

Ovo se, srećom, retko dešava. Ali, kada se desi – može da bude veoma opasno! Uporno povraćanje i sve jači bol u glavi koji ne prestaje, može (ali ne uvek) da bude znak nekog procesa u lobanji koji dovodi do povećanja pritiska unutar glave. Kada se desi odjednom, iz punog zdravlja, treba se odmah obratiti lekaru.

Ako je to povezano sa znacima infekcije (visoka temperatura, loš izgled deteta) – neophodno je obratiti se pedijatru, da se isključi zapaljenje moždanih ovojnica – meningitis). Tada se kod veće dece javlja i ukočenost vrata, a mališani obično «beže» od svetlosti i izgledaju veoma loše.

Posle povrede – udarca u glavu, veoma retko se dešavaju ove tegobe. Ali, ako se dese, ne treba čekati, već se obratiti neurohirurgu, koji će da proceni šta dalje da se radi. On će da isključi eventualna krvarenja unutar glave, koja mogu da budu uzrok glavobolje i upornog povraćanja.

 Glavobolja praćena nevoljnim pokretima, konvulzijama («trešenjem» ili «grčenjem» deteta) ili gubitkom svesti

Ako pored glavobolje dete počne da se trese, ili se ukoči, ili ne može da kontroliše pokrete – što pre ga treba odvesti pedijatru! Radi se o ozbiljnim neurološkim problemima, koji ne mogu da se otkriju običnim pregledom, pa su potrebne dodatne analize da bi se postavila prava dijagnoza.

Ukoliko dete ima glavobolju posle koje izgubi svest, takođe mora da se hitno odvede pedijatru. Postoje brojni uzroci tog retkog fenomena, ali je po pravilu potrebno bolničko lečenje.

U ovakvim situacijama je poželjan brz transport do dečje bolnice, a najbolje je pozvati hitnu pomoć.

 Glavobolja u potiljačnom delu praćena jakim krvarenjem iz nosa

I deca pate od visokog krvnog pritiska (arterijska hipertenzija), srećom ređe od odraslih. Među decom koja imaju povišen krvni pritisak, retko se dešava ova situacija. Ali, ako se ipak desi, a naročito ako se često dešava, neophodno je odvesti dete pedijatru. Čak i kada se javljaju učestale potiljačne glavobolje bez krvarenja iz nosa, treba se javiti pedijatru, jer se skoro sigurno radi o arterijskoj hipertenziji. Veoma retko se dešava da potiljačna glavobolja bude udružena sa nejasnim vidom (treperenje pred očima), poremećajem svesti (dete je čas pospano, čas nervozno i agresivno) i nepovezanim govorom. Tada je pametno pozvati hitnu pomoć ili što pre stići do dečje bolnice, jer se najverovatnije radi o izuzetno visokom arterijskom pritisku.

 Jake i uporne glavobolje tokom fizičkog napora

Ako se dete požali da ga ponekad i nakratko zaboli glava kada potrči – to obično nije strašno. Ali, ako dete često ima glavobolje tokom napora, treba se javiti pedijatru, koji će da proceni šta dalje da se radi. Ovo se ne dešava često, ali treba da se ispita!

• Ima li leka za glavobolje?

Kod dece je veliki broj glavobolja pratilac (deo) neke bolesti. Zato se treba držati pravila lečenja uzroka oboljenja, pa će i simptom da se izleči. Ipak, dok se ne ukloni (izleči) uzrok glavobolje, mora se pomoći detetu da savlada bol. Za to postoji veliki broj analgetika – lekova koji smanjuju bolove, a koji su prilagođeni dečjem uzrastu. Ibuprofen i Paracetamol su najčešće korišćeni lekovi, ali ima još lekova koji se uspešno daju deci sa glavoboljama.

 • Ko treba da leči glavobolje kod dece?

Uvek se prvo treba obratiti pedijatru. Ogromna većina dece sa glavoboljama se uspešno leči kod svog pedijatra.

