Afte i žvale

Jedno od zanimljivih pitanja je: Zašto mi se ponekad pojavljuju žvale i male bele tačkice na jeziku i u ustima koje užasno bole? Ne radi se o nekim ozbiljnim „boleštinama“, ali su svakako neprijatne, i dosadne, pa evo šta bi trebalo znati o aftama i “žvalama”.

Kakve su bolesti afte i žvale?
“Žvale” su, medicinski rečeno, angularni stomatitis, što u prevodu znači – infekcija ugla usana.
Pomenute “bele tačkice” u sluznici usne duplje (sa unutrašnje strane obraza, na jeziku, na nepcima) su afte koje su stvarno veoma bolne i neprijatne. Iako se radi o različitim bolestima, jedno im je zajedničko: prljave ruke i loša higijena usta i zuba “pomažu” i aftama i “žvalama”.

Šta izaziva afte?
Virusi su “glavno-optuženi” infektivni uzročnik afti (bolest se zove aftozni stomatitis), a izazivaju ga virusi koji se prenose “prljavim rukama”. Ima dece koja nemaju virusno zapaljenje sluznice usta, a ipak imaju povremeno afte. To se obično dešava kada dođe do “pada” imuniteta. Izgleda da postoji i sklonost ka pojavi afti (neka deca uvek dobiju afte kad se “gricnu” za jezik), ali je loša higijena njihov najveći prijatelj. Neoprano (ili loše oprano) voće i povrće, takođe, može doprineti pojavi afti.

Šta jesti da manje boli?
Važno je ishranu prilagoditi bolnim aftama, tako da treba izbegavati vruće (ali i ledene) namirnice i napitke, a treba se “preorijentisati” na kašastu hranu. Čvrsta hrana samo pojačava bol, baš kao i kiseli i slani obroci (koji su inače “dobri za izbegavanje” kod sve dece). Kod beba i male dece postoji trik: pola sata pre obroka treba dati analgetik (paracetamol). Tada bol umine, a dete lakše pojede obrok.

Zašto se javljaju “žvale”?
Angularni stomatitis (“žvale”) nastaje kada uglovi usana “napuknu”, pa se javlja crvenilo i svrab. Mikroorganizmi lako prodiru kroz “otvorena vrata” i pogoršavaju tok bolesti – crvenilo se širi, a nesvesno “oblizivanje” i češanje samo “doliva ulje na vatru”. Kao što rekosmo, loša higijena je glavni “promoter” angularnog stomatitisa.
Postoje retke bolesti organa za varenje koje se mogu “pokazati” na koži usta i sluznici usne duplje (na primer, Kronova bolest), a dugotrajni manjak vitamina (B grupe, ređe vitamina C) ili mikroelemenata su danas veoma redak uzrok ovog oboljenja.

A da nije herpes?
Nije, herpes je čista virusna bolest (herpes virus je ima prouzrokovača) kože i sluzokože koja potpuno drugačije izgleda. Prvo se javlja peckanje, pa “plikčići” koji pucaju i šire se po koži. Leči se antivirusnim lekovima, a detaljnije ćemo se pozabaviti ovim (takođe, neprijatnim) problemom drugom prilikom.

images

Kako se afte leče?
Nažalost, nema leka koji može da brzo ukloni afte! Terapija bola analgeticima (paracetamol), uz ispiranje usta blagim antiseptičnim rastvorima samo “kupuju vreme” da se sluzokoža usne duplje oporavi i “zamladi”. Često se na afte “nadoveže” gljivična infekcija, pa se daju lokalni antigljivični lekovi (Daktanol oralni gel).

Koliko aftama treba “da nestanu”?
Afte obično prolaze za sedam do deset dana, a ako se stalno ponavljaju ili ne prolaze treba potražiti pomoć pedijatra, a nije loše obaviti i stomatološki pregled.

Kako se leči angularni stomatitis (žvale)?
Terapija se sprovodi kremama koje sadrže antibiotik (ili antimikotok, kada se gljivice razmnožavaju na oštećenoj koži), a lokalni preparati na bazi cinka pomažu obnavljanje oštećenje kože i sluzokože. Bolest je manje neprijatna od aftoznog stomatitisa, ali „traži” strpljenje.

Ass. dr. Goran Vukomanović, spec. pedijatrije

Pin It


Komentari

 1. Imam afte svuda po ustima, cak i na jeziku. Danima vec ne mogu nista da jedem. Pijem cajeve i jedem supu, to mi je uglavnom ishrana. Jel imaju neki preparati da se ubrza njihovo lecenje? Hvala.

  Odgovori na komentar
  • Znam da je kasno za odgovor,ali procitace neko drugi kome ce trebati…sin od dve godine mi je dobio afte u celim ustima,bukvalno rane,jedva je vodu pio..nema sta nisam kupila i koliko para dala na neke gluposti da mu olaksaju bol..jer doktor naravno kaze:” Strpite se,takve su afte,nema leka.” U 21.veku nema leka danima mucenje,plac,gladan….i na kraju cujem za neke tablete za konfilome koje se zovu “Aciklovir” da se razmuti jendna tableta u pola case vode i da se uzme gaza na prs i da se ciste afte u ustima ,bikvalno mu je krv isla iz njih,ali sam bila hporna par puta dnevno..i vec sutradan detetu lakse ,prekosutra pocinje da jede…ziveo aciklovir,spasao ga je…a cula sam za to mnogo ranije ali nisam smela da mu stavljam,pomislim on dve god.a to za kondilome…al nas muka naterala da to probamo i spasi nas tako brzo…uzmite,necete se pokajati!!!! Znamo kakve su to muke

   Odgovori na komentar
   • Od mladosti sam se mučio sa aftama, probao sam svašta i od pre desetak godina probao obične propolis kapi. Ako je afta mala, dovoljno je jedanput staviti čistuu krpu natopljenu sa par kapi propolisa posle čega afta nestaje. Međutim ako je afta uznapredovala i postala velika, procedura držanja se ponavlja na svakih par sati, a afta sazreva vrlo brzo u toku 24 sata i postaje bezbolna i počinje da se smanjuje. Provereno.

    Odgovori na komentar
 2. Poštovani,

  Moja ćerka ima 3 godine, pre mesec dana su joj se pojavile zvalice u jednom uglu usana, imala je i svrab na dlanovima koji su poceli da se ljuste, sto se desilo i sa stopalima ali tamo nije bilo svraba. Rukice su bile i toplije na dodir. Radili smo bris grla i nosa, izdvojena je saprofitna flora, pa nismo nikakvu terapiju ni primenjivali. Koza nam tim delovima se i dalje ljusti, ne zali se vise tako cesto da je svrbi, deluje kao da se smiruje, ali je opet dobila zvalice sa obe strane usana? Sta bi moglo da se primeni kao terapija? Da li mozda nesto za podizanje imuniteta moze da pomogne? Hvala

  Odgovori na komentar
  • Da se daje IMUNO CINK, zvalice ds se mažu tankim slojem antibiotske masti (Enbecin ili Chloramphenicol) 7 do 10 dana, ujutro i uveče.

   Ruke.da se mažu hidrantnom kremom…pa ds e vidi kako će ovo ići.

   Odgovori na komentar
 3. Sanja zlatanovic 22.10.2017 u 19:45

  Postovani moj sin ima 4 god.Vec 2 dana odbija hranu uz plac i zali se da ga boli kad jede.Pedijatar i stomatolog su potvrdili da je u ustima sve uredu a on i dalje place i odbija hranu a gladan je ima apetit.Sta to moze da bude?Hvala na odgovoru.

  Odgovori na komentar
Strana 4 od 4<1234

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.