Bundevino seme – golica

U Meksiku i Južnoj Americi, bundeva i bundevine semenke su korišćeni u ishrani i u lekovite svrhe još u doba Asteka.Golica je tamno zeleno, seme bundeve koje raste bez ljuske.
Na našoj trpezi bundeva se može naći pečena ili u piti, dok se semenke bundeve uglavnom ne koriste. U novije vreme golica postaje veoma popularna.

bundevino-seme-golica-113.jpg

Od svih uljarica bundeva se nalazi na vrhu po bogatstvu cinkom, magnezijumom i gvožđem. Grickajući pola šake golice dnevno obezbeđujete 28% dnevnih potreba za gvožđem, 52% mangana, 46% magnezijuma, 17% proteina i 17% cinka.
U semenu bundeve pronađeni su fitosteroli. To su jedinjenja strukturno slična holesterolu. Kada se redovno koriste u ishrani, smanjuju nivo holesterol, poboljšavaju imunitet i sprečavaju pojavu raka.
U ishrani dece golica, zajedno sa drugim uljaricama (na primer lanom), predstavlja neprevaziđen izvor omega 3 i omega 6 masnih kiselina, neophodnih za ravnotežu hormona, funkciju mozga i zdravlje kože. (vidi predhodni broj)
Vitamini B i Vitamin K takođe predstavljaju bogatstvo iz bundevinog semena, a važni su za zdrave kosti, mišiće i tako neophodan proces zgrušavanja krvi.
Postoje dokazi da upotreba bundevinog semena, kao pomoćnog lekovitog sredstva može pomoći pri lečenju parazitarnih infekcija.
Za one starije mame, tate, deke i bake, golica je veoma značajno jer ima zaštitnu ulogu u prevenciji preloma kosti, a sve zahvaljujući cinku kojim obiluje.
Bundevino seme može da se konzumira sirovo ili pečeno. Najbolje se iskoristi ako se sirova samelje sa ostalim sirovim uljaricama (lan, susam, očišćen suncokret) i uzima po jedna do dve kafene kašičice dnevno.
Ako se pak gricka, nemojte preterati. Jedna šaka je i više nego li dosta za dnevni unos.

Recepti
– Iako je uobičajena praksa da se semenke bundeve jednostavno ispeku u rerni, bolje ih je prethodno skuvati u posoljenoj vodi (čisto da baci ključ), a zatim sušiti na nešto nižoj temperaturi u rerni. Ovako seme postaje sočnije, a manje osoljeno, a prirodni sastojci se sačuvaju u većoj meri.
– Sirova golica se može kao poslastica pripremiti tako što se prokuva u osoljenoj vodi, a zatim poslaže u pleh, pospe belim lukom u prahu, kao i crnim u prahu (ako uspete da ga nađete) i peče na 4000 C, 45 minuta. Može se služiti kao grickalica, uz koju odlično ide soja sos, ili pak kao dodatak salatama i varivima.
– Golica dodata krem čorbama je odlična ne samo kao dekoracija, već i kao poboljšivač ukusa. Prava su poslastica čorbe od paradajza, bundeve ili brokule, posute golicom. U ovom slučaju preporučujemo već pečenu.
– Čaj od bundevinog semena je jako dobar kod problema sa prostatom. Stoga tate i vi deke, pravite deci društvo pijuckajući čaj dok oni grickaju semenke.

Pašteta od uljarica
100 gr sirove golice
50 gr sirovog suncokreta
maslinovo ulje

Slana
Samleti seme golice i suncokreta, dodati malo morske soli i dobro zaliti maslinovim ulje, dok ne dobijete namaz. Otužnost ovog namaza razbićete ako dodate kašičicu ili dve senfa, prema ukusu. Ko ne voli senf, a prija mu pikantan ukus, u ovu paštetu može dodati 2 kašičice usitnjenog rena.

Slatka
U samlevene uljarice, dodati supenu kašiku meda i 50 gr mlevenih oraha. Naravno, dodajte, ali ovaj put nešto manje, maslinovo ulje i imate slatku paštetu od uljarica.