Kada se radi o upornim, ponavljanim glavoboljama, najčešće se deca šalju dečjem neurologu. On će se detaljnije pozabaviti glavoboljama i isplanirati dodatne dijagnostičke procedure, koje će pomoći u utvrđivanju uzroka ponavljanih glavobolja.

Ass. dr Goran Vukomanović, pedijatar

Pin It

 1. Moja starija cerka koja ima 5 godine pocela da ima glavobolje sa 3 godine. One se ovako manifestuju iz cista mira njoj se vrti u glavi,boli u jednoj tacki glava,smeta joj svetlo,galama,zatim pocinje da se preznojava,povrati nekoliko puta i onda odspava 4,5 sati i kad ustane kao nova je. Radili smo sve analize cak i skener i sve je u redu. Njoj se to javlja 5,6 puta godisnje. Moze neki savet.

  • Ako u familiji ima neko sa glavoboljama (migrenama) ovo je za očekivati.

   Terapija analgeticima je dovoljna uz periodične kontrole neurologa.

   Svakako treba prekontrolisati vid deteta

 2. I vid je ok i to smo kontrolisali,EEG je radjen,skener sam vec rekla,krvna slika dobra. Ja i moja mama imamo migrenu. Upravo sada je zabolela glava pocela je od jednom da place da joj se vrti dala sam joj brufen stavila je jastuk na glavu i preznojava se.

 3. moj sin ima 9 godina,cesto s zalio na glavobolje u ceonom dijelu.Bile su dosta jake i javljale su se predvece.To je trajalo 3-4 mjeseca,radili smo magnetnu i nalaz je uredan,radili smo i EEG snimanje i pise na izvjestaju EEG u budnom stanju biljezi iregularnu alfa aktivnost 8-9 HZ,VB dobra,tokom pregleda ne biljezi se epi,potencijal.Imao je problema sa krajnicima pa je uradjena operacija sva tri krajnika,On od tada nema glavobolje i super se osjeca,Medjutim povela sam ga na kontrolu kod neurologa i EEG snimanje i sad pise EEG u budnom stanju biljezi iregularnu alfa aktivnost ,8-8.5 Hz,VB dobra,tokom pregleda ne ispisuje spec.grafoelemente.Dr,mi je objasnila da moj sin ima usporene mozdane celije i da dodjemo na kontrolu za 4 mjeseca,da nije nista zabrinjavajuce ,Molim Vas da mi objasnite sta to tacno znaci i sta da preduzmemo povodom toga?Unaprijed sm Vam Zahvalna.

 4. Molila bih za savjet. Dijete od 5 godina vec dva,tri dana boli glava ali samo pri pokretu. Znaci kad miruje ili kad lagano seta ne boli ga, ali cim potrci ili napravi nagli pokret zaboli ga. Kaze da ga boli
  odozgo i ponekad sa strane iznad usiju. Nema drugih simptoma,osim sto je rekao jednom da ga
  je zabolilo grlo kad je nesto pojeo. Nema temparaturu,nije imao udarac u glavu. Na kratko mu se
  zacepio nos, ali vise nije zacepljen niti ima sekreta.
  Na sta ukazuju simptomi?
  Hvala.

  • Skoro sigurno su u vezi sa zapušenim nosem i blagom virusnom infekcijom (prehladom). Ako u porodici ima sklonosti ka glavoboljama onda je to baš to!

   Ukoliko za 3 do 5 dana ne prestane glavobolja ima smisla da dete pregleda Vaš pedijatar.

