Dojenje i najčešći problemi prilikom dojenja

Dojenje – najprirodnija stvar, ali ne ide uvek glatko… U eri povratka majčinom mleku, uprkos jasnim preporukama najuticajnijih pedijatrijskih udruženja, statistika je poražavajuća – svega 35% beba imalo je priliku da se u bilo kom periodu života ( najčešće vrlo kratkom ) hrani isključivo majčinim mlekom. Zašto je to tako?

Foto: Blinzel/flickr

Za uspešno dojenje korisno je da još tokom trudnoće saznate što više o značaju i prednostima dojenja. No, razmišljali vi o tome ili ne, vaše telo se priprema za dojenje, dolazi do uvećanja dojki zbog razvoja mlečnih žlezda i povećanog protoka krvi. Važno je da znate da veličina dojki nije povezana sa sposobnošću da dojite, tj. veće dojke ne znače više mleka, i obrnuto.

Koliko god naporno zvučalo, šansu za najbolji početak imaćete ukoliko se porodite u jednom od porodilišta koja su „baby friendly“, gde će beba biti pored vas već 2-3 sata nakon porođaja ( idealno bi bilo da prvi podoj bude već u prvom satu života, ali to je retko izvodljivo u našim porodilištima ). Sisanje je kod zdravog novorođenčeta refleksna radnja, koja se uspostavlja do 32.nedelje trudnoće. To nikako ne znači da se beba rađa „naučena“, potrebno je malo treninga i bebi i novopečenoj mami.

Novorođenče se doji na zahtev, tj. kada god zatraži. Pogrešno je uobročavati bebu u prvim nedeljama života, jer je sve do drugog meseca života ritam obroka nepravilan, nekada na četiri sata, a nekada i na sat vremena.

Trajanje podoja je vrlo različito i strogo individualno – nekim bebama je i u prvim danima dovoljno 10-15 minuta, a drugim može biti potrebno i po 45-50 minuta. Podoji mogu različito trajati i kod jedne iste bebe ( pa ni naš obrok ne traje uvek isto! ). Vrlo je važno da pustite bebu da sama odredi trajanje podoja, naročito kada već počne da se stvara tzv. zrelo mleko, čiji sastav nije isti na početku i pred kraj podoja. Prvo se stvara vodeno, prednje mleko, a zatim kremasto, masnije, zadnje mleko, koje bebi daje osećaj sitosti.

Kako ćete znati da li je beba pravilno uhvatila dojku?

 • Bebina usta su široko otvorena ( kao da zeva ), a usne izvrnute upolje;
 • Beba je ustima obuhvatila najveći deo areole ( tamni krug oko bradavice ) koji može, bradavica je duboko u ustima;
 • Sisanje je ritmično, snažno, sa kraćim pauzama;
 • Kada se poveća količina mleka čuje se kako beba guta;
 • Nakon nekoliko prvih gutljaja bradavica nije bolna ( nelagodnost koja se često javlja na početku podoja nije ista kod svih žena, opisuje se kao da vas mnoštvo iglica bocka u predelu bradavice; obično traje oko minut ili kraće, i svakim danom je osetno manja; najčešće potpuno nestaje nakon dve nedelje ).

Vaša beba može preferirati jednu dojku u odnosu na drugu, ali vi ipak treba da joj nudite obe dojke naizmenično.

Najčešći problemi prilikom dojenja

1. U prvim danima nakon porođaja većina žena iskusi bolnu i neprijatnu pojavu – ragade, pukotine u nežnoj koži bradavice. Iako prilično bolne, ragade brzo zarastaju, dovoljno je da „preskočite“ jedan podoj sa te dojke (duži prekid dojenja vam nikako neće pomoći). Nakon nekoliko dana aktivnog dojenja, kada vaša beba i vi dobro uvežbate pravilno hvatanje dojke, a nežna koža areole i bradavice malo ogrube, ragade će same prestati da se pojavljuju. Za negu se preporučuje utrljavanje sopstvenog kolostruma ili mleka, a zatim sušenje bradavice na vazduhu. Osim što hidrira i „podmazuje“, mleko(a naročito kolostrum) sadrži i antitela koja sprečavaju razvoj infekcije (jer svaka ranica je ulazno mesto za infekciju!). Treba izbegavati pranje dojki sapunom, jer to isušuje kožu, čineći je podložnijom povredi. Ukoliko se pojavi blago krvarenje iz ragada, to neće smetati vašoj bebi, možete nastaviti sa podojima, ali možete očekivati da, kada vaša beba „bljucne“, mleko izgleda kao čokoladno mleko, zbog male količine krvi koja je u bebinom želucu potamnela. Ako beba bljucne neposredno nakon podoja, mleko može sadržati i primese sveže krvi. Sve dok postoji jasna uzročno-posledična povezanost – vi imate ragadu koja krvari, beba bljucka sa primesama krvi ( mala količina krvi! ), razloga za brigu nema.

