Afte i žvale

Jedno od zanimljivih pitanja je: Zašto mi se ponekad pojavljuju žvale i male bele tačkice na jeziku i u ustima koje užasno bole? Ne radi se o nekim ozbiljnim „boleštinama“, ali su svakako neprijatne, i dosadne, pa evo šta bi trebalo znati o aftama i “žvalama”.

Kakve su bolesti afte i žvale?
“Žvale” su, medicinski rečeno, angularni stomatitis, što u prevodu znači – infekcija ugla usana.
Pomenute “bele tačkice” u sluznici usne duplje (sa unutrašnje strane obraza, na jeziku, na nepcima) su afte koje su stvarno veoma bolne i neprijatne. Iako se radi o različitim bolestima, jedno im je zajedničko: prljave ruke i loša higijena usta i zuba “pomažu” i aftama i “žvalama”.

Šta izaziva afte?
Virusi su “glavno-optuženi” infektivni uzročnik afti (bolest se zove aftozni stomatitis), a izazivaju ga virusi koji se prenose “prljavim rukama”. Ima dece koja nemaju virusno zapaljenje sluznice usta, a ipak imaju povremeno afte. To se obično dešava kada dođe do “pada” imuniteta. Izgleda da postoji i sklonost ka pojavi afti (neka deca uvek dobiju afte kad se “gricnu” za jezik), ali je loša higijena njihov najveći prijatelj. Neoprano (ili loše oprano) voće i povrće, takođe, može doprineti pojavi afti.

Šta jesti da manje boli?
Važno je ishranu prilagoditi bolnim aftama, tako da treba izbegavati vruće (ali i ledene) namirnice i napitke, a treba se “preorijentisati” na kašastu hranu. Čvrsta hrana samo pojačava bol, baš kao i kiseli i slani obroci (koji su inače “dobri za izbegavanje” kod sve dece). Kod beba i male dece postoji trik: pola sata pre obroka treba dati analgetik (paracetamol). Tada bol umine, a dete lakše pojede obrok.

Zašto se javljaju “žvale”?
Angularni stomatitis (“žvale”) nastaje kada uglovi usana “napuknu”, pa se javlja crvenilo i svrab. Mikroorganizmi lako prodiru kroz “otvorena vrata” i pogoršavaju tok bolesti – crvenilo se širi, a nesvesno “oblizivanje” i češanje samo “doliva ulje na vatru”. Kao što rekosmo, loša higijena je glavni “promoter” angularnog stomatitisa.
Postoje retke bolesti organa za varenje koje se mogu “pokazati” na koži usta i sluznici usne duplje (na primer, Kronova bolest), a dugotrajni manjak vitamina (B grupe, ređe vitamina C) ili mikroelemenata su danas veoma redak uzrok ovog oboljenja.

A da nije herpes?
Nije, herpes je čista virusna bolest (herpes virus je ima prouzrokovača) kože i sluzokože koja potpuno drugačije izgleda. Prvo se javlja peckanje, pa “plikčići” koji pucaju i šire se po koži. Leči se antivirusnim lekovima, a detaljnije ćemo se pozabaviti ovim (takođe, neprijatnim) problemom drugom prilikom.

images

Kako se afte leče?
Nažalost, nema leka koji može da brzo ukloni afte! Terapija bola analgeticima (paracetamol), uz ispiranje usta blagim antiseptičnim rastvorima samo “kupuju vreme” da se sluzokoža usne duplje oporavi i “zamladi”. Često se na afte “nadoveže” gljivična infekcija, pa se daju lokalni antigljivični lekovi (Daktanol oralni gel).

Koliko aftama treba “da nestanu”?
Afte obično prolaze za sedam do deset dana, a ako se stalno ponavljaju ili ne prolaze treba potražiti pomoć pedijatra, a nije loše obaviti i stomatološki pregled.