I u jednoj i u drugoj kombinaciji, ovo je idealan namaz za početak dana. Znam da deca neće biti oduševljena, ali ne predajte se tako lako. Ukrasite krišku hleba, kolutićima šargarepe, listom zelene salate, a slatko parče ukrasite omiljenim voćem vašeg mališana. Objasnite mu koliko je to dobar i koristan doručak. Prijatno!

Dr Rijalda Ostojic

Pin It


Komentari

  1. Moja ćerka je u fazi bojkotovanja raznovrsne ishrane, još mesec pa puni tri godine.
    Nedavno je imala proliv i povraćanje, a od tada i višenedeljnu hipotermiju koja se polako izgleda vraća u normalu, pošto su temperaturne oscilacije manje (35.4 – 36.5), a počeli smo od 34.5.
    Ishranu bazira na mleku, koje razređujem što više vodom, pošto traži mleka i po pet puta dnevno, odbijajući drugu tečnost dok ne dobije mleko, tako da dnevno dobije 300-400ml mleka ukupno u više porcija sa skoro duplo više vode, plus onaj odvratni čokoladni dodatak mleku bez koga ne želi ni mleko koji dodam na vrh kašičice tek da oboji flašicu.
    Takvo razblaženo mleko je kamuflažni centar gde sam joj doturala Hidrasec, Latopic, Imunocink, Vigantol kapi, sve što je pedijatar davao od terapije, jer drugacijeg unosa nema kod nje. Ako na silu ušpricam u usta, krene iritacija i povraćanje iz besa.
    Polako u ishrani se, pored jaja koja neprestano traži, vraća i meso, pasulj, med ubacim pola kašičice u mleku jednom dnevno, a posle ručka zatraži i dečji sok sa dodatim vitaminom C. Sve ove namirnice dogovorimo diplomatijom i jede ih dok gleda u ekran, inače teško da pojede ako bi se skoncentrisala na hranu. Čak zajedno i rendamo kupus za salatu, učestvuje u pripremi hrane, ali bojkot ubrzo usledi, ako usledi i malo forsiranja i sile. Ne ucenjujem je slatkišima, srećna sam kad ih što manje traži dnevno. Inače ima 17kg, aktivna je ceo dan, prosto ne znam odakle joj energija. Nijedan sirup ne želu da popije, već mesecima, imala je bronhitis, srećom crp je na nuli, tako da pedijatar nije uključivao antibiotike, samo inhalacije koje je prihvatila.
    Radila je kompletnu krvnu sliku, gde su transamilaze bile skoro duplo povišene, čekamo za dve nedelje da ponovimo krvnu sliku. Pedijatar sumnja na virus.

    Imamo ritual od pre neki dan da dnevno gricka kesicu semenki bundeve, pošto ih obožava, a gvožđe joj je ka donjoj granici (11,2), kao i eritrociti. Pošto džigericu odbija, jedini izvor gvožđa je parče svinjskog mesa i nekoliko zalogaja pasulja što pojede, možda i jaja. Da li će ova zdrava grickalica barem za nijansu povećati gvožđe, jer pojede dnevno oko 50gr semenki, a reč je o ne “hem” gvožđu koje se možda manje usvaja?

    Samo da joj te transamilaze budu normalizovane, a ova buntovnička faza će valjda jednom proći.

    • Grickalica jeste zdrava, ali je taj unos gvožđa nedovoljan da se ozbiljnije podigne nivo hemoglobina.

      Što se jetrinih enzima tiče, mislim da je procena Vašeg pedijatra odlična i da se zaista radi o virusnoj infekciji.

      • Hvala Vam na odgovoru. Kada ste već komentarisali jetrine enzime, koliko te povišene transamilaze mogu biti opasne po zdravlje deteta na neke dugoročne staze? Da li postoji neka konkretnija terapija snižavanja tih vrednosti ukoliko bude bilo potrebe za tim?

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

*