Zimska apoteka

Nikad se ne zna kada će zatrebati, pa evo liste osnovnih lekova i preparata koje treba poneti na zimovanje:

Antipiretici – lekovi za obaranje povišene telesne temperature (Paracetamol ili ibuprofen – Brufen).

Pored sirupa (koji su najjednostavniji za davanje deci), treba poneti i čepiće (supozitorije) paracetamola. Čepići su veoma važni kada dete povraća ili, jednostavno, neće da proguta sirup. Čepiće ne treba koristiti kada dete ima proliv – to nema efekta, samo se nadražuje već iritirano crevo.

Pored borbe sa povišenom temperaturom (daleko joj lepa kuća) dobri su i za “upalu mišića” koja se može desiti, ako se pretera sa skijanjem u prva dva do tri dana.

Lekovi protiv alergija – antihistaminici, u sirupu: loratadin (Claritine, Pressing) ili noviji desloratadin (Aerius). Alergije nisu tako česte na zimovanju, ali se može desiti da dete hranom (ili pićem) unese neki alergen i dobije koprivnjaču (urticaria). Antihistaminici to lako i brzo rešavaju.

Kapi za nos

Zapušen nosić je skoro neizbežan pratilac zimovanja. Neprohodan nosić veoma smeta detetu, naročito bebama. Pored otežanog uzimanja hrane i vode, postoji velika opasnost od razvoja zapaljenja srednjeg uha.

Ispiranje fiziološkim rastvorom je obavezno, ali su kapi za nos potrebne kod većine dece sa zimskom prehladom.

Za bebe je pogodan rastvor efedrina (0,5 odsto), a veća deca mogu da koriste «jače» kapi – naravno, za decu (Operil P, Olynth, Adrianol T…). Kapaljka je obavezna uz kapi (čak i kada nije predviđena od strane proizvođača). Nije potrebna ako su kapi u vidu nazalnog spreja. Inače, kapi se ne daju duže od tri do četiri dana.

Kapi za oči

Kada smo već kod kapi, nije loše imati antibiotske kapi za oči (Gentokulin, Enbecin…). Boravak na hladnom zimskom vazduhu, uz zapušen nosić mogu uzrokovati zapaljenje vežnjače (konjunktivitis). Iako se obično radi o blagom zapaljenju, nije loše imati antibiotske kapi. Posle nekoliko dana terapije (tri puta dnevno po jednu kap u unutrašnji ugao oka, koje se prethodno očisti od krmelja) reši problem kod ogromne većine dece.

Antibiotici

Iako ne treba davati antibiotike «napamet», nije loše imati neki sirup sa antibiotikom širokog spektra, naročito ako putujete u inostranstvo. Obavezan je pregled (ili bar konsultacija) lekara pre započinjanja terapije, ali će i pedijatru biti lakše da leči ako roditelji imaju antibiotik. Ako idete u poznatija turistička mesta, apoteke su odlično snabdevene, pa nije problem doći do antibiotika koji prepiše pedijatar.

Nije loše imati i antibiotsku kremu (Enbecin, Chloramphenicol, Gentamicin) – jer nije retko da deca sa promenom ambijenta dobiju neku infekciju kože.

Preparati za nadoknadu tečnosti (tokom povraćanja i proliva)

Povraćanje i proliv su, na žalost, veoma čest problem ove zime. Nekoliko tipova zimskih virusa napada decu (radi se o bolestima prljavih ruku), pa nije loše biti spreman ako se ovo desi na zimovanju. Bez obzira na uzrok, stub lečenja je nadoknada izgubljene tečnosti. Najprirodniji način je uzimanje dovoljne količine tečnosti koja sadrži potrebne sastojke – šećer i elektrolite.

Jedan od najboljih preparata je Humana Elektrolit, a lako se rastvara u vodi, prema uputstvu koje je na poleđini kesice. Treba se držati pravila – često po malo, naročito ako dete povraća. Jedna do dve kašičice na pet do deset minuta – pravi je recept za malu decu, a ni kod starijih ne treba dati veću količinu tečnosti odjednom.