 5. Postovanje ….. Imam sina od 12god…cesce se zali na bol u ceonom dijelu glave… vodila sam ga kod orl..i rekao je da je sinusitiz dali promjena vremena utice na glavobolju….cas ga boli cas ne ja vise ne znam kad ga boli a kada ne :-) to uglavnom prodje brzo….. mozete mi jos ponesto kazati o tome i dali treba negdje dalje ici…Hvala puno pozdrav :-)

 6. Poštovani, molim Vas za savet. U pitanju je devojčica od 11 godina koja se tokom poslednje nedelje, mada možda ima i duže, u par navrata požalila da je boli glava. Blago joj periodično curi nos i kašljucne tu i tamo, ali ništa dramatično, temperaturu nema. U pitanju je čeoni deo glave. Juče se požalila i da je malo bolucka u grlu (ne konstantno). Sinoć je kući došla i sa blagom mukom. Kaže da je u školi počela da je boli glava, i to posle fizičkog koje je poslednji čas i na kome su dosta skakali. Otišla je na hor i vratila se u takvom stanju. Imala je izražene podočnjake i malo joj je smetalo svetlo. Posle večere i tuširanja glavobolja je prestala. Pogledala sam joj i laički grlo, jeste crveno. Ima li razloga za brigu? Nisam joj davala nikakve analgetike, uvek sve prodje samo od sebe. S poštovanjem, Milena

  • Ovo što se lepo opiali je (skoro sigurno) deo AKTUELNE virusne infekcije koja može da potreja 7 do 10 dana. Tek ako se glavobolja javlja i posle dve nedelje ima smisla da se dete pregleda.

 7. Postovani .Moja cerka 4,5 vec duze vreme ima glavobolje koje se javljaju vise puta mesecno!!!radili skaner sve uredu osim blagi sinusitis,ali je pesijatar to odmacio jer kaze mala je za tu vrstu glavob.Bili kod oftamologa,dobila naocare ali glavobolje nisu prestale!Kako je opet krenula u skolicu glavobolje su postale jos cesce!Dobili smo uput za decijeg neurologa ali duze se ceka!Molim za vase misljenje!Zabrinuta majka!!

  • Ako se i dalje nastave ove glavobolje dete treba da pregleda (sa nalazima koje imate) pedijatar – neurolog pa da se detetu pomogne. Do tada dajte ibuprofen (Nurofen u odgovarajućoj dozi) sirup kad glava jako zaboli.

 8. Postovani, imam 17 godina i vec jedno 10 dana me boli glava svaki dan po ceo dan skoro u ceonom delu glave smeta mi jako buka pomalo i svetlost a malo me zabole ioci pa sta vi predlazete da uradim unapred zahvalna.

  • Prvi korak je pregled kod tvog pedijatra da se vidi da li miaš upalu sinusa – sinuzitis koji može da uzrokuje baš ovakve glavobolje.

   AKo sve bude kako treba, sledeći korak je da proveriš vid kod oftalmologa.

 9. Moj sin koji puni 6 godina za mjesec dana vec cetvrti put u zadnjih godinu i pol dana se zali na glavobolju u ceonom dijelu. Prva dva puta sam je povezala sa dimom ( motao se oko rostilja). Prestala je uz paracetamol
  Treca glavobolja ( prije 15 dana) je pocela blago a zavrsila jakim bolovima u ceonom dijelu i povracanjem nakon cega je prestala. (tog dana je nesto vise bio akivan vani na suncu) Taj put smo ga vodili na hitnu gdje je pregledan i doktorica je rekla da se vjerojatno radi o stomaku. Sinoc se navecer opet zalio na bol u ceonom dijelu, bilo je to pred spavanje, i zelio je da odspava. ( jucer se probudio ranije nego obicno, plakao je popodne i bio je općenito umoran). Odmah je zaspao i jutros se ne žali na bilo kakvu bol. Također poslijednjih 15 tak dana ima sekreciju iz nosa, sto je za nas uobicajena pojava kada krene u vrtic. Sekret je krenuo upravo nakon trece glavobolje, ima ga jos ali je evidentno poboljsanje. SIpamo samo aqua maris nakon ciscenja. Ne znam da li ove glavobolje zahtijevaju ljekarsku obradu?
  Unaprijed zahvalna na odgovoru.