Pin It


Komentari

 1. Poštovani,
  Nedavno sam prestala sa dojenjem. Tačnije, poslednjih 6 meseci sam isključivo pumpala, jer sam se vratila na posao, pa nisam mogla da dojim, a želela sam da beba ipak dobija moje mleko. Sa ispumpavanjem sam prestala postepeno, prvo sam sa 6 pumpanja dnevno smanjila na 5, pa sledeće nedelje na 4, pa tako svake nedelje po jedno pumpanje manje. Nakon konačnog prestanka još jednom sam samo malo mleka izvukla da smanjim pritisak u dojkama nakon par dana i evo već tačno dve nedelje se dobro osećam. Grudi su se smanjile tj. “izduvale”. Ali jutros sam se probudila sa bolnom grudvom veličine loptice za golf u levoj dojci. Duguljastog je oblika, polazi od grudnog koša ka bradavici. Kako dan odmiče bol je sve jača i evo već ne mogu da podignem bebu od bola. Probala sam da se izmasiram pod toplim mlazom vode tokom tuširanja, ali ne pomaže. Sad me svaki, i najmanji dodir boli. Molim Vas za savet. Da li da sad ponovo probam da izvučem mleko pumpicom? Mada ne zna my da li će više išta izaći jer dve nedelje nisam dirala ništa i grudi mi se čine ispražnjene, osim evo te grudve. Ili da pak odem kod lekara?
  Unapred zahvalna.

  Odgovori na komentar
 2. Poštovani,
  Imam bebu staru mesec i po dana. Na prvoj kontroli je napredovala 1550 gr, sisa moje mleko. Medjutim, u zadnjih dvadesetak dana, otkad su grcici malo intenzivniji, ona trazi da sisa jako cesto. Ponekad, kad u poslepodnevnim casovima nastupe bolovi, ona je u stanju da halapljivo sisa i da se po nekoliko sati navraca na dojku. Jedino dojenje tj.sisanje moze da je smiri. Kad je nakon toga podignem da podrigne, ona u vecini slucajeva izbavi i neki visak. Da napomenem da ne povrati vec da izbljucka. Svesna sam da to sto radim verovatno nije u redu, ali ne znam na koji drugi nacin da joj smanjim vreme izmedju obroka, a da je opet smirim lad nastupe grcici. Unapred hvala

  Odgovori na komentar
  • NE TREBA podojima “smirivati” grčeve!

   To je POGREŠNO, jer beba tako guta više vazduha i tako se zapravo pogorsavaju grčevi. Da sisa na oko 3 sata i da se daje probiotik i da budete strpljivi..

   Odgovori na komentar
 3. Trebam savet ja sam prvih 10 dana dojila bebu i dohranjivala jer nije imalo dovoljno kod mene onda sam je samo hranila na flasicu nisam dojila je sad ima 40 dana a meni jos po malo mleko curi dali mogu bebu da povratim opet da sisai postojili mogucnost da ce mi melko se vise povratit

  Odgovori na komentar
  • GREŠKA je bebu dohrnjivati na flašicu!
   To je put ka gubitku bebunog interesa sa sisanjem, a to je uzrok smanjenja stvaranja mleka. Dakle, NE TREBA dohranjivati flačicom, već kašičicom, pa da se očuva dojenje.

   Odgovori na komentar
 4. Dojim bebu vec mjesec dana…sada su mi bradavice i sve oko bradavica crveno i uzasno boli…beba normalno i dalje doji ima mlijeka dovoljno a ja ludim od bolova…sta je upitanju i kako ovo izlijeciti

  Odgovori na komentar
  • Pregled je jedini način da se to proceni, a do pregleda pranje mlakom vodom, pa da se ispere 3% bornom kiselinom, pa da se osuši i namaze hidrantnom
   kremom sa pantenolom. Ovo posle podoja, a pre podoja da se operu bradavice mlakim, sterilnim fiziološkim rastvorom

   Odgovori na komentar
 5. Postovani,dojim bebu staru 3 nedelje. To mi je druga trudnoca,a zelim da cujem vase misljenje u vezi sa bolom u bradavici,zapravo jednim delom areole. Bol je probadajuci na dodir i pod rukom se oseti kao kanal,a ne kao kvrzica. Sta bi moglo da bude? Bradavica mi je blago crvena,bez nekih drugih promena. Unapred hvala,pozdrav!

  Odgovori na komentar
 6. Postovani,
  Porodila sam se prije 10 dana, ali beba mi je do danas bila u bolnici zbog zutice i urinarne infekcije. Dojila sam je 2 puta dnevno, a u medjuvremenu se izmuzala na svaka 3 sata. Medjutim, juce sam osjetila na jednoj dojci tvrdi cvor i na kozi mi se pojavilo crvenilo. Bila sam kod ginekologa i dao mi je terapiju cefaleksin i inekcije Syntocinon 5x. Receno mi je da ovo ne moze da skodi bebi i da mogu slobodno da dojim. Moje pitanje je vezano za Syntocinon, da li je istina da ce od njega da mi stane mlijeko jer su mi tako rekli pedijatri koji su vodili racuna o bebi ovih dana? Oni mi nikako ne preporucuju da to primim, i tvrde da ce beba sama da izvuce mlijeko jer cemo od danas biti non stop zajedno. Inace imam jako puno mlijeka i prakticno na svaka 2 sata mogu izmusti 200ml. Molila bih za savjet.

  Odgovori na komentar
Strana 6 od 6<<<23456

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.