Probiotici

Probiotici su preparati koji sadrže «dobre» bakterije – one u crevima potpomažu varenje i doprinose formiranju normalne stolice. Zato, ako dete ima proliv, ovi lekovi mogu pomoći da se ubrza normalizacija crevne funkcije. Ne treba započinjati terapiju kod dece koja imaju proliv, a povraćaju – tek kada prestane povraćanje, treba dati probiotike.

Lekovi protiv «putnog» povraćanja – antiemetici

Većina dece dobro podnosi put, ako se način putovanja podredi njima. Ipak, postoje mališani, ali i stariji koji imaju izraženu mučninu tokom putovanja kolima ili autobusom. Ovo se, neretko, završava povraćanjem, naročito u vožnji po planinskim krivinama. Kada su deca putnici, treba učiniti sve da im se pred put rasterete stomačići (lagan obrok sa malo tečnosti), a da se voda tokom puta daje po principu – često po malo. Ali, ako i pored toga deca imaju muku i povraćanje, a naročito ako se to dešavalo i ranije, možemo da potražimo spas u tableticama protiv povraćanja.

«Prototip» ove grupe lekova je dimenhidrinat – koji je, svojevremeno, proizveden kao preparat protiv alergija. Lek se daje pre puta, ili pre deonice puta koja je posebno teška, a NE kada se mučnina već pojavila (tada je obično kasno, jer deca povrate i lek).

Predškolsko dete može da dobije četvrtinu tablete (maksimalno tri puta dnevno), a školskoj deci sleduje pola do maksimalno jedne tablete (dva do tri puta dnevno, ako zatreba). Adolescenti dobijaju dozu za odrasle: od jedne do dve tablete (dva do tri puta tokom dana).

Ovaj preparat se uglavnom dobro podnosi, a jedan od glavnih «sporednih» efekata je pospanost deteta, koja teško može da smeta. Nažalost, i željeni efekat leka – smanjenje mučnine, takođe je individualan – neka deca zaista prestanu da se žale na muku, ali kod nekih mališana ne pomaže ni maksimalna doza.

Ako želite da vratite zimsku apoteku netaknutu, poslušajte sledeće korisne savete:

q Deset dana pre zimovanja poštedite dete kontakta sa prehlađenim i bolesnim osobama. Ovih dana i nedelja je veliki broj bolesnih, pa je velika mogućnost da se sa mesta masovnih okupljanja ponese virus gripa (ili neki drugi) na skijanje. Bolje preskočiti jedan rođendan nego celo skijanje

q Detetu ne treba ograničavati aktivnost, ali treba motriti na prve znake umora. Tada ga nikako ne ostavljati da se «hladi» napolju, već ga odvesti u sobu, presvući ga, ponuditi mu da jede ili pije. Kraći odmor na snegu je dozvoljen, ali je još bolje svratiti na topao čaj u neki od brojnih planinskih kafića.

q Čuvajte se planinskog sunca, može da bude opasno. Neophodno je da se koriste kreme za sunce sa zaštitnim faktorom – što veći zaštitni faktor, to bolje za dete, a izbor krema je veliki. Najbolje je koristiti preparate istog proizvođača čije kreme s upotrebljavaju prilikom uobičajene nege detetove kože, jer se time smanjuje mogućnost razvoja alergije. Nikako ne zaboravite usne, koje je potrebno mazati posebnim kremama sa visokim zaštitnim faktorom.

q Deca obavezno treba da nose zaštitne naočare sa zatamnjenim staklima.

q Pažljivo pratite ski-info, kako biste pre izlaska na sneg saznali kolika je spoljna temperatura, ima li vetra… odnosno kakva je vremenska prognoza za nastupajući dan. Ako je izuzetno hladno i vetrovito, uzdržite se od dužih izlazaka. Animirajte dete u sobi ili hotelu i sačekajte lepše vreme.

q U slučaju težeg pada i eventualne povrede deteta, odmah se obratite gorskoj službi spasavanja. Nju čine edukovani, posebno obučeni ljudi, sposobni da ukažu prvu pomoć i transportuju povređeno dete do lekara.

Podeli:

Komentari

Ostavite komentar (Vaša mail adresa neće biti objavljena)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Molimo Vas za pitanja pedijatru umesto Komentara koristite našu kontakt formu PITAJTE PEDIJATRA