  • Svakako bi trebalo da se obavi jedan pregled kod Vašeg pedijatra, ali tih dana kad ima glavobolju. Tako bi se videlo ima li uopšte potrebe da se bilo šta dodatno preduzima ili se radi o banalnom uzroku (virusni sinuzitis, alergija…) koji se može relativno lako uočiti.

   Nije loše da se proveri vid deteta (ako to nije do sada uradjeno).

 10. Poštovani,imam sina od 14 godina i potreban mi je Vaš savjet.Moj sin je aktivni sportista i vec godinu dana se zali da ga boli cijela glava.Vodila sam ga kod očnog ljekara,zatim kod orl ljekara,uradila analizu krvi i sve je bilo u redu.Krvni pritisak mu je malo niži a s tim imam i ja problema cijeli život.On kad ima glavobolju ne povraća niti ima nesvjesticu ali mu smeta jako svjetlo.Zanima me da li je sve ovo normalno za njegov uzrast ili treba da brinem?Pozdrav

  • Sve što ste obavili ukazuje da se radi o povremenim – bezazlenim glavoboljama!

   Samo ako se učestaju i postaju dugotrajne, ima smisla da dete vidi neurolog.

   Svakako je važno da se sve učini da se spreči niski krvni pritisak (jaka hrana, dosta tečnosti, redovan san i fizička aktivnost…) koji može potencirati glavobolje.

 11. Moja ćerka od pet i po godina jedanput u tri meseca se žali da je jako boli glava u čeono slepoočnom delu glave sa desne strane. Bol bude jak, išli smo i kod lekara u Tiršovu kada se to prošli put desilo. Lekarka je uradila kompletni pregled i rekla da nema potrebe za neurologom jer je nalaz uredan, poslala nas da proverimo da nije upala uva – nije bila. Dobr odreagije na Brufen. Ona , pa može se reći, ima veoma često zapušen nos i sada ima sekret iz nosa, može li to biri uzrok? Hvala na odgovoru.

 12. Moj sin koji ima 9 god. već pola godine ima problema sa glavoboljom samo u čeonom delu,uz to se veoma često žali da ga boli stomak i uvo,vodili smo ga kod pedijatra on je dao ibrufen da pije po potrebi ili paracetamol,rekao nam je da je to jedna vrsta dečije migrene i da će to vremenom proći a za uvo nam je dao neodeksacin kapi.Nit mu glavobolje prolaze a i uvo i stomak ga bole.Sad smo došli do toga da svakodnevno popije dve doze analgetika.

  • Prvi naredni korak je ORL pregled kod specijaliste koji se bavi decom.

   Ako go bude ok, tražite uput za pedijatra-neurologa pa da se vidi kako pomoći detetu. NIJE rešenje svakodnevno uzimanje analgetika!

 13. Moja djevojcica ima devet godina,ponekad se zali na bol glave u ceonom djelu.Taj bol bude jak na tenutak pa prestane,zadnji put mi se zalila da da je boli glava,ja sam je ipak poslala na trning misleci da nije nista strasno,medjutim kad je dosla zalila mi se da nije mogla da vidi dobro trenera koji stoji par koraka od nje,kaze da je vidjela sve mutno.Operisala je krajnike kao mala i od tada nema problema sa upalama i prehladam,molim za savjet.Hvala unaprijed!

 14. Moja devojcica ima 4 i po godine i u zadnje vreme se cesto zali na glavobolje. Sa mesec dana je operisala hidrocefalus-i plasiran je vp sant desno. Takodje ima dijagnozu asd sec. To se prati za sada ali verovatno ce se raditi intervencija da se to zatvori. A odskora sam primetila da joj desno oko seta – u petak idemo kod ocnog pa cemo potvrditi za sigurno. Ide redovno na kobtrole u Tirsovu i jad god bismo pomenuli glavobolju dr kaze da je to normalno i da je ona u dobrom stanju nukakvih problema nije imala sto se toga tice. Mene brine i to sto kaze da je tera da povraca u to vreme kada je boli glava iskreno bih volela da mi pojasnite sta je i kako. Srdacan pozdrav

  • Oftalmološki pregled je važan korak. Ako je tu sve ok, onda je obavezan neurološki pregled i praćenje!

