Afte i žvale

Jedno od zanimljivih pitanja je: Zašto mi se ponekad pojavljuju žvale i male bele tačkice na jeziku i u ustima koje užasno bole? Ne radi se o nekim ozbiljnim „boleštinama“, ali su svakako neprijatne, i dosadne, pa evo šta bi trebalo znati o aftama i “žvalama”.

Kakve su bolesti afte i žvale?
“Žvale” su, medicinski rečeno, angularni stomatitis, što u prevodu znači – infekcija ugla usana.
Pomenute “bele tačkice” u sluznici usne duplje (sa unutrašnje strane obraza, na jeziku, na nepcima) su afte koje su stvarno veoma bolne i neprijatne. Iako se radi o različitim bolestima, jedno im je zajedničko: prljave ruke i loša higijena usta i zuba “pomažu” i aftama i “žvalama”.

Šta izaziva afte?
Virusi su “glavno-optuženi” infektivni uzročnik afti (bolest se zove aftozni stomatitis), a izazivaju ga virusi koji se prenose “prljavim rukama”. Ima dece koja nemaju virusno zapaljenje sluznice usta, a ipak imaju povremeno afte. To se obično dešava kada dođe do “pada” imuniteta. Izgleda da postoji i sklonost ka pojavi afti (neka deca uvek dobiju afte kad se “gricnu” za jezik), ali je loša higijena njihov najveći prijatelj. Neoprano (ili loše oprano) voće i povrće, takođe, može doprineti pojavi afti.

Šta jesti da manje boli?
Važno je ishranu prilagoditi bolnim aftama, tako da treba izbegavati vruće (ali i ledene) namirnice i napitke, a treba se “preorijentisati” na kašastu hranu. Čvrsta hrana samo pojačava bol, baš kao i kiseli i slani obroci (koji su inače “dobri za izbegavanje” kod sve dece). Kod beba i male dece postoji trik: pola sata pre obroka treba dati analgetik (paracetamol). Tada bol umine, a dete lakše pojede obrok.

Zašto se javljaju “žvale”?
Angularni stomatitis (“žvale”) nastaje kada uglovi usana “napuknu”, pa se javlja crvenilo i svrab. Mikroorganizmi lako prodiru kroz “otvorena vrata” i pogoršavaju tok bolesti – crvenilo se širi, a nesvesno “oblizivanje” i češanje samo “doliva ulje na vatru”. Kao što rekosmo, loša higijena je glavni “promoter” angularnog stomatitisa.
Postoje retke bolesti organa za varenje koje se mogu “pokazati” na koži usta i sluznici usne duplje (na primer, Kronova bolest), a dugotrajni manjak vitamina (B grupe, ređe vitamina C) ili mikroelemenata su danas veoma redak uzrok ovog oboljenja.

A da nije herpes?
Nije, herpes je čista virusna bolest (herpes virus je ima prouzrokovača) kože i sluzokože koja potpuno drugačije izgleda. Prvo se javlja peckanje, pa “plikčići” koji pucaju i šire se po koži. Leči se antivirusnim lekovima, a detaljnije ćemo se pozabaviti ovim (takođe, neprijatnim) problemom drugom prilikom.

images

Kako se afte leče?
Nažalost, nema leka koji može da brzo ukloni afte! Terapija bola analgeticima (paracetamol), uz ispiranje usta blagim antiseptičnim rastvorima samo “kupuju vreme” da se sluzokoža usne duplje oporavi i “zamladi”. Često se na afte “nadoveže” gljivična infekcija, pa se daju lokalni antigljivični lekovi (Daktanol oralni gel).

Koliko aftama treba “da nestanu”?
Afte obično prolaze za sedam do deset dana, a ako se stalno ponavljaju ili ne prolaze treba potražiti pomoć pedijatra, a nije loše obaviti i stomatološki pregled.

Kako se leči angularni stomatitis (žvale)?
Terapija se sprovodi kremama koje sadrže antibiotik (ili antimikotok, kada se gljivice razmnožavaju na oštećenoj koži), a lokalni preparati na bazi cinka pomažu obnavljanje oštećenje kože i sluzokože. Bolest je manje neprijatna od aftoznog stomatitisa, ali „traži” strpljenje.

Ass. dr. Goran Vukomanović, spec. pedijatrije

Pin It


Komentari

 1. Dobro vece. Juce sam primetila kod cerkice (17 meseci ) da ima jedan plih na donjoj usni, a danas i 2-3 tackice na jeziku, ovih dana je imala temperaturu i kaslje. Bluza joj je uvek mokra( cure joj bale), rukice su joj uglavnom u ustima od kad je plih izasao, ili su joj usta otvorena i jezik napoje. Da li je to afta, i da li mogu ad joj mazem daktanolom ilisa necim da joj to brze prodje. Hvala unapred.

  Odgovori na komentar
  • Iako je pregled jedini način da se poatavi dijagnoza – najverovatnije se radi o aftama.

   Leka da to eliminiše NEMA, a Daktanol može da pomogne da se candida ne “nadoveže” na postojeći problem.

   Odgovori na komentar
 2. Postovani,

  Detetu 3 godina se pojavile afte u ustima na desnima , bolne i on izbegava da jede . Molim Vas da li je potrebno da se javimo pedijatru ili pokusamo nekim gelom da namayemo . Pozdrav

  Odgovori na komentar
  • Probajte Solcoseril gel, a obavezna je terapija bola – Brufen ili Febricet da se daje 2 do 3 puta na dan, najbolje 20 do 30 min. pre obroka, pa da manje boli dok jede.

   Odgovori na komentar
 3. Mojoj devojcici od 3 godine se pojavila veca zuta afta na unutrasnoj strani obraza.Jako je boli i lose jede.Prskom tantum verde i dajem nocu paracetamol.Da li je potrebno da se javimo pedijatru i da li ima neka madta da mazemo?Hvala

  Odgovori na komentar
 4. Pozdrav.
  Mojoj devojčici od 10 godina se od neki dan pojavilo nešto ispod jezika.
  Ne nezgodnom je mestu,ona kaže kad je diram tu da boli i pecka.
  Inače lepo jede,vesela je i nema temperaturu.
  Da li je ovo afta ili nešto drugo?
  Hvala unapred

  Odgovori na komentar
 5. moja cerka ima dvije godine I ima afte u ustima I po jeziku jako slabo jede,ali pije tecnosti I vesela je… Da li moze da dehidrira I da li postoji brzo resenje za uklanjanje afti…. Pritom pije sirup almacin I stavljam joj mastilo I gel

  Odgovori na komentar
 6. Dobar dan, jedno pitanje imam. Moju bebu staru mesec ipo dana juce je poljubio u obraz rodjak koji je imao zvale na uglu usne. Na obrascicima bebe i ranije su bile prisutne sitne bubuljice, ali od juce ovaj obraz koji je rodjak poljubio je jako crvene boje, a drugi ne. Da li je moguce da je koza odreagovala? Da li je rastvor kamilice dobar za lecenje? Sta da radim? Unapred zahvalna na odgovoru

  Odgovori na komentar
  • To je bez pregleda naprosto nemoguće proceniti – moguće je da je infekcija preneta, a to se NE LEČI kamilicom, već će Vaš pedijatar posle pregleda prepisati odgovaraujuću kremu.

   Odgovori na komentar
 7. Imam pitanje beba pet meseci stara pre tri dana mu je izasla bubuljica bele boje ali afna sta vec on place mnogo i gura ruke u usta sta primeniti ili sta mu dati da mu bol prestane

  Odgovori na komentar
Strana 3 od 3<123

Komentarišite ovaj članak

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.