Kako se leči angularni stomatitis (žvale)?
Terapija se sprovodi kremama koje sadrže antibiotik (ili antimikotok, kada se gljivice razmnožavaju na oštećenoj koži), a lokalni preparati na bazi cinka pomažu obnavljanje oštećenje kože i sluzokože. Bolest je manje neprijatna od aftoznog stomatitisa, ali „traži” strpljenje.

Ass. dr. Goran Vukomanović, spec. pedijatrije

Pin It


Komentari

 1. Imam žvale sa obe strane usana. Bar mislim da je to. Ne svrbi me, ali pecka blago kada jače otvorim usta. Mogu li se preneti poljupcem? I koliko im treba da prodju?

  Odgovori na komentar
 2. Moja trogodisnja ćerka ima afte 5 dan odkad odbija hranu ‘ne moze da jede’ samo vodu i mleko pije. Mleko vrlo malo. Pedijatar joj je prepisao panklav ali ga odma ispovraca. Ima i bronhitis inhalira se berodualom. Sta da radim umirem od brige.

  Odgovori na komentar
 3. Postovani,

  Decak 2.5god star,prvo je dobio temperaturu posle toga dve afte na jeziku.Medjutim posle 2-3dana temp skace do 39.7°,afte su buknule na jeziku,otekle mu skroz desni,toliko da su mu skoro prekrile zubice I pocele da krvare,ima zadah iz usta..to traje sve ukupno 7dana.Sad je pocelo da izlazi i oko usta,kao bubuljice..Radili KS ok,radili bris grla fizioloska flora…po pedijatru iz Dz-a virus,tj dijagnoza aftozni stomatitis..ono sto Mene brine a to je da smo bez terapije..sem tantum Verde,APIs gola I cekanje..On se nocu budi krvavih usta uz plac..I dalje ima temperaturu oko 38°..agonija traje
  Sta jos mozemo da ucinimo?!
  Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Postovani
  Dijagnoza nam je herpeticni stomatitis.U pitanju dete od 2.5godine,7 Dan bolesti,terapija nam je Aciklovir tablete 2×1..Posle koliko vremena mozemo dà ocekujemo poboljsanje

  Odgovori na komentar
 5. E pa ja imam afte devet skoro deset godina nekada imam i po 5-6 u ustima a nekada se javi period od nedelju dana u kojima nemam afti(retko).probala sam razne preparate za afte medjutim nista mi nije pomoglo(bukvalno sve sto sam cula da je dobro kupila sam).narucivali smo i razne lekove iz stranih zemlja,naprimer svajcarske i nije pomoglo nista ali nista.Takodje sam i lezala dugo u bolnici na ispitivanju i nista .zanima me da li neko ima slicno iskustvo?

  Odgovori na komentar
 6. Poštovani,
  Dete od dve godine i 10 meseci smo odveli kod doktora zbog jakog bola u grlu i temperature. Teško je gutala. Doktorka je pregledala grlo i uši i prepisala panklav. Tada se na jeziku, sa strane mogao videti jedan mali plik. Do večeri, istog dana, detetu su nabubrile desni, a dete se dodatno žalilo na bolove. Misleći da je u pitanju reakcija na antibiotik, odveli smo je u hitnu pomoć kod dežurnog pedijatra. Tamo su ustanovili da je, ipak, u pitanju infekcija i preporučili nam sprej – Apis Gola i slične proizvode. Sutra su se pojavile još dve afte, na usni i jeziku. Sprej prskamo, mažemo gel koji ublažava bol kod izbijanja zuba, povremeno ispiramo čajem od žalfije, ali smo nastavili da dajemo panklav i febricet zbog temperature. Posle tri dana, čini mi se da lakše guta, ali se i dalje žali na bol u jeziku i zubima. Mene intersuje, da li treba izbaciti panklav?

  Odgovori na komentar
 7. Postovani, dete 15 meseci bi sutra trebalo da primi mmr vakcinu a juce je bilo u kontaktu sa detetom koje je kasnije tog dana dobilo afte i temperaturu. Zanima me da li su zarazne, da li da odlozimo vakcinu? Dete za sada nema nikakve simptome.

  Odgovori na komentar
Strana 5 od 5<12345

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.