   Zaista se NE može proceniti dete bez neurološkog pregleda i praćenja.

   • Hvala puno na brzom odgovoru. Sestra i ja smo kao male operisale strabizam a cerkici bas seta desno oko i ponekad ima cudan pogled kao kad gleda kroz tebe. Vala sta ce jos da je snađe..:/

 15. Postovani,moja cerka ima 7 godina.Pre mesec dana pocela je suvo da kaslje,odvela sam je kod lekara,doktorka joj je poslusala pluca,i rekla da nije nista strasno,pocetak bronhitisa,dala joj antibiotik,i prospan sirup.Posle dve nedelje,sazreo joj je slajm,pocela je da ga iskasljava,medjutim nos nikako da se otpusi,uz koriscenje spreja nasonex,sekret iz nosa je bele boje,i boli je celo,odnosno deo cela iznad nosa…Inhaliram je svako vece,kupila sam morsku so u apoteci,i nakon inhaliranja izbacuje dosta belo-zelenog sekreta,ali sutradan je iznova nos zapusen…Molim za savet,unapred hvala☺

 16. Postovani,
  moj sin ima7 god.zali se cesto na glavobolje. Vise puta u toku dana. Kratkotrajne su. Krenule su te glavobolje sa polaskom u prvi razred. Izvanredan je djak, sedi u prvoj klupi, ne zali se na vid. Treba li da se brinemo ili mislite da ce proci kako je i doslo?

 17. Poštovani,
  Moj sin ima 7,5 godina, ide i prvi razred.
  Pre nedelju dana počeo je da se žali na bol u levom uhu (u uhu se nalazi cevčica). Otprilike u isto vreme počeo je da se žali na glavobolju u potiljačnom delu glave, preciznije u potiljačnoj jami. Od ponedeljka je dijagnostifikovana upala uha i pije antibiotik. Uho ga više ne boli, ali glava ga boli i dalje. Bol se javlja na momente, opisuje je kao snažan pritisak koji traje par trenutaka i ponavlja se nekoliko puta u toku dana. Kaže da ga naročito zaboli kada žvaće. Nosi naočare, kontrola bila u septembru, korigovana dioptrija i nije imao nikakvih problema vezanih za vid. Na desnoj strani vrata, više pozadi ima izraženu žlezdu do 1cm, koja se već skoro godinu dana ne povlači i ne menja. Operisani krajnici.
  Jako me zabrinjava ova glavobolja, molim Vas za savet šta treba da radimo?

  • Limfni čvor nije za brigu, kao ni glavobolja koja se može javiti u opisanim okolnostima. 5 do 7 dana treba davati ibuprofen (Nurofen), a tek ako i tada bude jakih glavobolja (što je malo verovatno) treba se javiti pedijatru na pregled.

 18. moja cerka ima 6 godina i ima jako ceste glavobolje u ceonom delu glave i zadnji deo glave do vrata zadnjih 2 meseca glavobolje su svakidasnje i veoma bolne. budi se sa bolom u glavi i nekada i leze sa bolom. sta mi savetujete hvala u napred.

  • Da se obavezno obavi pregled kod Vašeg pedijatra! To je neophodni prvi korak, a onda će pedijatar proceniti šta dalje da se radi.

   Bez pregleda je nemoguće isplanirati dalje korake u borbi sa ovako čestim glavoboljama.

 19. Dobar dan izvinite sto vas ometam imam 13 godina i imam jaku glavobolju i grlobolju vec od srijede glavobolju imam samo u ceonom dijelu i uvijek kad se ustanem zamanta mi se pravo i takodjer mi je zacepljen nos i kasljem ko luda pa bih vas molila da mi pomognete i da mi kazete sta mi je.Unaprijed vam se zahvaljujem.

  • To je, skoro sigurno, glavobolja koja je u vezi sa zapušenim nosom. Moguće je i da su sinusi upaljeni. Sve se to lako i brzo leči, ali je pregled obavezan da bi se tačno znalo o čemu se radi.

 20. Imam 13 godina,i skoro svaki dan imam glavobolju na desnoj strani glave,u slepoocnom delu,i na desnoj strani nosa..Nikada mi nije bilo muka,nisam ni povracala,malo teze disem na nos,ali nije cesto zapusen..Pre mi se po nekad’ mutilo pred ocima,a glavobolju imam skoro godinu dana,a mutilo mi se mozda 5,6 puta samo..Izvadila sam sve nalaze,i sve je u redu,ostalo je samo jos da mama odnese snimak sinusa kod doktorke..Pila sam neke tabletice,ne znam tacno kako se zovu,bila sam ih oko 2 meseca,i glavobolja je bila redja,a sad’ ih ne pijem vise,ne znam kako se zovu,i glavobolju imam skoro svaki dan..Sta vi mislite o tome?P.S.Tata mi je imao problema sa sinusima u mojim godinama.

 21. Poštovani, imam ćerku starosti 7,5 godina,učenik je prvog razreda. Često se žali na glavobolje u potiljačnom delu glave. Skoro godinu dana nosi naočare. Ima nizak pritisak 60 sa 40. Treba li ta glavobolja da nas brine? Unapred zahvalna

  • Da se sve učini (redovni i jaki obroci, dosta tečnosti i redovna fizička aktivnost) da se koriguje niski pritisak, pa bi i glavobolje trebalo da jenjavaju.

   Ako se i.pored korekcije niskog pritiska glavobolje učestaju i pogoršaju, prvo treba proveriti vid, a ako je to dobro, onda zakazati pregled neurologa.

 22. Imam 18 godina i imam ceste, skoro stalne glavobolje u predelu slepoocnica. Bila sam kod neurologa, pregledala vid, zube i uradila magnetnu rezonancu glave i nalaz je uredan. Medjutim glavobolje jesu slabije nakon saznanja da mi ‘nije nista’, ali jos uvek postoje, kao i bol zuba. Pregledala sam i sinuse, pise da su frontalni sinusi hipolasticni, da li su glavobolje i zubobolje mozda zbog toga? Mada, vecina lekara kod kojih sam bila tvrdi da je od stresa, jer je doslo i do pada imuniteta kao i do izbijanja afti na jeziku. Takodje mi raste i umnjak sa leve strane, pa se desava da me boli samo leva strana glave.

 23. Imam ćerku 14 godina,često se žali da je boli glava.Često su to veoma jake glavobolje(skoro neizdržljive)koje traju ceo dan.Kada popije brufen ili paracetamol prestane(ne uvek).Kaže da se to često dešava na promeni vremena.Jedanput u školi joj nije bilo dobro(imala je osećaj da će se onesvestiti)nastavnica joj je odmah izmerila pritisak(aparatom koji nije digitalni,kojeg je donela drugarica za vežbu iz biologije).Pritisak je bio 76/58 tako mi je rekla nastavnica.Nosila je naočare od 2.do 6.razreda,sada nosi sočivo(sa dioptrijom -7,samo na desno oko,na levo vidi 100%)redovno ide na kontrolu.Često joj se desi da kad ustane sa kreveta u toku dana na trenutak oseti da joj je glava,,teška” i da joj se smrači pred očima(to traje pola minuta).Često ima nizak pritisak tako da se zbog toga brinem.Rekli smo to njenom pedijatru,ali nismo nikad imali vremena za to zbog prehlade,prolivapre mesec dana je bila u bolnici imala je jako zapaljenje pluća,tako da to nikad nije došlo na red.Ona mi je problematična bila još kao beba,mnogo često sam ležala po bolnicama sa njom.Takođe sam primetila da kad stoji i zatvori oči zbog nečega ne može da stoji,,normalno” već se klima na sve.strane često tako i padne.Molim vas za pomoć, recite mi šta da radimo?
  P.S.Ne bavi se mnogo nekim sportom zbog sočiva koje joj često ispada ili se pomeri, takođe kaže da posle trčanja(2-3 kruga u salu)oseća bol na grudnom košu,pa zbog toga i nastavnik se plaši,tako da je ne tera mnogo da se trudi
  (iako je ona uporna jer voli odbojku).Molim za pomoć!Unapred hvala!<3Takođe bi vas zamolila da ne objavljujete E-mail adresu jer je ovo njena(znam da to ne radite,ali za svaki slučaj).HVALA!

  • Nizak pritisak NIJE za brigu, ali jsete za korekciju pojačanim unosom tečnosti, jake hrane (doručak je najvažniji) i redovnom sportskom aktivnošću.

   Opisane glavobolje zaslužuju neurološki pregled i praćenje

   • Slučajno sam sada ušla na ovom sajtu i videla ovu poruku.Predpostavila sam da je to napisala moja mama,sve što je rekla je istina osim dela kad je napisala da nema vremena da me odvede kod pedijatra zbog čestih prehlada.Uvek se nađe vremena,problem je što oni ne žele da me vode na pregled.Kažu da ih je stid da više puta mesečno idu sa mnom kod doktorke.Prošle nedelje mi nije bilo dobro u školi malo mi je hvalilo da se onesvestim.Nastavnica me je odmah odvela do ambulante koja je odmah pored škole.Tresla sam se i bolela me je glava.Doktor mi je prvo izmerio pritisak i rekao da je veoma nizak.Pošto je video da se tresem pitao me je da li sam nešto iznervirana.Ja zaista nisam bila iznervirana zbog ničega.Onda je on meni rekao da izađem i sačekam ispred dok on razgovara sa mojom nastavnicom.Nastavnica mi je kasnije rekla da joj je on rekao da postoji nešto ali da ni on sam ne zna šta i da moram otići kod svog pedijatra,takođe je nastavnici dao uput za psihologa.Dok mi je govorila bila je preplašena,ja se nisam uopšte uplašila jer nisam nikakav pesimista kao ona.Odmah sam znala kod koga ću da se posavetujem(naravno kod vas).Možete li mi molim vas reći na šta je on mislio kad je nastavnici sve to rekao?Pošto moja mama verovatno nije videla vaš odgovor,a ja tek sad, poslušaću vaše savete(osim ono za lekare).Oni ne žele da me vode.Mogu li ja sama da odem kod mog pedijatra?Ako odem kako da joj kažem o čemu se radi?Hvala vam u moje i u ime moje majke za prvi odgovor!Hvala unapred i za ovaj!

    • Što se bola u grudima tiče – to je POTPUNO bezazleno i NEMA razloga za brigu.

     Nizak krvni pritisak može da bude uzrok osećaja slabosti, nesvestica, malaksalosti, pa i glavobolja…i to takođe nije za brigu ali jeste za drastično povećanje unosa tečnosti (2-2,5 l/dan, i to kad nije vruće, a leti i više), uz redovne obroke (doručak je najvažniji).

     Povećanje kondicije uz redovnu fizičku aktivnost je izuzetno važna stavka i tome se treba posvetiti i narednim nedeljama i mesecima. Kad se sveo ovo ispoštuje za očekivati je da bude mnogo bolje, ali treba vremena i upornosti!

   • Što se tiče bola u grudnom košu,kako mogu to da popravim?To je verovatno što nemam dobru kondiciju?To nekad bude baš jak bol da nekoliko sekundi skoro minut ne mogu uopšte da se pomerim zato štome steže u tom delu?U poslednje vreme svaki put kada se nakašljam osetim kako me boli i steže u grudnom košu.To mi se pre nikad nije dešavalo,počelo je od pre mesec i po dana kada sam imala teško zapaljenje pluća.Zašto se to dešava?Isto tako osećam to isto kada se smejem,ali više na levu stranu grudnog koša?Molim vas recite mi ako možete o čemu se otprilike radi?Unapred hvala!:-)

 24. Imam devojcicu od 11 godina.zali se na glavobolju u potiljacnom delu i to obicno pri nekom skoku ili naglom pokretu i kako ona kaze kao da joj ima “udubljenje”.to sve traje par sekundi i onda prestane.od novembra meseca se to javilo.inace kad sam joj merila pritisak(na dikitalnom aparatu)pokazalo je 120\80 a nakon pet minuta 110/60.dva puta joj je tekla krv iz nosa ali u tom periodu je obicno prehladjena pa ja to povezujem s tim.Imam li previse razloga da brinem jer se sad stvarno mnogo brinem?I da veoma je plasljiva i kad smo bili kod pedijatra i kod kuce da merimo TA ona se mnogo uplasi i ja tu hipertenziju povezujem sa strahom.Hvala

  • Arterijski pritisak morate meriti ujutro i uveče, 7 dana, kad je dete potpuno opušteno. To zabeležite i pokažite Vašem pedijatru. Ako su vrednosti ok, ne treba ništa preduzimati, a ako se zabeleže povišene vrednosti da se uzme uput za kompletno ispitivanje uzroka hipertenzije (nefrološka i kardiološka obrada).

 25. Imam 16 godina i u petak pocela je da me povremeno boli glava i takodje sam prehladjen curi mi nos i kasljem.Kasljao sam do danas i manje mi curi nos ali glava jos sa vremena na vreme zaboli.Da bol u glavi seta ne boli na jednom mestu nego malo ovde malo onde.

 26. bio sam prehladjen i curi mi nos i kasljao sam i bolela me glava te tamo te vamo sve na razlicitim mestima i to je proslo i prosla me je prehlada i nije me vise bolela glava ali od juce uvece sam osetio mali bropj u predelu cela i jos malo gore.

 27. Mojoj kcerki od 17 godina su tek prije dvije godine ustanovili ono sto je trebalo jos na sistematskim skolskim pregledima – na desnom oku je vid 100% uredu, a na lijevom prakticno vidi 20 %. Laicki da objasnim, u pitanju je nesto sto je moglo biti ispravljeno da je ranije uoceno, ali da je sad za to kasno. Jedno vrijeme je nosila socivo dioptrije +3 sto je trebalo bar dijelom da joj umanji taj nesrazmjer vida jednog i drugog oka. Odustala je vremenom, jer nije uocavala nikakve razlike u vidu. Razlog sto se obracam jeste glavobolja koja joj se javi nekoliko puta godisnje, sa te lijeve strane cela, praceno mucninom i povracanjem. To potraje dan-dva, prodje uz analgetik i cajeve. Jako je visoka, 185 cm, hemoglobina uvijek na granici, voli da jede cokoladu, ratujemo da jede vise, da ne pere kosu cesto… Ne znam sta bih vise kad je uhvati ta glavobolja.

  • Osim analgetika (ibuprofen ili paracetamol) tokom bolnih epizoda – nema suštinske potrebe da se nešto drugo radi.

   Podrazumeva se korekcija vida uz redovne kontrole.

   Ukoliko bi glavobolje bile učestalije, ima smisla da se obavi pregled neurologa.

 28. bio sam prehladjen i svremena na vreme kasljao sam i curio mi nos i glava me je bolela ne na jednom mestu nego svugde po malo prehlada je prosla i glava ali opet me ponekad zaboli u predelu cela slepoocnice i od cela jos malo gore

 29. Cesto me boli glava u zadnjem delu leve strane u vidu pulsa imam 14 godina analiza krvi mi je dobra oko mi je dobro sinusi su mi takodje dobri i boli me nekad kod ociju iznad kapaka. Sta da radim?

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*